ugrás a tartalomhoz

Microsoft .NET Framework 3.5—ASP.NET Application Development

thekingr · 2011. Ápr. 22. (P), 14.34

Szerzők:

Mike Snell, Glenn Johnson, Tony Northrup, GrandMasters

Kiadó:

Microsoft Press

2009

ISBN:

9780735625624

Oldalak száma:

1072

Értékelés:

10

Linkek

A Weblabornak köszönhetően lehetőségem nyílt elolvasni a Microsoft .NET Framework 3.5—ASP.NET Application Development c. könyvet. Szeretnék nekik köszönetet mondani, amiért elérhetővé tették számomra ezt a hazánkban nem nagyon beszerezhető szakkönyvet.

A könyv elolvasását követően több gondolat is megfogalmazódott bennem, ezek közül osztanék most meg néhányat azokkal, akik veszik a fáradtságot arra, hogy ezt az ismertetőt végigolvassák.

Az első gondolatom az volt a könyvvel kapcsolatban – az első kézbevételtől számítva –, hogy sok mindenre alkalmas, de speciel egy utazás során nem akarom magammal vinni. A méreteit tekintve leginkább egy vaskosabb szótárra emlékeztet, és a súlya mellett a laptopomat könnyűnek éreztem.

A felhasznált anyagok tekintetében a könyv nem összehasonlítható a magyar szakirodalommal, a lapok enyhén csillogó papírra vannak nyomva, és sok olyan színes könyvet láttam, ami papírminőségben meg sem közelítette ezt. A felhasznált papírnak köszönhetően a könyv kitűnően olvasható minden fényviszonyban a (vak)sötét kivételével. A könyv borítója és gerince minőségi könyvkötéssel készült, így nem kell attól félnünk, hogy széthullana a kezünkben mire a felét elolvastuk. Ez egyébként egy fontos szempont, hiszen maga az iromány kicsit több, mint ezer oldalas. A nyelvezete köznapi angol, olvasása és értelmezése nem szabad, hogy gondot okozzon egy angolul jól, folyékonyan beszélő embernek.

A mű kifejezetten a kezdőkhöz szól; az alapoktól kezd, és jól átgondoltan építi egymásra azokat az ismereteket, amiket egy leendő web-programozónak tudnia kell ahhoz, hogy ebben a környezetben egy honlapot meg tudjon írni. Itt fontos megjegyezni, hogy a könyv mindenhol csak a Visual Studio 2008 használatával mutatja be a honlapok készítését, és – noha vannak benne natív Visual Basic és C# példakódok vagy honlap forráskódok – alapvetően ezek önmagukban nem teljesek. Hogy az MCP vizsgára felkészülésünket segítsék, a könyvhöz jár egy „csomó” kiegészítő és extra szolgáltatás is.

Kapunk egy cd-t, amin tucatnyi példakódok és példafeladatok találhatók, valamint a könyv teljes anyaga egy teljes körűen kereshető e-book formátumban. Fontos megjegyezni, hogy a villanykönyv tartalma nem azonos a tankönyv anyagával, mivel az elektronikus változat tartalmaz kapcsolódó anyagrészeket és példafejezeteket a könyvhöz kapcsolódó egyéb MS Press kiadványokból. A példakódok és példafeladatok (325 db) mellett ez a cd tartalmaz még egy gyűjteményt is a legjobb programozási módszerekről, illetve a különböző beépített lehetőségek hatékony használatáról is. Mivel a könyv a Visual Studio 2008-ra épít az oktatóanyag elsajátítása során, ezért (természetesen) a redmondi fiúk ingyenesen adnak hozzá egy 90 napos próbaverziót a szoftverből egy dvd mellékleten.

A könyv elején elhelyeztek egy mankót, ami a hivatalos MCP vizsga tematikáját és pontozási módszertanát tartalmazza azoknak, akiket ez érdekel, valamint a végén található egy kupon, amivel egy MCP vizsgát 15%-kal olcsóbban tehetünk le.

Összességében elmondhatom, hogy a könyv tartalmi részével teljes mértékben meg voltam elégedve. Hozta azt a színvonalat és átgondoltságot, amit a magyar nyelvű szakkönyvektől elvártam ugyan, de amit azoktól soha nem kaptam meg. Sajnálatos módon azonban nem tudom ajánlani a könyvet anélkül, hogy ne ismertetném egy kicsit azt a fejlesztői környezetet, aminek az elsajátítását a könyv segíti.

Amikor PHP programozóként először kezembe vettem a könyvet, elég sok olyan dolog volt, amire azt mondtam, hogy igen, ez szép, de ettől még nem éri meg elolvasni. Aztán ahogy haladtam a fejezetekkel, a negatív véleményem lassan elpárolgott. Utólag visszatekintve azt kell, hogy mondjam: ha ez a környezet annak idején létezik, amikor én PHP-vel elkezdtem foglalkozni, akkor biztosan nem dolgoznék ma PHP-ben. A „redmondiak üdvöskéje” tökéletes választás lehet olyan oldalak készítésekkor, ahol erősen hagyatkozunk az AJAX megoldásokra, vagy rejtett mezőket is akarunk a sablonokban elhelyezni.

További óriási előnyének érzem, hogy ugyanez a fejlesztői környezet tökéletesen alkalmas hagyományos, Windows alatt futó alkalmazások fejlesztésére is, illetve ezek az alkalmazások az interneten keresztül egy központi szerverre is csatlakoztathatóak igen egyszerűen. Ezéltal véleményem szerint egy közepes vagy nagyvállalat teljes software fejlesztési igénykörét le lehet fedni egyetlen környezet megtanulásával.

Sajnálatos módon az a véleményem, hogy ezt a környezetet pont ott nem lehet hatékonyan használni, ahol sokat segítene. Emiatt a könyvet nem tudnám nyugodt szívvel ajánlani (kicsiny hazánk körülményei miatt) azok számára, akik ebből szeretnének megélni. Nyugodt szívvel és annál erőteljesebben ajánlom azonban mindazok számára, akik egy második, alternatív programozói környezetet szeretnének megismerni, vagy a cégük által kínált szolgáltatások bővítéséhez keresnek egy új programozói környezetet.

 
1

koszi az ajanlot, le a

Tyrael · 2011. Ápr. 23. (Szo), 22.11
koszi az ajanlot, le a kalappal erte, hogy mar at is ragtad magad rajta.

Tyrael