ugrás a tartalomhoz

Test Driven Development: By Example

Török Gábor · 2010. Már. 22. (H), 12.39

Szerző:

Kent Beck

Kiadó:

Addison-Wesley Professional

2003

ISBN:

9780321146533

Oldalak száma:

240

Értékelés:

10

Linkek

Vannak olyan szakterületek, amikor már nem érdemes akár három-négy évvel korábban kiadott könyvet sem megvenni. Vagy a technológia kopott meg, vagy csupán annyit fejlődött a téma, hogy időrabló volna a könyv példakódjainak aktualizálásával vesződni. A 2003-ban kiadott Test Driven Development: By Example nem ilyen. Mind a könyv, mind témája kiállta az idők próbáját. Alapmű mindazok számára, akik érdeklődnek a tesztvezérelt fejlesztés iránt vagy egyszerűen szeretnének jobb fejlesztővé válni.

A szerző Kent Beck. Nevéhez kötik az extrém programozás (extreme programming) és a tesztvezérelt fejlesztés (TDD, test-driven development) módszertanának lefektetését, így a témában kutakodó számára keresve sem találnánk jobb és hitelesebb forrást. Azontúl, hogy Kent érti a dolgát, piszkosul jól ír. Jelen kiadvány írásakor is már maga mögött tudhatott négy könyvet, de azóta is további ugyanannyival gyarapította könyvespolcát az Addison-Wesley-nél.A könyv három fő külön-külön is fogyasztható témakörre bomlik. Első ízben Kent kézen fogja az olvasót, és nekivág a célként kitűzött komponens tesztvezérelt kidolgozásának. Kent profi. Profi a témában és profi programozó. A fejlesztés során mégis úgy kezeli az olvasót, mintha tudásuk hasonló szinten volna, már-már ő fordul hozzánk tanácsért. Olyan bámulatosan tudja az olvasót bevonni a fejlesztésbe, hogy néha azon kapja magát az ember, hogy habitusától függően jelentkezik a buszon vagy egyszerűen bekiabálja, hogy mi lesz a következő lépés, mit rontottunk el. A fejlesztési folyamat bemutatásának érdekessége, hogy Kent tolla ugyanazt a ritmikát diktálja, amit a TDD is megkövetel. Apró, „teeny-tiny” lépésenként haladunk előre, ha már magabiztosak vagyunk, ugorhatunk is egyet.

A második fejezet-együttesben az xUnitot mutatja be a szerző egy saját teszt keretrendszer megírásán keresztül. (Kent valahányszor megtanul egy új nyelvet, nem „hello word”-ot ír vagy blogmotort implementál, hanem teszt keretrendszert készít.)

A könyvet záró harmadik egységben az elméleti okoskodás kerül előtérbe. A korábbi fejezetekben érintett és további saját tapasztalatából merített fejlesztési problémákra nyújt a szerző javaslatokat, mintákat. A könyv tárgya a tesztvezérelt fejlesztés, témája azonban nem korlátozódik erre. Gazdag merítést kapunk kapcsolódó fejlesztési módszertanokból, megtanulunk értékes egységteszt írni, kódot refaktorálni, nagyobb feladatokat kisebb részekre tagolni, de Kent segít abban is, hogy miként fogjunk hozzá egy olyan problémához, amin nem találunk fogást. („Take a shower!”) A Test Driven Development: By Example elolvasása után azt éreztem, hogy jobb programozó lettem.

A legutóbb szemlézett Dojo: The Definitive Guide tartalmas kiadvány, minden benne van. Viszont ez a minden pont azt jelenti, hogy egyenlő fajsúllyal kerül ismertetésre értékes és értéktelen, nincs meg a szerzői szelekció, ami jelen esetben hihetetlenül hozzájárul a mű értékéhez.

A könyv példakódjai Java (Kent a JUnit szerzője) és Python nyelvűek.

A JavaScript: the Good Parts óta a legjobb könyvélményem. Ajánlom minden fejlesztő figyelmébe.
 
1

...

carstepPCE · 2010. Már. 30. (K), 16.48
Nekem is megvan a könyv, de nekem annyira nem tetszett, valahogy az volt az érzésem, hogy néha megköti a kezedet a fejlődésben néha meg elengedi és 1xre 5 lépést csinál. Feltételezem a Java-ban való járatlanságomból ered a dolog, de igyekeztem elvonatkoztatni ettől a hiányosságtól. Lehet még1x neki kellene futnom.

Üdv
2

A szerző fejlesztési ritmusa

Török Gábor · 2010. Már. 31. (Sze), 09.40
A szerző fejlesztési ritmusa természetesen eltérhet a tiedtől, de számomra inkább sugallta ez azt (mint ahogy Kent is több ízben utalt rá), hogy bátran lépj nagyobbat, ha valami teljesen triviális, de tudj bármikor kis lépésben haladni, ha nem vagy biztos magad.

Én sem vagyok Java-fejlesztő, de szerintem ez nem is szükséges a könyvben foglaltak megértéséhez.
3

Magyar?

akos_java · 2012. Ápr. 20. (P), 23.08
Magyar nyelvű a könyv?(angol cím miatt kérdezem)
Ja, és esetleg honnan tudom beszerezni?
4

Angol.

Joó Ádám · 2012. Ápr. 21. (Szo), 05.55
Angol.
5

Kiadó

Poetro · 2012. Ápr. 21. (Szo), 06.58
Például a kiadótól és az Amazontól. Utóbbi szerencsés lehet, mert még kiszállítással is olcsóbb lesz.