ugrás a tartalomhoz

Tanuljunk programozni - VBS, Objektumok, Web

tiny · 2005. Jún. 11. (Szo), 19.52

Szerzők:

Juhász Tibor, Kiss Zsolt

Kiadó:

ComputerBooks

2004

ISBN:

963 618 316 3

Oldalak száma:

422

Értékelés:

10

Linkek

Teljesen az alapoktól kezdve vezeti be a könyv az olvasót a programozás és az informatika rejtelmeibe, az alapvető fogalmakat példákon keresztül ismerteti, amelyek néhol csak többszöri olvasásra érthetőek. A HTML és a VBS nyelv mellett az egyéb objektum orientált nyelvekhez is jó alapokat biztosít.

A VisualBasicScript nyelv használatához elengedhetetlen HTML nyelvvel ismerteti meg az olvasót a második fejezetben. A még ismeretlen fogalmakat mindig külön kiemelve magyarázza, a száraz részeket néhol egy kis szkripttel dobja föl, amelyeket mindig egy példában mutatja be.

A második fejezettől kezdődően feladatokkal mélyítheti el az ismereteit az olvasó, s a CD-n példák tömkelege és annak forráskódja tekinthető meg kisebb magyarázatokkal.

A második - haladóknak szóló - részben a VBS érdekesebb részeiben mélyülhetünk el. Az alapvető dolgoktól (változók, adattípusok) a szkriptekhez lazábban kapcsolódó dolgokig (fájlkezelés, algoritmusok, DHTML), amelyek már a használatot könnyítik.

A CD melléklet igen gazdag: algoritmusok, ANSI kódok, hibakódok, színek és HTML táblázatkészítő dokumentáció és a rengeteg példa mellett egy kvíz program és a TextPad próbaverziója is megtalálható rajta. Elég furcsa, hogy a teljes CD tartalmát zippelve újra megtaláljuk a korongon, ami mellett egy telepítő található.

Bár nemcsak a VBS nyelvvel ismerkedhetünk meg a könyv elolvasása után, annak legnagyobb hátrányát, platformfüggőségét (nyilván?) nem vésik az olvasó eszébe a szerzők. Leginkább kezdőknek ajánlott, akiknek a programozásról a régi filmekben látható szemüveges emberek jutnak eszükbe, de a számítógépüket be tudják kapcsolni.

Akit a nyelv hátránya mellett is érdekel a témakör, annak bátran ajánlom, hiszen a VBS eléggé hasonló a JavaScripthez. Weblapokhoz nem ajánlott, hacsak nem egy olyan körnek készül, akik bizonyosan Internet Explorert használnak, és a jövőben is kitartanak választásuk mellett.

Egy nyár kemény munkájának eredménye ez az átfogó, jól megszerkesztett, rengetek példával fűszerezett könyv, amely nemcsak megismerteti, hanem meg is tanítja a benne leírt dolgokat, s észrevétlenül kaphatunk vele általános ismereteket is számítógépünkről.
 
1

Szomorú

Hojtsy Gábor · 2005. Jún. 11. (Szo), 20.01
Idéznék a hivatalos ajánlásból (a kiemelést én tettem be):
2005-ben új, emelt szintű érettségi kerül bevezetésre a középiskolákban. Követelményei között informatikából szerepel a weblap készítés, az algoritmizálás és adatmodellezés, illetve a számítógép-programozás eszközeinek ismerete. A könyv teljes egészében tárgyalja ezeket a témaköröket, így jól használható az emelt szintű informatika érettségire való felkészülésben. Anyagának elsajátításához, a bemutatott példák kipróbálásához a Microsoft Windows operációs rendszeren és az Internet Exploreren kívül nincs szükség más szoftverre.
Úgy gondolom szomorú, hogy egy ilyen platformspecifikus megoldást javasolnak érettségi felkészítésre, bár magát a könyvet nem ismerem, a Windows Script Host által támogatott bármilyen nyelvet lehet ugyanazokra a célokra alkalmazni, mint a VBS-t, úgyhogy őszintén szólva nem értem a választást. A Windows alapesetben támogatja a VBS-t és a JS-t, és számos szkript nyelvet lehet még illeszteni.
2

Én úgy tudom, hogy az

tiny · 2005. Jún. 11. (Szo), 20.25
Én úgy tudom, hogy az érettségin nem követelnek nagy weblapkészítési tudást, csak a MS Front Page használatát, de ha nem így van, akkor írjon, aki másképp tudja.
Hogy miért ezt választották?
Erről a szerzőket kéne megkérdezni, de megígérem, hogy felhívom figyelmüket erre a hozzászólásra, s ide irányítom őket :). Üdv:
Mr.Tiny
3

Érettségi

Anonymous · 2005. Jún. 13. (H), 22.00
Az, hogy miért MS központú az oktatás arra van egy elméletem. Egy átlagfelhasználó ugyebár nem keres másik programot, ha látott már egyett. Ott az iskola. Ott van Vindóz Meg ofisz, meg anyámkínja, meg miegyébb. Szóval valószínű, hogy ilyet akar otthonra, mert ezt szokták meg, ezt ismerik, stb. Minek használnának Firefoxot (kezdjük ott: minek raknának fel?), ha eddig is jó volt nekik az IE. Meg eleve honnan kell tudnia, hogy van Firefox? Meg kit érdekel. Már az iskolában is azt szajkózta a tanár, hogy ott az IE, azzal tudja Pistuka megnézni a honlapokat.

Egyik barátom az Eltén tanul, nekik pl ingyen van az összes M$ progi, csak regisztrálni kell. Ő mondta azt is, hogy minden oktatási intézmény ingyen kap XP-t meg Office-t. Ebből nem tudom mi igaz, de az MS biztos nem adná ingyen a programokat, ha nem érné meg nekik valahol.

(Egy kis számolgatás: a mi sulinkban - középiskola - van 8 számtech terem, mindegyikben kb 20 gép. Egy XP Prof kb 40k, Egy Office meg 100k körül van - ha jól tudom - az 160x140k = 22.400.000 Ft. És ez csak egy iskola.
4

Ingyen Vindóz

Anonymous · 2005. Jún. 13. (H), 22.28
Az hogy ingyen van nem teljesen igaz ugyanis az állampolgárok adójából az állam már kifizette ezeket a programokat a MS-sel kötött szerződés alapján (Campus). Egyébként ez tényleg egy beetetési technika, a jónép rászokik az iskolában aztán ezt használja mindenhol csakhogy akkor már nem jár iskolába így fizetnie kell érte. De ezt a témát már más portálokon eléggé kibeszélték. Ez van. OFF
5

Itt most nem az MS a baj

Hojtsy Gábor · 2005. Jún. 14. (K), 10.06
Az a fő probléma, hogy a javasolt technológiai háttér (Windows+IE) lehetővé tesz sokkal hordozhatóbb technológia tanítását is, mint írtam. Tehát nem szükségszerű azt a VBScriptet választani, amit még a Microsoft sem használ a saját weboldalainak kialakítására.
6

Így van, de a könyv attól

tiny · 2005. Jún. 15. (Sze), 16.25
Így van, de a könyv attól még megszületett ...
Mr.Tiny
7

Szerinted érdekel ez bárkit az OM-ben?

Anonymous · 2005. Júl. 18. (H), 09.45
Szerinted érdekel ez bárkit is a kiváló "kvalitású", "felelősségteljes", "példamutató szemléletű" Oktatási Minisztériumban?

Valóban egy alapkérdésről van szó. De magasról és sokszor pakolnak rá. A kiadott tantervek kis százalékát lehet átfuttatni. Mivel ma már ott tartunk, hogy egy középiskolában, az elsősök, egyszerűen tudnak rendesen olvasni.