ugrás a tartalomhoz

Drupal: Creating Blogs, Forums, Portals, and Community Websites

Hojtsy Gábor · 2006. Nov. 4. (Szo), 11.28

Szerző:

David Mercer

Kiadó:

Packt Publishing

2006

ISBN:

1904811809

Oldalak száma:

267

Értékelés:

7

Linkek

A Packt Publishing komoly tapasztalattal rendelkezik tartalomkezelő rendszerekhez kapcsolódó kiadványok megjelentetésében. Az eZ publish-tól a XOOPS-on át a Mambo, Joomla!, PHP-Nuke, Typo3, Wordpress vonalat teljesen feldolgozták. Ez az alaposság nem csak a könyvek számát illetően érzhető. A Drupalról szóló könyvük is (szinte kínos) alapossággal tárgyalja ezt a tartalomkezelőt.

Sajnos a könyv nem a legnagyobb nyomdai és tördelési igényességgel készült, a gyakran előforduló képernyőképek pöttyösek és nincs ábraszámuk, így a szerzőnek is időnként gondot okoz hivatkozni rájuk: "mint az előző előtti ábrán látható volt".

Ezt félretéve viszont számos erőssége van a kiadványnak. A legnagyobb talán az, hogy egy konkrét projekt kialakításán vezeti végig az olvasót, a könyv írásakor friss Drupal 4.7-et használva. A demó webhely a The Contechst Wildlife Community egy alapvetően zöld érzelműek számára épülő közösség. Itt szerencsére a fórumon túl felmerül az aggregálás, a tartalom-szintű jogosultság kezelés és az olyan egyedi megoldások bevezetése, mint a flexinode és az adsense. Sor kerül saját smink kialakítására is, "természetesen" a box_grey-ből kiindulva. Azt azért fontos megjegyezni, hogy főként a Drupal alapképességeire koncentrál a könyv, a kiegészítésekről szerintem kevesebb szó esik.

Azért írtam, hogy talán kínos is a mindenre odafigyelő megfoglamazás, mert így a könyv tekintélyes első részét az alapbeállítások, a modulok ki-bekapcsolása és hasonló alapozó témák töltik ki, és a tartalom típusokhoz illetve a tartalmak részletes tulajdonságaihoz csak a könyv közepén ér el a szerző. Ezért nem biztos, hogy elejétől a végéig laponként érdemes olvasni a könyvet.

Végül nagyon dícséretes, hogy David egy fejezetet szentelt az éles szerver beállításának, ami a helyi tesztelés után általában külön odafigyelést igényel. Itt kapunk egy listát arról, hogy mire legfontosabb figyelnünk. Ennek a fejezetnek a párja a Drupal webhely menedzsmentjéről szól. Itt megtudhatjuk, hogy a biztonsági mentések, időzített feladatok beállítása vagy a foltok (javítások) alkalmazása hogyan oldható meg könnyen, akár Windows rendszeren is.
 
1

Könyvrendelés

Schilla · 2007. Nov. 16. (P), 12.02
Sziasztok!

Nagyon érdekel ez a könyv, de semmilyen információt nem találtam azzal kapcsolatban, hogy hol lehet megvenni vagy esetleg megrendelni..
Tudnátok ebben segíteni?

Köszi, előre is!
2

PDF verzió

Hodicska Gergely · 2007. Nov. 16. (P), 12.38
A Pact Publishingnál mindig lehet venni PDF verziót is: http://www.packtpub.com/drupal/book.


Üdv,
Felhő