Archívum - 2007 - Fórum téma
október 3
foldrajzi helyezkedes
Sziasztok,
Egy erdekes dologra lettem figyelmes a minap. Igazabol eddig is feltunt, de kulonosebben sokat nem foglalkoztam vele. Heba-hoba az ember elvetodik olyan weboldalakra ahol kulonbozo tarskereso oldalak hirdeteseit lehet latni, roppant attraktiv holgyeket ajanlanak ( :o)) ) es a szoveg a kovetkezo: "meet these girls from your area". Mostmar gondolom mindenki tisztaban van azzal hogy mirol is beszelek :o).
No, eddig nem tunt fel, de a mai napon megragadt a szemem azon, hogy telibe talalta azt a varost ahol en tartozkodom sot meg par varosbol is ajanlott holgyeket amelyek a kozelben vannak. Tehat Meet these girls in X...fenykepek es meet these girls from X-hez kozel...es fenykepek ujra.
A kerdesem egyszeru. Hogyan csinaljak? Arra gondoltam, hogy IP cim alapjan valahogy belovik a varost, de miutan megneztem az IP cimemhez tartozo varost, rajottem, hogy az bizony nagyon nem az....de akkor megis hogyan?
Otletek? :o))
Koszonom.
■ Egy erdekes dologra lettem figyelmes a minap. Igazabol eddig is feltunt, de kulonosebben sokat nem foglalkoztam vele. Heba-hoba az ember elvetodik olyan weboldalakra ahol kulonbozo tarskereso oldalak hirdeteseit lehet latni, roppant attraktiv holgyeket ajanlanak ( :o)) ) es a szoveg a kovetkezo: "meet these girls from your area". Mostmar gondolom mindenki tisztaban van azzal hogy mirol is beszelek :o).
No, eddig nem tunt fel, de a mai napon megragadt a szemem azon, hogy telibe talalta azt a varost ahol en tartozkodom sot meg par varosbol is ajanlott holgyeket amelyek a kozelben vannak. Tehat Meet these girls in X...fenykepek es meet these girls from X-hez kozel...es fenykepek ujra.
A kerdesem egyszeru. Hogyan csinaljak? Arra gondoltam, hogy IP cim alapjan valahogy belovik a varost, de miutan megneztem az IP cimemhez tartozo varost, rajottem, hogy az bizony nagyon nem az....de akkor megis hogyan?
Otletek? :o))
Koszonom.
Hozzászólások témája és RSS
Sziasztok, javaslattal élnék.
Szerintem a hozzászólásoknál elég fárasztó mindig megadni a témát, én rendre azt érzem, hogy csak erőltetés. Eleve ugye egy adott topikban vagyok, nyilvánvalóan ahhoz szeretnék hozzáfűzni valamit, külön a kommentemnek még címet is adni ágyúval verébre dolog.
Lehetne opcionális, kitöltetlenség esetén az RSS-be mehetne az első X karakter. Az első szavak sokszor sokkal informatívabbak, mint az általam odakiötölt cím. Számos helyen adnak tárgysori relevanciát a szövegtörzs kezdetének, l. gmail, reddit RSS (az egész szöveget a tárgysorba rakják), címtelen versek és népdalok (hogy egy távoli példát is hozzak) stb.
Lehet, hogy írok hozzá userscriptet...
Ezen kívül az RSS lehetne még informatívabb. A From mező például egyenstring ("Weblabor - Hozzászólások"), nem a hozzászóló nevét tartalmazza. Szerintem a From mezőbe bele kéne írni a hozzászóló nickjét és a topikcímet.
üdv,
Marci
■ Szerintem a hozzászólásoknál elég fárasztó mindig megadni a témát, én rendre azt érzem, hogy csak erőltetés. Eleve ugye egy adott topikban vagyok, nyilvánvalóan ahhoz szeretnék hozzáfűzni valamit, külön a kommentemnek még címet is adni ágyúval verébre dolog.
Lehetne opcionális, kitöltetlenség esetén az RSS-be mehetne az első X karakter. Az első szavak sokszor sokkal informatívabbak, mint az általam odakiötölt cím. Számos helyen adnak tárgysori relevanciát a szövegtörzs kezdetének, l. gmail, reddit RSS (az egész szöveget a tárgysorba rakják), címtelen versek és népdalok (hogy egy távoli példát is hozzak) stb.
Lehet, hogy írok hozzá userscriptet...
Ezen kívül az RSS lehetne még informatívabb. A From mező például egyenstring ("Weblabor - Hozzászólások"), nem a hozzászóló nevét tartalmazza. Szerintem a From mezőbe bele kéne írni a hozzászóló nickjét és a topikcímet.
üdv,
Marci
október 2
Több requestől lefagy az Apache
Hi!!
Eddig azt hittem, hogy ha én otthon akarok fejleszteni valami nagyon frappáns AJAX dolgot, akkor elég értenem a PHP, SQL, a HTML, és a JavaScript progoláshoz. Most miután két napja szenvedek a dologgal, most már muszáj viszont segítséget kérnem az apache-hoz.
CMS-t írok, ami teljesen AJAX-rendszerű lesz, és ezért szépen megcsinálgattam az alap dolgaimat az ajaxhoz, amik mentek is simán, amíg nem pakoltam ezt össze a PHP projectemmel. Semmi gond nem lenne, ha kapnék valami szép PHP hibát, akkor tudnám, hogy hol is keressem a _saját_ hülyeségemet a kódban.
Ehelyett viszont jó esetben nem hívódik meg a php script, de leggyakrabban kihal az Apache.
Prototype.js libraryt használok a requestekhez, ment több is egyszerre lazán. Ha viszont két PHP request esik be a szerverhez, akkor vége, mint a Twin Peaksnek. Az apache error logot nézve ezt látom:
[code]
[Tue Oct 02 13:08:05 2007] [notice] Parent: child process exited with status 3221225477 -- Restarting.
[Tue Oct 02 13:08:05 2007] [crit] (22)Invalid argument: unable to replace stderr with error_log
[Tue Oct 02 13:08:05 2007] [crit] (2)No such file or directory: unable to replace stderr with /dev/null
[Tue Oct 02 13:08:08 2007] [notice] Apache/2.2.4 (Win32) DAV/2 mod_ssl/2.2.4 OpenSSL/0.9.8e mod_autoindex_color PHP/5.2.3 configured -- resuming normal operations
[Tue Oct 02 13:08:08 2007] [notice] Server built: Mar 5 2007 11:23:00
[Tue Oct 02 13:08:08 2007] [notice] Parent: Created child process 952
[Tue Oct 02 13:08:12 2007] [notice] Child 952: Child process is running
[Tue Oct 02 13:08:12 2007] [notice] Child 952: Acquired the start mutex.
[Tue Oct 02 13:08:12 2007] [notice] Child 952: Starting 250 worker threads.
[Tue Oct 02 13:08:12 2007] [notice] Child 952: Starting thread to listen on port 443.
[Tue Oct 02 13:08:12 2007] [notice] Child 952: Starting thread to listen on port 80.
[Tue Oct 02 13:17:05 2007] [crit] (22)Invalid argument: unable to replace stderr with error_log
Eddig azt hittem, hogy ha én otthon akarok fejleszteni valami nagyon frappáns AJAX dolgot, akkor elég értenem a PHP, SQL, a HTML, és a JavaScript progoláshoz. Most miután két napja szenvedek a dologgal, most már muszáj viszont segítséget kérnem az apache-hoz.
CMS-t írok, ami teljesen AJAX-rendszerű lesz, és ezért szépen megcsinálgattam az alap dolgaimat az ajaxhoz, amik mentek is simán, amíg nem pakoltam ezt össze a PHP projectemmel. Semmi gond nem lenne, ha kapnék valami szép PHP hibát, akkor tudnám, hogy hol is keressem a _saját_ hülyeségemet a kódban.
Ehelyett viszont jó esetben nem hívódik meg a php script, de leggyakrabban kihal az Apache.
Prototype.js libraryt használok a requestekhez, ment több is egyszerre lazán. Ha viszont két PHP request esik be a szerverhez, akkor vége, mint a Twin Peaksnek. Az apache error logot nézve ezt látom:
[code]
[Tue Oct 02 13:08:05 2007] [notice] Parent: child process exited with status 3221225477 -- Restarting.
[Tue Oct 02 13:08:05 2007] [crit] (22)Invalid argument: unable to replace stderr with error_log
[Tue Oct 02 13:08:05 2007] [crit] (2)No such file or directory: unable to replace stderr with /dev/null
[Tue Oct 02 13:08:08 2007] [notice] Apache/2.2.4 (Win32) DAV/2 mod_ssl/2.2.4 OpenSSL/0.9.8e mod_autoindex_color PHP/5.2.3 configured -- resuming normal operations
[Tue Oct 02 13:08:08 2007] [notice] Server built: Mar 5 2007 11:23:00
[Tue Oct 02 13:08:08 2007] [notice] Parent: Created child process 952
[Tue Oct 02 13:08:12 2007] [notice] Child 952: Child process is running
[Tue Oct 02 13:08:12 2007] [notice] Child 952: Acquired the start mutex.
[Tue Oct 02 13:08:12 2007] [notice] Child 952: Starting 250 worker threads.
[Tue Oct 02 13:08:12 2007] [notice] Child 952: Starting thread to listen on port 443.
[Tue Oct 02 13:08:12 2007] [notice] Child 952: Starting thread to listen on port 80.
[Tue Oct 02 13:17:05 2007] [crit] (22)Invalid argument: unable to replace stderr with error_log
Scrollozható elem háttérszíne csak a látható részig tart
Sziasztok!
Itt a weblaboron (is) találtam egy furcsaságot (ami mellesleg a saját munkámban is megjelent és szeretném frappánsan kiküszöbölni) Firefox alatt.
A jelenség:
itt
Nézzétek meg: a beillesztett kód alatt a scrollbart elhúzva a háttérszín (fehér) nem folytatódik, hanem az alatta (?) lévő elem (szürke) háttere tűnik elő. Látható, hogy ez pont a scrollal felfedett területen van így, szóval bugnak tűnik. Vagy nem az? Hogyan lehetne ezt kiküszöbölni?
Köszi...
■ Itt a weblaboron (is) találtam egy furcsaságot (ami mellesleg a saját munkámban is megjelent és szeretném frappánsan kiküszöbölni) Firefox alatt.
A jelenség:
itt
Nézzétek meg: a beillesztett kód alatt a scrollbart elhúzva a háttérszín (fehér) nem folytatódik, hanem az alatta (?) lévő elem (szürke) háttere tűnik elő. Látható, hogy ez pont a scrollal felfedett területen van így, szóval bugnak tűnik. Vagy nem az? Hogyan lehetne ezt kiküszöbölni?
Köszi...
PHP FTP upload a böngészőből
Sziasztok!
Megoldást keresek a következőre:
ami kellene: feltolt.php (ez tartalmazná a jelszavat, a hostot, a logint passiv vagy aktív módot stb.
Ha beírnám a böngészőbe pl: http://www.azenoldalam.hu/feltolt.php?=szoveg.txt
akkor a c:/ meghajtón lévő szoveg.txt felmásolná a www.azenoldala.hu-ra.
Egyszóval egy olyan ftp feltöltésre lenne szükségem, ami úgy tölti fel a c:/ ről a file-t hogy a böngészőbe írom be.
Az mkdir.php?=konyvtar nekem elkészít egy könyvtárat, de nem tudom, hogyan lehet beletölteni file-t,
Előre is köszönöm srácok a segítséget!
■ Megoldást keresek a következőre:
ami kellene: feltolt.php (ez tartalmazná a jelszavat, a hostot, a logint passiv vagy aktív módot stb.
Ha beírnám a böngészőbe pl: http://www.azenoldalam.hu/feltolt.php?=szoveg.txt
akkor a c:/ meghajtón lévő szoveg.txt felmásolná a www.azenoldala.hu-ra.
Egyszóval egy olyan ftp feltöltésre lenne szükségem, ami úgy tölti fel a c:/ ről a file-t hogy a böngészőbe írom be.
Az mkdir.php?=konyvtar nekem elkészít egy könyvtárat, de nem tudom, hogyan lehet beletölteni file-t,
Előre is köszönöm srácok a segítséget!
október 1
Egész oldal villog IE alatt link hover eseményre
A problémás portál: www.lakberinfo.hu
IE6-tal, ha a menü fölött vagy más link fölött lófrálunk, az egész oldal villog. FF, Opera alatt a gond nem jelentkezik. Sok doksit átnéztem, legtöbbjük szerint a:hover alá betett background-color, vagy más background jellegű CSS beállítás okozza a gondot, viszont ezen az oldalon ilyet nem látok (vagy vak vagyok).
A tulaj szerint biztosan az egyik flash reklám okozza a gondot, mert ha kivesznek párat, akkor elmúlik a probléma.
Van valakinek ötlete? Neten semmi megoldást nem találtam.
■ IE6-tal, ha a menü fölött vagy más link fölött lófrálunk, az egész oldal villog. FF, Opera alatt a gond nem jelentkezik. Sok doksit átnéztem, legtöbbjük szerint a:hover alá betett background-color, vagy más background jellegű CSS beállítás okozza a gondot, viszont ezen az oldalon ilyet nem látok (vagy vak vagyok).
A tulaj szerint biztosan az egyik flash reklám okozza a gondot, mert ha kivesznek párat, akkor elmúlik a probléma.
Van valakinek ötlete? Neten semmi megoldást nem találtam.
Browser biztonsági szint
Sziasztok!
Tud valaki módszert arra, hogy megtudjam a kliens böngészőjének biztonsági szintjét. Valami olyasmire gondolok, mint JS-ben a browser detection (navigator.appName...).
Köszi!
■ Tud valaki módszert arra, hogy megtudjam a kliens böngészőjének biztonsági szintjét. Valami olyasmire gondolok, mint JS-ben a browser detection (navigator.appName...).
Köszi!
Firefox nem kezeli az IMG tag ALT tulajdonságát?
A topicban szereplő dolgot mostanában figyeltem meg (hiába van beallitva 'alt=""'-nak barmi, Firefox nem jeleniti meg a szoveget egermutato image fele vitelekor. Mas bongeszo alatt jo.
Igen, a 'title=""' hasznalataval ki lehet kerulni, az minden bongeszu alatt jol megy, csak csodalkozok, hogy ilyen alapveto dolgot nem kezel korrektul Firefox.
http://www.w3.org/TR/html401/struct/objects.html#h-13.2
W3C szerint alt parameter van, title parameter nincs img objektumnak.
Ugy emlekszek 1.x alatt meg ment rendesen az alt megjelenitese, bar erre nem vennek merget.
■ Igen, a 'title=""' hasznalataval ki lehet kerulni, az minden bongeszu alatt jol megy, csak csodalkozok, hogy ilyen alapveto dolgot nem kezel korrektul Firefox.
http://www.w3.org/TR/html401/struct/objects.html#h-13.2
W3C szerint alt parameter van, title parameter nincs img objektumnak.
Ugy emlekszek 1.x alatt meg ment rendesen az alt megjelenitese, bar erre nem vennek merget.
szeptember 30
Webdesignerek/cégek - nem könnyű a választás
Sziasztok!
Igazából nagyon új vagyok itt, de mivel úgy érzem itt bátran feltehetem a kérdésemet, ezért írok ide, remélem nem írtam semmi off-ot, illetve igyekeztem a fórumot végig járni, de nem találtam hasonló témakört, viszont engem foglalkoztatna a téma, mert hamarosan aktuális lesz.
Sokat túrtam a webet webdesigner cégek után de amiket találtam azoknak van 1-2, jobb esetben 5-6 portfóliója, és azok is mind csak egyszerű weblapok, melyekből vannak egész jók, de portál design referenciákat szinte nem is találtam. Van ugyan két cég melyet a Goggle nem dobál ki, nekik vannak jó ötleteik, de ők is többnyire autós oldalak arculatát készítették el. A többség pedig lehet designernek hívja magát, de a saját weboldaluk kinézete többnyire koramúlt, ezért érzem úgy hogy nem találom azt a réteget amit én keresek.
Portálokkal ennyire nem foglalkoznak, vagy esetleg én keresek valamit rosszul? Saját CMS rendszert kellene egy tényleg nagyon profi, professzionálisan szép, komoly, tömegeknek tetsző :) arculattal/designal felruházni. Tudtok mondani olyan cégeket amik cms rendszerekre húztak fel tetszetős arculatot/designt? Nagy segítség lenne.
Illetve általában, hogy megy ez pontosan. Egy általam elképzelt sablonos rajz alapján alkot több verziót a designer vagy akár lehet a művészre is bízni a dolgot?
Például úgy is, lehet hogy mondasz egy tetszetős külföldi oldalt, és egy ahhoz haosnlító, de mégis más design kér az ember, vagy az nem eikus? :) Bár én a saját skicc felrajzolása mellett vagyok, amit a designerelé teszek, mint vázlatot.
Bár lehet, ez közhelyes de egy jó design (bár ezrelatív) kb. mennyit kóstál, mert még nem volt szükségem egyelőre profi designra.
■ Igazából nagyon új vagyok itt, de mivel úgy érzem itt bátran feltehetem a kérdésemet, ezért írok ide, remélem nem írtam semmi off-ot, illetve igyekeztem a fórumot végig járni, de nem találtam hasonló témakört, viszont engem foglalkoztatna a téma, mert hamarosan aktuális lesz.
Sokat túrtam a webet webdesigner cégek után de amiket találtam azoknak van 1-2, jobb esetben 5-6 portfóliója, és azok is mind csak egyszerű weblapok, melyekből vannak egész jók, de portál design referenciákat szinte nem is találtam. Van ugyan két cég melyet a Goggle nem dobál ki, nekik vannak jó ötleteik, de ők is többnyire autós oldalak arculatát készítették el. A többség pedig lehet designernek hívja magát, de a saját weboldaluk kinézete többnyire koramúlt, ezért érzem úgy hogy nem találom azt a réteget amit én keresek.
Portálokkal ennyire nem foglalkoznak, vagy esetleg én keresek valamit rosszul? Saját CMS rendszert kellene egy tényleg nagyon profi, professzionálisan szép, komoly, tömegeknek tetsző :) arculattal/designal felruházni. Tudtok mondani olyan cégeket amik cms rendszerekre húztak fel tetszetős arculatot/designt? Nagy segítség lenne.
Illetve általában, hogy megy ez pontosan. Egy általam elképzelt sablonos rajz alapján alkot több verziót a designer vagy akár lehet a művészre is bízni a dolgot?
Például úgy is, lehet hogy mondasz egy tetszetős külföldi oldalt, és egy ahhoz haosnlító, de mégis más design kér az ember, vagy az nem eikus? :) Bár én a saját skicc felrajzolása mellett vagyok, amit a designerelé teszek, mint vázlatot.
Bár lehet, ez közhelyes de egy jó design (bár ezrelatív) kb. mennyit kóstál, mert még nem volt szükségem egyelőre profi designra.
külön CSS minden böngészőhöz?
sziasztok!
szenvedés, vér, veríték, kifolyt szemek, egyre több hack, gányolás szag a levegőben, de még mindig nem üti meg az oldal megjelenése az elégséges-alá-alát még a három populáris böngésző kurrens változataiban se.
nem volt sok tapasztaltom összetett oldalak építése terén ezt bevallom, de ez a káosz azért túlzás. ilyet más iparágban el nem tudnék képzelni "szabványok" terén. de nem elsősorban morogni szeretnék, hanem megkérdezni benenteket:
hogyan csinálják ezt profi helyeken?
minden böngészőhöz külön elkészítik a CSS-t?
hogyan választják ki?
szerver oldalon?
javascripttel?
html tagekkel ( <!--[if IE 5]> és barátai )?
fognak valami compatibiliy js libraryt? ezek nekem nem hozták el a megváltást... rejtélyes fagyásokat, lassulásokat, js konzol üzeneteket annál inkább.
vagy bizony bele kell törődni, ez bizony ilyen műfaj? végül is vannak akik korbáccsal csapkodják a hátukat meg csalánfutóversenyt rendeznek meztelenül...
faragjam csak az egyetlen css fájlt mig mindenhova jo nem lesz? csak még béna vagyok még egy félév koncentrált szenvedés és mindent megoldok, mint a karikacsapás?
mondjatok valami jót. köszönöm.
■ szenvedés, vér, veríték, kifolyt szemek, egyre több hack, gányolás szag a levegőben, de még mindig nem üti meg az oldal megjelenése az elégséges-alá-alát még a három populáris böngésző kurrens változataiban se.
nem volt sok tapasztaltom összetett oldalak építése terén ezt bevallom, de ez a káosz azért túlzás. ilyet más iparágban el nem tudnék képzelni "szabványok" terén. de nem elsősorban morogni szeretnék, hanem megkérdezni benenteket:
hogyan csinálják ezt profi helyeken?
minden böngészőhöz külön elkészítik a CSS-t?
hogyan választják ki?
szerver oldalon?
javascripttel?
html tagekkel ( <!--[if IE 5]> és barátai )?
fognak valami compatibiliy js libraryt? ezek nekem nem hozták el a megváltást... rejtélyes fagyásokat, lassulásokat, js konzol üzeneteket annál inkább.
vagy bizony bele kell törődni, ez bizony ilyen műfaj? végül is vannak akik korbáccsal csapkodják a hátukat meg csalánfutóversenyt rendeznek meztelenül...
faragjam csak az egyetlen css fájlt mig mindenhova jo nem lesz? csak még béna vagyok még egy félév koncentrált szenvedés és mindent megoldok, mint a karikacsapás?
mondjatok valami jót. köszönöm.