Archívum - Dec 2009 - Fórum téma
december 31
Ajax és a karakterkódolás
Mozilla + UTF-8 + Input + jQuery.Ajax(get) == OK
IE8 + UTF-8 + Input + jQuery.Ajax(get) != OK
Ezekkel a képletekkel tudnám legegyszerűbben jellemezni a hibát(?) amibe ütköztem. A lényeg, hogy van egy oldalam, mindenhol utf-8as headerrel, plusz egy input mezőm, aminek az értékét gombnyomásra hozzáadom egy adatbázishoz jQuery.Ajax segítségével.
Mo-ban tökéletesen működik, ám az IE8-nak meggyűlik a baja az ékezetes betűkkel.
IE8 + UTF-8 + Input + jQuery.Ajax(get) != OK
Ezekkel a képletekkel tudnám legegyszerűbben jellemezni a hibát(?) amibe ütköztem. A lényeg, hogy van egy oldalam, mindenhol utf-8as headerrel, plusz egy input mezőm, aminek az értékét gombnyomásra hozzáadom egy adatbázishoz jQuery.Ajax segítségével.
Mo-ban tökéletesen működik, ám az IE8-nak meggyűlik a baja az ékezetes betűkkel.
december 31
Többnyelvű táblák, nagy látogatottság
Sziasztok,
Van egy saját fejlesztésű rendszerem PHP, MYSQL alapokon. Többnyelvű tartalom támogatására is ki van hegyezve, amit nyelvi táblákkal oldottam meg. Az új oldalam alá szeretném betenni. Első körben nem fontos a többnyelvű tartalom, de a rendszerem már így lett kifejlesztve.
Kérdésem, hogy nagy látogatottság esetén mennyire lassít ez a megoldás? Hasra ütés szerűen legyen a havi látogatás x, ahol x>300ezer.
Nem tudom mennyire érdemes nulláról írni többnyelvűség nélkül. Mert nagy rendszernél ésszerűnek tartom aldomainnekre szétszórni nyelvek szerint a honlapot. Így gyakorlatilag külön honlapokról lenne szó, tehát német felhasználó csak német tartalomhoz fér hozzá.
Remélem nagyjából érthetően fogalmaztam. :)
■ Van egy saját fejlesztésű rendszerem PHP, MYSQL alapokon. Többnyelvű tartalom támogatására is ki van hegyezve, amit nyelvi táblákkal oldottam meg. Az új oldalam alá szeretném betenni. Első körben nem fontos a többnyelvű tartalom, de a rendszerem már így lett kifejlesztve.
Kérdésem, hogy nagy látogatottság esetén mennyire lassít ez a megoldás? Hasra ütés szerűen legyen a havi látogatás x, ahol x>300ezer.
Nem tudom mennyire érdemes nulláról írni többnyelvűség nélkül. Mert nagy rendszernél ésszerűnek tartom aldomainnekre szétszórni nyelvek szerint a honlapot. Így gyakorlatilag külön honlapokról lenne szó, tehát német felhasználó csak német tartalomhoz fér hozzá.
Remélem nagyjából érthetően fogalmaztam. :)
december 29
Állandó domain a webszervernek saját hálózaton
Wampservert futtatok a hálózatom egyik gépén, így a a hálózatban lévő többi gép is böngészheti a webszerveren lévő tartalmat. Ehhez a webszervert futtató gép IP címét kell a böngészőbe írnom, amit nem olyan könnyű megjegyezni, és olykor (áramszünet esetén) még meg is változik.
Domaint is rendelhetek hozzá a windows/system32/drivers/etc/hosts fájlban, így az IP címet már nem kell megjegyeznem, viszont ez esetben minden kliens gépen módosítanom kell az említett fájlt. Az IP cím változása esetén azonban így sem elérhető a szerver.
Amit szeretnék az az, hogy:
1. Olyan IP címet adhassak a webszervert futtató gépnek, ami áramszünet esetén sem változik meg (tehát nem oszt neki új IP-t a router), vagy valami IP cím követést kéne megoldani, amit nem tudom hogy lehet-e.
2. Szeretném megoldani, hogy az általam kitalált domaint ne kelljen minden kliens gépen az adott IP-hez rendelnem, hanem azt magától megtalálják a kliens gépek valamilyen adatbázis alapján, ahogy ez az interneten is működik.
Ha valaki ezekben tudna nekem segíteni, az hosszú évek homályos tudatlanságát oszlatná el a fejemből, nagyon hálás lennék neki.
Előre is köszönök minden hozzászólást.
■ Domaint is rendelhetek hozzá a windows/system32/drivers/etc/hosts fájlban, így az IP címet már nem kell megjegyeznem, viszont ez esetben minden kliens gépen módosítanom kell az említett fájlt. Az IP cím változása esetén azonban így sem elérhető a szerver.
Amit szeretnék az az, hogy:
1. Olyan IP címet adhassak a webszervert futtató gépnek, ami áramszünet esetén sem változik meg (tehát nem oszt neki új IP-t a router), vagy valami IP cím követést kéne megoldani, amit nem tudom hogy lehet-e.
2. Szeretném megoldani, hogy az általam kitalált domaint ne kelljen minden kliens gépen az adott IP-hez rendelnem, hanem azt magától megtalálják a kliens gépek valamilyen adatbázis alapján, ahogy ez az interneten is működik.
Ha valaki ezekben tudna nekem segíteni, az hosszú évek homályos tudatlanságát oszlatná el a fejemből, nagyon hálás lennék neki.
Előre is köszönök minden hozzászólást.
XML fajl feldolgozas korlatozasa
Sziasztok,
kicsit tanacstalan vagyok azzal kapcsolatban, hogy egy flash / flex -ben hasznalt XML fajlok hozzafereset korlatozzam. Flex -ben keszul az alkalmazas es van hozza egy HTTPService objektum, amin keresztul elerem az XML fajlokat. Elso korben szeretnem cachelni a letrejozott XML fajlokat, amelyeket majd kesobb /terveim alapjan/ atiranyitassal adok vissza az flex objektumnak. Nemi aggodalommal tolt el, hogy az XML fajt a FF megjeleniti vagy letolthetove valik bongeszon vagy egyeb alkalmazason keresztul.
Nehany gondolat, ami eszembe jutott az XML fajlok vedelmevel kapcsolatban:
Szeretnem elerni, hogy csak egy vagy esetleg nehany php fajl ferjen hozza ezekhez az XML fajlokhoz, ez mogoldhato valahogyan?
A masik kerdes, ha a publikus konyvtaron kivul helyezem el az XML fajlokat, akkor mekkora overhead/be/ (magyarul most nem jut eszembe) kerul beolvasni es ugy kiszolgalni a kimenetre az XML fajlokat, vagy csak siman iranyitsam at az XML fajlra? Az atiranyitas folyaman helyezhetem az XML fajlt publikus konyvtaron kivulre egyaltalan?
Eszembe jutott, hogy esetleg tereljem at a forgalmat a AMF protokollra, amely ad nemi biztonsagot, velemenyetek?
Varok egyeb megoldast, mert ilyen jellegu projektem meg nem volt, ahol flash / flex kommunikacio van. Tudom, hogy a kerdeseim nem igazan flash / flex technologia fuggoek, de szeretnek tanulni a masok altal tapasztaltakbol ezen a teren.
Udv
Sanyi
■ kicsit tanacstalan vagyok azzal kapcsolatban, hogy egy flash / flex -ben hasznalt XML fajlok hozzafereset korlatozzam. Flex -ben keszul az alkalmazas es van hozza egy HTTPService objektum, amin keresztul elerem az XML fajlokat. Elso korben szeretnem cachelni a letrejozott XML fajlokat, amelyeket majd kesobb /terveim alapjan/ atiranyitassal adok vissza az flex objektumnak. Nemi aggodalommal tolt el, hogy az XML fajt a FF megjeleniti vagy letolthetove valik bongeszon vagy egyeb alkalmazason keresztul.
Nehany gondolat, ami eszembe jutott az XML fajlok vedelmevel kapcsolatban:
Szeretnem elerni, hogy csak egy vagy esetleg nehany php fajl ferjen hozza ezekhez az XML fajlokhoz, ez mogoldhato valahogyan?
A masik kerdes, ha a publikus konyvtaron kivul helyezem el az XML fajlokat, akkor mekkora overhead/be/ (magyarul most nem jut eszembe) kerul beolvasni es ugy kiszolgalni a kimenetre az XML fajlokat, vagy csak siman iranyitsam at az XML fajlra? Az atiranyitas folyaman helyezhetem az XML fajlt publikus konyvtaron kivulre egyaltalan?
Eszembe jutott, hogy esetleg tereljem at a forgalmat a AMF protokollra, amely ad nemi biztonsagot, velemenyetek?
Varok egyeb megoldast, mert ilyen jellegu projektem meg nem volt, ahol flash / flex kommunikacio van. Tudom, hogy a kerdeseim nem igazan flash / flex technologia fuggoek, de szeretnek tanulni a masok altal tapasztaltakbol ezen a teren.
Udv
Sanyi
selectedIndex: undefined
Van egy form, benne egy szimpla SELECT:Ha kiválasztom a legördülőből valamelyik opciót, akkor Firefoxon szépen feljön a kisablak a megfelelő értékkel, aszerint, hogy mit választottam. IE8 viszont bármelyik opció kiválasztása esetén azt mondja, hogy "undefined". Akárhogy nézem, nem bírok rájönni, hogy mi a nem jó benne.
Nagyon fontos, hogy ezt a részt egy AJAX script tölti be. Ha simán ugyanezt a kódot kiraktam a normál HTML-kódba (tehát nem AJAX által betöltve, hanem simán, hagyományos módon), akkor rendesen működik IE8 alatt is.
Ez azt jelentheti, hogy AJAX-szal így egy formot nem lehet kezelni, vagy van rá valami megoldás? Köszi előre is, ha valaki tud segíteni!
■
<select id="if_class" onchange="alert(document.getElementById('if_class').selectedIndex)" name="if_class">
<option value="">Válassz</option>
<option value="folder">Mappa</option>
<option value="file">File</option>
<option value="page">Oldal</option>
</select>
Nagyon fontos, hogy ezt a részt egy AJAX script tölti be. Ha simán ugyanezt a kódot kiraktam a normál HTML-kódba (tehát nem AJAX által betöltve, hanem simán, hagyományos módon), akkor rendesen működik IE8 alatt is.
Ez azt jelentheti, hogy AJAX-szal így egy formot nem lehet kezelni, vagy van rá valami megoldás? Köszi előre is, ha valaki tud segíteni!
php-s mysql deploy
Sziasztok!
Írtam egy php-s kódot egy sql állomány feldolgozására, mert távolról nem kaptam phpmyadmin felületet.
[colorer=php]
<?php
setlocale(LC_COLLATE, 'hu_HU');
$host_name="localhost";
$host_user="xxx";
$host_pw="xxx";
$host_db_name="furge";
mysql_connect("$host_name", "$host_user", "$host_pw")or die("nincs MYSQL csatlakozás");
mysql_select_db("$host_db_name")or die("nincs DB csatlakozás");
$lines = file('furge.sql');
foreach ($lines as $line_num => $line) {
if ($line_num!=0)
{ $sql =rtrim(utf8_decode ($line), "\x00..\x1F");
$result = mysql_query($sql);
if (!$result) {die('A lekérdezés ezzel állt meg:' .
Írtam egy php-s kódot egy sql állomány feldolgozására, mert távolról nem kaptam phpmyadmin felületet.
[colorer=php]
<?php
setlocale(LC_COLLATE, 'hu_HU');
$host_name="localhost";
$host_user="xxx";
$host_pw="xxx";
$host_db_name="furge";
mysql_connect("$host_name", "$host_user", "$host_pw")or die("nincs MYSQL csatlakozás");
mysql_select_db("$host_db_name")or die("nincs DB csatlakozás");
$lines = file('furge.sql');
foreach ($lines as $line_num => $line) {
if ($line_num!=0)
{ $sql =rtrim(utf8_decode ($line), "\x00..\x1F");
$result = mysql_query($sql);
if (!$result) {die('A lekérdezés ezzel állt meg:' .
Valakinek véleménye a 3 in 1 hosting-ról? Elérhetősége http://megacp.com
Érdekelne, hogy valakinek van valami véleménye a fentebb említett hosting cégről?
Érdemes hozzájuk menni? Egy nagy forgalmú oldalt ki tudnak szolgálni?
■ Érdemes hozzájuk menni? Egy nagy forgalmú oldalt ki tudnak szolgálni?
december 28
Online fizetés Egyiptomban, Közel-Keleten
Tud vki ilyesmiről? Esetleg használta már, vagy találkozott hasonló problémával. Olyasmi kellene nekünk, mint a PayPal. Rajtuk keresztül sajnos ott nem lehet fizetni. Pedig szeretnének...
■ Apache webszerver (korlátozott) hozzáférés
Üdv.
Elnézést ha ez a téma már ki lett volna fejtve valahol a fórum témák között, de én nem találtam rá, úgyhogy külön kérdezem meg.
Apache webszervert használok, és ezen PHP és MYSQL alapú honlapot működtetek.
A szerveren futó honlapot és adatbázist szeretném távolról is használni, de azzal a biztonsággal, hogy tudom más nem férhet hozzá.
Tehát: másik számítógépről úgy tudjak hozzáférni a webszerverhez (az egész honlaphoz és adatbázishoz), hogy rajtam kívül senki más ne férhessen hozzá.
Nem tudom ezt meg lehet-e oldani valahogy úgy, hogy előre megadom azoknak a gépeknek az IP vagy MAC címét amik hozzáférhetnek a webszerveremhez?
Előre is köszönöm a segítséget.
■ Elnézést ha ez a téma már ki lett volna fejtve valahol a fórum témák között, de én nem találtam rá, úgyhogy külön kérdezem meg.
Apache webszervert használok, és ezen PHP és MYSQL alapú honlapot működtetek.
A szerveren futó honlapot és adatbázist szeretném távolról is használni, de azzal a biztonsággal, hogy tudom más nem férhet hozzá.
Tehát: másik számítógépről úgy tudjak hozzáférni a webszerverhez (az egész honlaphoz és adatbázishoz), hogy rajtam kívül senki más ne férhessen hozzá.
Nem tudom ezt meg lehet-e oldani valahogy úgy, hogy előre megadom azoknak a gépeknek az IP vagy MAC címét amik hozzáférhetnek a webszerveremhez?
Előre is köszönöm a segítséget.
php-ból php meghívása
Nagyon láma, tudom.
:(
Mégsem megy..
Adott egy index.php egy ilyen hivatkozással:
href=kiiro.php?para=n
Ha rákattint, akkor -újratöltés nélkül- lefut a kiiro.php egy tablazat_div-en. kiiro.php megállapítja, hogy kapott-e parametert:Az index.php-ban van egy form, amit a feldolgoz.php feldolgoz és visszaadja index.php-t ( header("Location:index.php"); ).
A feldolgozás során SESSION-be kerül az, ami hivatkozásként a para változó értéke volt, lehetne. (1..n)Azt szeretném elérni, hogy amikor visszajön a vezérlés index.php-re, akkor a meglevő, adott $_SESSION[azonsito] alapján is
hajtódjon végre a kiiro.php.
Ezzel próbálkoztam, de nem jött össze. (index.php)Miért? Hogyan?
Köszi!
:))
Én meg azt szeretném, ha
■ :(
Mégsem megy..
Adott egy index.php egy ilyen hivatkozással:
href=kiiro.php?para=n
Ha rákattint, akkor -újratöltés nélkül- lefut a kiiro.php egy tablazat_div-en. kiiro.php megállapítja, hogy kapott-e parametert:
if (isset($_REQUEST[para]))
{$_SESSION[azonosito]=intval($_REQUEST[para]);}
A feldolgozás során SESSION-be kerül az, ami hivatkozásként a para változó értéke volt, lehetne. (1..n)
if (!session_is_registered(azonosito)) { session_register("azonosito");}
$_SESSION[azonosito]=$e_azon;
hajtódjon végre a kiiro.php.
Ezzel próbálkoztam, de nem jött össze. (index.php)
<div id="tablazat_div">
<?php
if (isset($_SESSION[med_azon]))
{include('kiiro.php?para='.intval($_SESSION[med_azon]));}
?>
</div>
Köszi!
:))
Én meg azt szeretném, ha