ugrás a tartalomhoz

Building Online Communities with Drupal, phpBB, and WordPress

Hojtsy Gábor · 2006. Júl. 19. (Sze), 15.37

Szerzők:

Robert T. Douglass, Mike Little, Jared W. Smith

Kiadó:

Apress

2005

ISBN:

1590595629

Oldalak száma:

530

Értékelés:

8

Linkek

A könyv címe nagy elvárásokat támasztott bennem. Először is arra gondoltam, hogy az említett három szoftver valamilyen elegyével is szembe kerülhetek, ám a könyv valójában szigorúan elkülönítve foglalkozik a három szoftverrel. Másodszor pedig arra számítottam, hogy a programok képességeinek ismertetése helyett illetve mellett a közösségépítés is komolyabb hangsúlyt kap. Ez sajnos csak részben igaz a könyvre.

A könyv műfajából adódóan nagyon aktuális és nagyon konkrét információkat ismertet. Ezek rövid idő alatt elavulhatnak, és bár a könyv 2005 decemberi keltezésű, talán a phpBB-ről szóló fejezetek állják meg a legjobban a helyüket mindenféle változtatás nélkül, tekintettel arra, hogy az ismertetett verziónál azóta nem jelent meg jelentősen újabb. Ezt a problémát a szerzők felismerték, és különböző módokat választottak a kezelésére.

A Drupal szakasz már a 4.7-es kiadásról szól, bár jóval annak megjelenése előtt íródott. Szerencsére a végleges Drupal 4.7 inkább felszín alatti változtatásokban lett más az ismertetett verziónál. A szerző igyekezett elkerülni a túl sok konkrétum ismertetését, ez kevés képernyőképpel jár (azokon is csak a releváns részek szerepelnek), viszont hangsúlyos az általános koncepciók ismertetése: a Drupal URL kezelési (menü) rendszere, a sminkek felépítése, stb. Nagyon jó szolgáltatot tesznek a kisebb receptek, ahol egy konkrét feladatot kiemelten old meg a szerző: csak adminisztrátorok számára látható blokkok beállítása, offenzív felhasználói nevek tiltása stb. A teszt webhely beüzemelésére vonatkozó tippek és a közösségben való eligazodást segítő linkek és magyarázatok minden bizonnyal sokat segíthetnek egy kezdőnek.

A phpBB tárgyalását a 2.0-ás sorozatra építette annak szerzője, ugyanakkor minden fejezet végén tekintélyes hosszúságú részt szentel az Olympus kódnéven fejlesztett phpBB 3.0 leendő képességeinek. Bár folyamatosan kénytelen megjegyezni, hogy még meg nem jelent szoftverről lévén szó, sokminden változhat. A phpBB 3.0 első bétája csak egy hónapja jelent meg, tehát a könyv még nagyon aktuális. Ebben a szakaszban találjuk a legtöbb képernyőképet, a szerző igyekszik sok ponton visszaigazolást adni arról, hogy a leírtak gyakorlati alkalmazása milyen eredményhez kell vezessen a képernyőn. A phpBB tárgyalása ugyanakkor komolyan át van itatva a biztonság kérdésével, a frissítések fontosságával, ami egy ilyen gyakori célpontnak számító programnál kifejezetten fontos. Ezért is meglepő, amit a tizenegyedik fejezet tár elénk, mégpedig a Drupal és WordPress kiváló kiterjeszthetőségének teljes kontrasztja, a phpBB hack-elés ismertetése. Itt ugyanis megtudjuk, hogy ha ki szeretnénk valamilyen funkcióval egészíteni phpBB szoftverünket, akkor angol nyelven, emberek számára írt ezt keresd meg, és cseréld erre típusú utasítások sorozatát kell követnünk és végrehajtanunk. A fejezetet végigizgulva a phpBB 3.0 fejlettebb kiterjeszthetőségét várná az olvasó a végén, ám csak azt tudja meg, hogy jobban kommentezett kódot is valamelyest átrendezett objektumokat hack-elhet majd. Mindez valójában természetesen nem a könyv hibája, nem is a szerzőé, hiszen a szoftver fejlesztői nem készítették fel a kívánt modularitásra programjukat.

Kétségtelen, hogy a WordPress-ről szóló szakasz szerzője vette a legkomolyabban a közösségépítést, mint a könyv címének kulcselemét. Nem feltételezi, hogy az olvasónak vannak blogokhoz kapcsolódó ismeretei, így a blogok történelme, fogalmai, sőt még a WordPress konkurensei is helyet kaptak. Bár gyakorlatilag az összes beépített WordPress funkciót bemutatja, nincs olyan érzése az olvasónak, hogy átpaszírozzák a szoftveren, a témák elrendezése nagyon logikus. A szakasz legnagyobb erénye, hogy inkább azt próbálja ismertetni, hogy miként tudjuk definiálni a célközönségünket, és ennek a körnek megfelelően beállítani a blog motorunkat. Ennek megfelelően a szakasz tekintélyes része foglalkozik azzal, hogy milyen beállítások és plugin-ek alkalmazhatóak egy-egy profil elérése érdekében, illetve ennek megfelelő megjelenést hogyan tudunk kialakítani sablonok és CSS segítségével. Ennek köszönhetően a tizenhatodik és tizenhetedik fejezet egy szerteágazó de hangsúlyos vonal mentén vezetett esettanulmánnyá vált.

Összefoglalva tehát elmondhatjuk, hogy a kiadvány leginkább három kisebb könyv együttes publikálásának eredménye. A választott három szoftver együttes megismerése azonban már önmagában is előnyös lehet azoknak, akiknek már van elképzelésük arról, hogy mit válasszanak, de szélesebb látókörre vágynak. Megjegyzendő, hogy a szerzők az olvasó részéről WAMP asztali konfigurációt és LAMP szerver környezetet feltételeznek, bár mindannyian megjegyzik, hogy az ismertetett szoftver más web- vagy adatbázis szerveren is futtatható, tárgyalásuk ezekre a környezetekre terjed ki részletesen.