Archívum - Dec 2007 - Fórum téma
december 14
Hogyan keressük meg egy tervben az objektumokat?
Sziasztok!
Ismerkedem az objektum orientált világgal (most éppen a Java-n keresztül, de szerintem a konkrét nyelv nem olyan fontos) és számomra a tárgyban felvetett kérdésre a legnehezebb a válasz. Ha kiötlök egy akármilyen tervet (legyen akár a legegyszerűbb), annak eldöntése a legnehezebb, hogy az alkalmazástól elvárt funkciókat hogyan osztom szét objektumokra ill. osztályokra. A tervezési minták használata nekem még magas (bár sokat tanulok belőlük), a főnevek és igék megkeresése a feladatleírásban sokat segít, de itt meg (és itt kissé ellentmondok az első zárójeles blokkban leírtakra) a használt programnyelv által biztosított eszközkészlet kavar be, egyrészt mert nehéz átlátni egy kezdőnek (na bumm, legfeljebb újra feltalálod a spanyolviaszt, - mondhatjátok - abból is lehet tanulni), másrészt mert sokszor különbözik a különböző programnyelvek esetében. Tehát nem látjuk át mi az amit már készen használhatunk.
Az is nehézséget jelent a főnevek és igék keresésével kapcsolatban, hogy minden alkalmazásban előbb utóbb felmerül az olyan osztályok használatának igénye, melyeknek nincs megfelelőjük a feladatleírásban (például a Java Vector osztálya), ezeket általában nemigen lehet előre látni (legalábbis egy kezdő számára) és olyan, mintha az alkalmazhatóságuk felismerése pont azt a tudást feltételezné, amivel még nem rendelkezünk, amit meg akarunk szerezni.
Tudnátok gyakorlati tippekkel szolgálni? A könyvek mintha "elcsalnák" a kérdést, kevés az igazán kézzel fogható módszer (már ha van egyáltalán módszer). Kinek hogyan esett le a tantusz, illetve mennyire látja át egy tapasztalt objektumvadász, hogy egy vázlatos tervből milyen jól körülhatárolt objektumok fognak kikristályosodni?
Remélem nem bonyolítottam túl a kérdést.
■ Ismerkedem az objektum orientált világgal (most éppen a Java-n keresztül, de szerintem a konkrét nyelv nem olyan fontos) és számomra a tárgyban felvetett kérdésre a legnehezebb a válasz. Ha kiötlök egy akármilyen tervet (legyen akár a legegyszerűbb), annak eldöntése a legnehezebb, hogy az alkalmazástól elvárt funkciókat hogyan osztom szét objektumokra ill. osztályokra. A tervezési minták használata nekem még magas (bár sokat tanulok belőlük), a főnevek és igék megkeresése a feladatleírásban sokat segít, de itt meg (és itt kissé ellentmondok az első zárójeles blokkban leírtakra) a használt programnyelv által biztosított eszközkészlet kavar be, egyrészt mert nehéz átlátni egy kezdőnek (na bumm, legfeljebb újra feltalálod a spanyolviaszt, - mondhatjátok - abból is lehet tanulni), másrészt mert sokszor különbözik a különböző programnyelvek esetében. Tehát nem látjuk át mi az amit már készen használhatunk.
Az is nehézséget jelent a főnevek és igék keresésével kapcsolatban, hogy minden alkalmazásban előbb utóbb felmerül az olyan osztályok használatának igénye, melyeknek nincs megfelelőjük a feladatleírásban (például a Java Vector osztálya), ezeket általában nemigen lehet előre látni (legalábbis egy kezdő számára) és olyan, mintha az alkalmazhatóságuk felismerése pont azt a tudást feltételezné, amivel még nem rendelkezünk, amit meg akarunk szerezni.
Tudnátok gyakorlati tippekkel szolgálni? A könyvek mintha "elcsalnák" a kérdést, kevés az igazán kézzel fogható módszer (már ha van egyáltalán módszer). Kinek hogyan esett le a tantusz, illetve mennyire látja át egy tapasztalt objektumvadász, hogy egy vázlatos tervből milyen jól körülhatárolt objektumok fognak kikristályosodni?
Remélem nem bonyolítottam túl a kérdést.
Flash háttérzene frame megoldással
Sziasztok!
lenne egy kompatibilitási problémám. Kaptam egy olyan munkát, ami lényegében abból áll, hogy egy HTML oldalba be kell raknom egy flash zenelejátszót, amelynek linkeléskor el kell tünnie úgy, hogy a zene tovább hallható legyen.
Kész vagyok a lejátszóval, az eltüntetés is kész, mindössze egy probléma van:
IE-ben minden tökéletesen működik,
FF-ban az eltüntetés működik, DE a zene linkeléskor leáll, tehát tartalomváltásnál a flash-t bezárja a Mozilla.
Ezügyben szeretném a segítségeteket kérni, hogy hátha az alábbi kódot át lehetne úgy alakítani, hogy mindkét böngészőben jól fusson a háttérzene.
a lejátszót DIV-ek közé raktam, majd ennek az ID paraméterére hivatkozok.
*** az eltüntetés kódja: ***miután eltüntettem a flash-t, eltüntetem a frame-t is ezzel a body.rows kóddal
*** a html oldal betöltésekor pedig így hívom meg: ***én is tudom, hogy egyszerűbb lenne az egész oldalt flash-ben megcsinálni és akkor nem lenne ez az eltüntetős tökölés, de a "vevő" egy komplett html oldalt adott a kezembe.
segítségeteket előre is köszönöm!
■ lenne egy kompatibilitási problémám. Kaptam egy olyan munkát, ami lényegében abból áll, hogy egy HTML oldalba be kell raknom egy flash zenelejátszót, amelynek linkeléskor el kell tünnie úgy, hogy a zene tovább hallható legyen.
Kész vagyok a lejátszóval, az eltüntetés is kész, mindössze egy probléma van:
IE-ben minden tökéletesen működik,
FF-ban az eltüntetés működik, DE a zene linkeléskor leáll, tehát tartalomváltásnál a flash-t bezárja a Mozilla.
Ezügyben szeretném a segítségeteket kérni, hogy hátha az alábbi kódot át lehetne úgy alakítani, hogy mindkét böngészőben jól fusson a háttérzene.
a lejátszót DIV-ek közé raktam, majd ennek az ID paraméterére hivatkozok.
*** az eltüntetés kódja: ***
function eltuntet() {
parent.window.frames['topframe'].document.getElementById("flash").style.display="none";
parent.document.body.rows = "0,*";
}
*** a html oldal betöltésekor pedig így hívom meg: ***
<body bgcolor="#FFFF00" onLoad="eltuntet();">
segítségeteket előre is köszönöm!
"A webhely tanúsítványa hibás" üzenetet kapom
Sziasztok!
Elnézést, ha esetleg túlságosan alap a kérdés. Biztonságos bejelentkezést szeretnék megvalósítani az adminisztrációs felületre. Megoldottam, hogy csak https-en keresztül működjön mindez, de azért van egy "apró" zavaró tényező:
A böngésző ezt írja ki: "A webhely tanúsítványa hibás."
Innen persze tovább lehet erőltetni a bejelentkezést, mi több még működik is, de azért ez nem az igazi.
■ Elnézést, ha esetleg túlságosan alap a kérdés. Biztonságos bejelentkezést szeretnék megvalósítani az adminisztrációs felületre. Megoldottam, hogy csak https-en keresztül működjön mindez, de azért van egy "apró" zavaró tényező:
A böngésző ezt írja ki: "A webhely tanúsítványa hibás."
Innen persze tovább lehet erőltetni a bejelentkezést, mi több még működik is, de azért ez nem az igazi.
License választás - LGPL vagy CC By
A közeljövőben szeretném publikálni egy kódomat. Szeretném, ha fel lehetne használni kereskedelmi célokra is. Mivel nem vagyok otthon a license-ek világában, azért nem tudom eldönteni, hogy melyik jobb választás:
GNU Lesser General Public License (LGPL)
vagy
Creative Commons Nevezd meg! 3.0
Mik az előnyök, hátrányok egymáshoz képest?
■ GNU Lesser General Public License (LGPL)
vagy
Creative Commons Nevezd meg! 3.0
Mik az előnyök, hátrányok egymáshoz képest?
december 13
JavaScript változónak Php változó átadása
Egy Java változónak szeretnék átadni egy php stringet. A váltózó tartalmaz "\n" és "\r" karaktereket. A sortörések miatt a
var java_valtozo = '<?php echo $php_valtozo ?>' nem lehetséges. Jelenleg úgy oldottam meg, hogy a végigszaladok a Stringen és a "\n" , "\r" lecserélem <br/>-re és ezt adom át a java változónak, amit aztán egy google API birizgál. A dolog müködik, de valahogy nem tartom elegánsnak. Nem tud valaki ennél szebb módszert?
■ var java_valtozo = '<?php echo $php_valtozo ?>' nem lehetséges. Jelenleg úgy oldottam meg, hogy a végigszaladok a Stringen és a "\n" , "\r" lecserélem <br/>-re és ezt adom át a java változónak, amit aztán egy google API birizgál. A dolog müködik, de valahogy nem tartom elegánsnak. Nem tud valaki ennél szebb módszert?
CSS-ben formázott horizontális lista IE alatt nem működik rendesen
A fent említett listát menüként használom.
A menülemek között képet jelenítenék meg. Firefox alatt a list-style-image gond nélkül megjelenik, IE alatt azonban mihelyt horozontálisan jelennek meg az elemek (float: left;) a kis képet nem rakja ki.
Van valakinek vmi ötlete? Szeretném Css-sel formázni a menüsort mint listát, nem akarom képekkel tagolni a menüt.
■ A menülemek között képet jelenítenék meg. Firefox alatt a list-style-image gond nélkül megjelenik, IE alatt azonban mihelyt horozontálisan jelennek meg az elemek (float: left;) a kis képet nem rakja ki.
Van valakinek vmi ötlete? Szeretném Css-sel formázni a menüsort mint listát, nem akarom képekkel tagolni a menüt.
Image Area szövegbuboréka
No még egyszer, mert nem jelent meg az előző... szóval meg tudná valaki mondani, hogy ezt a source-ot hogy kell átírni úgy, h area tagokkal is működjön (image-nél)?
http://trentrichardson.com/examples/csstooltips/
■ http://trentrichardson.com/examples/csstooltips/
december 11
Flash kvíz tutorial gond
Sziasztok, új vagyok itt.
Éppen egy brazil oldalról lenézett Flash-XML tutoriallal dolgozom (dolgoznék). Sajnos azonban nem tudom olyanná varázsolni, amilyenné álmodtam.
Az eredeti kvíz egy kérdés négy válasz + TOVÁBB gomb alapú, mint a neten fellelhető összes tutorial. Én olyat szeretnék kapni véeredményként, ami bár ugyanazt az XML-t használja, de egy 800X2800 - as mezőben mind a 10 kérdésem megjelenik, a tovább gomb megnyomására pedig jelentkezik a végeredmény.
Sajnos a tutorialt és a kommentezést nem értem, ezért rengetg időt szántam rá, hogy az eredeti AS-t feldolgozzam. Végül minden próbálkozásom kudarcba fulladt.
A tutorial és az FLA innen tölthető le: http://www.imasters.com.br/artigo/2814
Segítségeteket köszönöm.
■ Éppen egy brazil oldalról lenézett Flash-XML tutoriallal dolgozom (dolgoznék). Sajnos azonban nem tudom olyanná varázsolni, amilyenné álmodtam.
Az eredeti kvíz egy kérdés négy válasz + TOVÁBB gomb alapú, mint a neten fellelhető összes tutorial. Én olyat szeretnék kapni véeredményként, ami bár ugyanazt az XML-t használja, de egy 800X2800 - as mezőben mind a 10 kérdésem megjelenik, a tovább gomb megnyomására pedig jelentkezik a végeredmény.
Sajnos a tutorialt és a kommentezést nem értem, ezért rengetg időt szántam rá, hogy az eredeti AS-t feldolgozzam. Végül minden próbálkozásom kudarcba fulladt.
A tutorial és az FLA innen tölthető le: http://www.imasters.com.br/artigo/2814
Segítségeteket köszönöm.
Actionscriptet tanító könyvek
Szeretném megtanulni az actionscript nyelvet, de mielőtt megvennék egy könyvet szeretném megtudni tőletek, hogy melyiket érdemes megvenni. Könyv címe, szerző, esetleg link...
■ IE div pozícionálás hiba
Helló!
Egy fejlécet rakok össze ami balró-jobbról záróképes középen pedig ismétlődő hátteres, mozillában, safariban stb. tökéletes, viszont az Explorer rak egy csúnya hézagot a fejléc div-ek közé. A bal oldali fejléc és az ismétlődő fejléc közé valamint ugyanez jobb oldalt.
Tudtok adni tanácsot, hogyan oldhatom meg a problémát?
oldal: http://www.epitoanyag.net/index.php
A CSS:A HTML:Köszönöm a segítséget!
■ Egy fejlécet rakok össze ami balró-jobbról záróképes középen pedig ismétlődő hátteres, mozillában, safariban stb. tökéletes, viszont az Explorer rak egy csúnya hézagot a fejléc div-ek közé. A bal oldali fejléc és az ismétlődő fejléc közé valamint ugyanez jobb oldalt.
Tudtok adni tanácsot, hogyan oldhatom meg a problémát?
oldal: http://www.epitoanyag.net/index.php
A CSS:
body {
margin: 5px;
background-color: #0000;
/* background-image: url(../styleImages/backgrounds/pageBg.gif); */
background-repeat: repeat-x;
background-position: top;
padding-right: 5px;
}
#pageSurround {
width: 99%;