ugrás a tartalomhoz

Hogyan programozzunk ésszerűen?

rambo986 · 2009. Júl. 10. (P), 20.47
Pár hete kezdtem komolyabban beleásni magam a php és mysql programozásba, mert a közeljövőben szükségem lesz néhány nagyon egyedi webalkalmazásra. Most elkezdtem egy oldalt építeni, aminek az alapja egy közösségi oldal, de további speciális funkciók is lesznek majd hozzá. Ahogy haladok a programozással és egyre komplexebb lesz az oldal, sorra szembesülök olyan problémákkal, amire nem tudom a legjobb választ. Pl. hogyan legyen a programkód egyszerre gyors, biztonságos, könnyen bővíthető, átlátható és egyszerű. Hiába tanultam meg a php és mysql parancsokat használni, magáról a rendszerszemléletről, vagy hogy hogyan lehet hatékonyan nagyobb hangvételű webalkalmazásokat írni, nem igazán találtam megfelelő anyagot az interneten. Attól félek, hogy ha befejezem ezt az oldalt, írhatom át újra az egészet, mert alapból rossz elvek alapján építettem fel az egészet.

Tudnátok tanácsokat adni ebben a témában, és/vagy ajánlani erről szóló cikket?
 
1

Ez így igaz

fchris82 · 2009. Júl. 11. (Szo), 03.00
Legtöbbet sztem abból tanulhatsz az elején, ha kész rendszerek forráskódjait tanulmányozod. Valószínűleg az lesz, hogy nem lesz elsőre tökéletes a kódod. Ne is reménykedj benne! Most kezdted, mit vársz? Hogy van egy tuti cikk, egy tuti könyv, amit elolvasol és egyből tökéletesen fog menni? :D Nincs ilyen. A tanulási folyamat szerves része, hogy hibázunk, és először valszeg rosszul csináljuk. Aztán ez majd alakul. Nem véletlenül írják azt állásajánlatoknál, hogy X év tapasztalattal keresnek embert, és nem azt, hogy "olyan embert keresünk, aki olvasta az alábbi könyveket".

Egyébként először úgy érdemes megírni, hogy működjön. Optimalizálni utána kell, menet közben nem érdemes, mert nagy lesz a káosz. Kommentezzél sokat és értelmesen, mert az később kelleni fog, ha átírod a kódod jobbra ;)

Ez a közösségi oldal sztem elsőre kicsit nagy falat, de biztosan sokat fogsz belőle tanulni. Arra azért ne számíts, hogy zökkenőmentesen fog működni "elsőre". Talán másodjára sem, és harmadjára sem.

Akár csak az élet többi területén: "A tiszta stílus mögött sok a piszkozat."
2

Hehe

deejayy · 2009. Júl. 11. (Szo), 09.40
Én eddig háromszor írtam újra a saját "CMS"-emet. Először megírtam, mert egy ügyfél kérte. Másodszor újraírtam, mert az elsőben egy csomó hülyeséget követtem el. A harmadikat azért írtam, mert akkor ismerkedtem meg a PHP OO dolgaival. A negyedik az MVC lesz :)
3

Összetett rendszerek

rrd · 2009. Júl. 11. (Szo), 10.09
Összetett rendszerek építésénél biztosan alkalmaznod kell valami elvet, amelyek közül az MVC a legkézenfekvőbb. Ha szeretnéd magad megkímélni egy csomó részlet kidolgozásától, illetve szeretnél egy könnyen fenntartható, adoptálható és kezelhető kódot kapni, akkor pedig biztosan valami keretrendszer felé kell lépned.

A keretrendszerek megoldanak helyetted egy csomó általános feladatot, sokan sok energiát ölnek bele a fejlesztésükbe, optimalizálásukba hibajavításukba, így biztosan jobb kódot eredményeznek mint egy önálló, egyszemélyes fejlesztés. Másrészről meg fejlesztés közben fogják a kezedet és segítenek jó kódot írni.

Szóval pl CakePHP és a többiek.
4

Először az alapok

rambo986 · 2009. Júl. 11. (Szo), 11.20
Nem akarok egyből keretrendszerrel dolgozni, mert először szeretném megérteni a php alapjait. Szerintem aki nem tanul meg keretrendszer nélkül php-t programozni, az keretrendszerrel sem fog tudni rendesen. De később biztosan megismerkedek néhány keretrendszerrel.

Az MVC érdekes téma, most olvasok utána részletesebben, szerintem nagyon hasznos lehet.

Az az ötlet is tetszik, hogyha kezdő vagy, akkor először működjön a program, aztán lehet optimalizálni.
5

Jó meglátás

Joó Ádám · 2009. Júl. 11. (Szo), 14.26
Nem akarok egyből keretrendszerrel dolgozni, mert először szeretném megérteni a php alapjait. Szerintem aki nem tanul meg keretrendszer nélkül php-t programozni, az keretrendszerrel sem fog tudni rendesen.


Nagyon jó meglátás.
6

A keretrendszer éppenséggel

Fraki · 2009. Júl. 11. (Szo), 16.33
A keretrendszer éppenséggel segíthet a nyelv megismerésében is. Lehet alulról fölfelé és felülről lefelé is haladni.
8

igen, nekem nagyon nagy

rrd · 2009. Júl. 14. (K), 10.12
igen, nekem nagyon nagy segítség volt amikor elkezdtem használni a cakephp-t. Sok olyan dolgot megtanultam a php-ről amit előtte vagy nem tudtam, vagy rosszul oldottam meg. Plusz a keretrendszerek egy gondolkozási és problémamegoldási keretet is adnak. Pl cakephp esetében nem kérdés az MVC, mert erősen dolgozni kell rajta ha nem MVC szerint akarod a problémát megoldani.

Persze egy keretrendszerhez legalább alap szinten tisztában kell lenni a dolgokkal, de az eredeti kérdés pont erről szólt. :)
9

És egy kis áttekintő:

rrd · 2009. Júl. 14. (K), 16.49
És egy kis áttekintő: http://webmania.cc/alkalmazasfejlesztesi-keretrendszerek/
7

Elmélet

gabesz666 · 2009. Júl. 12. (V), 11.04
Sajnos csak mostanában kezdek rájönni, hogy nem elég ismerni egy programozási nyelvet jól, hanem jól használni is tudni kell. Én a helyedben egy kis elmélettel kezdeném a tanulást, mert ha elkezdesz magadtól programozni megmaradhat néhány rossz technika benned, amit nehéz lesz elfelejteni (nem tudom ti hogy vagytok vele, de nekem volt pár ilyen, ami egy-két évig rontotta a kódom minőségét). (Én most a "Programtervezési minták" című könyvet olvasgatom éppen elméleti programozás témában, ajánlom mindenki figyelmébe!)