ugrás a tartalomhoz

JavaScript: The Good Parts

Török Gábor · 2009. Már. 19. (Cs), 00.00

Szerző:

Douglas Crockford

Kiadó:

O‘Reilly

2008

ISBN:

9780596517748

Oldalak száma:

170

Értékelés:

10

Linkek

Egy jó könyvajánló nem a könyv kivonatát nyújtja, hanem megpróbálja a könyvvel szemben támasztott elvárások szerint annak formai és tartalmi minőségét az olvasó felé prezentálni. Az ajánló írója szögezze le a könyv célját, célközönségét, világítson rá az írás előnyeire és hátrányaira, szükség esetén a szerző bemutatásával hangsúlyozza az anyagban foglaltak hitelességét.

A JavaScript: The Good Parts szerzője Douglas Crockford. Crockford jelenleg a Yahoo! mérnöke, és hogy messzire ne menjünk, nevéhez kötődik a JSON és a JSLint, valamint egy csokor kiváló minőségű JavaScript videoelőadás („The JavaScript Programming Language” 1–4., „Advanced JavaScript” 1–3. ésatöbbi). Douglas Crockford hiteles JavaScript szaktekintély.

A JavaScript: The Good Parts-nak nem célja a böngésző oldali programozás ismertetése. A könyv arról a felnőtt JavaScriptről szól, amely egy hihetetlenül szép és hatékony programozási nyelv, amely – ahogy Crockford fogalmaz – Lisp C köntösben. A JavaScript történelme úgy hozta, hogy felhasználási területe szervesen összefonódott a böngészővel, így sokszor olyan vádat is a nyakába varrnak, amelyről nem tehet. Az viszont igaz, hogy van egy szelete a nyelvnek, amelyért jogosan éri a kritika. Ezek valóban rossz részek (bad parts). A könyvben a szerző a JavaScriptnek azt a területét mutatja be rendkívüli alapossággal, amelyekkel a nyelv igazi erősségét tudjuk kihasználni – hátulütők nélkül. A JavaScripttel mélyebben most ismerkedőknek előny: nem kell elfelejteniük azokat a módszereket, amelyek veszélyforrások; a JavaScriptet már régóta alkalmazóknak pedig itt a lehetőségük tudásukból kidobni mindazt, amire nincs szükségük.

Azt írom, hogy JavaScripttel most ismerkedőknek, noha a könyv mégsem elsősorban nekik szól. A 170 oldalas kiadvány azt a látszatot kelti, hogy egy könnyed olvasmányról van szó. A JavaScript: The Good Parts viszont nagyon tömör tananyag, JavaScript kód-olvasás készségszintű képességét feltételezi. Az egyes fejezeteket sokszor célszerű újra és újra átolvasni, megrágni, megemészteni. Mindenféleképpen kell a könyv befogadására időt szánni. A téma feszességét a példakódok mellett tucatnyi diagram lazítja, egyúttal segítve a leírtak megértését.

JavaScript: The Good Parts


Zakas a Learning Ext JS ajánlójában említi, hogy sokszor azon kapta magát, hogy az egymásra épülő forráskódok olvasása közben egyre vissza- és visszalapozott a könyvben, hogy megértse azokat. Ez teljes mértékben áll a The Good Parts-ra is. Azonban én ezt hátránynak nem rónám fel, inkább éreztem zavarónak a példakódok bőbeszédőségét az Everything you know about CSS is wrong! esetében, ahol egy-egy fejezet végén már fejből tudtam a használt HTML markupot.

A könyvben Crockford bemutatja a JavaScript nyelvtanát, objektum rendszerét, függvényeinek széles körű felhasználási lehetőségeit, objektum örökítési módszereit, de szót ejt a tömbökről és a reguláris kifejezésekről is. Noha a könyv kimondott célja a jó részek megismertetése az olvasóval, a függelékben két fejezetet (Bad Parts, Awful Parts) a veszélyforrások feltárásának szentel Crockford.

Még év elején faggattam arról Bártházi Andrást, hogy az újévre milyen tanácsot adna a JavaScript fejlesztőknek. András válasza a könyv mottója is lehetne:

Tanuld meg a JavaScript nyelvet olyan mélységben, hogy meglásd a valódi lehetőségeit, szépségét. Az utóbbi években egyre fontosabb nyelv lett, és sokan megtanulták jól használni, tartozz közéjük te is.

Douglas Crockford minden a The Good Parts-ban foglalt szava arany. Kötelező kiadvány minden JavaScripttel foglalkozó fejlesztő számára. (És még arról nem is szóltam, hogy a kiadó az O’Reilly – remek tipográfia.)
 
1

Ajánlom

Bártházi András · 2009. Már. 19. (Cs), 21.41
Bár a könyvajánlóból is kiderül, de én is tényleg kifejezetten ajánlom ezt a könyvet, annyira jó.
2

Magyarországi beszerzés hogy

erenon · 2009. Már. 21. (Szo), 18.42
Hogy lehet ezt és más o'reilly könyveket itthon legegyszerűbben beszerezni? Magyarul vagy angolul.
3

Safaribook / Amazon / Oreilly

Poetro · 2009. Már. 21. (Szo), 20.39
4

Kölcsön adom

Török Gábor · 2009. Már. 22. (V), 11.16
Ezt szívesen kölcsön adom, más könyvekért pedig tudom ajánlani a Prospero Könyvesboltot – rengeteg külföldi szakirodalom megvásárolható náluk, a beszerzését ők végzik, te csak átveszed.

Ez a könyv magyarul tudtommal nem jelent meg.
5

Köszönöm

erenon · 2009. Már. 22. (V), 20.35
Nagyon hálás vagyok, köszönöm szépen a lehetőséget. Hétfőn, szerdán és pénteken tudnám átvenni Budapesten, munkaidő után.
6

vélemény

erenon · 2009. Ápr. 15. (Sze), 19.03
A könyv nem kezdő programozóknak szól, és - bár elméletileg nem szükséges - de nem árt némi javascript ismeretekkel rendelkeznie az olvasónak.
Ha elfogadjuk a szerzőt hiteles forrásnak - munkái alapján ezt nyugodtan megtehetjük - akkor egy olyan javascripttel ismerkedhetünk meg, mely a jelenleg használtnak egy filterezett változata, csak a jónak ítélt részeket tartalmazza, melyek igyekeznek mentesülni a javascript tervezési hibáitól. A fejezetek során Crockford ismerteti a nyelv hátrányait is, és részletesen elemzi az elkerülésük módját. Ígéri, ha betartjuk az ismertetett -nyelv által nem megkövetelt- konvenciókat; hibamentesség, kompatibilitás és refaktorizáció tekintetében is jobb kódot kapunk.
A leghasznosabbnak a 3-5. fejezetet éreztem (Objects, Functions, Inheritance), az ismertetett nyelvi kiegészítések a későbbi példakódokban is visszaköszönnek, így a visszalapozás mindenesetre jogos. Ezekre a fejezetekre érdemes több időt szánni, és a példákat alaposan megérteni. Az itt elsajátított technikák jövendő programjaink alapjául szolgálhatnak.

--
A nyelvi hiányosságot elfedendő példák olvasása után mindig egy kis hack-szagot éreztem. Kíváncsi vagyok, hogy az említett tervezési problémák mikor kerülnek átgondolásra és implemetálásra, ha egyáltalán bekövetkezik ez valaha.
7

15% kedvezmény

Kevlar · 2010. Ápr. 15. (Cs), 11.12
Április 16 éjfélig 15% kedvezmény:
http://www.prospero.hu/katalogus/konyvek/?id=457526