ugrás a tartalomhoz

Archívum - 2011 - Cikk

december 31

ECMAScript 5 – osztályok már(pedig) léteznek

presidento · 2011. Dec. 31. (Szo), 15.35

Alábbiakban a júliusi Budapest.js meetupon előadott témámat igyekszem írásban kifejteni. Az foglalkoztatott, hogy hogyan lehetne az objektumorientáltságot jól megvalósítani JavaScript alatt.

december 7

A NoSQL világa – 2. rész: Kulcs–érték tárolók

macat · 2011. Dec. 7. (Sze), 00.54

Ebben a részben a séma nélküli, jól skálázódó alkalmazásokat tekintjük át.

november 16

PHP osztályok egységtesztelése II

erenon · 2011. Nov. 16. (Sze), 08.26
Cikkünk első részében megismerkedtünk az egységtesztelés alapjaival, felmértük a fontosságát, ismertettük előnyeit és hátrányait. A folytatásban bemutatásra kerül egy egyszerű teszteset szervezés, valamint átfogóbban tárgyaljuk a könnyen tesztelhető kód főbb jellemzőit.

június 6

Bevezetés a Sphinx keresőmotor használatába

_subi_ · 2011. Jún. 6. (H), 10.27

A jól használható kereső gyakran a legfontosabb része a honlapnak; gyakran önmagában meghatározza annak sikerességét, avagy sikertelenségét. A szöveges keresések megtámogatására ideális eszköz lehet a Sphinx.

március 30

JavaScript függvények

Poetro · 2011. Már. 30. (Sze), 08.57

A függvények a JavaScript nyelv talán legfontosabb elemei. Ugyanakkor a függvények azok, amik a legtöbb félreértés áldozatai. Ennek okán úgy gondolom érdemes tisztázni a függvények működését és használatát. A függvények a JavaScriptben elsődleges (first-class) típusok, azaz hozzárendelhetjük őket változókhoz és objektum tulajdonságokhoz, átadhatjuk őket paraméterként más függvényeknek, valamint egy függvény illetve metódus is térhet vissza függvénnyel (egy függvényt metódusnak nevezünk, ha az egy objektum tulajdonsága). A klasszikus programozási nyelvekhez képest (C/C++, Java, PHP) ez a megközelítés idegen, ez is okozhatja a sok problémát az értelmezéssel kapcsolatban.

február 23

WebM alapú élő közvetítés

vbence · 2011. Feb. 22. (K), 22.48
WebM alapú élő közvetítés

Jó pár éve volt egy online-tévés téma a Weblaboron. Most a HTML5 videó kapcsán talán ideje pár szót ejteni a mai helyzetről. Alig több, mint egy éve bonyolították a világ első élő WebM közvetítését. Nyílt forrású projektet azonban azóta sem találtam a feladatra. Az apropót a cikkhez egy napokban debütált munkadarabom adta: ajánlom a nagyérdemű figyelmébe.

január 31

Hibanapló Zend Framework alkalmazásokhoz

tiku I tikaszvince · 2011. Jan. 31. (H), 16.46
Hibanapló Zend Framework alkalmazásokhoz

A korábbi cikkben megnéztük, hogyan lehet Zend Framework alkalmazásunkat rávenni hozzáférési napló írására. Ezúttal vegyük rá a rendszert a hibák naplózására!

január 4

SQL kötegelt feldolgozás – bevezetés

RajcsanyiZ · 2011. Jan. 4. (K), 15.34
SQL kötegelt feldolgozás – bevezetés

Nagyobb forgalmú webhelyeken a folyamatos adatbázisműveletek nagy terhelés okoznak a kiszolgálónak. Azokat az információkat, amiktől nem függnek további műveletek és nincs szükség a pillanatnyi állapotukra késleltetett kötegelt módon is aktualizálhatjuk. Statisztikai, számláló, vagy szavazás jellegű, illetve hasonló tárolási feladatoknál az alap információ mellett további összesítéseket is nagyobb erőforrás igény néklkül rögzíthetünk. Az adatbázisba való kötegelt beírás nagyságrendekkel gyorsabb, mintha egyesével futtatnánk az SQL parancsokat, továbbá a jól szervezett összesítő táblák következtében, még gyorsabb a statisztikai információk kinyerése. A kötegelt feldolgozásból adódó erőforrás nyereséget az esetek többségében tárolt eljárásokkal, ideiglenes táblákkal és triggerekkel is el lehetne érni, azonban mivel jelenleg nincs szükség azonnal az aktuális eredményekre, sokkal egyszerűbb megvalósítás a kötegelés.