ugrás a tartalomhoz

Online tv készítése

chipi · 2006. Szep. 27. (Sze), 20.03
Sziasztok!

Kaptam egy olyan lehetőséget, hogy csináljak egy online tv-t a pax tv nek. De mi kell hozzá? Mert soha nem csináltam ilyet. Egyáltalán hogyan müködik ez a dolog? Mi kell a szerverbe meg mi kell az oldalra és hogyan tölti fel az élő adást?

Köszi mindenkinek is előre!

Bocsi, megint nem léptem be az elöbb.
 
1

flame volt

Jano · 2006. Szep. 27. (Sze), 20.43
Inkabb no comment...
2

Ha komoly..

KJoci · 2006. Szep. 27. (Sze), 21.02
Ha komolyan érdekel a dolog akkor tudunk árajánlatot adni, konkrét feltételek alapján. Különben streaming server, egy cliens kell ami feltölti a videot és a hangot és egy weboldalba beágyazott lejátszó ami lehet mediaplayer vagy flash. UI: és túl sok köze nincs a phphez :P
3

Flash

Anonymous · 2006. Szep. 27. (Sze), 21.18
Elsősorban pénz és programozás kérdése. Flash FLV és Communications server valamint hasonló termékek környékén nézz körül. Készülj föl rá, hogy nem két napos munka.

Ha hirtelen kellene árat mondanom, akkor látatlanban 1-5 millió a pénzes szoftverek nélkül. Persze, minőségi termékre. Gányolni lehet olcsóbban is.
4

Ezzel nem értek egyet...

KJoci · 2006. Szep. 27. (Sze), 21.38
Flash serveren szerintem nem érdemes átküldeni ezt, ahhoz ez elég primitív, vannak olcsóbb megoldások is mint a java vagy vannak speciális streaming softwarek. Minden csak annak a kérdése, hogy mit akar a kedves megrendelő és persze mennyi pénze van rá ;)
5

Valóban...

Anonymous · 2006. Szep. 27. (Sze), 22.02
... csak függ a t. kérdező szakmai tudásától. Flashben egyszerűbb megcsinálni. Javaban jobb. Vagy mittomén. Flash plugin több embernél van, mint JVM.

Amit én láttam, az WMV vagy hasonló streaming videó.
6

Online tv készítés

chipi · 2006. Szep. 27. (Sze), 22.23
A tv a pax tv nek kéne aminek mi csináltuk az oldalt és kell tv is. De nem tudom, hogy hogyan kell, van egy bombabiztos szerverünk egy szerverparkban amit mi állítottunk össze. Akkor valaki leírná pontossan, hogy a szerverhez mi kell.
Köszi!
7

Bombabiztos... LOL

Anonymous · 2006. Szep. 27. (Sze), 23.12
Üdv!

A bombabiztos jelző szerintem, abszolut nem aggatható rá EGY szerverre. Ahhoz minimum kell egy backup gép is.

De ezt félretéve, csak hogy tisztában légy a probléma nagyságrendjével:

  • Az élő adást a stúdióban realtime kódolni kell, hogy egyáltalán neten átvihető legyen.
  • Ezt a streaming szerverhez el kell juttatni vagy közvetlenül a stúdióból kell streamelni. Itt nem lehet semmiféle hálózati fennakadás, szal jobb, ha mindjárt béreltvonalat készítetek be.
  • Az adatparkban a szerveren fogadni kell a streamet és szét kell dobálni a megfelelő klienseknek, akik rád vannak kapcsolódva.
  • A kliensoldalon fogadni és lejátszani kell a videostreamet.


Namost, elég nagy összegbe fogadnék, hogy erre csak úgy kész szoftvert nem fogsz találni, legalábbis nem úgy, hogy minden személyre szabás nélkül. Ergo, készülj föl néhány heti programozás túlórára.

A pénzügyi oldalába a dolognak belegondolni már nem is nagyon merek. Tfh. hogy egy perc adatot durván 5 megabájtra tudsz betömöríteni (nagyon nagyvonalú voltam, szerintem). Ez azt jelenti, hogy csak 100 (száz! nem sok!) csatlakozott kliens esetén percenként (!) 500 mega adat megy át. Ez azt jelenti, hogy másodpercenként (!) 8,3 MB, azaz 66,6 Mbit adatot kell kiszolgálnod.

Szerinted, mibe fog ez havonta kerülni? És akkor még nem beszéltem arról a gépről, ami az élő adást realtime bekódolja és fölstreameli. Na, annak se kevés sávszél kell. Ráadásul nem lehet az, mint a lakossági (és néha üzleti) netkapcsolatoknál, hogy belassul és akkor ja bocs, most kicsit szaggat az adás.

Ha ennek ellenére kitart a megrendelő a szándéka mellett, akkor javaslom, hogy vedd igénybe a Google segítségét és keress, mint ahogy én tettem és ezt találtam: http://www.videolan.org/

Namost, ennek a megoldásnak platformfüggő lejátszója van. Ergo, ami ott van forráskód, na azt Neked át kell írnod platformfüggetlenre úgy, hogy a böngészőben elinduljon. Ergo, lejátszó, dekódoló, minden.

ui. ha olyan egyszerű lenne, hogy csak fel kell tenni pár szoftvert, akkor az összes scriptkidnek lenne webTVje.
8

TV-ét akarsz indítani?

tlof · 2006. Szep. 28. (Cs), 01.42
Na nézzük:
Ha ugye egy TV-nek szánod, és pénzed is van rá, akkor mondjuk 5000$ környékén van az induló szoftver készlet.
Az hogy a java-ban a legjobb ezt azért cáfolnám, hiszen minden valamire való livesex-es oldal elváltott a jávás technologiáról, ki a windows media playerre (chat vagy java, vagy flash) ki pedig a flash-re (tisztán flash).

Szal ott tartottunk, hogy megvan az 5000$ usd-éd kézben
Elősször ellátogatsz ide. Na most már van rendes videocodeced, és stream softvered.
Utánna ellátogatsz ide. Most már van stream servered is.
Ezzel a küldő oldalad, és az 5000 dollár végére értünk.
Ezek után már csak egy nagyon alap flash lejátszót kell iratni valakivel aki elovlasta ezt a tutorialt

Felmerül a kérdés, a fenti cuccok mire elegendőek, és mi kell még a müködtetésükhöz.
- A macromedia azt állítja, hogy a flash media szerver megy linuxon is. Ez igaz, csak komoly terhelést (értsd több mint 10 néző) nem bir.
- Kell egy windowsos szerver amin fut a stream softver. Plussz költség.
- Mivel videót akarsz streamelni, ezért az 1000 Concurrent Connections / 40 Mbps Bandwidth cap / Unlimited Vhosts licensz feltételek igazak rád. Ez magyarra leforditva azt jelenti, hogy kb 140-160 nézőt tudsz egy időben kiszolgálni.
- Miért vennék VP6-os küldőszoftvert? Mert nagyságrendekkel jobb képe van mint a sorensonos flash-be építettnek.
- Hogy építettem-e már ilyen rendszert, hogy igy osztogatom a tanácsaimat? Igen építettem és jelenleg is müködik.

Ha úgy érzed, hogy ezek után kérdésed van tedd fel nyugodtan, igyekszem segíteni. Ha a megvalósitáshoz is kell segítség, akkor pedig számla ellenében szivesen állok a rendelkezésedre.
9

Más megoldás

chipi · 2006. Szep. 28. (Cs), 16.33
Hát hogy ha ez ilyen bonyolult akkor nem válaljuk el mert nem tudjuk hogy hogyan kell megépíteni. Ajánlották a webkamerás megoldást, hogy azt megtudjuk e csinálni, azt nem tudom, hogy hogyan kell, ebbe most tudnátok segíteni? Fix ip van. Vagy a webkamcsis megoldást is nehéz megoldani?

Előre is köszi!
10

Igen

tlof · 2006. Szep. 28. (Cs), 18.10
Mit értesz webkamerás megoldás alatt? Azt, hogy egy webkamerát rákötsz a netre és majd azt nézik?
Nem fog müködni, egy kamera általában elég kis procival rendelkezik, és ritkán támogat normális formátumot, plussz nem arra tervezték, hogy 200 néző egyidejüleg bambulja.

Illetve mit akarsz sugározni a webkamerán? egy tévé képét amin a PAX megy? Kb 0 -t fogsz látni, mert az eltérő frissítések miatt csak egy villogó kép lessz bellőle.
11

Nem!

chipi · 2006. Szep. 28. (Cs), 18.27
Nem!
Hanem veszünk egy profi webkamcsit ami nem gagyi. És nem a pax tv nél lenne hanem egy pszihiáternél aki ott dolgozik és van műsora is. Otthon meg van stúdiója és ode akar webkamerát, de elötte online tv-t szeretet volna. De megmonduk neki, amit ti írtatok, hogy nem fog menni mert drága és bonyolult. Mert amikor lesz műsor akkor ő webkamerárol fog jelenni, élő kép és hanggal, amit a neten is lehet nézni majd. De az, hogy a webkamera élő képet strimmelje fel a szerverre. Hanggal, mint az msn is.
12

Jó de

Anonymous · 2006. Szep. 28. (Cs), 21.14
Akkor is fennáll a sávszél probléma. Meg a formátum is. Viszont az egy megoldás lehet, hogy felveszi gépre a műsort és utána MPG vagy AVI vagy mittomén milyen formátumban felrakja. Ez a legnormálisabb (és legolcsóbb) megoldás.
13

ehhh

Anonymous · 2006. Szep. 29. (P), 08.16
Majd Change-ék elvállalják, már 2x úgyis ég a vágytól, hogy árajánlatot adjon egy netes TV-re. Bocs a személyeskedésért, csak nem szeretem ha valaki arcoskodik. :) Sorry.
14

Én is gondolkodtam rajta...

vbence · 2006. Szep. 29. (P), 14.50
Puszta agyalás csupán, de ha internetes rádiót csináltam egy óra alatt, akkor videoképpel se lehet nagy különbség. Sávszél biztos kell hozzá. Legyen a streem 320kbit (legszimplább ADSL elég legyen). 200 nézővel 64Mbit. Ugyebár elsősorban magyar nézőknek sugárzunk.

Havi 15 ezerér kapsz 100Mbit BIX (maygar gerincháló felé) upstreamet bárhol, bármikor. Ez vagy 310 nézőre elég a fenti jelsűrűséggel, vagy 200 nézőt ellát 500kbittel (fél megabit / nétő).

A VLC player is tud szerverként működni, bár picit bele kell ene még ásni magam, hogy a multicast (több kliens kiszolgálása) funkció hogy működik benne. FLV támogatás a láthatáron... kitudja. Addig is valami MPEG4 apalú winmedia vagy quicktime formátum használható. Ki kell kísérletezni.

Egyszóval szerintem koránt sem olyan boszorkányágról van szó, mint ahogy néhányan lefestették. Aki meg nem barátja az OpenSource-nak addig is hajtogathatja a szokásos érveket, hogy "nem megbízható" vagy hogy "nincs support hozzá". Valamit valamiért.

B
15

Windows mediával nézhető stream

vbence · 2006. Szep. 29. (P), 23.35
Sikerült kiszolgálnom egy fájlt olyan streambe, ami a normál win media player által is nézhető/hallható volt.

Stream type: MMS
Encapsulation: ASF
Transcode video: WMV2 (256kb/s) (Scale: 0.75)
Transcode audio: mp3 (64kb/s)

Alapból az 1234-es portot ajánlja fel, ezen fog ülni a VLC mindaddig, amíg nem kattint rá vlaaki a linkre egy normál HTML lapon:
mms://localhost:1234

A linkre (figyelmeztetés után) megnyílik a winmedia és már játsza is... Gondnélkül be lehet állítani, hogy ne file-t küldjön, hanem proxy-ként működjön: amit kap, azt küldje tovább, így egy harmadik helyről küldhető a videó (normál sávszálesség), amit a szerver aztán eloszt a sok-sok nézőnek.
Az még kérdés, hogy egy firewire-ről jövő vieojelet (bármilyen digitális kamera) hogyan játszik le (küld ki) a VLC, de biztos megoldható.

Fejlemények:

Flash Video

A flash képes (megfelelő szerver esetén) video továbbítására, mint egy videofon. A normál player be tudja kódolni (Sorenson codec) a kameráról jövő adatokat, és továbbítja a szerver felé. Létezik opensource Flash szerver Red5 néven: http://www.osflash.org/red5 ez tudja továbbítani (broadcast) a kliensek felé a már bekódolt videót (és hangot).

Gyakorlatban ezt már nem próbáltam ki, de veszel egy MacMinit (firewire bemenettel) erre rácsatlakoztatod a kamerát, vagy a stúdióbój jövő streamet. ActionScriptben megírod néhány sorban, honnan hova küldje a dolgokat. A szerveroldalon szintén egy miniális progi kell, ami beállítja a Red5-öt, hogy sugározza amit kap.
16

működő megoldás vs üzleti megoldás

Hodicska Gergely · 2006. Okt. 3. (K), 06.56
Azért ne gondold, hogy ez ennyire egyszerű. Az egy dolog, hogy találtál egy talán működő megoldást, de mire ebből eljutsz egy üzletileg is működő, például skálázható megoldásig, addig elég sok buktatóval kell megkűzdened.


Felhő
19

Próbának jó

Jano · 2006. Okt. 3. (K), 10.13
Egy előnye azért van ennek a megoldásnak. Ki tudják próbálni, hogy egyáltalán van-e rá közönség. Minek ölnének bele sok millió pénzt, ha végén kiderül nem is kell senkinek.
20

miből lesz...

vbence · 2006. Okt. 3. (K), 20.48
Persze... nem a világot akarom megválti egy VLC playyerrel, csak az anonimok szörnyű dilettáns "milliókba kerül" szövegelése ellen fel kellett szólamoljak. Igen is lehet kicsiben csinálni. Nem egyszerű, de lehet.

Nagyon érdekes tapasztalat lenne, és ha a megrendelő is tisztában van vele, hogy ne csodát várjon...

B
17

vs. sávszél

Anonymous · 2006. Okt. 3. (K), 07.22
És ugye, ha nem a szerverközpontban van a kamera, akkor valahogy odáig el kell juttatni a videót. És ez itt igazából a nagy probléma, mert hogy otthonról nem tudja streamelni, az is biztos. A szerveren való átirányításnál pedig elvesztik az ilyen "kész programok" a használhaóságuk. Ergo, ott programozni kell.
18

tud otthonról

Hodicska Gergely · 2006. Okt. 3. (K), 08.50
És ez itt igazából a nagy probléma, mert hogy otthonról nem tudja streamelni, az is biztos.

Tudja, nálunk legalábbis így működik.


Felhő
21

Apdét

vbence · 2006. Okt. 7. (Szo), 15.25
Kipróbáltam... A RED5höz még egy video-konferencia demó program is van, és működik. Bár a flash player elég trágyán kódolja be a képet a dolog működik. Azon gondolkodom, hogy lehetne egy FFMPEG-et bekötni a láncba, hogy átvegye a flashtől a kódolást...
22

Kodolás

Anonymous · 2006. Okt. 7. (Szo), 19.24
A flash player 7-ig bezárólag csak és kizárólag egy kicsit módosított Sorenson video tömöritást ismer. Semmilyen más formátumban lévő videót nem tud lejátszani, és új kodekek felvétele nem lehetséges a rendszerbe.

A kodekból mind az encoder, mind a decoder megtalálható a rendszerben

A flash 8 -as verziójával kezdve elérhető egy új kodek is. Az ON2 fejlesztette VP6-os kodek. Ez lényegesen jobb kép minőséget eredményez, viszont hardwer igényesebb mind a lejátszása, mind az elkészítése.

A macromedia, hogy spóroljon a dolgokon, csak a decoder részt építette be a 8-as és a 9-es flash verziókba. On2/VP6-os videót jelen pillanatban 3 eszközzel tudsz előállítani, ha offline tartalomról van szó. (pl, egy archiv adáshoz)
- Macromedia Flash studio 8 -as
- Sorenson Squeze 4.3 For Flash
- On2 flix rendszerek.

Realtime encoder amivel élő adást tudsz sugározni jelen pillanatban 1 db kapható:
- On2 Flix Live
A macromediának van egy beta stádiumú hasonló eszköze, de jelenleg zárt körű béta tesztelés folyik. Kereskedelmi termék kb januárra lessz bellőle.
Az ffmpeg jelen pillanatban a sorensonos video file-okat fel tudja darabolni, és vissza tudja csomagolni (nagyjából) de a VP6-os kodekkel semmit nem tud kezdeni.

A red5 -ot teszteltük, és nem voltunk elragadtatva tölle. Igaz, hogy lényegesen stabilabb, mint a macromedia cucca linuxon, viszont még mindig nem alkalmas nagy tételben való használatra. Ja igen, és a VP6 támogatása bizonytalan. Ha csak átsreameled rajta a jelet, akkor még úgy / ahogy müködik, de ha valamit file-ból kellene felolvasnia akkor teljesen használhatatlan.
23

Én voltam

tlof · 2006. Okt. 7. (Szo), 19.25
Én voltam, csak megint elfelejtettem belépni.
24

FLV stream emulálás

vbence · 2006. Okt. 7. (Szo), 21.31
Kb erre utalt az én nyomozásom is... Amihez reménykeet fűzök az az ffmpeg Sorenson (H263) encodere. Veszteséges tömörítésről lévén szó két encoder között a különbség ég és föld lehet, mint ahogy az is. A playerbe épített kódolónál nagyságrendekkel jobb (divx szintű) tömörítést csinál az ffmpeg.

Ahogy néztem elég jó lehetőségek vannak az FLV konténer manipulálására. Ebben a példában seek-elést érnek el úgy, hogy kvázi emulálnak egy FLV fájlt, ami a megadott pozíciónál kezdődik. http://www.flashcomguru.com/index.cfm/2005/11/2/Streaming-flv-video-via-PHP-take-two

Ez alapján egy file vagy pipe használatával lehetséges bekapcsolódni az élő streambe, amit az ffmpeg generál. A RED5 ezirányú képességeit még nem néztem át (mennyire rugalmas az FLV kezelése), de a javához amúgy is létezik ilyen könyvtár.

A reden látszik persze, hogy még gyerekcipőben jár. Egy éles környezetben nem szívesen bíznám rá magam, de a fejlesztői gárda jónak tűnik, még akármi is lehet belőle...
25

Nem vészes

gmweb · 2007. Jan. 19. (P), 03.03
Mennyibe kerülne??? Úristen. Na erre mondok én valamit... :D:D Legrosszabb esetben kerül a 250e Ft-ba. De ki lehet hozni hardveresen 150eFt-ból, illetve otthon találtam egy kallódó gépet, meg egy kallódó TV Tuner kártyát, a kettőt egybedobtan, 1 ingyenes program a netről, és jön is a TV.

Tesztelve 20 gépet vinne el csak maga a gép, de a switchekben van olyan funkció, hogy a gép csak a switchnek küldi a cuccot, és az továbbítja.

Na szóval mi kell. Kell egy gép TV tuner karival. 50-ből ki tudod hozni. Felteszel rá egy XP-t (na igen, itt a buktató, mert az xp necces, de én azzal tesztelem), meg letöltöd innen az U-broadcast programot:

http://www.uticasoft.com/index.htm

A TV tunerrel beállítod a PAX TV csatornáját. Ezután kikapcsolod a TV tuner progit, és elindítod az U-Broadcastot. Ott tök egyértelműen be lehet mindent állítani. Ezután nyomsz egy Start broadcast gombot. ENNYI :D:D És megy is. Weboldalba meg integrálsz pl. egy Windows Media Playert az alábbi kóddal:

<object id="MediaPlayer1" width="400" height="300"
classid="CLSID:22D6F312-B0F6-11D0-94AB-0080C74C7E95"
codebase="http://activex.microsoft.com/activex/controls/mplayer/en/nsmp2inf.cab#Version=5,1,52,701"
standby="Loading MicrosoftŽ WindowsŽ Media Player components..."
type="application/x-oleobject" align="middle">
<param name="FileName" value="http://tvtuneresgepipcime:8080">
<param name="ShowStatusBar" value="True">
<param name="DefaultFrame" value="mainFrame">
<param name="autostart" value="false">
<embed type="application/x-mplayer2"
pluginspage = "http://www.microsoft.com/Windows/MediaPlayer/"
src="http://tvtuneresgepipcime:8080"
autostart="false"
align="middle"
width="400"
height="300"
defaultframe="rightFrame"
showstatusbar="true">
</embed>
</object>

Azt kész. Szóval aki ebből akar meggazdagodni, hogy ezt a fél órás munkát megcsinálja több 100 e Ft-ért, azt üdvözlöüm. Persze lehet professzionális megoldást is kitalálni, de ami működik, azt felesleges bonyolítani. Ennyi. De sávszélesség kell hozzá mondjuk. Szerintem az lesz a legköltségesebb dolog.

Na mit szólsz? Megpróbálod megcsinálni?
26

poén

demo · 2007. Jan. 19. (P), 15.03
ez tetszik. :)
egy paxtvnek szvsz elég lehet,
ha mindenképp realtimeba akarját adni a műsort.
27

Kiszolgáló

KLaci · 2007. Jan. 19. (P), 16.42
Én is beüzemeltem már de csak rádiót, icecast-tal (debian szerver)

A tv-nél nem tudom milyen linuxos szerver-daemon a jó stream kiszolgáló?

valamilyen elterjedt formátumban...

Üdv Laci
29

Re: Kiszolgáló

bjacint · 2007. Jún. 7. (Cs), 22.19
Az Icecast2 szerver Vorbis és mp3 mellett Ogg Theorát is szét tud szórni.
Én így oldottam meg egy rövidebb parancssorral:

nice -n -5 dvgrab --format raw - | nice -n -5 ffmpeg -f dv -i - -vcodec copy -f audio_device -itsoffset -1.9 -i /dev/dsp -ar 48000 -map 0.0 -map 1.0 -f dv -copyright "Copyright" -y - | nice -n -5 ffmpeg2theora-0.18.linux.bin -S 1 -F 15 -f dv -V 300 -K 30 -A 32 -c 1 -o - -x 480 -y 360 - | nice -n -5 oggfwd [IP] [port] [passwd] [mount point] "Copyright" "http://url" "[genre]" "[genre]" 1 0

Az ffmpeg rész (az első és a második pipe között) kihagyható, mert jeleneg a kameráról a képet, a hangkártyáról meg a hangot szedem. Hamarosan bekerül egy jó kis Canopus DA átalakító, onnantól mind a kép mind a hang a firewire porton keresztül érkezik majd.

Ez még olcsóbb mint a többi, ha van firewire kamerája az embernek. Egy firewire kártya kevesebbe kerül, mint egy normális tunerkártya, ráadásul jobb a minősége. :)

Ja és van böngészőbe építhető Java lejátszó Theorához valahol, cortado néven.

Üdv.: Jácint
28

Barkácsolás

dolgosm · 2007. Feb. 10. (Szo), 22.03
Sziasztok!
Ha már a barkácsolásnál tartunk, a Windows Media Encoder (Microsoft és ingyenes!) alapból 5 db kapcsolatot képes kiszolgálni, mint média szerver.
De.... a registryben átírva, ezt az értéket 50-ig lehet megemelni. Ezt amúgy az ő saját helpje javasolja.
Kipróbálásra talán még az 50 is elég lehet.

Azt pedig, hogy bizonyos switchek, rooterek továbbküldjék, szórják a tartalmat, 'multicast' szolgáltatásnak hívják. 2 éve én is kisérleteztem ezzel, rá is kérdeztem az akkori Axelerónál (ma ugyebár T-Online), és azt mondták, hogy a rootereikben nincs bekapcsolva ez a szolgáltatás.
(Gondolom fenemód leterhelné azokat, ha mindenki sugározna...)
Ekkor le is tettem arrol, hogy az ADSL-emen keresztül sugározzak bármit. (Amúgy pedig a multicastingot erre találták ki, és ha van saját hálózatod remekül használható.)

üdv,
MArci
30

Flash Media Server 3

tjaczko · 2008. Már. 8. (Szo), 23.41
Segítséget szeretnék kérni. Flash Media Server 3-al kapcsolatban. Szeretnénk egy TV csatornát kinyomni a NET-re. Windows Media Encoderrel működik, de szeretnénk megcsinálni jobb minőségben. Ezért próbálnánk ki a Flash-t. Viszont nagyon bonyolultnak tűnik, ezért kellene egy kis segítség. Sávszélesség van 100/100 Gbit.
A program megvan.

Előre is köszönöm.

Tamás
31

videómegosztás

winston · 2008. Már. 9. (V), 09.15
elsőre azt mondanám, hogy a videót nem fogod jobb minőségben megosztani, mint amilyenbe megkapod. ha tv, akkor nem tudom, talán 320x240-ben kapod, és legfeljebb úgy is tudod továbbítani. az, hogy flash vagy nem flash, illetve hogy media szerver, vagy sima http, az ebből a szempontból mindegy. wowzával dolgoztam, és ott is csak az számított, hogy maga a kiküldött videó milyen volt
másodikként azt mondanám, hogy egy médiaszervernél rengeteg para előjöhet, így ha már megvan a program -ami maga is sokmilliód tétel, és naívan feltételezem, hogy megvetted bizonyos számú szálra-, akkor érdemes lenne még egy kicsit rászánnod, hogy szakértővel megcsináltasd.

üdv,
w.
32

Kinek? Minek? Hogy?

janoszen · 2008. Már. 9. (V), 09.39
Kinek, minek hogy? Sztem nyiss ennek egy új témát és kicsit részletesebben fejtsd ki. Ha csak magadnak akarsz streamelni, akkor vannak kiváló architektúrák (VLC pl). Ha boldog-boldogtalan meg akarja nézni, akkor marad a Flash, de a bejövő PAL (720x480px) információt kvázi realtime be kell kódolnod, stb. Ehhez _nagyon_ erős gép kell.

Nem realtime konvertáláshoz kezdésnek egy 8 magos szervert állítottunk üzembe. Ha az oldal eléri a kívánt terhelést, még további 6 db. kell, hogy értelmes időn belül megjelenjen az oldalon a videó.
33

el is felejtettem

winston · 2008. Már. 9. (V), 09.51
igen, azt el is felejtettem mondani, hogy megkapod X formátumban az adást (gondolom tv tunnerből), és akkor azt majdnemhogy realtime kell konvertáld. sőt, realtime, mert egy esetleges lassabb konvertálás lavinaszerűen növelné a késleltetést. Ehhez valóban erős kell, és ugyan valszeg 8 magoshoz nem fogsz hozzájutni, de azért pár 4 core kéne. Flash-mozinak annyi előnye is lenne, hogy egyrészről ugye a FMS arra van kidolgozva, hogy flasheket küldjön rtmp-n keresztül, másrészről fele akkora a majdnem ugyan olyan (na jó, icipicit rosszabb általában) minőségű videó. Ha tényleg 720x480 a kép, akkor érdemesebb kissebbe tenni, jelenleg ekkora videót online műsorszórni halott ötlet szerintem. viszont ha elmondanád, hogy mi kell neked, milyen célokra, akkor tudnánk segíteni kiválasztani a megfelelő technológiákat, illetve esetleg akadna jelentkező aki megfelelő anyagi juttatás ellenében megcsinálja neked

megj: a proclub által hivatkozott esetpéldához még annyi, hogy ott nem real time konvertálás van, mert nem élő videóképet kell szórni, tehát neked annyival is több kapacitás kell
34

Flash Media Server 3

tjaczko · 2008. Már. 9. (V), 14.29
Köszönöm az eddigi hozzászólásokat. Pénzt nem áldoznék erre, mert nem pénzes szolgáltatás lenne. Csak egy haveri kör érne el egy bizonyos sport csatornát. Magunk szórakoztataására. Itt mondtátok hogy ilyen-olyan hardver kell.
Ezért mondanám hogy ez már működik, csak vindows media encoder-el. Többen is lehet nézni a hiedelmekkel, mint 50. Mi kipróbáltuk. Csak sávszélesség kell, szerencsére nekünk van. Ja és hozzá tenném, hogy egy pentium 2 procival, tömöríti valos időben az encoder. (TV tunerből). Nekem csak a flash media server 3-hoz kellene segítség.) TV tuner hogyan kell kinyomni vele?

Magát a programot le lehet szedni a netről. ( működő változattá is varázsolható :)
35

VLC

janoszen · 2008. Már. 9. (V), 14.31
Próbálkozz meg a VLC-vel, az pont erre lett kitalálva.A Flash-es megoldás nem játék-kategória és nem is annyi dollárba fáj, mint a játék kategória, az infrastruktúra-igényről nem is beszélve. ;)
37

Flas

tjaczko · 2008. Már. 9. (V), 14.48
Köszi a VLC-t próbáltuk, de az a kategória ami belső hállón se működik tökéletessen. Nem játszunk, csak meg vannak a technikai feltételeink, kvázi ingyen hogy megcsináljuk.
36

Flash

tjaczko · 2008. Már. 9. (V), 14.45
Elnézést elírtam az elöbb a procit....pentium 4-es

Még szólnék itt az onlinet tv megoldásról. Egy tv adó, egy szolgáltató olyan képet varázsol amit szeretne.
Kép mondjuk elfogadható lenne(jelenlegi), de eddig még csak a flash élő képet láttam gyönyörűt. HD képet nyomnak vele és össze lehet hasonlítani a többi internettes képminőséggel.
Ha valaki ki akar rakni egy csatornát olcsón, kell egy gép, olcsó tuner kártya (nem mindegy milyen, mert kényes a media encoder) és egy Windows Media encoder. Már megy is ki, vals időben a kép és hang. Mindent lehet állítani benne. Lehet lekorlátozni IP alapján, jelszavassá tenni, codec, kép formátum váltás.

Nekünk is így működik, csak nem fejlesztik és jelenleg a flash a legjobb. Érdekel minket, ezért szeretnénk átállni erre.

Pénzt áldozni csak arra szoktunk, amiből pénz is jön be. Ez pedig nem az.
38

Akkor nem flash

janoszen · 2008. Már. 9. (V), 15.13
Ha rengeteg időtök van, akkor próbálkozzatok valamelyik média szerverrel, de még egyszer mondom, sem a konvertálás sem a médiaszerver nem egy olyan kategóriás dolog, amit hobbiprojektben használni tudsz. Nem véletlenül van a cégnél annyi vas a dolog mögött, ahány, hidd el. Ha minden áron ingyenes dolgokból akarod összerakni, akkor ahhoz sok idő és kisérletezés kell és valszeg nem fog tudni senki segíteni.
40

egy az egyben

winston · 2008. Már. 9. (V), 19.17
ugyan tvtunnerről még nem cináltam adásszórást, viszont van egy halovány sejtelmem, hogy kb. egy az egyben azt a jelet dobja át, nem kell túlzottan konvertálgatnia, azért nincs vele szívás. amint próbálnád flashbe, ilyesmibe tenni, felfutna 95-98%-os prociteljesítményre, és még egy cima http kiszolgálást se tudna közben rendesen végrehajtani. szóval szerintem ha már így nem szándékszol áldozni rá, sem vas sem ember formájában, akkor maradjatok ennél a windows médiás cuccból, esetleg vlc-nél, és ezekből próbáljátok kihozni, amit lehet.
39

Vannak kész szolgáltatások is ;)

Hodicska Gergely · 2008. Már. 9. (V), 16.20
Vannak ilyen célra kész szolgáltatások is, pl. ustream.tv. Olyan progi meg tuti van, ami a tunnert a kamera driverre tolja.


Üdv,
Felhő
41

Flash

tjaczko · 2008. Már. 10. (H), 22.14
Köszi a hozzászólásokat.
Mi azért megpróbáljuk, nem vagyunk a feladós típusok. Elöbb vagy utobb meglesz a válasz. Hozzászólásokhoz csak annyit, hogy mindegyik program még az encoder is átalakít. Most a gépünk 89-92%-ban van leterhelve, de ez egy szerver mást nem csinál. Így semmi probléma vele. Valaki lehet hogy ezzel keresi a kenyerét, de azért nem kell túlzásokba esni, hogy milyen extra vasak kellenek hozzá. Nem 10.000 ezer vagy több felhasználót szeretnénk kiszolgálni.

Ha mégis lenne valaki, aki tud a Flash Media Serverrel kapcsolatba segíteni, megköszönném.
42

Quicktime Broadcast Server

djarni · 2009. Júl. 8. (Sze), 18.46
Sziasztok!

Ez egy működő dolog mert is merek pár tv-t aki ezt használja!
De hogy pontosan hogy működik azt nem tudom én is keresgélek mi merre hogyan, ha valaki netán dolgozott már vele kérem jelezzen! De ha rájövök magamtól akkor maj leírom hogy működik!
43

FAQ

Poetro · 2009. Júl. 8. (Sze), 19.53
A FAQ-ban minden le van írva általában, de azt azért kétlem hogy sok ember kirakná a Mac OS X-es gépét egy legalább 10-100Mbit-es hálóra, hogy ezzel sugározzon. Legalábbis Magyarországon nem hiszem, hogy ez túl gyakori lenne.
44

:)

djarni · 2009. Júl. 17. (P), 14.44
Dehogynem azért vannak páran és nem is működik rosszul! (Mondjuk az Apple termékek nem olcsók!)

Na az előzőekhez annyira már rájöttem hogy a videókra vagy a stream-re csak mov kiterjesztésű gombokkal lehet hivatkozni de hogy ezeket hogy lehet formázni! Elvileg be van állítva a transparent de rajtuk de mégis fekete téglalapba jelennek meg! Ha netán valaki tudja a titok nyitját kérem szóljon!
45

Sziasztok! Mi kb 2 éve

honk · 2009. Dec. 4. (P), 14.34
Sziasztok!

Mi kb 2 éve működtetjük saját projektünket (simsporttv.hu) egyszerű, és olcsó megoldásokat használunk, bár erőteljesen kacsintgatok néha a flash alapú (Adobe, vagy Wowza) megoldások felé is. Akit érdekelnek a tapasztalatok, szívesen csevegek a témáról. :)
46

Írj cikket :)

vbence · 2009. Dec. 5. (Szo), 12.45
Én szivesen hallanék a tapasztalataidról. Sávszélesség, szolgáltatóválasztás, gyakori buktatók, a szolgáltatás minőségének fenntartása (csúcsok esetén, amikor egyszerre esik be egy rakat várvavárt látogató :), becsült és valós hw szükséglet, mire nem számítottál előre stb stb stb...
48

simsporttv.hu

hd720p · 2009. Dec. 29. (K), 13.11
Szia!

Engem érdekelne a téma, mármint felépítés, tapasztalatok ha tényleg megosztanád!

Előre is köszönöm!
47

VLC

nemTudom · 2009. Dec. 11. (P), 10.02
Én is dolgozom mostanság valami hasonlón, azaz nem komoly tv hanem csak egyszerő élő közvetítés meg "video on demand". Mivel nem kell szórakoznom a jogosultságokkal és minden publikus lesz én VLC-vel próbálkoztam. Eddig jól haladok!
Hátha neked is segít: http://www.videolan.org/doc/streaming-howto/en/streaming-howto-en.html