ugrás a tartalomhoz

Archívum - 2006 - Cikk

szeptember 3

Karakterkódolási problémák kiküszöbölése

Hodicska Gergely · 2006. Szep. 3. (V), 04.26
Karakterkódolási problémák kiküszöbölése
Gyakori és visszatérő probléma, hogy valakinek meggyűlik a baja egy oldal készítése során a karakterkódolás témakörével, pedig ha pár apróságot betartunk, akkor nem lesz vele gondunk. A nehézséget valószínűleg az okozza, hogy a helyes működéshez több tényező megfelelő összehangolása szükséges, és ha bármelyikük rossz, akkor csak annyit tapasztalunk, hogy "nem megy jól az oldal". Ez a cikk igazából csak egy válasznak indult, de már korábban is szerettem volna írni erről a témáról, mert fontosnak érzem, hogy tisztázzuk ezt a kérdést, ezért végül úgy döntöttem, hogy egy kicsit jobban körüljárom a témát.

július 4

CSS lépésről-lépésre: a design tervtől a kész oldalig

rrd · 2006. Júl. 4. (K), 07.00
CSS lépésről-lépésre: a design tervtől a kész oldalig
Kap az ember egy design tervet, ami egy rajzot, egy Photoshop vagy egy Gimp fájlt jelent. Vagy esetleg nem kapja, hanem saját maga készíti el. Nagyon szép és csiribiri, de hogy lesz ebből egy weblap? Egyáltalán megvalósítható teljes pontossággal egy design terv? Hát lássuk, cikkemben a folyamat lépésein fogom végigvezetni az olvasót, bemutatva a fontosabb döntési pontokat, az egyik lehetséges utat.

június 13

Objektumorientált JavaScript programozás a felszín alatt

Hodicska Gergely · 2006. Jún. 13. (K), 14.00
Objektumorientált JavaScript programozás a felszín alatt
Jelen írásomban egy érdekes aspektusból szeretném bemutatni a JavaScriptben történő objektum orientált programozás lehetőségeit, de főként a miértjeit. Ennek érdekében górcső alá vesszük a JavaScript belső működését is ebből a szempontból: bátran merem állítani, hogy szemléletmód kialakító cikkről lesz szó. Ezen belső mechanizmusok az ECMAScript specifikáció által meghatározottak, ezért az itt leírtak nemcsak JavaScriptre vontakoznak, hanem bármilyen erre a szabványra épülő nyelvre érvényesek lesznek, így például ActionScripttel foglalkozók számára is hasznos lehet.

április 9

Több PHP beállítása egy Windows rendszeren

Nagy Péter · 2006. Ápr. 8. (Szo), 23.00
Több PHP beállítása egy Windows rendszeren
A PHP mostanában fejlődésének fontos mérföldkövéhez érkezett. Stabilnak tekinthető a PHP 5-ös verziója, amelyben már a teljesen objektumorientált működéshez újraírt Zend 2 motor teljesít szolgálatot. Az örömteli helyzet ellenére több probléma is akadhat. Mielőtt valaki áttérne az új verzió használatára érdemes kipróbálnia, hogy az általa eddig készített kódok hogyan üzemelnek az új környezetben.

március 24

Objektumorientált programozás előnyei a kódújrahasznosítás jegyében

Hodicska Gergely · 2006. Már. 24. (P), 10.00
Objektumorientált programozás előnyei a kódújrahasznosítás jegyében
Az objektumorientált programozás egyik legfontosabb előnyeként tartjuk számon a kód újrahasznosíthatóságát. A napokban egy fórumban szál formájában itt a weblaboron is terítékre került ez a téma, és többektől elhangzott az a vélemény, hogy ugyanolyan könnyen lehet eljárás központú megközelítéssel újra felhasználható építő kockákat létrehozni, mint az objektumorientált eszközökkel. Ezt a témát járná körül ez a cikk, melynek alapját eredetileg belső oktatási célokra írtam meg egy Sitepointos bejegyzés által indíttatva.