ugrás a tartalomhoz

Archívum - Nov 8, 2010 - Fórum téma

Hogy kell ezt a legjobban csinálni?

szabo.b.gabor · 2010. Nov. 8. (H), 18.01
Sziasztok!

kényes témát fogok érinteni, ilyen szereplők jönnek elő a történetben, mint globális változók, singletonok..

szóval van egy alkalmazás, egy-egy funkció viszonylag sok egyéb 'réteget' használ, ezen rétegeket egy-egy osztály valósítja meg, amiknek a példányosítása elég költséges lehet.

tehát mondjuk vannak ilyeneim:
-adatbázis > DB()
-elérési utak > Path()
-config értékek > Config()
-belépett júzer > Auth()
stb..

-tehát ha van egy függvényem ami adatbázist piszkál, nem szeretném benne példányosítani a DB osztályomat, mert nem szeretném hogy ismét kapcsolódjon ahhoz az adatbázishoz, amit nemrég egy másik függvény használt
-ha szükségem van egy elérési útra ugyanolyan jó lesz nekem a húsz függvénnyel előbb példányosított Path osztályban kiszámolt elérési út.
-ha tudni szeretném hogy éles vagy tesztrendszerben vagyok-é, akkor jó nekem ha ugyanazt az értéket kapom vissza, amit másnak már visszaadtak
-ha tudni szeretném, hogy be van-e lépve a júzer, ... stb
itt ugye nyilván egy oldal generálásáról van szó.

nem szeretném ezeket az objektumokat paraméterekben dobálni, biztosan nem tartoznak oda.

eddig azt csináltam, hogy példányosítottam egy osztályt a global névtérben vagy hol, aztán ha kellett valahol, akkor global $_DB, aztán jónapot. engem a $_GET változó léte sem zavar, így hát ez sem bántja a szemem nagyon.

de azért érzem, hogy nem szép ez így, ki tudja mi van a változók mögött.. stb. hogyan lehet ezt szépen megoldani úgy, hogy ne legyen izzadtságszaga?

Singleton? annyian fikázzák, hogy nem merek belevágni anélkül, hogy más lehetőségnek ne néznék utána.

Singletonnál ugye annyi lenne, hogy global $_DB; helyett írok annyit, hogy $_DB=DB::getInstance(); és a meglévő kódom már futna is..

azonos értékű sorok lekérdezése

lotanujo · 2010. Nov. 8. (H), 15.05
Abban kérném a segítségeteket, hogy MySQL adatbázishoz hogyan tudok olyan lekérdezést készíteni PHP-ben, amellyel a táblában található azonos elemeket listázza ki.

Leírva így néz ki a lekérdezés:
Listázza ki a táblából azokat az elemeket/sorokat, amely még nem szerepelt a listában 10 alkalommal. Azaz kevesebb mint 10 sorban található csak meg.

Azt tudom, hogy hogyan kell lekérdezni, hogy x értékkel rendelkező sor van-e már 10 alkalommal, de én olyan lekérdezést szeretnék, amelyben nem kell megadnom értéket, hanem a teljes tábla tartalmát végigvizsgálja és csak azokat listázza, amelyek még nem szerepelnek 10 alkalommal táblában.


Köszönöm.