Archívum - 2009 - Fórum téma
július 24
js function ie-ben jó, ff-ben nem
Sziasztok!
Írtam egy function-t, ami ie7-ben simán lefut, ff viszont nem csinál semmit.
Meg tudnátok nézni, mi lehet a baj?A meghivás: <a href="javascript:htk_le()">blabla</a>
Köszi
■ Írtam egy function-t, ami ie7-ben simán lefut, ff viszont nem csinál semmit.
Meg tudnátok nézni, mi lehet a baj?
var mgt = 7;
function htk_le() {
document.getElementById('htk_le').style.marginTop = mgt;
if(mgt < 22) {
mgt = mgt + 14;
setTimeout('htk_le()',20);
}
}
Köszi
július 23
Melyik rövid url formátum a legjobb?
Sziasztok,
Egy jelenlegi fejlesztésem során futottam bele ebbe a kérdésbe.
Vajon melyik rövid url-t szeretik jobban a keresők?
Elegendő vajon az, hogy könyvtárszerkezetes az elérése egy oldalnak?
Példának okáért legyen a tartalom címe ez:
"A google és a barátságos hivatkozások"
Melyik vajon a legjobb ez esetben?
Pl:
1: http://domain.hu/hirek/1/A google és a barátságos hivatkozások
2: http://domain.hu/hirek/A-google-és-a-barátságos-hivatkozások
3: http://domain.hu/hirek/google-barátsagos-hivatkozások
4: http://domain.hu/hirek/2009/07/23/google_baratsagos_hivatkozasok
5: http://domain.hu/hirek/GoogleBaratsagosHivatkozasok
És még lehetne variálni, de talán érthető a kérdésem.
Kinek mi vált be jobban? Mire érdemes odafigyelni ezzel kapcsolatban?
Pl nagybetű, ékezetek használatáról kinek mi a véleménye?
Ha a szavakat elválasztom valamivel, mi a legjobb? Szóköz, kötőjel, alsó aláhúzás jel?
■ Egy jelenlegi fejlesztésem során futottam bele ebbe a kérdésbe.
Vajon melyik rövid url-t szeretik jobban a keresők?
Elegendő vajon az, hogy könyvtárszerkezetes az elérése egy oldalnak?
Példának okáért legyen a tartalom címe ez:
"A google és a barátságos hivatkozások"
Melyik vajon a legjobb ez esetben?
Pl:
1: http://domain.hu/hirek/1/A google és a barátságos hivatkozások
2: http://domain.hu/hirek/A-google-és-a-barátságos-hivatkozások
3: http://domain.hu/hirek/google-barátsagos-hivatkozások
4: http://domain.hu/hirek/2009/07/23/google_baratsagos_hivatkozasok
5: http://domain.hu/hirek/GoogleBaratsagosHivatkozasok
És még lehetne variálni, de talán érthető a kérdésem.
Kinek mi vált be jobban? Mire érdemes odafigyelni ezzel kapcsolatban?
Pl nagybetű, ékezetek használatáról kinek mi a véleménye?
Ha a szavakat elválasztom valamivel, mi a legjobb? Szóköz, kötőjel, alsó aláhúzás jel?
UTF8-ból ISO-8859-2 iconv nélkül
Sziasztok
Tudom elegetek van már ebből, el is hiszem, de én már megpróbáltam mindent amit tudtam, itt is szétnéztem, a G00gle-t végigtúrtam, a php.neten is böngészgettem, de sehogy sem jön össze.
Sajna utólag jöttem rá hogy ingyenes szerveren nincs iconv fv... nem nem engedik, egyszerűen nincs. Érdekes.
Nos, itthon a gépemen sikerült mindent szuperül megcsinálnom.
A lényeg hogy Ajax-al adom tovább egy form adatait.
A feldolgozás ugyan abban a fájlban történik, csak változókkal adom meg mi történjen...
Ha feldolgozásnál kiíratom a $_POST változókat simán' akkor látszik hogy UTF8-as kódolású.
Ha végigfuttatom rajta az utf8_decode fv.-t, akkor már jobb a helyzet, de az "ő" és "ű" betűk még mindig "?"-ként jelennek meg.
A probléma hogy iconv-al sikerült UTF8-ból ISO-8859-2-ra állítani a kódolást, de sajna az ugye nincsen...
Minden fájl ANSI kódolású, egyetlen UTF8-as sincs átnéztem vagy 100-szor. Áttérni UTF8-ra borzasztó nagy meló lenne mivel mindent ISO-ban csináltam, a MySQL-is latin2_general_ci... szóval ezt csak a legutolsó lehetőségként csinálnám meg.
Próbáltam az Ajax-ot állítani ""-vel és ISO-val is így sem jó.
Szóval a lényeg, hogy valaki tudna-e nekem ötletet adni hogy hol konvertálódik át a szöveg UTF8-ra? Én nem találok semmi "konvertálót" ami ezt csinálhatja.
Minden kész, de még evvel szívok...
Előre is köszönöm
■ Tudom elegetek van már ebből, el is hiszem, de én már megpróbáltam mindent amit tudtam, itt is szétnéztem, a G00gle-t végigtúrtam, a php.neten is böngészgettem, de sehogy sem jön össze.
Sajna utólag jöttem rá hogy ingyenes szerveren nincs iconv fv... nem nem engedik, egyszerűen nincs. Érdekes.
Nos, itthon a gépemen sikerült mindent szuperül megcsinálnom.
A lényeg hogy Ajax-al adom tovább egy form adatait.
A feldolgozás ugyan abban a fájlban történik, csak változókkal adom meg mi történjen...
Ha feldolgozásnál kiíratom a $_POST változókat simán' akkor látszik hogy UTF8-as kódolású.
Ha végigfuttatom rajta az utf8_decode fv.-t, akkor már jobb a helyzet, de az "ő" és "ű" betűk még mindig "?"-ként jelennek meg.
A probléma hogy iconv-al sikerült UTF8-ból ISO-8859-2-ra állítani a kódolást, de sajna az ugye nincsen...
Minden fájl ANSI kódolású, egyetlen UTF8-as sincs átnéztem vagy 100-szor. Áttérni UTF8-ra borzasztó nagy meló lenne mivel mindent ISO-ban csináltam, a MySQL-is latin2_general_ci... szóval ezt csak a legutolsó lehetőségként csinálnám meg.
Próbáltam az Ajax-ot állítani "
req.xmlHttpRequest.setRequestHeader('Content-type', 'application/x-www-form-urlencoded; charset=UTF-8');
Szóval a lényeg, hogy valaki tudna-e nekem ötletet adni hogy hol konvertálódik át a szöveg UTF8-ra? Én nem találok semmi "konvertálót" ami ezt csinálhatja.
Minden kész, de még evvel szívok...
Előre is köszönöm
július 22
Mysql tábla kezelése
Sziasztok
Szeretnék készíteni egy olyan függvényt, amely lehetővé teszi számomra, hogy bármilyen táblába tudjak beszúrni. Azt hiszem egy olyan függvény lenne a megoldás, ami paraméterben kapja a tábla nevét, és a beszúrandó adatokat.
Van arra lehetőség, hogy a függvénynek különböző számú paramétereket adjunk meg? Esetleg van valami egyszerűbb megoldás?
Köszönöm:
Peter71
■ Szeretnék készíteni egy olyan függvényt, amely lehetővé teszi számomra, hogy bármilyen táblába tudjak beszúrni. Azt hiszem egy olyan függvény lenne a megoldás, ami paraméterben kapja a tábla nevét, és a beszúrandó adatokat.
Van arra lehetőség, hogy a függvénynek különböző számú paramétereket adjunk meg? Esetleg van valami egyszerűbb megoldás?
Köszönöm:
Peter71
Hogy lehet SQLben feltételt szabni?
Sziasztok!
A következőkhöz kérnék egy kis segítséget...
ELSŐ PROBLÉMA
van egy oszlopom 1 darab karakter LEHET benne... pl... r, a, c.. ha nincs benne semmi, akkor NULL. amikor csinálok egy feltételt WHERE mezo != 'r' akkor csak az 'a' és 'c' mezőket hozza le. a NULLás termékeket nem. Ezért mindig WHERE mezo != 'r' OR mezo IS NULL feltételeket kell adnom. nincs ennél egyszerűbb megoldás?
MÁSODIK PROBLÉMA
szeretném lekérdezni azokat a termékeket, amelyeknél b=m, de hogyha az a=1, akkor db legyen nagyobb 0-nál. (tehát mivel a-nál 1 van és a db 0, ezért a második terméket ne listázza ki) hogy kell ezt megoldani sqlben?
egy nagyon béna megoldásként azt csináltam, hogy WHERE (b=m AND a != 1) OR (b=m AND a=1 AND db>0 ) de hátha van ennél egyszerűbb. ráadásul ha elolvassa valaki az első problémámat, akkor rájön h az a!=1 feltétel két részből áll.
Előre is köszönöm a segítséget!
■ A következőkhöz kérnék egy kis segítséget...
ELSŐ PROBLÉMA
van egy oszlopom 1 darab karakter LEHET benne... pl... r, a, c.. ha nincs benne semmi, akkor NULL. amikor csinálok egy feltételt WHERE mezo != 'r' akkor csak az 'a' és 'c' mezőket hozza le. a NULLás termékeket nem. Ezért mindig WHERE mezo != 'r' OR mezo IS NULL feltételeket kell adnom. nincs ennél egyszerűbb megoldás?
MÁSODIK PROBLÉMA
termekek tábla
-------------
nev db a b
termek1 5 0 m
termek2 0 1 m
termek3 3 0 m
-------------
nev db a b
termek1 5 0 m
termek2 0 1 m
termek3 3 0 m
szeretném lekérdezni azokat a termékeket, amelyeknél b=m, de hogyha az a=1, akkor db legyen nagyobb 0-nál. (tehát mivel a-nál 1 van és a db 0, ezért a második terméket ne listázza ki) hogy kell ezt megoldani sqlben?
egy nagyon béna megoldásként azt csináltam, hogy WHERE (b=m AND a != 1) OR (b=m AND a=1 AND db>0 ) de hátha van ennél egyszerűbb. ráadásul ha elolvassa valaki az első problémámat, akkor rájön h az a!=1 feltétel két részből áll.
Előre is köszönöm a segítséget!
július 21
Qooxdoo tudor kerestetik
Szükségem lenne egy kis segítségre.
Olyan valakit keresek, aki ért a qooxdoo /ejtsd: kjúkszdú/ frameworkhöz. (http://qooxdoo.org)
Esetleg személyes találkozást kérnék tőle, hogy elmagyarázza nekem a működését.
"Egyszeri fizetett tanfolyam" jeligére a szerkesztőségbe.
■ Olyan valakit keresek, aki ért a qooxdoo /ejtsd: kjúkszdú/ frameworkhöz. (http://qooxdoo.org)
Esetleg személyes találkozást kérnék tőle, hogy elmagyarázza nekem a működését.
"Egyszeri fizetett tanfolyam" jeligére a szerkesztőségbe.
tartomány, virtuális halmaz
Sziasztok!
Azt szeretném megkérdezni Tőletek, hogy az alábbi problémára mi lehet a legegyszerűbb megoldás.
A feladat leegyszerűsítve:
Van egy táblám, mely egy mezőből áll, 1 és 9999 között számokat tartalmaz véletlenszerűen.
Feladat: Azokat a számokat szeretném listázni, amik 1 és 9999 között NEM szerepelnek az előbb említett adathalmazban.
Szerintetek hogyan lehetne megoldani?
Létrehozhatok egy táblát 1..9999 számokkal, de ha kikerülhető, nem szeretnék.
Nincsen valami megoldás arra (MS-SQL-ben) hogy létrehozzak egy 'virtuális halmazt' 1..9999 -cel, és ebből halmazművelettel kivonjam az első adathalmazban lévő számokat?
Vagy lehet valahogy a "not in"-ben használni valahogyan tartományt. Mint Pl not in (1..9999)
Köszönöm!
P
■ Azt szeretném megkérdezni Tőletek, hogy az alábbi problémára mi lehet a legegyszerűbb megoldás.
A feladat leegyszerűsítve:
Van egy táblám, mely egy mezőből áll, 1 és 9999 között számokat tartalmaz véletlenszerűen.
Feladat: Azokat a számokat szeretném listázni, amik 1 és 9999 között NEM szerepelnek az előbb említett adathalmazban.
Szerintetek hogyan lehetne megoldani?
Létrehozhatok egy táblát 1..9999 számokkal, de ha kikerülhető, nem szeretnék.
Nincsen valami megoldás arra (MS-SQL-ben) hogy létrehozzak egy 'virtuális halmazt' 1..9999 -cel, és ebből halmazművelettel kivonjam az első adathalmazban lévő számokat?
Vagy lehet valahogy a "not in"-ben használni valahogyan tartományt. Mint Pl not in (1..9999)
Köszönöm!
P
Melyik tartalomkezelő rendszert tudnátok ajánlani?
Kedves fórumozók!
Most szeretnék létrehozni egy honlapot. A HTML lehetőségeit már nagyjából kimerítettem, ezért mindenképpen PHP-t szeretnék. Ezzel csak annyi a gond, hogy a PHP-hez szinte semennyire sem értek. Sok ismert, jól működő honlapon láttam, hogy valamilyen tartalomkezelő rendszert alkalmaznak, mint például a Joomla, Drupal, PHPFusion, stb.
Személy szerint kívülről mindegyik nagyon tetszetős, de nem tudom mennyire igényel PHP ban jártasságot a kezelésük.
Ebben szeretném azok segítségét és tudását kérni, akik már tapasztaltabbak a témában.
Köszönöm, hogy szakítotok egy kicsit szabadidőtökből a problémámra!
Üdv,
Beni993
■ Most szeretnék létrehozni egy honlapot. A HTML lehetőségeit már nagyjából kimerítettem, ezért mindenképpen PHP-t szeretnék. Ezzel csak annyi a gond, hogy a PHP-hez szinte semennyire sem értek. Sok ismert, jól működő honlapon láttam, hogy valamilyen tartalomkezelő rendszert alkalmaznak, mint például a Joomla, Drupal, PHPFusion, stb.
Személy szerint kívülről mindegyik nagyon tetszetős, de nem tudom mennyire igényel PHP ban jártasságot a kezelésük.
Ebben szeretném azok segítségét és tudását kérni, akik már tapasztaltabbak a témában.
Köszönöm, hogy szakítotok egy kicsit szabadidőtökből a problémámra!
Üdv,
Beni993
Eltűnő JavaScript menü
Kedves Mindenki!
Bennetek van minden bizodalmam!
Php-s weboldalamon 2 ingyenes JS menüt használok, egy vizszintes és egy bal oldali függőleges menüt.
5 böngészővel néztem meg, nálam hibátlanul működik, de egy ismerősöm jelezte, hogy két gépen is megnézte (IE alatt) és a bal oldali menü egyáltalán nem látszik, illetve frissítésnél feltűnik egy pillanatra, aztán csak a háttérkép látható.
Nem tudom, mi lehet a gond, így csak a z-index változtatásával kísérleteztem, de eredménytelenül (milyen mértékű változtatás javasolt?).
Sajnos, miután nálam nem jelentkezik a hiba, végképp nem tudom, mit tehetnék.
Van valakinek ötlete? Találkoztatok ilyen jelenséggel? Esetleg nála hiányzik valami a gépről?
A weboldal itt van. A menük származási helyét (ha ez segít, vagy szükséges) az Oldaltérkép menüpont alatt megtaláljátok.
Nagyon köszönöm előre is a segítséget!!!
Üdv:
Viki
■ Bennetek van minden bizodalmam!
Php-s weboldalamon 2 ingyenes JS menüt használok, egy vizszintes és egy bal oldali függőleges menüt.
5 böngészővel néztem meg, nálam hibátlanul működik, de egy ismerősöm jelezte, hogy két gépen is megnézte (IE alatt) és a bal oldali menü egyáltalán nem látszik, illetve frissítésnél feltűnik egy pillanatra, aztán csak a háttérkép látható.
Nem tudom, mi lehet a gond, így csak a z-index változtatásával kísérleteztem, de eredménytelenül (milyen mértékű változtatás javasolt?).
Sajnos, miután nálam nem jelentkezik a hiba, végképp nem tudom, mit tehetnék.
Van valakinek ötlete? Találkoztatok ilyen jelenséggel? Esetleg nála hiányzik valami a gépről?
A weboldal itt van. A menük származási helyét (ha ez segít, vagy szükséges) az Oldaltérkép menüpont alatt megtaláljátok.
Nagyon köszönöm előre is a segítséget!!!
Üdv:
Viki
július 20
Komode Edit - bugos auto kiegészítés
A szitu: szerkesztek egy fájlt, amire be van állítva, hogy ő HTML. Nyitok egy tag-et, majd elkezdem gépelni a nevét. Ekkor szépen feldob egy ablakot, amiben ott vannak a HTML tag-ek. De nem mindegyik. Ha elkezdek gépelni egy olyan tag nevet, ami nincsen a listában (pl. button, strong), akkor kiakad ez az automatikus tooltip funkció.
Kitörlöm a sort, majd elkezdem újra, pl. egy INPUT-tal. Ekkor az INPUT-ot kiegészíti, de a tulajdonságoknál nem hoz fel mindent lehetség INPUT elemre jellemző tulajdonságot.
Másnál is jelentekezik ez a bug vagy csak nálam hülyül így a Komodo Edit?
Egyébként hogyan lehet bővíteni a HTML tag-ek listáját?
■ Kitörlöm a sort, majd elkezdem újra, pl. egy INPUT-tal. Ekkor az INPUT-ot kiegészíti, de a tulajdonságoknál nem hoz fel mindent lehetség INPUT elemre jellemző tulajdonságot.
Másnál is jelentekezik ez a bug vagy csak nálam hülyül így a Komodo Edit?
Egyébként hogyan lehet bővíteni a HTML tag-ek listáját?