ugrás a tartalomhoz

Archívum - 2005 - Könyvajánló

december 12

Szabad kultúra - A kreativitás természete és jövője

Dohány Tamás · 2005. Dec. 12. (H), 08.41
Bizonyára sokakban merülnek fel kérdések a jelenlegi információs társadalom ellentmondásosságával és végletességével kapcsolatban, valamint ígény a tisztánlátásra. Ebben a könyvben választ kaphatunk mindezekre, precíz és közérthető megfogalmazásban. A jogtörténelem korábbi példáin keresztül rájöhetünk arra, hogy az internet kapcsán kialakult helyzethez sok szempontból hasonló szituációk már sokszor előfordultak, így nem kell ismét feltalálnunk a spanyol viaszt, elegendő tanulságos esettel szolgálnak a hagyományaink és a kultúránk.

december 9

Eric Meyer on CSS

Granc Róbert · 2005. Dec. 9. (P), 16.30
Egy régi tartozást kell lerónom e könyvajánlóval, hiszen az Eric Meyer on CSS folytatásáról, a More Eric Meyer on CSS-ről még januárban írtunk. Az Eric Meyer on CSS hároméves könyv. Meglepő módon azonban még ma is aktuális, hiszen nem csak a benne szereplő elvek, hanem a példák is tökéletesen felhasználhatóak mindennapi munkánkban egy-egy CSS alapú oldal kialakításakor.

október 11

The Zend PHP Certification Practice Book

Hojtsy Gábor · 2005. Okt. 11. (K), 12.36
A php|architect korábban bejelentett nanobook sorozata ezesetben tökéletes témára talált, hiszen tesztkönyvként jól jön egy karcsú darab, amit magunkkal hordozhatunk, és megpróbálhatunk megoldani pár kérdést, amikor éppen jut rá időnk. Legalábbis én így gondoltam, mielőtt elvégeztem volna a válaszaim első értékeléseit, ami azonban vegyes eredményeket mutatott. Bár ebben nem a könyv a hibás.

szeptember 26

Zend PHP Certification Study Guide

Hojtsy Gábor · 2005. Szep. 26. (H), 08.45
A Zend vizsgához kapcsolódó egyetlen hivatalos kiadvány első közelítésben könnyű olvasmánynak ígérkezik, hiszen karcsú kialakításával alaposan a szokványos PHP könyvek méretei alá került. És ez rendjén is van így, a vizsgában a terület specifikus ismereteket nem tudják visszakérdezni, így SQL ismertetés vagy még távolabbi területek témakörei sem kerülhettek a könyvbe. Ezzel együtt leginkább valamilyen tapasztalattal rendelkező fejlesztőknek ajánlható, akik jól össze szeretnék foglalni alapismereteiket, és fel szeretnének készülni arra, ami a vizsgán várható.

szeptember 22

HTML és CSS: Webszerkesztés stílusosan

Hojtsy Gábor · 2005. Szep. 22. (Cs), 16.42
A megjelenést követően hamar csaptam le erre a könyvre, már nagyon vártam hogy a kezeim közé kerüljön, hiszen nagy elvárásoknak kellett megfelelnie. A könyv alapötlete mindenképpen egyedinek számít a magyar piacon, és kíváncsi voltam, hogy teljesíti-e az ígéreteket, ezért nem is szerettem volna hamar átfutni rajta. Nyugodtan állíthatom, hogy minden kezdőnek ajánlható könyv született.

július 24

Mono: A Developer's Notebook

Hojtsy Gábor · 2005. Júl. 24. (V), 08.24
Nagyon vártam, hogy ezt a könyvet a kezembe vehessem, mert mind a témája, mind a formátuma érdekelt, és mondhatom, hogy kisebb problémáktól eltekintve egyikben sem csalódtam. A .NET Novellnél fejlesztett nyílt forrású megvalósításával, a Mono környezettel foglalkozó könyv hű a címéhez: jegyzetfüzet, ami a fontosabb, elindulni segítő részletekkel ismertet meg.

június 27

Linux Desktop Hacks

Hojtsy Gábor · 2005. Jún. 27. (H), 10.05
A Linux Desktop Hacks bizonyos értelemben kitekintés a webes fejlesztői könyvespolc időnként monoton választékából, hiszen nem a kliens-szever alapú kiszolgálásban használt Linuxhoz ad tippeket, hanem az otthoni és munkahelyi asztali felhasználás élémyének javításában nyújt segítséget összesen száz trükk formájában.

június 13

Agile Web Development with Rails

Bártházi András · 2005. Jún. 13. (H), 09.04
A Ruby nyelv egy új, objektum-orientáltságával, s tömör, szép szintaktikájával a többi közül kiemelkedő programozási nyelv. A húzóalkalmazása (ami miatt egyre többen kedvelik meg, s kezdik el használni) a "Ruby on Rails" webes keretrendszer, melyre bizton állíthatom, érdemes vetni egy pillantást, hiszen nagyon hatékony fejlesztést, fejlesztési környezetet biztosít. Erről a webes keretrendszerről vált elérhetővé béta változatban egy elektronikus könyv (melynek megjelenése papír formátumban még ebben az évben várható) Agile Web Development With Rails címmel, félezer oldallal részletesen bemutatva a rendszer lehetőségeit.

június 11

Tanuljunk programozni - VBS, Objektumok, Web

tiny · 2005. Jún. 11. (Szo), 19.52
Teljesen az alapoktól kezdve vezeti be a könyv az olvasót a programozás és az informatika rejtelmeibe, az alapvető fogalmakat példákon keresztül ismerteti, amelyek néhol csak többszöri olvasásra érthetőek. A HTML és a VBS nyelv mellett az egyéb objektum orientált nyelvekhez is jó alapokat biztosít.

május 25

SQL felsőfokon

Török Gábor · 2005. Május. 25. (Sze), 11.23
A harmincegy fejezetes könyv Joe Celko tollából igazi csemege az ínyencek számára. A kiadvány címe igen határozottan utal a feldolgozandó téma minőségére, de a relációs-adatbáziskezelésben kevésbé jártas programozóknak sem kell mihelyst lemondani a könyvről.