ugrás a tartalomhoz

Archívum - 2007 - Könyvajánló

december 15

Programming Collective Intelligence

Bártházi András · 2007. Dec. 14. (P), 22.30
A közösségi szolgáltatások, webalkalmazások megjelenésével elég nagy adatmennyiség is megjelent a neten. Míg többen is prognosztizálják, hogy a jövő azoké az szolgáltatásoké, melyek ezt az adatmennyiséget szűrve, a felhasználói igényei szerint tudják a felhasználó elé tárni, addig a különböző technikák, melyek ezt segíthetnék, nem igazán jól dokumentáltak – úgy, hogy azt egy webfejlesztő is képes legyen megérteni. A könyv ezt a feladatot célozza meg (és teljesíti kiválóan), megismerteti az olvasót az automatikus klaszterezéstől, csoportosítástól kezdve a önfejlesztő algoritmusok működéséig.

november 18

TextMate - Power Editing for the Mac

Bártházi András · 2007. Nov. 18. (V), 01.12
Mac-en mindenki a TextMate-et ajánlotta eddig, mint "legprofibb" editort, s mivel elég jókat is olvastam róla, illetve a windows-os klónok sem rosszak, ezért úgy gondoltam, hogy kipróbálom. Azóta meg is vettem. No, de ez a bejegyzés a The Pragmatic Programmers kiadó által kiadott TextMate című könyvről, s nem magáról az editorról szól.

július 4

Pro Drupal Development

Hojtsy Gábor · 2007. Júl. 4. (Sze), 13.42
Habár jó ideje a kezemben volt a könyv egy példánya, nehezen tudtam időt szakítani az átolvasására. Amikor viszont mégis lehetőségem lett időt fordítani rá, kiderült, hogy könnyebb olvasmány, mint gondoltam volna. A szerzők a nem túl gyakran alkalmazott vizuális megközelítést alkalmazták a könyv fejezeteinek elkészítésekor. A bonyolult leírások helyett folyamatábrákat, interakciós sémákat mutatnak be, melyek jelentősen megkönnyítik a megértést, ráadásul később is könnyen áttekinthetővé teszik a kritikus folyamatokat, még ha egy debugger nincs is a kezünknél, vagy annak eredményét nem tudjuk ilyen hatásosan vizualizálni.

február 25

Tanuljuk meg az XML használatát 24 óra alatt

Saladin9 · 2007. Feb. 25. (V), 13.53
Már a cím is vicces Biztos, van aki gyorsabban olvas mint én, de azért hatszáz oldal nem kevés anyag! Számomra a programnyelvek könyvből történő megismerése emlékeztet a karate kazettáról való oktatására, de még se tudom megkerülni. Aki nem iskolában tanulja a programozást, annak örök kérdés, hogy a megvásárolt tankönyv tényleg alkalmas-e tanulásra?

február 13

Web-design

Hojtsy Gábor · 2007. Feb. 13. (K), 09.12
Sajnos a web-design (vagy webdesign) szóösszetétel az utóbbi években hibás jelentést kapott a magyar webes körökben. Ha web design szakemberet keresnek, akkor jellemzően nem arról van szó, hogy okosan akarnak megtervezni webfelületeket, hanem inkább látványosan, a szemnek csalogató grafikával. Sajnos ami a szemnek csalogató, nem biztos, hogy a webhely célját segít elérni, és így látogatókat vagy végső soron vásárlókat, ügyfeleket veszthetünk. Jakob Nielsen magyarul Web-design címmel megjelent könyve tehát nem a grafikáról szól, hanem a web tervezésről, az átgondolt webhely és weblap kialakításról. Ezt az eredeti cím (Designing Web Usability: The Practice of Simplicity) sokkal jobban tükrözi.

január 14

Pro PHP Security

Hojtsy Gábor · 2007. Jan. 14. (V), 16.37
Egy könyv ilyen sokat igérő címmel eléggé nagy mércét állít maga elé. Nem számítottam rá, hogy ez a mérce megugorható, ezért volt sokáig csak a polcomon ez a könyv. A tartalomjegyzéket nézve azt láttam, hogy sok össze nem kapcsolódó téma egyvelegéről van szó, biztos azt írták le a szerzők, amihez értettek vagy érteni véltek, nem azt, amiről a cím szerint szólnia kellene a könyvnek. Aztán végre rászántam magam, hogy elolvassam a könyvet, és teljesen megváltozott a véleményem.