ugrás a tartalomhoz

Ez miért fordulhat elő?

Mistic97 · 2015. Szep. 21. (H), 20.11
Előfordult már valakivel olyan, hogy ugyanabban a könyvtárban a html weboldal nem találja az egyik fájlt míg a másikat igen?

Félreértés ne essék, HELYESEN írtam be az elérési utat. Egy példával támasztanám alád:
x könyvtáramban van egy file.css nevű fájlom. Ez az egyel feljebb lévő könyvtár css mappájában van. A következőként adom meg az elérési utat: "../css/file.css". Elsőre működik a dolog, viszont, miután újraindítom a gépet, akkor már nem.

Kerestem a hiba okát, hogy mi lehetne az, de nem találtam rá megoldást, így teszteltem, vajon egy másik fájlt elér-e ugyanebben a könyvtárban. Létrehoztam tehát UGYANABBAN a könyvtárban a files.css nevű fájlt is, az elérési út pedig a következő: "../css/files.css". És ismét működik, ugyanazon kód van a 2 fájlban, az elérési út helyesen van megadva (copy+paste megoldással csak az s betűt írtam át), mégis a file.css fájlomat nem látja, nem reagál semmilyen frissítésre, mentésre, törlésre, ez a nevű fájl veszett a következő újraindításig.

Próbálkoztam még olyanokkal, hogy / karakter helyett \ illetve \\ karaktereket használjak, de a hiba továbbra is fennáll.

És ezt nem csak css fájlokkal (link tag), hanem script tagekkel is eljátssza velem. Mégis miért? Mi lehet a hiba oka? Benne maradt valami szutyok a memóriában?
 
1

Környezet

vbence · 2015. Szep. 21. (H), 20.36
Tiszta HTML/CSS, és nem PHP? A CSS fájlra a HTML-ből hivatkozol, vagy egy másik CSS-ben? Fájl protokollal éred el minden esetben az oldalt? Ha igen, ajánlok egy XAMPP vagy hasonló installációt.

Ugyanazt a böngészőt használod minden esetben? Melyik az? Az URL .html-re végződik? Mi történik ha igen?
2

Használok némi AJAX

Mistic97 · 2015. Szep. 21. (H), 20.46
Használok némi AJAX technológiát is, de köze sincs a kettőnek egymáshoz (legalábbis nem kéne, hogy legyen), mert html kódból érném el a fájlokat (nem tudom közre játszik-e, hogy .php a kiterjesztés, de még akkor is a head elemek között adom meg a script és link tageket). WAMP szervert használok és mindig Chromeon tesztelek, azzal, hogy figyelek a FF és az IE 10-es viselkedésére is (de hangsúlyozom, először mindig chromeban tesztelek!). Ja és igen, az URL .css kiterjesztésű, mi történne .html esetén? Semmi, mivel css kód van a fájlban. Azonban script tagek között is a .js kiterjesztésre ugyanez a reakció.

Egy másik észrevételem: csak akkor történnek ilyenek, amikor vissza szeretnék ugrani egy könyvtárat a ".." segítségével. Tehát, ha direkt adom meg az elérési utat, hogy pl: "folder/file.js", akkor semmi gond, de ha úgy adom meg, hogy "../folder/file.js", akkor kezdődik a galiba.
6

Továbbiak

vbence · 2015. Szep. 21. (H), 22.54
A PHP-t azért kérdeztem, mert ha mondjuk felül van egy index.php-d, amibe include-dal (vagy require-rel) behívsz egy másikat egy másik könyvtárból, az a böngésző számára láthatatlanul történik, vagyis ő az index.php-könyvtárához fog viszonyítani mindent, hiába van mondjuk egy header.php fájlod a "files" könyvtárban.
3

t

janoo · 2015. Szep. 21. (H), 21.11
1, mindig definiáld a "base"-t,
tehát tedd a head-be: <base href="http://www.domain.hu/" />
és soha többé ne bénázz visszalépésekkel, mert ha pl a /valami/valami/oldal.html -en vagy, akkor már ugye megint más a visszalépés!
ezt a base dolgot megadod, és mindig /valami/file.css -re hivatkozol
(így ugyan is, minden hivatkozást gyökértől fog számolni)

2, Notepad++-ban ellenőrizd le a karakter kódolást, UTF-8 BOM nélkül

3, csekkolhatod a fájl premission izéit is, hogy olvasható-e

de tuti hogy az 1-es lesz a bajod!
4

Igen, én is így gondolom,

Mistic97 · 2015. Szep. 21. (H), 21.36
Igen, én is így gondolom, hogy ez lesz a baj, de néha sokkal kényelmesebb és hatásosabb visszalépni valahogy. Ezt hogyan tudom megtenni a legjobb módon?
5

Miért?

smokey · 2015. Szep. 21. (H), 22.40
Csak kiváncsiságból kérdezem - miért gondolod, hogy visszalépni egyszerűbb és hatásosabb? Egyébként én tuti nem szivatnám magam, adnék a css file-nak egy abszolút elérési útvonalat, és ha elérhető az állomány, akkor be fog töltődni minden esetben.

Ezzel a visszalépkedős megoldással szerintem csak hibalehetőséget generálsz.
7

+1, én is mindig abszolút

inf · 2015. Szep. 23. (Sze), 13.06
+1, én is mindig abszolút url-t használok, egyedül a domain-t írom át a teszt gépen.
8

Köszönöm szépen a válaszokat!

Mistic97 · 2015. Szep. 23. (Sze), 22.32
Köszönöm szépen a válaszokat!
9

Hibakeresés

Hidvégi Gábor · 2015. Szep. 24. (Cs), 09.57
Ajánlom figyelmedbe az Egyszerű hibakeresés című cikket, az abban ismertetett Firebug program Net fülén láthatod a kéréseket, abból tudsz következtetéseket levonni, hogy mi történik a háttérben.