ugrás a tartalomhoz

pont, pont vesszőcske: slendrián címadás a Weblabor fórumban

Jano · 2006. Jún. 10. (Szo), 17.07
Lehet csak engem idegesít nagyon az, hogy páran nem veszik a fáradtságot, hogy rendes címet adjanak a hozzászólásuknak és helyette egy pontot írnak. Persze mondható, hogy minden hozzászólásnak címet adni "fárasztó", de ha itt a Weblaboron így működik akkor lehetne ehhez alkalmazkodni.

A weblabor követőjében a címek szerepelnek linkként és sokszor már a cím alapján lehet következtetni, hogy milyen jellegű válasz érkezett. A pontozos címadóknál ezt nem lehet tudni.

Ami még zavaróbb, hogy a pont szolgál linkként és a kis pontocska kis kattintható területet jelent, vagyis nehezebb eltalálni is.

Remélem a fentieket elolvasva az eddigi pontozók is rászoknak a címadásra.
 
1

Pont

vbence · 2006. Jún. 10. (Szo), 19.00
Először is... ha gondot jelent a pontra kattintás, biztos van a témának egy saját jólkattintható címe. Engem special zavar az ezerhelyre kattintok - minden szöveg link - koncepció, itt a laboron, persze ez magánvélemény.

A címadást jó, hogy felhoztad.. szerintem természetellenes címet adni a hozzászólásoknak, főleg kötelező jelleggel, és főleg, ha gyakran egymásnak válaszolgatás megy.
3

"Természetellenes címet adni"

-zsolti- · 2006. Jún. 10. (Szo), 19.26
Egyetértek. Ha valakivel élőszóban beszélgetsz, akkor sem adsz címet a mondandódnak, ahányszor csak magadhoz veszed a szót. Bár itt szerintem nem a minél egyszerűbb fórumozás az elsődleges cél, hanem inkább a könnyű kereshetőség. Hiába na, nagy találmány ez a követő, nem is tudom más fórumokon hogyan oldják meg a témák figyelését.
4

A cím nem az adott témában íróknak fontos

Török Gábor · 2006. Jún. 10. (Szo), 22.20
Szerintem pont ez a lényeg, hogy két fél beszélgetése esetén valóban sok haszna nincsen minden egyes kommentárt címmel felvezetni, de itt nem két ember beszélget, mindenesetre nem két ember olvassa, és innentől kezdve válik érdekessé a dolog. Kétlem, hogy mindenkinek annyi szabadideje van, hogy valamennyi fórumtémát folyamatosan figyeli, és a releváns komment címek igencsak megkönnyítik a fórumtéma gyors átlátást. Nagyon sokszor ha nincs időm rövidebb-hosszabb ideig a friss tartalmakat figyelemmel kisérni, van hogy azért nem folyok bele egy-két fórumtémába - ahol esetleg akár érdemben konstruktív jelleggel hozzá is tudnék szólni - mert a követőben csak annyit látok, hogy "re" meg ".", és ahhoz, hogy be tudjak kapcsolódni a témába, szükséges volna a korábbi 10-20 beérkezett hozzászólás átolvasása, míg releváns címek birtokában egyből tudnám, hol tart a csevej, milyen irányban halad a megoldáshoz vezető út.

Mindezen felül noha egy fórumtéma egy konkrét kérdést boncolgat, számos esetben több irányba is szerteágazik, lévén egy problémának több megoldása lehet, illetve előfordulhat, hogy egy megoldáshoz vezető út végeredményben zsákutca. Mindezeket megfelelő komment címek birtokában nagyon egyszerűen megemészti az ember, de mondhatnók akár fórumtémák utólagos felhasználását is, amikor valaki ugyanabba a problémába fut, egyből áttekinthetné a megoldáshoz vezető utat. A megfelelően kitöltött címek végeredményben az adott témaszálhoz kvázi egy sitemapet szolgáltatnak, aminek hasznosságát szerintem mindenki könnyen be tudja látni.
5

Túlzott erőfeszítés

vbence · 2006. Jún. 10. (Szo), 23.53
Belátom, hogy adott esetben hasznos lehet a dolog (eredetileg úgy tűnt, passzolni fog a cím a hozzászóláshoz), de nekem valahogy nem erre a srófra jár az agyam. Nekem egy comment inkább egy beszélgetés része, ami a résztvevőknek fontos, és mellesleg mások is látják majd egyszer később.. Nem pedig egy "produmtum", egy közös alkotás része, aminek a célja az informatívság és hasznosság.

Persze lehet, hogy jó ötlet, és hasznos, meg jól működne, de annyira idegen, hogy címet adjak 2 bekezdésnyi szövegnek. Erőletetett példa, de miért nem RDF-ben írjuk a fórumbejegyzéseinket?

Elismerem, hogy lenne előnye a helyes cimkézésnek, de lehet, hogy többet mondana adott esetben a hozzászólás első 5-6 szavát látni, mint egy kényszerűségből kitöltött címet.
6

Pedig egymásnak írjuk

Török Gábor · 2006. Jún. 11. (V), 08.32
Nekem egy comment inkább egy beszélgetés része, ami a résztvevőknek fontos, és mellesleg mások is látják majd egyszer később.. Nem pedig egy "produmtum", egy közös alkotás része, aminek a célja az informatívság és hasznosság.
Erre próbáltam kilyukadni az előbb. Pedig pont erről van szó. A Weblabor egy közösségi oldal, webfejlesztői fórum, webfejlesztői blog, ahol egymás segítése a cél, egy tekintélyes tudásbázis felhasználása, amiből mindenki profitálhat. Továbbá az általad "mások is látják majd egyszer később" szavakkal titulált réteg esetén feleslegesnek érzem a jövő időt; egy beszélgetés alkalmával attól, hogy nem mindenki szól hozzá, nagyon sokan olvassák azt, nem csak utólag.

Talán azért ilyen idegen sokaknak a címadás, mert más fórumokban nem találkozni ezzel a lehetőséggel. De pont ez kényszeríti egyben a hozzászólót, hogy átgondolja a mondanivalóját, és egyben szűri is az offtopic bejegyzéseket. Így lesz szakmai vonatkozásában színvonalas egy fórumtéma szál. Úgy érzem, egy kommentcím adás bejegyzésenként nem olyan kivitelezhetetlen kérés, ha egymás segítése a cél. Főképpen, hogy amikor az ember tollat ragad, és egy bejegyzésre reagál, ott van a fejében a mondanivalójának lényege, csupán azt a néhány szót, kulcsszót kell levésni.
7

Legyünk realisztikusak...

janoszen · 2006. Jún. 11. (V), 11.43
Legyünk realisztikusak. Azt sem tudjuk elérni, hogy normális fórumtéma címeket írjanak, nemhogy a kommentekre is írjanak címeket. OK, néhányan be fogjuk tartani. De a többiek?
9

Lenne előnye

Bártházi András · 2006. Jún. 11. (V), 16.04
Szoktad használni a követőt?
12

követek

vbence · 2006. Jún. 11. (V), 23.47
Használom, de olyankor a témát nyitom meg, az új hozzászólások úgy is összevissza vannak benne..
10

átgondolod, mit szeretnél

Hojtsy Gábor · 2006. Jún. 11. (V), 22.52
Először is hadd gratuláljak a szép hozzászólás címedhez ("túlzott erőfeszítés"), jól összefoglalja, hogy mit szeretnél mondani. Pontosan ez az, ami nekem is és sokunknak másoknak megkönnyíti a mondandód gyors megértését. Szerintem ennél sokkal fontosabb, hogy elvben arra is kényszerít, hogy átgondold, hogy mit szeretnél mondani. Egy probléma megoldó fórumban ha meg tudod pár szóban megfogalmazni a lényeget, akkor az már mindig fél siker a probléma megoldásához. Persze igaza van proclubnak, hogy sajnos sokan fórum téma címeket sem képesek értelmesen választani, de azért törekedhetünk valamire. Én mindenesetre ritkán megyek bele olyan hozzászólások tartalmának az elolvasásába, amelyek szerzője látványosan nem tisztelte annyival a beszélgetés résztvevőit, hogy kitöltse a téma mezőt.

A másik kérdés, hogy ne gondolkodjunk lokálisan. Egy fórum nem csak két ember beszélgetéséről szól. Egyrészt valós időben is többen olvassák, hozzászólnak. Nekik akár a követőben, akár a téma oldalon megkönnyíti az áttekintést, hogy látják, hogy milyen summás mondanivalójú hozzászólások érkeztek. Másrészt pedig én már számtalanszor igyekeztem hangsúlyozni (és a moderálási elveinkben és máshol is leírtuk), hogy egy tudásbázis építésének gondolunk itt mindenféle tartalom publikációt. Az egész fórumnak nem az a lényege, hogy B ember válaszol A ember kérdésére, hiszen akkor B ember email címét is publikálhatnánk, ahol fogadja a kérdéseket, és válaszol. B ember azért is válaszol (más okok mellett), mert később C, D, E és F ugyanarra a problémára keresve már meg is kapja a választ. Sokaknak úgy tűnhet, hogy itt a fórumozók nem keresnek, csak teszik fel sokszor a hasonló kérdéseket. Valójában látogatóink komoly százaléka érkezik keresőkből, és ők pont nem kérdeznek, ezért nem tűnnek fel. Őket is segítjük.

Most, hogy már leírtam néhány okot, hogy miért jó a hozzászólás cím, az a kérdés, hogy miért kötelező. Egyrészt sokan emlegették a követőt, ahol ez segíti a témák alakulását áttekinteni. A címlapunk után a második legnépszerűbb oldalunk a követő. Viszont érdekes módon nem került képbe a hozzászólás RSS, amivel egyes témákat is lehet követni, de a tartalom RSS-hez hasonlóan bármilyen finomságban lehet a tartalmak hozzászólásait követni. Ugye milyen izgalmas, ha egy RSS olvasóban Re: segítsetek pls! címek sorozata jön fel. Rendkívül segíti annak megállapítását, hogy melyik is érdekel valójában. Bizony a hozzászólás RSS-nek is megvan a felhasználói tábora a Weblaboron.
8

Szerintem is

Joó Ádám · 2006. Jún. 11. (V), 12.15
Na most ilyen címeket érdemes adni? :S
Engem nagyon zavar, hogy kötelező címet adni a hozzászólásnak. Főleg, ha azt vesszük, hogy itt a laboron egy téma kifejezetten adott probléma megoldására kncentrál, a legtöbb esetben azután, hogy megtalálták a megoldást, a téma passzívvá válik, tehát más jellegű fórumokhoz képest, ahol viszonylag kisszámú téma van, és ezek állandó jelleggel aktívak, kevés a hozzászólás.
Ezért véleményem szerint inkább a témának kell pontos, találó címet adni, azt az egy-két tucat hozzászólást pedig át lehet már futni, nem annyira megterhelő.
2

Téma séma

janoszen · 2006. Jún. 10. (Szo), 19.25
Talán jó lenne egy sémát adni a témáknak, mivel egy szál egy témát reprezentál. Mint mondjuk az e-mail-nél, hogy Re[3]: eredeti szál neve.

Engem leginkább az RSSben zavar. Jó lenne, ha oda lenne írva, hogy melyik fórum topichoz vagy cikkhez tartozik, mert akkor egyből látnám, hogy érdekel-e a téma vagy sem. Sokszor van olyan, hogy egy-egy témát, amire már válaszoltam, még hosszabb ideig figyelek és ezért elég hasznos lenne.
11

odaírva, hova?

Hojtsy Gábor · 2006. Jún. 11. (V), 22.57
Azt javaslod, hogy a hozzászólás RSS-ben a title értékében legyen benne kötőjel után vagy zárójelben a tartalom címe, amire a hozzászólás érkezett?
13

Pontosan

janoszen · 2006. Jún. 12. (H), 08.51
Azt.
14

de csak a fő komment feed-ben

zsepi · 2006. Jún. 12. (H), 11.50
Egy adott témának a kommentjeinél ne rakjátok bele az item > title-be, mert a csatorna címéből úgyis tudja az ember, miről van szó
15

Újra aktuális

Jano · 2006. Dec. 17. (V), 14.26
Felhozom megint a témát, mert megint kezdenek megjelenni a ...-os hozzászólások.
16

IMHO van aki nem tudja...

ukrán · 2006. Dec. 17. (V), 17.37
Szerintem van sok olyan, aki nem is tudja, milyen szerepe van tulajdonképpen a "Hozzászólás témájá"-nak. És mivel fárasztónak tartja egy mondatban összefoglalni, amit lentebb úgyis kifejt, bepontozza :) Én megértem a lelkivilágukat.
17

Itt megtudhatja mire jó

Jano · 2006. Dec. 17. (V), 19.01
Pont azért hoztam fel a topikot, mert itt szépen le van írva a szerkesztői hozzászolásokban, hogy miért így alakitották ki.