ugrás a tartalomhoz

Archívum - 2006 - Könyvajánló

november 18

AJAX and PHP: Building Responsive Web Applications

toro · 2006. Nov. 18. (Szo), 10.08
Sokadszorra ugrottam neki az AJAX tanulásának, mikor ráleltem a Packt Publishing kiadásában mejelent AJAX and PHP, Building Responsive Web Applications című munkára. A könyv szerzői az előszóban azt ígérik, hogy a közreadott példa scriptekkel megmutatják, "miként kerülhetők el a gyakori hibák, hogyan lehet hatékony AJAX kódot írni". Ezt az ígéretüket meg is tartják.

november 7

Greasemonkey Hacks

Hojtsy Gábor · 2006. Nov. 7. (K), 09.21
Sajnos még nem volt szerencsém Mark Pilgrim magával ragadó, őszinte stílusához, bár számos könyvet írt már a webfejlesztők számára. Ezek egy része szabadon is elérhető, így a Greasemonkey Firefox kiterjesztést ismerők már hallhattak a Dive into Greasmonkey című könyvéről. Míg az lépésenként vezeti be az érdeklődőt a felhasználói szkriptek írásába, a Greasmonkey Hacks inkább hittérítést végez, bemutatva a számos lehetőséget, száz trükkbe gyűjtve az alapismereteket és az érdekesebb szkripteket.

november 4

Drupal: Creating Blogs, Forums, Portals, and Community Websites

Hojtsy Gábor · 2006. Nov. 4. (Szo), 11.28
A Packt Publishing komoly tapasztalattal rendelkezik tartalomkezelő rendszerekhez kapcsolódó kiadványok megjelentetésében. Az eZ publish-tól a XOOPS-on át a Mambo, Joomla!, PHP-Nuke, Typo3, Wordpress vonalat teljesen feldolgozták. Ez az alaposság nem csak a könyvek számát illetően érzhető. A Drupalról szóló könyvük is (szinte kínos) alapossággal tárgyalja ezt a tartalomkezelőt.

október 23

Web Site Measurement Hacks

Hojtsy Gábor · 2006. Okt. 23. (H), 17.49
A Web Site Measurement Hacks nem egy elsősorban fejlesztőknek szánt könyv. Bár aki időt szán a téma megismerésére, rá fog eszmélni, hogy egy webes méréssel foglalkozó szakembernek a fejlesztési, üzleti, menedzsment és marketing aspektusokat is értenie kell. Legalábbis ez lenne az ideális. Így a könyv is megpróbálja számba venni ezeket a megközelítéseket. Ez egyrészt előny, hiszen több szempontból is megvilágítja az érdekes kérdéseket, másrészt a formátumból adódón ismétlésekhez is vezet.

szeptember 17

Pro PHP-GTK

Hojtsy Gábor · 2006. Szep. 17. (V), 10.14
Amikor 2001-ben egy kísérleti jellegű projektben PHP-GTK-t használtam, nem hagyatkozhattam jobb dokumentációra, mint Syd Logan GTK+ Programming in C című könyvére. Ma már semmiképpen nem ajánlanám ezt sekinek, aki a PHP-GTK-val ismerkedik (bár alapműként Scott is ezt javasolja a GTK mélyebb megismeréséhez). A Pro PHP-GTK megismertet majdnem mindennel, ami egy asztali alkalmazás fejlesztésénél fontos lehet, ráadásul teszi mindenzt a legaktuálisabban, a PHP-GTK 2 tárgyalásával, ami jelenleg még csak alfa kiadásban jelent meg.

Building Scalable Web Sites

Hojtsy Gábor · 2006. Aug. 17. (Cs), 14.35
Érdekes, hogy éppen miközben olvastam ezt a könyvet, a TWiT.tv podcast hálózaton megjelent egy interjú, melyben Rasmus Lerdorf arról beszél, hogy azért nem találunk a PHP skálázhatóságáról sok forrást, mert a PHP-nek nincs ilyen problémája. Szerzőnk, Cal Handerson is a skálázhatóság kérdésével szembesült a Flickr kifejlesztésekor, és valóban nem a PHP okozott számára problémát.

augusztus 16

Felhasználóbarát honlapok - Webergonómiai tanulmányok

Jano · 2006. Aug. 16. (Sze), 14.18
A könyv főcíme nem titkolózik: a téma felhasználóbarát honlapok tervezése. Az alcím már szokatlanabb és sejteti, hogy itt nem egy szokványos szakkönyvvel állunk szemben. A könyv valójában tíz tudományos kutatási eredmény dokumentálása a szerzők meghatározása szerint, a szoftver-ergonómiából kinőtt "internethasználhatóság" témájában.

július 19

Building Online Communities with Drupal, phpBB, and WordPress

Hojtsy Gábor · 2006. Júl. 19. (Sze), 15.37
A könyv címe nagy elvárásokat támasztott bennem. Először is arra gondoltam, hogy az említett három szoftver valamilyen elegyével is szembe kerülhetek, ám a könyv valójában szigorúan elkülönítve foglalkozik a három szoftverrel. Másodszor pedig arra számítottam, hogy a programok képességeinek ismertetése helyett illetve mellett a közösségépítés is komolyabb hangsúlyt kap. Ez sajnos csak részben igaz a könyvre.

június 30

Keress!

Török Gábor · 2006. Jún. 30. (P), 09.08
A keresés az emberiség alapvető problematikája, amely a digitális kultúra virágzásának indulásával egyre égetőbb kérdéssé vált. A web hőskorában hamar felismerték, hogy a háló csak akkor marad életképes, csak akkor tud betőrni a hétköznapi életbe, ha az egyszerű ember is könnyen megtalálja mindazon információhalmazt, amire kiváncsi. A Wired alapító szerkesztőjének, John Batelle-nek a blogjában értesültem arról, hogy a HVG gondozásában immáron magyarul is kapható The Search: How Google and Its Rivals Rewrote the Rules of Business and Transformed Our Culture című könyve.

április 22

Professional Ajax

Hojtsy Gábor · 2006. Ápr. 22. (Szo), 15.26
Sajnos csak kölcsönbe kaptam ezt a könyvet, hiszen a Wrox könyvekről kialakult korábbi ellenérzésem következményeként valószínűleg nem vettem volna meg látatlanban. Úgy tűnik azonban, hogy a Wrox tönkremenetele után a felvásárló Wiley Publishing jól használja a közismert márkát, legalábbis ez a könyv szerintem nagyon jól sikerült, néhány hibát illetve hiányosságot félretéve.