ugrás a tartalomhoz

Archívum - Ápr 20, 2013 - Fórum téma

REST service & client uri milyen legyen?

inf3rno · 2013. Ápr. 20. (Szo), 02.16
Sziasztok!

Szerintetek egy REST service-nél, ha single page kliens van, és pushState-el frissítem az uri-t, akkor annak milyennek kellene lennie?

Egyelőre az van eldöntve, hogy a kliens és a service külön erőforrás alatt (külön mappában vagy subdomain-en) lesz. Amin most agyalok, hogy a kliens erőforrásai és a service erőforrásai tökéletes tükörképek legyenek e, vagy sem. Illetve, hogy milyen mélységben érdemes a kliens állapotát az url-ben jelölni.

pl:
service - felhasználói adatok:
GET service/users/inf3rno

client - profil oldal:
GET client/users/inf3rno
GET client/users/inf3rno?profile
GET client/users/inf3rno/profile
GET client/users/profile?name=inf3rno
GET client/profile?name=inf3rno
GET client/profile/inf3rno
GET service/users/inf3rno/profile

Szerintetek melyik a helyes?

A users/inf3rno teljes szinkronban van a service-es url-el, de nem jelöli, hogy a felhasználónak a profil oldalán vagyunk. Lehetnénk akár a felhasználói adatok szerkesztésének az űrlapján is, vagy bárhol máshol. Rosszabb helyeken összemossák a kliens-t a szerverrel ebben az esetben, és beteszik a service-be egy külön erőforrásba, mint én az utolsó példánál.

Szerintetek szükség van arra, hogy minden olyan aloldal külön url bejegyzést kapjon, ami szorosan kapcsolódik egy erőforráshoz? Pl: profil oldal / adatok szerkesztése oldal - mindkettő ugyanarra az erőforrásra vonatkozik... Vagy felhasználók listázása különböző limittel és rendezési móddal...

Ha szükség van minden egyes aloldal jelölésére az url-ben, akkor szerintetek a fentiek közül melyik a helyes forma? Muszáj megtartani a service eredeti struktúráját, vagy jobb eltérni tőle, és ha igen, akkor milyen mértékben?