ugrás a tartalomhoz

Transcending CSS: The Fine Art Of Web Design

Török Gábor · 2010. Okt. 10. (V), 18.17

Szerző:

Andy Clarke

Kiadó:

New Riders Press

2007

ISBN:

978-0321410979

Oldalak száma:

384

Értékelés:

9

Linkek

Teki témában ilyen könyv még nem került a kezembe; a kiadvány lapjainak, nyomásának és tipográfiájának minősége egy grafikai kiadvány vagy fotóalbum esetében elvárható. A szerző, Andy Clarke, grafikusként nyitott a web világára, ezért egész más megközelítésben láttatja egy frontend tervező átlagos munkanapját. Tagja a Web Standards Projectnek és a W3C CSS munkacsoportjának, továbbá For A Beautiful Web jeligére tart mesterkurzusukat. Könyvében bemutatja, hogyan hozható egy tető alá a design a rugalmas kialaktásokkal, az akadálymentességel, vagy akár a HTML–CSS prototípusokkal.


Yichuan Shen fotója

A Transcending CSS négy fejezetre bontott témáihoz Clarke grafikusként közelít, a webes szempontokat sokszor offline példákkal magyarázza. Az első fejezetben végigkalauzolja az olvasót mindazon területeken, amelyek a korszerű webdesignhoz kapcsolódnak, egyúttal átfogó képet nyújtva arról, ami a következő szekciókban várható. Részletesen foglalkozik a tartalom, szemantika szerepével, számos wireframe tervezési lehetőséget mutat be. Körbejárja azt a témát, mennyiben praktikus HTML–CSS prototípus kialakítása már az arculattervezés korai szakaszában. Teljes fejezetben értekezik a gridekről. Számos létező weboldalt vesz például, amelyeken megmutatja, hol érhetők tetten a grid jelei, mi lett volna, ha a tervező ott nem használ gridet stb. (Laikusként roppant érdekes volt arról olvasni, hogy azért nem igazította egy vonalba az airbagindustries.com grafikusa a menüt és tartalmat – tehát azért rúgta fel a grid vízszintes szabályait –, mert így az olvasó szemét az arculat a tartalomra vezeti – és tényleg!) Egy tényleges arculat HTML–CSS alapú prototipizálása is terítékre kerül. Végül az utolsó, Transcendent CSS fejezetben kitér haladóbb CSS pozíciónálási fogásokra is, majd CSS3 kitekintéssel (2007-es kiadás) zárja a könyvét.

Clarke könyvének jelentőssége abban jelentkezik, hogy teljesen más megvilágításban, teljesen más célközönséget megszólítva ismerteti a korszerű weboldal felület tervezést. (Könyvében a weboldalakra fókuszál, webalkalmazásokról nem esik szó.) Printről érkező grafikusoknak, valamint PSD-ből kalózkodó sitebuildereknek egyben csupa izgalmas téma és kötelező olvasmány.

A könyv egyetlen hátrányaként a számomra túlzott mennyiségű stock fotó alkalmazása róható fel, ami néha inkább terelte (a hatodik süteményfotó pedig terhelte), mint sem irányította a figyelmet.

 
1

Tartózkodó

Kislui · 2011. Jan. 18. (K), 09.51
Nem tudom valahogy tartózkodó vagyok ebben a témában. Számomra a webdesign kicsit szubjektiv kicsit objektiv dolog is egyben. Elolvasni szívesen elolvasnám, mert Ő is ad 1 ötletet, mint a másik, meg a másik, meg a...
De szerintem a végső pontot Én teszem az Í-re. Én alakítom ki a magam tetszése szerint a site-ot.
De mindenképp hasznos, ha minél több irodalmat elolvas az ember és megpróbálja mindegyikből hasznosítani a számára pozitív gondolatokat.
Kössz az ajánlást lehet utánanézek és ha nem költöm el a pénzem Borra akkor erre is futja majd :)!

Üdv