ugrás a tartalomhoz

Zend Enterprise PHP Patterns

joed · 2011. Aug. 25. (Cs), 19.36

Szerző:

John Coggeshall

Kiadó:

Apress

2009

ISBN:

1430219742

Oldalak száma:

300

Értékelés:

10

Linkek

Korábbi ajánlóimban nehezményeztem, hogy nem igazán találtam olyan irodalmat, amely kíváncsiságomat kielégítő mélységben tárgyalja a Zend Framework rejtelmeit. Jelentem, megvan. A Zend Enterprise PHP Patterns nemcsak a Zend Frameworkkel kapcsolatos kérdéseimre adott választ, de messzemenőkig hasznos, érdekes és izgalmas olvasmánynak bizonyult. Bár a Zend Framework rejtelmeit kutatva lapoztam fel a könyvet, sokkal messzebbre kerültem az utolsó fejezettel.

A könyv címe tökéletesen összefoglalja, mit várhatunk: mindent a magas rendelkezésre állású, nagy terheltségű, robusztus rendszerek fejlesztéséről, implementálásáról, optimalizálásáról és üzemeltetéséről. Természetesen minden téma a Zend termékek és megoldások felől kerül megközelítésre, amiben semmi elítélendő nincs szerintem, hiszen kijelenthető, hogy az üzleti szintű igények lefedésére jelenleg (2011-ben) leginkább a Zend termékpalettája és szolgáltatásai alkalmasak.

A könyvben tárgyalt legfontosabb témák a teljesség igénye nélkül:

  • Zend Studio for Eclipse, hibakeresés, profilozás, verziókezelés stb.
  • Futási környezet teljesítmény elemzése, szűk keresztmetszetek keresése
  • Gyorstárazási stratégiák és módszerek
  • Aszinkron műveletek: Job Queue
  • Biztonság
  • Monitorozás és naplózás
  • Webszolgáltatások: REST, XML-RPC, SOAP és JSON
  • Szerver farm és fürtök kialakítása és üzemeltetése
  • MySQL optimalizálás

A könyv tematikája egyszerű: fogalmazzunk meg egy üzleti kategóriájú vagy komolyabb szolgáltatási szint biztosításával kapcsolatos problémát, majd szépen illesszünk rá egy Zend megoldást! Mindemellett remek tervezési mintákat is bemutat a szerző, amelyek természetesen a Zend Frameworkre épülnek.

Összefoglalva tehát a könyv számomra rendkívül hasznos volt, csupa olyan témákat tárgyal, amelyek egy haladó fejlesztő érdeklődését mindig felkeltik. Mindenképp középhaladó-haladó fejlesztő kollégáknak ajánlom, akik már valamennyire megismerkedtek a Zend Frameworkkel is.

 
1

Már majdnem

Gixx · 2011. Aug. 31. (Sze), 12.09
Már majdnem rácuppantam, mint Ancistrus Temminckii az akvárium falára, amikor megláttam, hogy a könyv kiadásának ideje 2009-08-27. Vagyis, ha nagyon gyorsan gépel a T. író, és az összes könyvkiadási folyamat hamar lemegy, még akkor is legfeljebb csak a Zend Framework 1.9.0 van benne taglalva.

Alapnak természetesen nagyon jó, mert a főbb dolgok nem, vagy csak alig változtak azóta, de azért vannak változások. És ezt a napi munkám során is sokszor tapasztalom, hogy míg valami megy az 1.11-ben, addig ugyanaz már hibát dob az 1.9-ben és fordítva.

A legjobb az lenne, hogy a már dev fázisban lévő 2.0-ról jönne ki mihamarabb egy könyv, külön taglalva a PHP 5.3 (jobb esetben már az 5.4) nyelvi újdonságait és ezek használatát a ZF 2.0-ban, illetve egyéb a Frameworkhöz kapcsolódó újítást/változást.
2

Valóban

joed · 2011. Szep. 3. (Szo), 01.14
Valóban nem az 1.11-ről íródott a könyv (asszem 1.6?), de ne felejtsük el, hogy ez a könyv nem a Zend Framework-ről szól, hanem a Zend vállalati szegmensbe szánt top grade megoldásairól (amiből persze az alsóbb szinteken is kiválóan profitálni lehet). Ha a Zend Framework-kel akar vki megismerkedni, akkor inkább Armando Padilla, Rob Allen vagy Forrest Lyman könyvespolcán nézzen körül.

Apropó, ha már szóba került a ZF2.0 és Rob Allen, akkor megjegyezném, hogy az idézett szerző már dolgozik a Zend Framework 2.0 in Action című könyvén. A Packt gondozásában már egy ideje elérhető raw e-bookként egy másik ZF 2.0 könyv, erről nem sokat tudni.
3

Ez jó!

Gixx · 2011. Szep. 26. (H), 13.59
Köszi! Rob Allen könyvét be fogom szerezni.

A jelenlegi ZF2 dev állapotot tanulmányoztam már, de annyi minden változott és fog még változni, hogy arra nem nagyon tudok alapozni.