Archívum - Jún 2007 - Fórum téma
június 6
Furcsa CSS problema
Irtam egy HTML oldalt (a HEAD reszben talalhato a CSS kod):A hosszu link kifut az oldalbol, ezert hasznalom az "overflow-x: hidden;" CSS parancsot.
Igy nez ki az oldal "overflow-x: hidden;" nelkul: http://img178.imageshack.us/img178/7489/beforeox4.jpg
Igy nez ki az oldal "overflow-x: hidden;" hasznalataval: http://img178.imageshack.us/img178/8748/afterbm0.jpg
A masodik varians a legjobb, mert levagja a hosszu linket. A problema amely igazan idegesit az, hogy amikor Firefox bongeszoben a lapnak Print Preview-ot adok a szoveg kifut az oldalbol. Ez csak akkor tortenik ha "overflow-x: hidden;" be van kapcsolva.
Probaltam utana nezni a problemanak de nem talaltam semmi leirast. Korubelul igy nez ki a hiba: http://img215.imageshack.us/img215/793/printkj4.jpg
Ha valaki tudna segiteni nagyon orulnek, mert semmi otletem nincs.
Elore is koszonom!
■ <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml">
<head>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-1" />
<title>Untitled Document</title>
<style type="text/css">
#page {
width: 700px;
margin: 0 auto;
}
#main {
width: 500px;
overflow-x: hidden;
}
</style>
</head>
<body>
<div id="page">
<div id="main">
<a href="http://webldsjfhjsdhjhgjhdfjkhgjkdfhsjgkhjkghsdjkhgjksdhjkghdjkfshgjkhdfsjkghjkdfhgjkhdfjkghjkdfhgkjdhfsjkghdfjkhgjkdfhkghsd.com">http://webldsjfhjsdhjhgjhdfjkhgjkdfhsjgkhjkghsdjkhgjksdhjkghdjkfshgjkhdfsjkghjkdfhgjkhdfjkghjkdfhgkjdhfsjkghdfjkhgjkdfhkghsd.com</a>
Much much text ... More than A4 paper.
......
......
</div>
</div>
</body>
</html>
Igy nez ki az oldal "overflow-x: hidden;" nelkul: http://img178.imageshack.us/img178/7489/beforeox4.jpg
Igy nez ki az oldal "overflow-x: hidden;" hasznalataval: http://img178.imageshack.us/img178/8748/afterbm0.jpg
A masodik varians a legjobb, mert levagja a hosszu linket. A problema amely igazan idegesit az, hogy amikor Firefox bongeszoben a lapnak Print Preview-ot adok a szoveg kifut az oldalbol. Ez csak akkor tortenik ha "overflow-x: hidden;" be van kapcsolva.
Probaltam utana nezni a problemanak de nem talaltam semmi leirast. Korubelul igy nez ki a hiba: http://img215.imageshack.us/img215/793/printkj4.jpg
Ha valaki tudna segiteni nagyon orulnek, mert semmi otletem nincs.
Elore is koszonom!
UTF8 ékezet 1 karakter, vagy 2 karakter hosszú?
Sziasztok!
Adott egy oldal és a mögötte lévő MySQL adatbázis, ahol minden UTF-8 kódolású.
Az egyik feladata az oldalnak, hogy válogassa le pl. az "a" kezdőbetűs szavakat az adatbázisból.
Eddig minden rendben is van. Megkapom a következő listát kiíratva az oldalon (ékezetek, minden tökéletesen helyes):
Alma
asztal
Ágy
állat
autó
ablak
árok
Ás
..
....
stb.
A feladatom és a problémám egyben a következő: le kell(ene) minden szó első betűjét vágnom, azonban az UTF-8 kódolás miatt ez az ékezetes kezdőbetűknél nem működik.. :(
Ezzel a paranccsal akarom megkapni a kisbetűsre konvertált első karaktert: $first_cap=strtolower($myrow[0]{0});
de próbáltam így is: $first_cap=substr($myrow[0],0, 1);
Ezek a parancsok sajnos csak a nem ékezetes kezdőbetűjű szavaknál működtek.
ha pl. az Ágy szóhoz érkezem, a válasz IE alatt egy kis kocka, illetve Firefox alatt egy ? lesz.
Megpróbáltam az utf8-decode és az iconv függvényeket is, de nem lett jobb a helyzet.
Rájöttem azonban, hogy ha az ékezettel kezdődő szavak első két karakterét vágom ki, pl.:
$first_cap=substr($myrow[0],0, 2);
akkor fogom megkapni a $first_cap változóba az "á" karaktert.
Ez remek, már csak el kellene tudnom dönteni, hogy mikor vágjak le a szó elejéről egy és mikor kettő karaktert.
Ötlet, tipp...?
■ Adott egy oldal és a mögötte lévő MySQL adatbázis, ahol minden UTF-8 kódolású.
Az egyik feladata az oldalnak, hogy válogassa le pl. az "a" kezdőbetűs szavakat az adatbázisból.
Eddig minden rendben is van. Megkapom a következő listát kiíratva az oldalon (ékezetek, minden tökéletesen helyes):
Alma
asztal
Ágy
állat
autó
ablak
árok
Ás
..
....
stb.
A feladatom és a problémám egyben a következő: le kell(ene) minden szó első betűjét vágnom, azonban az UTF-8 kódolás miatt ez az ékezetes kezdőbetűknél nem működik.. :(
Ezzel a paranccsal akarom megkapni a kisbetűsre konvertált első karaktert: $first_cap=strtolower($myrow[0]{0});
de próbáltam így is: $first_cap=substr($myrow[0],0, 1);
Ezek a parancsok sajnos csak a nem ékezetes kezdőbetűjű szavaknál működtek.
ha pl. az Ágy szóhoz érkezem, a válasz IE alatt egy kis kocka, illetve Firefox alatt egy ? lesz.
Megpróbáltam az utf8-decode és az iconv függvényeket is, de nem lett jobb a helyzet.
Rájöttem azonban, hogy ha az ékezettel kezdődő szavak első két karakterét vágom ki, pl.:
$first_cap=substr($myrow[0],0, 2);
akkor fogom megkapni a $first_cap változóba az "á" karaktert.
Ez remek, már csak el kellene tudnom dönteni, hogy mikor vágjak le a szó elejéről egy és mikor kettő karaktert.
Ötlet, tipp...?
CSS :active probléma
Sziasztok!
Van egy olyan problémám, hogy:
menü-gomboknak saját készítésű képek használtam (különleges betűtípus miatt).Minden megy is, ahogy kell. Hover tulajdonsággal is elláttam, azzal sincs gond, viszont az :active tulajdonság nem akar működni. Próbáltam rá keresni gyógyírt a neten,de semmi, talán ti tudtok segíteni.
A HTML-kód:A CSS-kód (csak az első linkre):Hát ez lenne a drágaságom.
A segítséget előre is kös
Van egy olyan problémám, hogy:
menü-gomboknak saját készítésű képek használtam (különleges betűtípus miatt).Minden megy is, ahogy kell. Hover tulajdonsággal is elláttam, azzal sincs gond, viszont az :active tulajdonság nem akar működni. Próbáltam rá keresni gyógyírt a neten,de semmi, talán ti tudtok segíteni.
A HTML-kód:
<div id="menu">
<ul>
<li id="bemutList"><a href="index.php?sid=#[sid]&act=bemutatkozas"></a></li>
<li id="szolgList"><a href="index.php?sid=#[sid]&act=szolgaltatasok"></a></li>
<li id="referList"><a href="index.php?sid=#[sid]&act=referenciak"></a></li>
<li id="kapcsList"><a href="index.php?sid=#[sid]&act=kapcsolat"></a></li>
</ul>
</div>
#menu {
position: relative;
top: 45px;
left: 60px;
margin-left: auto;
margin-right: auto;
float: left;
width: 259px;
margin: 0;
padding: 0;
display: block;
}
#menu ul{
padding: 0;
list-style-type: none;
width: 259px;
text-align: left;
}
#menu ul li{
padding: 8px 0px;
}
#bemutList a{
text-decoration: none;
width: 173px;
height: 15px;
display: block;
background: url(../images/btn_bemut.jpg) no-repeat;
}
#bemutList a:hover {
background: url(../images/btn_bemut_h.jpg) no-repeat;
}
#bemutList a:active {
background: url(../images/btn_bemut_h.jpg) no-repeat;
}
A segítséget előre is kös
define által létrehozott állandók használatáról
Most nem konkrétan egy probléma, hanem egy téma az amit végig szeretnék járni, s bár utána olvastam az angol és a magyarított manualban is, nem jutottam végleges döntésre. Készítek egy oldalt, ahol ugye az alapvető adatokat defininálom egy config fájlban, mint pl db_user, pass, root_file, adott dolgokhoz tartozó könyvtár, típus, mit is csináljak, stb. Vannak ugye alapvető adatok, amik meg nem változásában teljesen biztos szeretnék lenni. ha nem az egyszerű $ertek['valami'] = 'valamimas'; megoldast akarom hasznalni, hanem mondjuk kiprobalom a define('valami', 'valamimas'); formát, akkor azt fogom ugyan úgy használni a későbbiekben, mintha a $ertek tömb egyik elemeként definiálnám? Ha igen, akkor mi a meghívás módja? Egyszerűen használom mintha ott a $ertek['valami'] lenne?
Üdv.
■ Üdv.
június 5
MySQL táblák értékének összehasonlítása
Sziasztok!
Nekem avval akadt problémám amikor nekikezdtem egy beléptető rendszer elkészítésének, hogy odáig rendben, hogy ellenőrzőm van-e adat,stb... de amikor arra kerülne sor, hogy azt ellenőrizze, hogy a beírt (mezőbe) és a db.-ben lévő adat egyezik-e, akkor mindig azt írja ki amit hibaüzenetnek kreáltatok vele -noha beírt felh.név/jelszó páros helyes is - ha valami baj van a lekérdezésselEz volna a probléma
Működése:
Nekem avval akadt problémám amikor nekikezdtem egy beléptető rendszer elkészítésének, hogy odáig rendben, hogy ellenőrzőm van-e adat,stb... de amikor arra kerülne sor, hogy azt ellenőrizze, hogy a beírt (mezőbe) és a db.-ben lévő adat egyezik-e, akkor mindig azt írja ki amit hibaüzenetnek kreáltatok vele -noha beírt felh.név/jelszó páros helyes is - ha valami baj van a lekérdezéssel
<?php
$felh_nev = $_POST['fnev'];
$jelszo = $_POST['jelszo'];
/*SESSION elindítása*/
session_save_path("sessions");
session_start();
/*--------------------------*/
if (empty($felh_nev) || empty($jelszo)) {
echo 'Hiba! Valamely mezo ures! Kerem lepjen vissza es toltse ki! Koszonom!';
}
elseif((strlen($felh_nev)<2) || (strlen($jelszo )<2))
{
echo'Hiba! Valamely mezo erteke rovidebb mint 2 karakter! Kerem lepjen vissza es javitsa!';
}
else {
//----------------------------------------------------------------
include 'mysql/mysql_conn.php';
include 'mysql/mysql_select_db.php';
$result = mysql_query("SELECT * FROM felhasznalok");
$tabla_hossz = mysql_num_rows($result);
$tabla = mysql_query("Select * FROM felhasznalok WHERE fnev="$felh_nev." and jelszo=".$jelszo." ");
//---------------------------------------------------------------
if($tabla_hossz<0)
{
echo'Hiba! Ures az adatbazis!';
}
elseif($tabla) {
$row = mysql_fetch_array($result);
$_SESSION['belepve']=$row['fnev']; /* Ez jelzi, hogy sikerült, és bárhol ki is irathatod */
header("Location: index2.html"); /* Átirányít */
exit; /* Biztossá teszi azt, hogy az következő kódrész nem fut le. */
}
else {
echo 'Hiba! A felhasznalonev vagy a jelszo nem letezik!';
}
}
?>
Működése:
Word dokumentum & PHP
Sziasztok, -ismet en (az elozo (vizitdijas) valaszt koszonom...)
Milyen modon tudnam a mar meglevo Word dokumentumokat PHP -bol buzeralni ? Most is mint elobb konkretan leirom mirol van szo: -a mar meglevo dokumentumokat (egeszsegugyi pl.: kikerok, zarojelentesek, elmentett szovegeket) beolvasni, modositgatni, elmenteni, stb.,
Nekem csak az jutott eszembe, hogy heroikus munkaval atkonvertalom html -be (a megjelenites mar ok), majd erre biztos talalok valamilyen megoldast a neten. (vagy ha nem ismet zavarok...:-).
koszi : -gyuri-
■ Milyen modon tudnam a mar meglevo Word dokumentumokat PHP -bol buzeralni ? Most is mint elobb konkretan leirom mirol van szo: -a mar meglevo dokumentumokat (egeszsegugyi pl.: kikerok, zarojelentesek, elmentett szovegeket) beolvasni, modositgatni, elmenteni, stb.,
Nekem csak az jutott eszembe, hogy heroikus munkaval atkonvertalom html -be (a megjelenites mar ok), majd erre biztos talalok valamilyen megoldast a neten. (vagy ha nem ismet zavarok...:-).
koszi : -gyuri-
mint a windows.prompt
csak egy kicsit maskeppen...
Sziasztok ! -kovetkezo a gondom :
bizonyos oldalak megnezeset csak akkor engedhetem meg a felhasznalonak ha kerdeseimre helyes valaszt adott.(Konkretan a vizitdij fizetesrol van szo...). Kerdeseimre a valaszokat ki kell valasztania az altalam felsoroltak kozul. Szerintem ezert nem jo a windows.prompt (vagy nem ismerem a lehetosegeit, de amugy is php kell...).
Amire gondoltam :
-minden ilyen oldalba "includolom" az elejere a vizitdij.php -t (itt <select> -ek lesznek (Pl.: fizetes modja (kp, kartya, stb.,) illetve fizetes jogcime (alapdij, emelt, mentes, stb.,)), s addig nem engedem tovabb mig nem valasztott mindegyik select -bol... Ez is egy kerdes, hogy ez igy jo ?
Gondot jelent viszont ha ezen oldalakat megkerulve (pl. beirja a bongeszo cim reszebe a kovetkezo oldalt, stb...) tovabb halad, ezt hogyan lehetne megoldani ?
Koszonom : -gyuri-
■ Sziasztok ! -kovetkezo a gondom :
bizonyos oldalak megnezeset csak akkor engedhetem meg a felhasznalonak ha kerdeseimre helyes valaszt adott.(Konkretan a vizitdij fizetesrol van szo...). Kerdeseimre a valaszokat ki kell valasztania az altalam felsoroltak kozul. Szerintem ezert nem jo a windows.prompt (vagy nem ismerem a lehetosegeit, de amugy is php kell...).
Amire gondoltam :
-minden ilyen oldalba "includolom" az elejere a vizitdij.php -t (itt <select> -ek lesznek (Pl.: fizetes modja (kp, kartya, stb.,) illetve fizetes jogcime (alapdij, emelt, mentes, stb.,)), s addig nem engedem tovabb mig nem valasztott mindegyik select -bol... Ez is egy kerdes, hogy ez igy jo ?
Gondot jelent viszont ha ezen oldalakat megkerulve (pl. beirja a bongeszo cim reszebe a kovetkezo oldalt, stb...) tovabb halad, ezt hogyan lehetne megoldani ?
Koszonom : -gyuri-
form spam megint
Üdv!
Újból támad a form spam, csak azt nem értem, hogyan.
- Van egy primitív captcha (le fogom cserélni reCAPTCHA-ra)
- van e-mail cím totális validálás (lekérdezem a szervertől)
- van bevitelszűrés (HTML nincs, stb.)
és még mindig jön spam, igaz, sokkal kisebb mértékben, elsősorban linkek formájában.
Van valakinek ötlete a maradékot is kiküszöbölni?
■ Újból támad a form spam, csak azt nem értem, hogyan.
- Van egy primitív captcha (le fogom cserélni reCAPTCHA-ra)
- van e-mail cím totális validálás (lekérdezem a szervertől)
- van bevitelszűrés (HTML nincs, stb.)
és még mindig jön spam, igaz, sokkal kisebb mértékben, elsősorban linkek formájában.
Van valakinek ötlete a maradékot is kiküszöbölni?
június 5
FCKEditor aspx
Sziasztok!
Sokan ajánlották az FCKEditor. Egy ASP .NET-es oldal készítek, és szerkesztőnek használnám. Elvégeztem a leírásban megadott dolgokat, viszont a képfeltöltésnél problémák vannak.
Környezet: http://localhost/fckeditor
Szerkesztő elérése: http://localhost/fckeditor/FCKEditor
Feltöltéshez szükséges elérhetőség: http://localhost/fckeditor/upoload
A web.config-ban a következp beállítások kerültek megadásra:
<appSettings>
<add key="FCKeditor:BasePath" value="~/FCKeditor/"/>
<add key="FCKeditor:UserFilesPath" value="~/upload/"/>
</appSettings>
Az FCKEditor/ckconfig.js-ben a következők kerültek megadásra:
var _FileBrowserLanguage = 'aspx' ; // asp | aspx | cfm | lasso | perl | php | py
var _QuickUploadLanguage = 'aspx' ; // asp | aspx | cfm | lasso | php
A probléma az, hogy a feltöltés sikeresen végrehajtódik, viszont sajnos az elkészített html-ben a kép URL-je nem megfelelő. Az editor saját magához viszonytja a szerkesztőben a kép URL-jét (ami nem jó, mert ott nem találja). A szerkesztő a következő URL-t adja: ~upload/kep.jpg. Viszont a szerkesztőben a ../../kep.jpg URL megadásakor hajlandó csak látni a képet.
A kérdésem az lenne, hogy meg lehet-e esetleg a szerkesztővel beszélni, hogy ne relatív, hanem abszolut URL-ekkel dolgozzon?
Másik lehetséges megoldás, hogy valamilyen másik paraméterrel megadni, hogy mi legyen a kép URL-je. Erre van lehetőség?
Sajnos a GOOGLE nem sok mindent mondott, amit adott megoldás gyanánt, azt már mindent végig próbáltam.
Előre is köszönöm a tippeket, illetve a megoldásokat.
További kellemes, szép napot kívánok.
Üdvözlettel:
fERI
■ Sokan ajánlották az FCKEditor. Egy ASP .NET-es oldal készítek, és szerkesztőnek használnám. Elvégeztem a leírásban megadott dolgokat, viszont a képfeltöltésnél problémák vannak.
Környezet: http://localhost/fckeditor
Szerkesztő elérése: http://localhost/fckeditor/FCKEditor
Feltöltéshez szükséges elérhetőség: http://localhost/fckeditor/upoload
A web.config-ban a következp beállítások kerültek megadásra:
<appSettings>
<add key="FCKeditor:BasePath" value="~/FCKeditor/"/>
<add key="FCKeditor:UserFilesPath" value="~/upload/"/>
</appSettings>
Az FCKEditor/ckconfig.js-ben a következők kerültek megadásra:
var _FileBrowserLanguage = 'aspx' ; // asp | aspx | cfm | lasso | perl | php | py
var _QuickUploadLanguage = 'aspx' ; // asp | aspx | cfm | lasso | php
A probléma az, hogy a feltöltés sikeresen végrehajtódik, viszont sajnos az elkészített html-ben a kép URL-je nem megfelelő. Az editor saját magához viszonytja a szerkesztőben a kép URL-jét (ami nem jó, mert ott nem találja). A szerkesztő a következő URL-t adja: ~upload/kep.jpg. Viszont a szerkesztőben a ../../kep.jpg URL megadásakor hajlandó csak látni a képet.
A kérdésem az lenne, hogy meg lehet-e esetleg a szerkesztővel beszélni, hogy ne relatív, hanem abszolut URL-ekkel dolgozzon?
Másik lehetséges megoldás, hogy valamilyen másik paraméterrel megadni, hogy mi legyen a kép URL-je. Erre van lehetőség?
Sajnos a GOOGLE nem sok mindent mondott, amit adott megoldás gyanánt, azt már mindent végig próbáltam.
Előre is köszönöm a tippeket, illetve a megoldásokat.
További kellemes, szép napot kívánok.
Üdvözlettel:
fERI
... és mégis tudja a PHP
Volt egy dolog, amit nagyon hiányoltam a PHP-ból, és eddig sehol sem kaptam kielégítő választ, hogy miért nincs benne, nevezetesen, hogy ne kelljen eltárolnom egy visszatérési értékként kapott asszociatív tömböt, ha annak csak egy elemére vagyok kíváncsi.
Mert sajnos ilyet nem lehet:Muszáj helyette például ilyet:De ilyenkor nem következetesen használjuk az „adat” változónevet
Esetleg:Azonban ekkor fel kellett venni egy plusz változót (szerintem) feleslegesen.
Egy ismert PHP tulajdonságot új módon kipróbálva, bizonyos esetekben (ha a „fontosAdat” szöveges információkat tartalmaz, használható az alábbi:Nekem új volt...
■ Mert sajnos ilyet nem lehet:
$adat = bonyolultSzamitas($forras)['fontosAdat'];
$adat = bonyolultSzamitas($forras);
$adat = $adat['fontosAdat'];
Esetleg:
$tmp = bonyolultSzamitas($forras);
$adat = $tmp['fontosAdat'];
Egy ismert PHP tulajdonságot új módon kipróbálva, bizonyos esetekben (ha a „fontosAdat” szöveges információkat tartalmaz, használható az alábbi:
$adat = "{{bonyolultSzamitas($forras)}['fontosAdat']}";