ugrás a tartalomhoz

Hozzászólások témája és RSS

Fraki · 2007. Okt. 3. (Sze), 13.23
Sziasztok, javaslattal élnék.

Szerintem a hozzászólásoknál elég fárasztó mindig megadni a témát, én rendre azt érzem, hogy csak erőltetés. Eleve ugye egy adott topikban vagyok, nyilvánvalóan ahhoz szeretnék hozzáfűzni valamit, külön a kommentemnek még címet is adni ágyúval verébre dolog.

Lehetne opcionális, kitöltetlenség esetén az RSS-be mehetne az első X karakter. Az első szavak sokszor sokkal informatívabbak, mint az általam odakiötölt cím. Számos helyen adnak tárgysori relevanciát a szövegtörzs kezdetének, l. gmail, reddit RSS (az egész szöveget a tárgysorba rakják), címtelen versek és népdalok (hogy egy távoli példát is hozzak) stb.

Lehet, hogy írok hozzá userscriptet...

Ezen kívül az RSS lehetne még informatívabb. A From mező például egyenstring ("Weblabor - Hozzászólások"), nem a hozzászóló nevét tartalmazza. Szerintem a From mezőbe bele kéne írni a hozzászóló nickjét és a topikcímet.



üdv,
Marci
 
1

amennyire én emlékszek...

winston · 2007. Okt. 3. (Sze), 14.02
...egy vagy két éve pont az volt, hogy nem volt kötelező a téma (most hirtelen nem tudom a linket, de volt is róla topic), és akkor meg ebből voltak problémák. aztán népfelkiáltással végülis lett. tény viszont, hogy rengeteg '...' és 'téma' jellegű beírás volt, van, lesz.
2

sokáig így volt

Hojtsy Gábor · 2007. Okt. 3. (Sze), 14.07
A Drupal rendszer működteti alapvetően a Weblabort. Ebben alapból pont ez a viselkedés, amit leírsz (a téma automatikusan a hozzászólás eleje, ha nincs megadva). Azért döntöttünk amellett, hogy proaktívan hekkelünk a rendszeren, és kiirtjuk ezt a funkciót, mert nagyon béna témamegjelölések születtek. Bárki visszatekerhet, és megnézheti, hogy milyen témamegjelölések voltak akkor. Én úgy látom nálunk egyelőre hiányznak a jó példák, legalábbis az eddigi adatokból úgy tűnik.

Ami az RSS-t illeti, én megnéztem, de nem találtam semmilyen from mezőt az RSS-ben. Pl:
<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
<rss version="0.92" xml:base="http://weblabor.hu">
<channel>
 <title>Weblabor - prototype AJAX request timeout - Hozzászólások</title>
 <link>http://weblabor.hu/forumok/temak/19169</link>
 <description>Hozzászólások: prototype AJAX request timeout</description>
 <language>hu</language>
<item>
 <title>példák</title>

 <link>http://weblabor.hu/forumok/temak/19169#comment-46991</link>
 <description>Ezeket nézted már?&lt;br /&gt;
http://codejanitor.com/wp/2006/03/23/ajax-timeouts-with-prototype/&lt;br /&gt;
és&lt;br /&gt;
http://www.brainsick.com/prototype/requestTimeout.patch/ajax.html.txt</description>
 <pubDate>Wed, 03 Oct 2007 11:24:09 +0200</pubDate>

 <guid isPermaLink="false">comment 46991 at http://weblabor.hu</guid>
</item>
4

RSS author

Fraki · 2007. Okt. 3. (Sze), 15.46
Adni kéne neki author-t. Az email-t nem kell komolyan venni, van, ahol beteszik, van, ahol nem. A blog.hu-s rss-ekben pl. csak a nevet teszik be, emailt nem. A lényeg az, hogy ez látszik az RSS olvasókban a küldő/szerző/from rovatban.

Azért döntöttünk amellett, hogy proaktívan hekkelünk a rendszeren, és kiirtjuk ezt a funkciót, mert nagyon béna témamegjelölések születtek.


Itt ugye nem a topikcímre gondolsz? Visszanézegettem 1000-enként a topikok közt, de nem találtam példát ilyen hozzászólásra (már ahol a szöveg kezdő szavai a témacím, de automatice), vagy nem tudom, pontosan, miről van szó. Példát tudnál adni?
8

dc:creator, topikcímek

Hojtsy Gábor · 2007. Okt. 3. (Sze), 16.52
Ami a hozzászólás író (author, nem from) felvételét illeti, erről már volt bőven korábban szó. Amint nem egy több éve lejárt, nem támogatott keretrendszeren fog működni ez az oldal (lesz időnk frissíeni), ez automatikusan megoldódik. Nem tudom neked lenne-e kedved még ilyen ráncos rendszerrel babrálni, én hasznosabbnak tartom, ha a frissítésre fordítom az időmet.

Ami a hozzászólás témákat illeti (megint azért adok témát, mert két dologról beszélünk, nem egy témát vetettél fel ebben a fórum topikban), volt egy ideig a <Nincs téma> jelzés azoknak, akik nem adtak témát, miután megelégeltük, hogy béna, amikor automatikus a téma. Például:

http://weblabor.hu/cikkek/hierarchikusadatkezeles2#comment-15559

teki például a gerilla harcosa a hozzászólás téma bénaságának, pl: http://weblabor.hu/blog/20070205/komodoedit#comment-39483

Nade néhány konkrét példa amiért nekem nem tetszik, hogy ha a hozzászólás eleje a téma:
http://weblabor.hu/blog/20040506/weblabortalalkozo#comment-2556
http://weblabor.hu/blog/20040630/nemszabvany#comment-3338
http://weblabor.hu/blogmarkok/3680#comment-4698
http://weblabor.hu/blogmarkok/3680#comment-4665
http://weblabor.hu/blogmarkok/3680#comment-4705
http://weblabor.hu/blogmarkok/3680#comment-4786
http://weblabor.hu/munka/4308#comment-5518
http://weblabor.hu/cikkek/ergonomiafelmeres#comment-9665
10

Megoldhatók

Joó Ádám · 2007. Okt. 3. (Sze), 17.53
Azért a felhozott példákban tapasztalt problémák kiküszöbölhetőek lennének.
Egyrészt a felhasználók használjanak automatikus aláírást, ne a hozzászólás része legyen, a többi meg technikai kérdés, nem is nagy: BBCode-ot kivágni, csak szóköznél megtörni a szöveget stb.
11

hajrá!

Hojtsy Gábor · 2007. Okt. 3. (Sze), 18.22
Oké, vállalod ezeknek a funkcióknak a kifejlesztését Drupal 4.6-ra és beépítését a rendszerünkbe? Neked nem lesz nehéz aktiválni az SVN accountodat, ha esetleg még nem lenne aktiválva :)

Amíg ez nincs meg, nem derül ki, hogy milyen lenne a megoldás. Egy alapvető problémám a szétvágós megközelitéssel az, hogy nagyon béna témák születnek. Az enyém például visszanézve "Oké, vállalod ezeknek" vagy "Oké, vállalod ezeknek a funkcióknak" vagy valami hasonló lenne, aminek nincs semmi értelme egy áttekintésben. Legalábbis ...-ot kellene a végére tenni, vagy valami hasonló, ez korábban szintén hiányzott.
12

Drupal?...

Joó Ádám · 2007. Okt. 3. (Sze), 19.53
1) Sosem dolgoztam Drupallal, így nem hinném, hogy én lennék a legalkalmasabb a feladatra.
2) Viszont azon túl, hogy Drupalba kell illeszteni, semmi nehezet nem látok a dologban -- egy szűrő, amin át kell engedni a hozzászólást -- avagy van ilyen?
3) Miért 4.6-ra?
4) A három pontot -- bár nem említettem -- én odaértettem :)
13

ez van

Hojtsy Gábor · 2007. Okt. 3. (Sze), 20.21
A Weblabor most Drupal 4.6 felett fut. Ez van. Én dolgozom az újabb Drupal verzióra frissítésen, erre jut időm.
16

Tudom

Joó Ádám · 2007. Okt. 3. (Sze), 22.09
Nem is tartom olyan égető problémának, hogy ne lehetne kivárni a frissítést.
3

A releváns téma segít követni a forgatagot

Török Gábor · 2007. Okt. 3. (Sze), 14.15
Ha hozzászólsz, van valami a fejedben. Arra kérünk a téma megjelöléssel, hogy ezt összegezd néhány szóban. Sokszor segít átgondolni a mondanivalód. Mind ez, mert
  • nincs idő minden hozzászólást elolvasni;
  • a témák segítségével áttekintést lehet kapni, hogy egy-egy szál merre halad;
  • a követőben *leghalál* a nem releváns téma, márpedig az Emacs után a követő a világ legjobb dolga.
Ahogy winston is írja, kerekedett ebből már egy kövér thread: Pont, pont vesszőcske: slendrián címadás a Weblabor fórumban .

Az azóta eltelt időben pedig szerintem sokat javult a téma kitöltés.

Ettől függetlenül természetesen hack your way thru the life.
5

követő

Fraki · 2007. Okt. 3. (Sze), 16.12
Végülis egy működőképes rendszerről van szó, tehát azt teljesen el tudom fogadni, mikor megokoljátok, milyen előnyei vannak ennek. Csak szerintem van jobb alternatíva.

Tudnátok mutatni olyan időszakot, linket, ahol ez a rendszer ment (kezdő szavak bementek a témába)?

Ez a gyakorlat a webes közösségi helyeken és fórumokon szokatlan. És máshol is van RSS. A követő tényleg érdekes, de én speciel ugyanazt megkapom RSS-ben (megkapnám, ha esetleg a topik is jelezve volna benne, valahol az rss szövege alatt láblécben/fejlécben mondjuk), és a tipikus levlista-archívumokban is RE:-RE:-zgetés megy, mégis tökéletesen követhető a tartalom. Azokhoz képest a weblabor hozzászóláscímei semmit nem adnak hozzá.

És szerintem a követő sem vesztene semmit a relevanciájából, ha a kezdő szavak szerepelnének ott. Itt van például ez a hozzászólásod. Normális esetben a hozzászólás címét beírtad volna a szövegtörzs tetejére, hiszen valójában az a mondókád első mondata. Az került volna ki a követőbe is.

Ennek a témának például (most csakúgy kiszemeltem) szinte az összes hozzászólásából relevánsabb a kezdő néhány szó, mint a megadott cím, látszik, hogy a formai pluszkövetelmény inkább megbontja a tartalmat, mint kiszolgálja a felhasználót vagy a keresőt.

Tehát míg amellett érveltek, miért jó, én arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy az effajta tartalomkövetésre már van bevett, jobb gyakorlat. Miközben ez természetellenes is (mint ahogy a másik topikban írták néhányan), szemantikailag egy erőltetés.

Valahol nem véletlen, hogy abszolút nem gyakorlat ez másutt, más közösségi/szakmai vagy bármilyen fórumon.
7

főleg utólag visszaolvasva hasznosak a témák

Török Gábor · 2007. Okt. 3. (Sze), 16.51
Ez a gyakorlat a webes közösségi helyeken és fórumokon szokatlan.
Egy fórumot (értendő ide a posztokra, blogmarkokra érkezett hozzászólások is) nehéz karbantartani. Mint aktív olvasója a Weblabornak többek között azért járok ide, mert kultúrált, szakmai, *témábavágó* véleményekkel találkozom. Például a HUP-ot azért nem olvasom, mert a leközlött posztokat úgy is látom máshol, a kommentek pedig javarészt csak flame-ek. Ahhoz pedig kedvem, időm sem, hogy kibogarásszam a néhány érdemi kommentárt. A Weblabor közössége a tekintetben is különleges, hogy főképp webes szakmabeliek olvassák, ezért nem hiszem, hogy baj, ha itt nem az átlag olvasóknak bejáratott módszerrel találkozol.

És máshol is van RSS. A követő tényleg érdekes, de én speciel ugyanazt megkapom RSS-ben
Te olyan rendszerben gondolkozol, amelyet a jelenben kisérsz figyelemmel. A web ereje abban rejlik, hogy az információt akkor kapod meg, amikor szükséged van rá – rákeresel. Visszaolvassva pedig csak az érdekel, ami az adott témához – az éppen aktuális problémádhoz – kapcsolódik, off topic szövegelések nem.

Itt van például ez a hozzászólásod
Ha "néhány tipp" helyett "Biztos jól állítottad be az" kerül a topikba, nem tudom, mennyivel jobb. Persze, most sarkítottam, lehet, hogy az "error.log" is oda kerül, helyzete válogatja, de az sem volna relevánsabb, hiszen nem az error.log-ot akartam kiemelni, hanem összefogtam néhány jellemző találatot a problémára.

Ennek a témának például (most csakúgy kiszemeltem) szinte az összes hozzászólásából relevánsabb a kezdő néhány szó
Nem tudom, jót linkeltél-e be, de itt pont a téma az igazán sokatmondó, nem pedig a "sziasztok http://weblabor.hu/blog".

Mint ahogy már említett, kipróbáltuk, milyen ha gép ad témát, és a jelenlegi rendszer működőképesebbnek bizonyult – ennek az az ára, hogy végig kell gondolni a mondanivalód. Nem hiszem, hogy ez valóban teher lenne, ha valóban hozzá akarsz szólni a témához.

Jobb, működő ötletet természetesen szívesen fogadunk.
15

relevancia

Fraki · 2007. Okt. 3. (Sze), 20.52
Ha "néhány tipp" helyett "Biztos jól állítottad be az" kerül a topikba, nem tudom, mennyivel jobb.

Arra gondoltam, hogy a "Néhány tipp" mondatodat természetszerűen beírod a hozzászólásba magába, tehát az jelenik meg. Ezen a példán jól látszik, hogy egy szemantikailag nem "cím" vagy "téma" szerepű mondat (hiszen lényegében ezzel indítod a mondókádat) tökéletesen releváns címként, ill. valamiféle tagline-ként egy követő-szerű összegzőoldalon.

Vagyis ha valaki címként releváns formális címmel kezdené amúgy is a mondandóját, még akkor is működik az "elsőnéhányszavas" rendszer.

Nem tudom, jót linkeltél-e be

Jót, a hozzászólásokra gondoltam. Természetesen a topiknak kell cím.

Ennek a topiknak a hozzászólásait meg arra tartottam jó példának, amikor az ember nem akar közölni formális cím szerepű mondatot. Ilyen esetben is relevánsabb volna az első néhány szó, mint amit oda írtak címnek a felhasználók (Nekem ilyen "valóban", "rendben", "persze"-k semmi hasznosat nem közölnek, az ember jobb híján a hozzászólásban csak megismétli, amit a címbe írt.)
9

követőt nézd

gex · 2007. Okt. 3. (Sze), 16.55
Tudnátok mutatni olyan időszakot, linket, ahol ez a rendszer ment (kezdő szavak bementek a témába)?

lapozz a követő végére, ott bármelyik cikk vagy fórumtéma jó példa erre.
14

tudnál adni linket?

Fraki · 2007. Okt. 3. (Sze), 20.28
A megnéztem néhányat a legrégebbiekből, de nem találtam ilyet. Ki tudnál segíteni konkrét linkkel?
18

persze

gex · 2007. Okt. 4. (Cs), 13.20
jogos, nem igazán néztem meg, csak gyanítottam, hogy ott majd találsz. most kerestem is egy kicsit:
http://weblabor.hu/forumok/temak/2114#comment-2675
http://weblabor.hu/forumok/temak/2101#comment-2658
http://weblabor.hu/blog/20040514/tablazatoknelkul#comment-2600
http://weblabor.hu/blog/20040514/pdml#comment-2615
http://weblabor.hu/forumok/temak/2048#comment-2586
http://weblabor.hu/forumok/temak/2030#comment-2555
http://weblabor.hu/forumok/temak/2035#comment-2576

innen a régebbiek felé lapozva szerintem még találsz pár példát.
6

Korábbi téma

attlad · 2007. Okt. 3. (Sze), 16.16
Hozzászólások RSS-sel kapcsolatos korábbi téma:
http://weblabor.hu/forumok/temak/8483#comment-28041
17

Hasznos

Jano · 2007. Okt. 4. (Cs), 09.22
Lehet, hogy fárasztó, de próbálj meg alkalmazkodni, mert cserébe mindenki másnak meg hasznos. Általában az a cél, hogy minél gyorsabban tudjon a user mindenféle feladatot elvégezni, de vannak esetek amikor az a jó, ha kicsit lassít. A címadás lassításra, gondolkodásra késztet és ezáltal jobb minőségű hozzászólásod lesz, a követőben pedig kirajzolódik a téma iránya.