ugrás a tartalomhoz

Archívum - 2015 - Fórum téma

október 9

Html5, js, jquery, stb. tanulása

zsengi · 2015. Okt. 9. (P), 20.10
Sziasztok,

A tanácsotokat szeretném kérni. Én jelenleg is készítek html5 bannereket megrendelésre, korábban flash bannereket csináltam. Viszont a programozás részéhez nem értek. Inkább kitalálom, vagy utánajárok a neten 1-1 elakadásnál. Illetve olyan programokat használok, mint az adobe edge animate, vagy a Google web designer, ahol könnyen tudok animálni kódolás nélkül. De kicsit elegem lett, és szeretném megtanulni a kód részét. Teljesen hülye vagyok hozzá, és abban kérném a segítségeteket, hogy milyen könyvből (lehetőleg magyar) tanuljam meg, vagy hol? Érdekel minden (javascript, jquery, html5). Köszi előre is!!
 

október 6

C# Aknakerő

kriszrap · 2015. Okt. 6. (K), 15.26
Sziasztok:)
Hát nem tudtam hova írni ezt vagy egyáltalán valaki foglalkozik c# al.
Egy próbát megér.
Consoloba csináltam az aknakeresőt.
Elsőként csinálok pl egy 30x30 tömböt az lesz a pálya.
Aztán csinálok a bombáknak is egy tömböt pl 5x5 (x,y). Ez tárolja a bombák pozicióját.
Aztán egy beágyazott forral meg csinálom a pályát úgy hogy ha x,y egyezik bomba[x,y] akkor oda rakok egy "9" ami a bomba helyét jelzi és így tovább.Ha nincs bomba akkor "0". Azt második for pedig pontonként kiszámolja ott hány bomba van szépen sorba.

Nagyából így néz ki a programom.

A problémám és sokat gondolkodtam de nem tudok rájönni hogy ha üres területre nyomok(space) akkor az összes üreset mezőt eltávolítsa addig amíg számot nem talál pl 1 vagy 2 ..8.
Erre milyen ciklust lehet írni??
Segítségeteket Előre köszönöm.
Ha program kód kell akkor jelezzétek.
Nem tudom hogy ebben az esetbe szükséges e.
 

október 3

jQuery plugin

gtoma · 2015. Okt. 3. (Szo), 18.54
Sziasztok!

szeretnék egy jquery plugint írni, és van egy kis gondom a plugin elérhetőségével.
A logikát szeretném megérteni, mert valahol az alapoknál lehetek elszállva.

adva mondjuk egy plugin:


$.fn.test = function( options ) {
    var self = {};
    self.testszoveg = "akarmi";
    
    self.testFunction = function( args ) { }

    $.extend(this, {testem: self});
    console.log( 'test', this );
}

$.fn.test2 = function( options ) {
    var self = {};
    self.testszoveg = "mas";
    
    self.test2Function = function( args ) { }

    $.extend(this, {testem2: self});
    console.log( 'test2', this );
}

$("#aa").test();
$("#aa").test2();

Namost az adott pluginben látom a this-ben a $.extenddel hozzáadott self -et, de már a másik hozzáadott self-et NEM.

A cél az lenne, hogy valami ilyesmi módon érhessem el:
$(akarmi).testem.testFunction() vagy a $(akarmi).testem().testFunction()
és természetesen a már "példányosított" verziót.

Ha röviden elmagyaráznátok az alapvető logikáját nem lenne rossz, vagy esetleg szívesen utána is olvasok, ha megmondjátok mire keressek lehetőleg inkább magyar nyelven.

Köszönöm szépen!
 

szeptember 30

Más is kapott levelet a JetBrains-től?

inf3rno · 2015. Szep. 30. (Sze), 01.53
As a valued personal customer, we wanted to send you a formal note.

As of November 2, 2015, all our IDEs and .NET tools will be available under the JetBrains Toolbox Subscription Model. This will allow you to subscribe to individual tools for either monthly or annual fees, as well as choose to subscribe to All Products for a reduced fee. Additionally, JetBrains Toolbox includes an important perpetual licensing benefit called a fallback perpetual license. This new model will completely replace the existing one we currently have in place.

While this change provides benefits and flexibility to you as a customer, it is also an important and necessary move for JetBrains.

For existing customers (depending on your current license status), we are offering special transition discounts. As long as your license is relatively current and bought or renewed after November 2013, we can offer you “2 years for the price of 1” to move to our new model. More details can be found on the Toolbox page and in our detailed FAQ. For more context, you can also read the open letter from our CEO, Maxim Shafirov.

We will begin selling the new plan on November 2, 2015. We’d love your feedback and welcome the opportunity to continue to earn your business.

Please log in to your JetBrains Account for specifics on your account and licenses. If you have questions just write us back.


Nincs most időm utánanézni, hogy ez a gyakorlatban mit jelent (vajon minden évben kötelezően meg kell újítanom a licenszt, vagy ugyanúgy, mint most, csak akkor, ha újabb verziókat akarok használni), de érdekelne, hogy mások, akik használják a JetBrains IDE-ket utánajártak e már.
 

szeptember 30

Php menü generálása tömbből

geforce9600gt · 2015. Szep. 29. (K), 22.03
Sziasztok

A gondom:

- A <div class="blockHeader">-be a tömbök legelső sorát szeretném berakni(Jelen esetben az Osztályok és a További modulok)), az a div címe, felirata. A divre kattintáskor az lenyílik, és abban van az <ul>, de ez eddig jó.

- A második for ciklusban a linkek sem kapnak jó értéket. A linkek felirata a tömbök második eleme, és a href-be kerülne a harmadik elem.

Tudnátok segíteni?
$MenuConfig = array
(
	array
	(
		"Osztályok",
		"Új osztály hozzáadása",
		"uj-osztaly",

		"Osztályok szerkesztése",
		"oszatlyok-szerkesztese"
	),
	array
	(
		"További modulok",
		"Konfiguráció",
		"konfiguracio",
	)
);
for ($row = 0; $row < 2; $row++ )
{
	echo '<div class="block bLeft">';
		echo '<div class="blockHeader">'.$MenuConfig[0][0].'<span class="plusminus" onclick="show_hide_div(this, lista_'.$row.');">-</span> </div>';
		echo "<ul class='sideNav' id='lista_".$row."' style='display:block'>";
		for ($col = 0; $col < 2; $col++)
		{
			echo '<li><a class="menuitem" href="'.$host.'/'.$admin_folder.'/' . $MenuConfig[$row][$col] .'.php" 
			title="' . $MenuConfig[$row][$col] .'"><b>' . $MenuConfig[$row][$col] .'</b></a></li>';
		}
		echo "</ul>";
	echo "</div>";
}
 

szeptember 28

XP nem ismeri fel a merevlemezt, amit Win7-tel telepítettem

Kérésre törölve 18. · 2015. Szep. 28. (H), 16.00
Üdv!


Meg tudnátok mondani, mi lehet az oka - hiába nyomozok megoldásért - hogy miért nem ismeri fel az XP a 2. merevlemezt?

Van egy XP telepítésem, feltelepítettem egy másik partícióra a Windows 7-et.
Működik is mindkettő rendesen.

Aztán nemsokkal vettem egy második vinyót, 1 TB-osat, amit Windows 7 alatt particionáltam és formáztam egy nagyobb és egy kisebb részre.

Na ezt a lemezt nem látja az XP, a Lemezkezelője sem. Windows 7 alatt csak egyféleképpen formázhattam, tehát nem arról van szó, hogy valamilyen új formázási metódussal.


Ui.: Utóbbi időben a DVD meghajtót sem ismeri fel az XP mellesleg, de nem tudom, hogy ez a kettő egy időben történt-e, ezt csak most vettem észre.
 

szeptember 24

PHP menü [MEGOLDVA]

Dinnye · 2015. Szep. 24. (Cs), 12.34
Sziasztok!

A weboldalamhoz php menüt szeretnék készíteni, de egyelőre még elég zöldfülű vagyok. :)
Egy régi munkámból ollóztam ki ezt a részt, de sajnos nem működik, és nem értem, hogy mit rontottam el.
Kérlek segítsetek!

A lényeg az lenne, hogy a menü csak egyetlen fájlban, az index.php-ban szerepelne, nem pedig minden page-ben újra meg újra. Az adott menüpontra kattintva az oldalon egy kijelölt táblázatba töltené be az szövegeket/adatokat, különböző fájlokból, include segítségével. Ezt úgy próbáltam megoldani, hogy a php részt abba a táblázatba írtam, ahol szeretném megjeleníteni a dolgokat.

Egyelőre még nem kaptak rendes neveket a fájlok, ez még csak teszt.
Ezekből áll jelenleg:
index.php, menu01-kezdolap.html, menu02.html, menu03.html, menu04.html, menu05.html.

A tbody 2 táblázatra bomlik, az egyik a menü helye, a másik a tartalmi rész. Az lehet baj, hogy a menü rész és a php nem egymás után szerepelnek, hanem az index.php-n belül külön táblázatokban?

Ezzel próbálkoztam (a td formázását itt kihagyom):

Menü:

<td>
<div class="menu1">
<a href="index.php?menu=01" target="_parent" style="text-align: top;"><b>KEZDŐLAP</b></a>
</div>
<br><br>
<div class="menu2">
<a href="index.php?menu=02" target="_parent">Menü 2</a>
<br><br>
<a href="index.php?menu=03" target="_parent">Menü 3</a>
<br><br>
<a href="index.php?menu=04" target="_parent">Menü 4</a>
<br><br>
<a href="index.php?menu=05" target="_parent">Menü 5</a>
</div>
</td>

-----------------------------------

Tartalmi rész:

<td>
<div>
<?PHP
if (!isset($_GET['menu'])) include "menu01-kezdolap.html";
else
{
if ($_GET['menu'] == 01) include "menu01-kezdolap.html";
if ($_GET['menu'] == 02) include "menu02.html";
if ($_GET['menu'] == 03) include "menu03.html";
if ($_GET['menu'] == 04) include "menu04.html";
if ($_GET['menu'] == 05) include "menu05.html";
}
?>
</div>
</td>
 

szeptember 21

Ez miért fordulhat elő?

Mistic97 · 2015. Szep. 21. (H), 20.11
Előfordult már valakivel olyan, hogy ugyanabban a könyvtárban a html weboldal nem találja az egyik fájlt míg a másikat igen?

Félreértés ne essék, HELYESEN írtam be az elérési utat. Egy példával támasztanám alád:
x könyvtáramban van egy file.css nevű fájlom. Ez az egyel feljebb lévő könyvtár css mappájában van. A következőként adom meg az elérési utat: "../css/file.css". Elsőre működik a dolog, viszont, miután újraindítom a gépet, akkor már nem.

Kerestem a hiba okát, hogy mi lehetne az, de nem találtam rá megoldást, így teszteltem, vajon egy másik fájlt elér-e ugyanebben a könyvtárban. Létrehoztam tehát UGYANABBAN a könyvtárban a files.css nevű fájlt is, az elérési út pedig a következő: "../css/files.css". És ismét működik, ugyanazon kód van a 2 fájlban, az elérési út helyesen van megadva (copy+paste megoldással csak az s betűt írtam át), mégis a file.css fájlomat nem látja, nem reagál semmilyen frissítésre, mentésre, törlésre, ez a nevű fájl veszett a következő újraindításig.

Próbálkoztam még olyanokkal, hogy / karakter helyett \ illetve \\ karaktereket használjak, de a hiba továbbra is fennáll.

És ezt nem csak css fájlokkal (link tag), hanem script tagekkel is eljátssza velem. Mégis miért? Mi lehet a hiba oka? Benne maradt valami szutyok a memóriában?
 

szeptember 20

TinyMCE szöveg vágása

ref · 2015. Szep. 20. (V), 09.52
Adott egy szöveg, amit TinyMCE szerkesztővel hoztam létre:

<div style="text-align: justify;"><span style="font-size: 12pt;">Consequat tempor sed ipsum minim in duis kasd. Wisi amet no. Ipsum nulla duis sit consequat congue dolor sanctus justo et sit. Erat clita takimata nulla. Lobortis lorem gubergren feugiat rebum iriure illum in. Magna luptatum no nonumy sed eos tempor sit. Et at ea nihil magna justo dolor at justo labore. Takimata amet sanctus sed. Tempor dignissim et consequat rebum facilisi takimata lorem. Exerci ut diam est vel dolores veniam at accusam. Dolor clita et augue iriure luptatum duo consectetuer rebum ipsum. Vero ut et lorem. Tation ut eos augue ea elitr ipsum lorem velit et ut.</span></div>

Ez legyen egy hír, amit egy hírek oldalon kilistázom a többi hírrel rövidítve (150 karakter), majd a hír címére kattintva kapom meg a teljes hírt.

A gondom az, hogy ha formázást is használok a szövegben, mint itt, szétesik a lista oldala, mert a nyitó HTML tageknek nincs meg a záró párjuk. Ha használom a strip_tags PHP függvényt, akkor meg nem úgy jelenik meg a hír, előnézeti képe, ahogy az eredetileg van. Van erre valamilyen megoldás?
 

szeptember 19

Php source encoder

Tanul0 · 2015. Szep. 19. (Szo), 12.13
Üdv,

Érdeklődnék, hogy ki használt már bármilyen forráskód encodert, mit érdemes és mit nem. Ioncube-ot néztem elég ígéretes, kérdés, h visszafejthető-e azáltal aki kicsit jobban ért ezekhez. Gondoltam saját írásában is, ssh kulcsal encodeolnám,de ha van megfizethető megoldás akkor nem találnám fel a spanyol viaszt. (base64-es megoldások nem jöhetnek szóba) előre is köszi az ötletekért.

Üdv, Gabi