ugrás a tartalomhoz

Archívum - Jan 2009 - Fórum téma

január 31

jquery plugin-t keresek

gyunix · 2009. Jan. 31. (Szo), 17.51
Sziasztok!

Olyan jquery plugin-t keresek amivel a köv. feladatot meg lehet oldani. Adott egy select option menü. Ezzel ki lehet választani, hogy napi,heti,havi dologról van e szó. Ha kiválasztom, hogy napi akkor meg kellene jelennie pl 1-31 a napoknak egy input mezővel, hogy minden naphoz lehessen adatot rögzíteni. Ha a havit választom ki akkor a 12 hónapnak megfelelő input mezőnek kellene megjelennie és így tovább.
Tudtok ebben segíteni? Köszönöm.
 

Szerverek, előzetes tervezés

fchris82 · 2009. Jan. 31. (Szo), 03.07
Adva van egy nagyobb projekt, tervezési fázisban. Befektetőt szeretnénk hozzá találni, ehhez viszont előre, a lehetőségekhez mérten pontosan becsülni kellene a költségeket. Megvan, hogy mikor hány ember kell, mennyi a fizetésük, stb, stb. De a szervernél elakadtunk, mármint inkább elakadtam.

Biztosan kell egy fejlesztői szerver, amin majd futnak a tesztelések, szerintem erre egy 1 CPU-s (4 magos Xeon), 2-4 GB RAM-mal és SATA-s merevlemezzel bőven megfelel. Vagy még talán sok is :?

A gond az, hogy vhogy kalkulálnom kellene, mennyi és milyen vas kell majd az éles rendszer alá! Ezt hogyan becsülhetném, ha egyszer az alkalmazásról még csak azt tudjuk, mit kell csinálni, azt még nem, hogyan fogja csinálni? Ja, és hogy sokan fogják használni a világ különböző pontjain.

Eredetileg úgy gondoltuk, hogy minden szervert megduplázunk, ha az egyik kiesne, egy másik vegye át a helyét. De jobban végig gondolva, lehet érdemes lenne azt csinálni, hogy ha mondjuk van 10 gép a világ különböző pontján, akkor ezek mellé veszünk még 2-3 tartalékot, és azok figyelnék, kiesett-e vmelyik. De akkor ezeknek meg 5-5 adatbázissal kell szinkronban lenniük :-/

A másik, hogy most nem világos, mekkora költséget kell számolnom egy-egy szerver fenntartásához... Van itt áram, meg sávszél, meg hogy most állóházas vagy rack... Van ez ügyben tapasztalata vkinek? 30-40-50 ezer? Egyébként állóházasat vagy rack-et érdemes inkább?

Rengeteg kérdés, és nekem meg mondanom kéne vmit, hogy "blokkonként" 1 millió a szerverek és 100 ezer a fenntartásuk havonta. Kb.
 

január 30

position:absolute ie6-ban nem látszik

czombos · 2009. Jan. 30. (P), 17.41
Sziasztok!

Épp egy 2 soros menüt készítek és ie6-ban a 2.sor nem látszik, ff-ban és ie7-ben tökéletes!

Fl8 eddig-müködött-most-nemmegy probléma

szatti · 2009. Jan. 30. (P), 15.20
Sziasztok!
Csináltam flash8ban egy sima vizszintesen scrollozo jpeg panorama scrollert, ami eddig (2éven keresztül!) teljesen jól met, de most csak egy piros folt van a helyén! Pedig senki nem nyúlt hozzá!
Valami új player nem támogat valamit?Egyszerűen nem találom a hibát!
Tudnátok valami tippet mondani mit tehetnék? Kicsit kellemetlen a megrendelő előtt a dolog. :)

Az oldal: http://szatti1489.atw.hu/flash

Köszönöm előre is!
 

mysql lekérdezés egy sorral php-val

adee · 2009. Jan. 30. (P), 11.56
Sziasztok!

Érdeklődni szeretnék, hogy van e egyszerűbb megoldás mysql lekérdezésre php-val. Amit most használok:

$query=mysql_query("SELECT * FROM `table` WHERE `id` like '1'");
$data=mysql_fetch_assoc($query);
$name=$data['name'];
Ilyesmi elképzelésem van:

$name=mysql_fetch_assoc(mysql_query("SELECT * FROM `table` WHERE `id` like '1'"))['name'];
Köszönöm!
 

Települések távolsága mátrix

vbence · 2009. Jan. 30. (P), 00.30
Sziasztok!

Nagyon régről emlékszem egy kb 20x20-as mátrixra térképek hátoldalán ami a nagyobvb települések távolságát tartalmazta. Létezik ilyen nyilvános adatbázis?

Természetesen nem kéne 3200x3200-as de a digitális korban egy 100 településes lista létezése logikusnak tűnik.

Nem a GPS koordináták érdekelnek, csupán egy klasszikus (közúti) távolságmátrix.
 

január 29

A Perl ma

Gulyás Zsolt · 2009. Jan. 29. (Cs), 19.37
Üdvözlök mindenkit!

Sok cikk és fórum foglalkozott már a Perl nyelvvel, többek közt itt a Weblabor-on is. A gond hogy ezek többsége minimum 3-4 éves topic.

A véleményetekre lennék kíváncsi, hogy mennyire életképes alternatíva ma a nyelv a PHP-vel (esetleg a Ruby-val, Python-nal) szemben, valamint szerintetek mire lehet számítani a jövőben. Nem a Perl 6, vagy a Parrot motor érdekel, hanem a nyelv támogatottsága, használatának előnyei és hátrányai a többi fentebb említett nyelvvel szemben.

Nem szeretnék értelmetlen "Windows/Linux", vagy "IE/Firefox" jellegű vitát a Perl és a PHP kapcsán. Mindkét nyelvnek megvannak a maga pozitív és negatív tulajdonságai. Gyakorlati tapasztalatok, vélemények érdekelnek.

PHP-val dolgozom, főleg egyedül, néha egy két-három fős csapatban. Ezt is inkább csak másodállás jelleggel. Magyarul nem ezzel keresem a napi betevőre valót. Csak kisebb rutinfeladatokat oldok/oldunk meg, főleg átlagos céges honlapok szerveroldali részét. Az esetek jelentős részében lényegtelen a használt szerveroldali nyelv, csak a végeredmény a fontos. Nincs szükségem nagy programozócsapattal való együttműködésre, bonyolult keretrendszerekre, stb. Vagyis az "igazi" programozókkal ellentétben elég szabadon, kötöttségek nélkül tudok váltani a nyelvek között, tulajdonképpen kizárólag a saját kedvemnek/ízlésemnek/véleményemnek megfelelően.

Szerintetek mennyire érdemes 2009-ben belevágni a Perl-be, ha az ember hosszútávra szeretné elkötelezni magát egy nyelv mellett. Főleg a Perl érdekelne, de Ruby-val, vagy Python-nal kapcsolatos véleményeket is várok.

Előre is köszönöm!
 

Html hirlevél módszerek!

codeedesign · 2009. Jan. 29. (Cs), 15.54
Sziasztok!

Egy olyan témát szeretnék itt elindítani ahol a html hírlevélszerkesztéssel kapcsolatos módszereket lehetne elsajátítani. Ugyanis elég sok hírlevelet (nem spam) küldünk ki és nem mindig jelenik meg rendesen a különböző olvasókban, levelezőkben.
Kérdésem az lenne, hogy mik azok az alapvető eljárások amelyek alkalmazásával levelezőkliens vagy szoftver függetlenné lehet tenni egy hírlevelet.
Nincs konkrét hiba amire választ várok, inkább csak tapasztalatokat.
pl.: hogyan használjuk a stílusokat(head-ba, body-ba vagy más helyre), háttérként vagy simán illesszünk be képeket stb.

Remélem lesz kedvetek tapasztalatot cserélni és remélem tanulhatok belőle!
Köszönöm!

Üdv, codee47
 

Képek megjelenítésének tiltása

paal · 2009. Jan. 29. (Cs), 10.21
Üdv,

Adott egy céges intranetes oldal, szöveges és képes tartalmakkal. Adott egy speciális (IP tartományra szűrhető) céges hálózat, ahonnan ezeket az oldalakat kizárólag IE6-ból kellene, hogy megtekintsék a lehető legkisebb hálózati forgalom mellett. Ez okból felmerült a képek megjelenítésének tiltása.

Kérdés:
1. Ha IE6-ban kikapcsolom a képek megjelenítését, az még ettől letöltődik a kliens gépére (vagyis generál forgalmat)?
2. Ha CSS-ben
img{display:none}
paraméterrel letiltom a képek megjelenítését, attól az még letöltődik a klienshez?

Ha szerver oldalon kell külön CSS-t használni az img elemek tiltására, akkor mi a legegyszerűbb módja annak, hogy ebből a spec IP tartományból érkező kérésekhez használja azt a css állományt (amiben tiltjuk az img és egyéb média elemek megjelenését)?

Persze ha az első variáció jó nekünk, akkor minden további variáció értelmét veszti.

Köszi, Pali
 

január 28

HTML checkboxok, listák állapotának folyamatos monitorozása PHP-val

baloocis · 2009. Jan. 28. (Sze), 16.20
Sziasztok,
szeretnék egy olyan tesztet készíteni, ahol a válaszokat a PHP fájl azonnal kiértékeli, tehát ha a felhasználó kiválaszt egy listaelemet, mint választ, rögtön lássa, hogy az a jó, vagy rossz válasz-e.

Jelenleg nem tudom, hogy a GET és POST metóduson kívül hogyan lehet elérni a formok értékeit, de azok nem jók, mert nem akkor teszik elérhetővé az információt amikor a felhasználó bepipálja a jelölőnégyzetet vagy kiválaszt egy elemet a listából, hanem amikor az elküldő gombra kattint.

Minden segítségnek nagyon örülnék :)!