ugrás a tartalomhoz

License választás - LGPL vagy CC By

Max Logan · 2007. Dec. 13. (Cs), 10.42
A közeljövőben szeretném publikálni egy kódomat. Szeretném, ha fel lehetne használni kereskedelmi célokra is. Mivel nem vagyok otthon a license-ek világában, azért nem tudom eldönteni, hogy melyik jobb választás:

GNU Lesser General Public License (LGPL)

vagy

Creative Commons Nevezd meg! 3.0

Mik az előnyök, hátrányok egymáshoz képest?
 
1

LGPL v CC

sandornemeth · 2007. Dec. 13. (Cs), 13.30
Szia,

A licenceket itt olvashatod:
LGPL 3.0: http://www.gnu.org/licenses/lgpl-3.0.txt
CC 3.0: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/

Alapveto kulonbseg a ketto kozott:
LGPL licenc eseten nem korlatoztad a termek (szoftver, kodkonyvtar, stb) felhasznalhatosagat, barmilyen fizetos, es ingyenes projektben felhasznalhato minden tovabbi nelkul.
CC licenc eseten viszont csak es kizarolag ingyenes szoftverekben hasznalhatod fel a termeket. Tovabba akarmilyen termeket epitesz egy ilyen termekre, csak azonos, vagy hasonlo licenc alapjan adhatod tovabb.
2

CC By

Max Logan · 2007. Dec. 13. (Cs), 13.39
Én konkrétan a CC alatt erre gondoltam, amit a honlapjukon "raktam össze" és elvileg ez is támogatja a kereskedelmi felhasználást. Ezért lennék kíváncsi, hogy mi a lényegi különbség (már ha van, de feltételezem, hogy van) a két license (LGPL, CC) között?
3

Tehat megsem CC 3.0

sandornemeth · 2007. Dec. 13. (Cs), 14.13
Akkor megsem az eredeti temafelvetesben szereplo CC 3.0 licencrol van szo. Igen, az adott licenc tenyleg nem korlatozza a kereskedelmi felhasznalast.
Azt hiszem a lenyeges kulonbseg a ketto kozott az, hogy az LGPL az kifejezetten programok szamara kifejlesztett, a CC pedig joval altalanosabban megfogalmazott licenc. Tulajdonkeppen atolvasva a ket licencet egyeb kifejezetten fontos kulonbseget nem latok a ketto kozott. Bar ez is eleg lenyeges, tekintve, hogy a CC peldaul fenntartja szamodra a jogot a Muhoz kapcsolodo audiovizualis anyagok nyilvanos lejatszasanak / vetitesenek jogat, mig az LGPL-ben szo sem esik ilyenrol.

Azt tudnam tanacsolni, hogy olvasd at mindket licenc teljes szoveget (a CC-et megtalalod az oldal aljan linkelve magyarul), fogalmazd meg, hogy szamodra mik a fontos feltetelek, melyeket a licencnek teljesitenie kell, es utana dontsd el, a licencek teljes szovegenek ismereteben.

Szemelyesen en inkabb az LGPL-t valasztanam, mert sokkal inkabb a programokhoz valo licenc, mint a CC szerintem. Specifikusabb, es - hacsak nem tervezel audiovizualis anyagokat a kododhoz - akkor tulajdonkeppen felesleges kitetelek is vannak a CC-ben.
4

A 3.0-ra gondoltam ...

Max Logan · 2007. Dec. 13. (Cs), 15.51
... csak rosszul linkeltem (Nevezd meg! 3.0).

Azt hiszem akkor az LGPL lesz a nyertes. Igazából elkezdtem olvasni az LGPL magyar változatát, de sok esetben nem volt tiszta amit olvasok.

Tehát ha jól értem az LGPL lényege, hogy bárki szabadon másolhatja, készíthet belőle származtatott lib-et, és ezt tovább terjesztheti, de szigorúan LGPL (vagy GPL) alatt.

Namost ami nem teljesen tiszta nekem, hogy csak a terjesztésért lehet pénzt kérni (pl. elküldöm CD-n és kifizeti a postaköltséget + a CD árát), vagy magáért a módosított, vagy a programkönyvtárat felhasználó műért is (aminek szerves része az eredeti (vagy módosított) lib; ha nem szerves része, akkor nem érdekes a dolog, mert akkor nem vonatkozik rá az LGPL, ha jól értettem a license szövegét)?

Tehát ha én fogok egy LGPL-es lib-et (pl. PHPMailer), módosítom (kibővítem a tudását), akkor én csak azért kérhetek pénzt, hogy eljuttassam harmadik félnek, vagy kérhetek x összeget a programért, mintha saját, egyedi fejlesztésem venné meg valaki (mellékelem még a forrást is (+ a license-et vagy annak elérhetőségét), szóval továbbra is szabad marad a cuccos)?
5

Hozzáadott munka

sandornemeth · 2007. Dec. 13. (Cs), 19.07
Nen az egyedi fejlesztesert, hanem a hozzaadott munkaert nyugodtan kerhetsz penzt, es ez van benne az LGPL-ben. Tehat ha maradunk a PHPMailer-es peldanal, akkor tegyuk fel, hogy elvallalod egy olyan program elkesziteset, ami valamilyen leveleket kuld, es te felhasznalod a PHPMailert, (vagy akar modositod), akkor a teljes programot tovabbadhatod a sajat feltételeid szerint, ugyanakkor biztositanod kell a kovetkezo felteteleket:
- A modositott PHPMailernek az alkalmazasbol kiveve is - amennyire lehet - mukodokepesnek kell maradnia.
- Jelezni kell, hogy a PHPMailer resze az alkalmazasnak, es erre a programra a GNU LGPL vonatkozik, es ez itt es itt erheto el kulon es onmagaban, illetve mellekelned kell hozza a GNU GPL es GNU LGPL licencdokumentumokat.