Archívum - 2009 - Fórum téma
július 12
Próbáljuk a kódot átnézni
Hello,
A napokban vacakoltam egy menuvel es szuksegem lenne par tanacsra. Peldaul, hogy tudnam a kodot egyszerusiteni:Nem vagyok egy jQuery asz, es biztos sokat ismeteltem a kodban, gondolom lehetne egyrusiteni.
Egyebkent az oldal mukodesben itt lathato: http://progra.ro/menu2/
Barmilyen tanacsot ertekelek, koszonom! Esetleg mit lehetne modositani, kiszedni, berakni!
■ A napokban vacakoltam egy menuvel es szuksegem lenne par tanacsra. Peldaul, hogy tudnam a kodot egyszerusiteni:
$(document).ready(function() {
var links = $('.buttons a');
/**** AKTIV LINKEK ****/
links.each(function() {
// Megnezuk ha leteznek aktiv linkek es megkapjuk mindegyik indexet
var index = links.index(this);
// Az aktiv linkeket szinezuk a tobbit pedig nem
if ($(this).hasClass('active')) {
$(this).css('backgroundPosition', '-' + index * 200 + 'px -50px');
}
else {
$(this).css('backgroundPosition', '-' + index * 200 + 'px -0px');
}
});
/**** AZ ANIMACIO ****/
links.hover(function() {
// Ha nincs aktiv linken az eger akkor johet az animacio!
if (!$(this).hasClass('active')) {
$(this).stop().animate({backgroundPosition:"(-" + 200 * index + "px -50px)"}, {duration: 600})
}
}, function() {
// Ha leveszuk az egeret a linkrol eltunik az animacio
if (!$(this).hasClass('active')) {
$(this).stop().animate({backgroundPosition:"(-" + 200 * index + "px -0px)"}, {duration:800})
}
});
});
Egyebkent az oldal mukodesben itt lathato: http://progra.ro/menu2/
Barmilyen tanacsot ertekelek, koszonom! Esetleg mit lehetne modositani, kiszedni, berakni!
július 12
Firefox tiltások feloldása?
Sziasztok.
Volna egy kis problémám a firefoxal.
Van egy komplet anyagom ami régi szabványok szerint van megírva htmlben és flashben. A firefox erre úgy reagál, hogy letilt egy csomó mindent és a hibakonzolba ilyeneket rak:
Engedély megtagadva tulajdonság beállításához
Engedély megtagadva tulajdonság lekérdezéséhez
Windows.sessionID meg WindowscurrentPage....
Az explorer(v.6) kiírja, hogy az oldal nem biztonságos, de fel lehet oldani a tilalmat és használható lesz az oldal. Fel lehet ezt oldani firefoxnál valahogy?
■ Volna egy kis problémám a firefoxal.
Van egy komplet anyagom ami régi szabványok szerint van megírva htmlben és flashben. A firefox erre úgy reagál, hogy letilt egy csomó mindent és a hibakonzolba ilyeneket rak:
Engedély megtagadva tulajdonság beállításához
Engedély megtagadva tulajdonság lekérdezéséhez
Windows.sessionID meg WindowscurrentPage....
Az explorer(v.6) kiírja, hogy az oldal nem biztonságos, de fel lehet oldani a tilalmat és használható lesz az oldal. Fel lehet ezt oldani firefoxnál valahogy?
Leggyakoribb számsor keresése egy számsorhalmazban
Sziasztok!
Van egy problémám amit nem tudok megoldani:
Azt szeretném megcsinálni, hogy van egy két dimenziós tömböm, pl:
3,4,5,6,7,8,9,10,11
3,4,5,6,12,22,23
1,2,3,4,5,6,7,8,9
20,21,22,23,24,25,26,27,8
Az lenne a feladat, hogy keressük ki azt a számsorrészletet melyek a legtöbbször szerepelnek, úgy, hogy a lehető legtöbb sorban benne van.
A példámban pl a megoldás az a 3,4,5,6 mert ez minden sorban szerepel(bár nem kell minden sorban szerepelnie).
Bármilyen segítség jól jön, mert nem tudom megcsinálni:(
■ Van egy problémám amit nem tudok megoldani:
Azt szeretném megcsinálni, hogy van egy két dimenziós tömböm, pl:
3,4,5,6,7,8,9,10,11
3,4,5,6,12,22,23
1,2,3,4,5,6,7,8,9
20,21,22,23,24,25,26,27,8
Az lenne a feladat, hogy keressük ki azt a számsorrészletet melyek a legtöbbször szerepelnek, úgy, hogy a lehető legtöbb sorban benne van.
A példámban pl a megoldás az a 3,4,5,6 mert ez minden sorban szerepel(bár nem kell minden sorban szerepelnie).
Bármilyen segítség jól jön, mert nem tudom megcsinálni:(
Javascript popup galéria
Sziasztok!
Van egy Javascript popup Galériám aminek a kódja a következő:
Csak egy gond van vele, hogy Firefox alatt új ablakban nyitja meg az oldalt, nem pedig popup (ebben az esetben: 500x500 -ba).
Előre is köszönöm a segítséget.
■ Van egy Javascript popup Galériám aminek a kódja a következő:
function createPopup() {
var x = document.getElementsByTagName('a');
for(var i = 0; i < x.length; i++) {
if(x[i].getAttribute('rel') == 'gallerypopup') {
x[i].onClick = new Function('window.open("' + x[i].getAttribute('href') + '","myWindow",
"status=no,height=500,width=500,location=yes,menubar=no,resizable=yes,toolbar=no")');
}
}
}
window.onload = createPopup;
var x = document.getElementsByTagName('a');
for(var i = 0; i < x.length; i++) {
if(x[i].getAttribute('rel') == 'gallerypopup') {
x[i].onClick = new Function('window.open("' + x[i].getAttribute('href') + '","myWindow",
"status=no,height=500,width=500,location=yes,menubar=no,resizable=yes,toolbar=no")');
}
}
}
window.onload = createPopup;
Csak egy gond van vele, hogy Firefox alatt új ablakban nyitja meg az oldalt, nem pedig popup (ebben az esetben: 500x500 -ba).
Előre is köszönöm a segítséget.
Indokolt-e a https használata?
Ez nem programozási, inkább biztonsági kérdés.
Egy olyan oldalt készítek, ahol a felhasználóknak meg kell adniuk személyes adataikat (név, születési adatok, pontos lakcím), de ezen kívül a bankszámlaszámukat is meg kell adniuk regisztrációkor. Lényegében a cégnek, akinek csinálom majd a weboldalt, be lehet majd fizetni pénzt a cég bankszámlájára, ezért bizonyos szolgáltatásokat igénybe lehet venni. Ha valaki szeretné kivenni a pénzét, akkor a regisztrációkor megadott bankszámlaszámra kérheti a pénze elutalását.
Az utalást nem a weboldal végzi, hanem csak információt ad a cégnek, hogy ki milyen bankszámlaszámra szeretne pénzt, és az utalás már a bank rendszerén történik, de ahhoz csak a cég megfelelő embere férhet hozzá. Tehát a banki rendszer és a weboldal közvetlenül nincsen összeköttetésben. Így elméletileg nem történhet baj, mert a banki rendszerhez nem férhetnek hozzá a felhasználók.
A következő kérdéseket veti fel:
1, Kell-e https titkosítás mert bizalmas adatokat tárolunk, vagy nem kell, mert a banki adatokhoz úgysem férhet hozzá semmilyen felhasználó?
2, Személyes adatokat, különösen a bankszámlaszámot érdemes-e valamilyen titkosítással tárolni az adatbázisban?
3. Hagyhatjuk-e hogy a felhasználók szabadon változtathassák a bankszámlaszámukat, mert ha megváltozik, akkor ez a funkció jól jön, vagy pedig nem változtathatja meg, mert ez nem biztonságos?
■ Egy olyan oldalt készítek, ahol a felhasználóknak meg kell adniuk személyes adataikat (név, születési adatok, pontos lakcím), de ezen kívül a bankszámlaszámukat is meg kell adniuk regisztrációkor. Lényegében a cégnek, akinek csinálom majd a weboldalt, be lehet majd fizetni pénzt a cég bankszámlájára, ezért bizonyos szolgáltatásokat igénybe lehet venni. Ha valaki szeretné kivenni a pénzét, akkor a regisztrációkor megadott bankszámlaszámra kérheti a pénze elutalását.
Az utalást nem a weboldal végzi, hanem csak információt ad a cégnek, hogy ki milyen bankszámlaszámra szeretne pénzt, és az utalás már a bank rendszerén történik, de ahhoz csak a cég megfelelő embere férhet hozzá. Tehát a banki rendszer és a weboldal közvetlenül nincsen összeköttetésben. Így elméletileg nem történhet baj, mert a banki rendszerhez nem férhetnek hozzá a felhasználók.
A következő kérdéseket veti fel:
1, Kell-e https titkosítás mert bizalmas adatokat tárolunk, vagy nem kell, mert a banki adatokhoz úgysem férhet hozzá semmilyen felhasználó?
2, Személyes adatokat, különösen a bankszámlaszámot érdemes-e valamilyen titkosítással tárolni az adatbázisban?
3. Hagyhatjuk-e hogy a felhasználók szabadon változtathassák a bankszámlaszámukat, mert ha megváltozik, akkor ez a funkció jól jön, vagy pedig nem változtathatja meg, mert ez nem biztonságos?
július 11
Background Position
Hello,
Van egy CSS kod:Az elso ertek (0px) az X-kordinata.
A masodik ertek (-50px) az Y-kordinata.
Ha fejbe vagom magam akkor sem ertem, hogy mukodik a meres az Y-kordinatan. Peldaul van egy kep (100x100px). Erdekes, hogy a "-50px" a kozepen van. Akkor a tobbi ertek hol van, peldaul -10px, -20px ?
■ Van egy CSS kod:
background-position: 0px -50px;
A masodik ertek (-50px) az Y-kordinata.
Ha fejbe vagom magam akkor sem ertem, hogy mukodik a meres az Y-kordinatan. Peldaul van egy kep (100x100px). Erdekes, hogy a "-50px" a kozepen van. Akkor a tobbi ertek hol van, peldaul -10px, -20px ?
"Automatikus" bejelentkezés
Hi!
Úgy szeretnék belépni felhasználói név / jelszóval védett oldalakra,
hogy a bejelentkező formot ne kelljen kitölteni minden alkalommal.
Például a weblabor bejelentkező oldalán van két beviteli mező:
<input type="text" maxlength="60" name="name" id="edit-name" size="60" value="" tabindex="1" class="form-text required" />
<input type="password" name="pass" id="edit-pass" maxlength="128" size="60" tabindex="2" class="form-text required" />
Ezt a két mezőt hogyan tudom kitölteni és továbbhívni, hogy a bejelentkezés sikeres legyen. Természetesen nem a jelszó kitalálás vagy az azonosítás megkerülése a cél, hanem hogy letárolt felhasználói név / jelszó párossal, újbóli megadás nélkül be tudjak jelentkezni!
Üdv!
■ Úgy szeretnék belépni felhasználói név / jelszóval védett oldalakra,
hogy a bejelentkező formot ne kelljen kitölteni minden alkalommal.
Például a weblabor bejelentkező oldalán van két beviteli mező:
<input type="text" maxlength="60" name="name" id="edit-name" size="60" value="" tabindex="1" class="form-text required" />
<input type="password" name="pass" id="edit-pass" maxlength="128" size="60" tabindex="2" class="form-text required" />
Ezt a két mezőt hogyan tudom kitölteni és továbbhívni, hogy a bejelentkezés sikeres legyen. Természetesen nem a jelszó kitalálás vagy az azonosítás megkerülése a cél, hanem hogy letárolt felhasználói név / jelszó párossal, újbóli megadás nélkül be tudjak jelentkezni!
Üdv!
Hogyan programozzunk ésszerűen?
Pár hete kezdtem komolyabban beleásni magam a php és mysql programozásba, mert a közeljövőben szükségem lesz néhány nagyon egyedi webalkalmazásra. Most elkezdtem egy oldalt építeni, aminek az alapja egy közösségi oldal, de további speciális funkciók is lesznek majd hozzá. Ahogy haladok a programozással és egyre komplexebb lesz az oldal, sorra szembesülök olyan problémákkal, amire nem tudom a legjobb választ. Pl. hogyan legyen a programkód egyszerre gyors, biztonságos, könnyen bővíthető, átlátható és egyszerű. Hiába tanultam meg a php és mysql parancsokat használni, magáról a rendszerszemléletről, vagy hogy hogyan lehet hatékonyan nagyobb hangvételű webalkalmazásokat írni, nem igazán találtam megfelelő anyagot az interneten. Attól félek, hogy ha befejezem ezt az oldalt, írhatom át újra az egészet, mert alapból rossz elvek alapján építettem fel az egészet.
Tudnátok tanácsokat adni ebben a témában, és/vagy ajánlani erről szóló cikket?
■ Tudnátok tanácsokat adni ebben a témában, és/vagy ajánlani erről szóló cikket?
Float div eltolja az alatta lévő div tartalmát
Sziasztok!
Van egy "kis" problémám, amivel már annyi időt elszúrtam, amennyit csak lehetett. Úgyhogy jöttem megkérdezni a profikat. Nemrég kezdtem a CSS/HTML-t, így meglehetősen nagy tapasztalatlansággal rendelkezem.
http://skl-projekt.hu/sEEcherOS/seecheros.jpg
Ez az oldal előzetes design-terve. Na most akárhogy próbálom, nem sikerül összehoznom azt, hogy a koponya a helyén legyen úgy, hogy az alatta lévő div tartalmát (a táblázatot) ne tolja el.
Konkrétan így...
http://skl-projekt.hu/sEEcherOS/
A koponyának a szürke panel mindig azonos pontján kellene lenni, akárhogy méretezzük az ablakot. Ahogy nézem a pozicionáló kódok nagyjából rendben vannak.
Tudnátok segíteni a problémám megoldásában? Nagyon megköszönném!
■ Van egy "kis" problémám, amivel már annyi időt elszúrtam, amennyit csak lehetett. Úgyhogy jöttem megkérdezni a profikat. Nemrég kezdtem a CSS/HTML-t, így meglehetősen nagy tapasztalatlansággal rendelkezem.
http://skl-projekt.hu/sEEcherOS/seecheros.jpg
Ez az oldal előzetes design-terve. Na most akárhogy próbálom, nem sikerül összehoznom azt, hogy a koponya a helyén legyen úgy, hogy az alatta lévő div tartalmát (a táblázatot) ne tolja el.
Konkrétan így...
http://skl-projekt.hu/sEEcherOS/
A koponyának a szürke panel mindig azonos pontján kellene lenni, akárhogy méretezzük az ablakot. Ahogy nézem a pozicionáló kódok nagyjából rendben vannak.
Tudnátok segíteni a problémám megoldásában? Nagyon megköszönném!
Adatok lekérdezése és másolása más oldalakról
Sziasztok!
Abban kérném a segítségeteket, hogy egy másik weboldalról akarok letölteni adatokat és azt az én honlapomom megjeleníteni.
De a gond csak az, hogy a másik oldal pl. jsp-ben van és egy form-ot kell kitölteni,hogy lekérdezze az adatokat(az url cím akkor nem változik).
Ezt persze mind a php programomnak kellene megcsinálni.
Tehát a program odamegy az oldalra, kitölti a form-ot(jsp,javascript,AJAX),elküldi a form-ot(submit),
és az így kapott értékekkel visszaballag az én oldalamra és berakja változókba(megjeleníti).
Segítségeteket előre is köszönöm.
(Már az is nagy segítség lenne ha valaki segítene abban, hogy merre induljak el)
■ Abban kérném a segítségeteket, hogy egy másik weboldalról akarok letölteni adatokat és azt az én honlapomom megjeleníteni.
De a gond csak az, hogy a másik oldal pl. jsp-ben van és egy form-ot kell kitölteni,hogy lekérdezze az adatokat(az url cím akkor nem változik).
Ezt persze mind a php programomnak kellene megcsinálni.
Tehát a program odamegy az oldalra, kitölti a form-ot(jsp,javascript,AJAX),elküldi a form-ot(submit),
és az így kapott értékekkel visszaballag az én oldalamra és berakja változókba(megjeleníti).
Segítségeteket előre is köszönöm.
(Már az is nagy segítség lenne ha valaki segítene abban, hogy merre induljak el)