ugrás a tartalomhoz

Archívum - Május 9, 2011 - Fórum téma

E-mail cím, spam védelem

unregistered · 2011. Május. 9. (H), 23.15
Hello!

Érdeklődni szeretnék hogy manapság mi az amivel érdemes védeni egy nyilvános e-mail címet a spam robotok ellen? Az utolsó ismeretem ezzel a témával a js-es WHAT volt...

Előre is köszönöm az okítást ;)
 

Hogyan készitsek egy online ingyenes tv -t weboldalra ?

kevin08 · 2011. Május. 9. (H), 16.36
Hogyan készitsek egy online ingyenes tv -t weboldalra ahol mindenki tudja nézni ?
előre is köszi

CMS, Framework vagy saját fejlesztés?

ggabor · 2011. Május. 9. (H), 11.09
Már egy ideje aktuális lenne egy saját oldal létrehozása.
Az oldal egy olyan portál lenne, ahol alapvetően egy hatalmas katalógusból lehet rendelni felhasználók által feltöltött dolgokat (apróhirdetés+webshop. mint pl.: e-bay, vatera), de kiemelt fontosságú különböző témába vágó cikkek, hírek, események magazin szerű megjelenítése is, továbbá különböző közösségi funkciók is lennének, mint például az egyes termékek, vagy eladók/vevők értékelése, egyéb párbeszédek, illetve nyílt fórum további kérdésekről nyitott eszmecserékhez.

A feladat elméleti háttere már ki van dolgozva. Ide értve az adatbázis szerkezetet, a különböző funkciók működését, a fő- és almenüpontokat és egyéb működési kérdéseket. Elkészült továbbá a komplett template is, amely szinte minden oldal részletes megjelenítését tartalmazza.

A problémát jelenleg a php kód jelenti. Lassan két hónapja próbálom megtalálni az ideális megoldást, amely megfelelő sebességet és biztonságot jelent akár többezer látogató esetén is.

Próbáltam több framework-öt is (yii, symfony, codeigniter) de ezek számomra nem tűntek túl hatékonynak. A kódjukat nézve arra jutottam, hogy ezek a programozó dolgát tényleg egyszerűsítik, cserébe viszont rengeteg ponton lassítják az oldalt.

Gondoltam arra is, hogy valamely CMS-t érdemes lenne felhasználni. Megnéztem a drupal-t kicsit közelebbről és úgy tűnik ez sem nyújt szinte semmi olyat, amivel a feladatot könnyedén megoldhatnám. Ilyen-olyan modulokat kellene letölteni, majd továbbfejleszteni és rávenni bizonyos funkciókra. Akkor inkább már framework vagy saját fejlesztés.

A fentiek alapján nekiálltam egy saját fejlesztésnek. Ezen a ponton szinte csak az MVC/OOP megoldást preferálja mindenki. Nagyjából értem, hogy ez miért jó, de itt is azt gondolom, hogy sokkal inkább a fejlesztő dolgát könnyíti meg a teljesítémény rovására.

OO programozás lényege

stan · 2011. Május. 9. (H), 09.33
Kb. 2 éve programozok php-ben, és már elég jól ismerem a működését és szinte valamennyi lényeges alkotóelemével tisztában vagyok. Már az elejétől fogva egy saját készítésű CMS rendszeren dolgozom, felhasználva azokat a módszereket, amelyek általában javallottak ilyenkor. Most szeretném egy magasabb szintre emelni a tudásomat az OO programozás elsajátításával.

Már el is kezdtem olvasni egy erről szóló könyvet, meg több különböző oldalon is elkezdtem a kapcsolódó leckéket, de még mindig nem értek egy valamit. Jelenleg nagyon sok saját függvényt írtam, amelyek megkönnyítik a programozást. Eddig ezekkel a függvényekkel mindent meg tudtam oldani, amit csak kellett, beleértve olyan eseteket is, amikor egyes függvények egymást hívják meg több különböző módon, így is kevesebbet ismételve önmagam.

De egy valamit még mindig nem értek. Mi az, amiért az objektum orientált programozás a CMS rendszerek fejlesztésében többet tud nyújtani, mintha csak szimplán használom a saját függvény táramat? Mi az, amit a függvények használatával NEM lehet megcsinálni, az OO programozással pedig IGEN?

Lehet, hogy elég láma a kérdés, de még mindig nem tudom, hogy miért kellene ezt a programozási technikát használnom.