ugrás a tartalomhoz

Archívum - 2004 - Könyvajánló

december 19

CSS Cookbook

Granc Róbert · 2004. Dec. 18. (Szo), 23.50
Az O'Reilly kiadó kiváló "szakácskönyv" sorozata nem kézikönyv a szó hagyományos értelmében. Általános leírások, definíciók helyett konkrét kérdésekre, gyakran előforduló feladatokra nyújt kész megoldásokat, "recepteket", a megvalósítás hosszabb-rövidebb magyarázatával együtt.

december 15

PHP fejlesztés felsőfokon

Nagy Gusztáv · 2004. Dec. 15. (Sze), 06.45
Ez nem az a könyv, amiből a PHP szintaxisát vagy alapvető szabályait lehetne megtanulni, sokkal inkább a haladók kézikönyve. Kézikönyv, hiszen nem kell feltétlenül az elejétől a végéig folyamatosan olvasni, bármelyik fejezet önmagában is használható. Sok hasznos témában ad komoly ötleteket, megoldásokat. A könyv fejezetei öt témába sorolhatók. Minden fejezet végén részletes hivatkozási listát is találhatunk a további olvasmányokhoz.

november 14

XHTML - A HTML megújulása XML alapokon

Török Gábor · 2004. Nov. 14. (V), 11.16
A minap egy kénytelen-kelletlen eltöltendő óra alkalmával bevetettem magam az egyik könyvkereskedés számítástechnika osztályára, és lázas bogarászásba kezdtem, mígnem egyszer csak a Mesterséges Intelligencia könyvből kibújván megpillantottam egy vékonyabb, kellemes kötésű darabot a tárgyban említett címmel.

november 9

SQL fejtörők

Török Gábor · 2004. Nov. 9. (K), 21.58
A szerzőt, Joe Celkot az adatbázis-programozás világában méltán elismert szakembernek tartjuk. Nevéhez fűzödik a Database Programming & Design című folyóiratban publikált Celko on SQL, majd a DBMS magazin SQL Explorer című sorozata.

november 1

Perl 6 and Parrot Essentials, 2nd Edition

Bártházi András · 2004. Nov. 1. (H), 18.30
Kevés technikai kiadó engedheti meg magának, hogy olyan dologról jelentessen meg könyvet, ami egyelőre még csak tervezési fázisban van. Nos az O'Reilly ezen kiadók egyike, a „Perl 6 and Parrot Essentials” című könyv pedig egy ilyen könyv, hiszen immár a második kiadás a jelenleg még csak tervezési szakaszban levő Perl 6-os nyelvről. Ennek ellenére a könyv olvasmányosra sikerült, s ha megismerjük a Perl 6 lehetőségeit, minden bizonnyal megértjük, miért is engedhette meg magának a kiadó ennek a könyvnek a megjelentetését.

szeptember 26

XML Hacks: 100 Industrial-Strength Tips & Tools

Bártházi András · 2004. Szep. 25. (Szo), 23.00
Az "XML Hacks" könyv az O'Reilly "Hacks" sorozatában jelent meg 2004 júliusában. Ez azt jelenti, hogy eléggé friss könyvről van szó. A sorozatról tudni kell, hogy egy-egy témakörben gyűjt össze száz tippet, trükköt, mindegyiket elég jól körüljárva, képekkel, kódrészletekkel illusztrálva.

O'Reilly CSS Pocket Reference, 2nd Edition

Granc Róbert · 2004. Szep. 25. (Szo), 22.30
A webfejlesztők világszerte - és talán lassan már hazánkban is - egyre fontosabbnak tartják a szabványoknak megfelelő honlapok készítését. Ez természetesen nem csak azt jelenti, hogy a megjelenés kialakításakor hanyagoljuk a táblázatok használatát, és inkább stíluslapokat alkalmazunk, hanem azt is, hogy mind a HTML, mind a CSS kódunk követi a szabványokat. Ez sokszor sajnos nem is olyan egyszerű, főleg hogy a még mindig legelterjedtebbnek számító böngésző - az Internet Explorer - gyakran igen sajátosan értelmezi ezeket.

Learning PHP 5

Hodicska Gergely · 2004. Szep. 25. (Szo), 22.00
A Learning PHP 5 című könyvről már korábban is említést tettünk a szerző egyik cikkének ismertetése kapcsán (Rovarirtás alapjai PHP-ban). Ez a könyv alapvetően kezdőknek készült, s azok számára is jó választás lehet, akik még a programozás terén sem túl járatosak.