Archívum - 2009 - Fórum téma
november 30
Google csak a www. kezdetű hivatkozásokat érzékeli?
Egy weboldalamat ezelőtt pár hónappal több linkgyűjteménybe is beregisztráltam. Ezek a hivatkozások az oldalamra még ma is élnek, mert leellenőriztem őket. Ha a google-be beírom, hogy "link:domain.hu", akkor csak azokat az oldalamra mutató linkeket listázza ki, amelyek http://www.domain.hu formátumúak az adott oldalon, és ahol csak http://domain.hu formában hivatkoznak rám, azokat nem listázza ki (az adott oldal html forráskódját megnézve). Ugyanakkor mindegy, hogy "link:domain.hu", vagy "link:www.domain.hu"-ra keresek rá, ugyan az a lista eredménye.
Ez probléma, mert a listában szereplő linkek a rám hivatkozó oldalaknak csak egy töredéke, mert mindenhova www. nélkül küldtem be a címet.
Miért csinálja ezt a google? Ti is észleltetek hasonlót?
■ Ez probléma, mert a listában szereplő linkek a rám hivatkozó oldalaknak csak egy töredéke, mert mindenhova www. nélkül küldtem be a címet.
Miért csinálja ezt a google? Ti is észleltetek hasonlót?
november 28
oldal idegen nyelvű elérésének biztosítása
Sziasztok!
Gondom a következő lenne. Szeretném a készülő oldalam angol és német nyelvű elérését is biztosítani. Tudjátok, fejlécben pl. kis zászlók, rákatt és az oldal pl. angol nyelven olvasható. Sajnos én még csak html-ben és css-ben vagyok és ott is csak kicsit járatos, így nem nagyon vágom, h hogyan is szokták ezt a "problémát" orvosolni. Google-ban pedig nem nagyon tudom, hogy hogyan is kéne rákeresni, hogy aztán utánaolvashassak. Esetleg itt a weblaboron van róla vlmi cikk?
Segítségeteket előre is köszönöm!
■ Gondom a következő lenne. Szeretném a készülő oldalam angol és német nyelvű elérését is biztosítani. Tudjátok, fejlécben pl. kis zászlók, rákatt és az oldal pl. angol nyelven olvasható. Sajnos én még csak html-ben és css-ben vagyok és ott is csak kicsit járatos, így nem nagyon vágom, h hogyan is szokták ezt a "problémát" orvosolni. Google-ban pedig nem nagyon tudom, hogy hogyan is kéne rákeresni, hogy aztán utánaolvashassak. Esetleg itt a weblaboron van róla vlmi cikk?
Segítségeteket előre is köszönöm!
november 27
Automatikusan generált oldal
Hali!
Lehet hogy már létező téma, ha igen akkor elnézést.
Szóval a kérdés:
Azt hogy csinálják pl a közösségi oldalak vagy a képmegosztó portálok, hogy valaki feltölt egy képet, annak rögtön generálnak egy php oldalt ahol a fájl elhelyezkedik, és rögtön be is linkelik másik oldalakra.
Ezt hogy lehet megcsinálni?
Üdv.
Tamás
■ Lehet hogy már létező téma, ha igen akkor elnézést.
Szóval a kérdés:
Azt hogy csinálják pl a közösségi oldalak vagy a képmegosztó portálok, hogy valaki feltölt egy képet, annak rögtön generálnak egy php oldalt ahol a fájl elhelyezkedik, és rögtön be is linkelik másik oldalakra.
Ezt hogy lehet megcsinálni?
Üdv.
Tamás
iframe átlátszóság
sziasztok!
a kövektező lenne a gond: van egy css 2.1 és html 4.01 valid oldalam, optimalizálva majdnem minden böngészőre, a minap azonban meggyűlt a bajom egy iframe átlátszóvá tételével internet explorer 8 alatt!
az egyetlen lehetséges mód ugyanis, hogy az iframe átlátszó legyen, a következő:
az iframe-en belül beszúrom a css részbe ezt:az iframe-t pedig így bővítem:a validator szerint viszont az "allowtransparency" nem érvényes html tag. (mellesleg én sem gyakran hallottam eddig erről!)
ha nem nagyon akarom átírogatni az oldalt, sehogy nem tudom úgy átírni ezt, hogy valid legyen?
■ a kövektező lenne a gond: van egy css 2.1 és html 4.01 valid oldalam, optimalizálva majdnem minden böngészőre, a minap azonban meggyűlt a bajom egy iframe átlátszóvá tételével internet explorer 8 alatt!
az egyetlen lehetséges mód ugyanis, hogy az iframe átlátszó legyen, a következő:
az iframe-en belül beszúrom a css részbe ezt:
body{background:transparent}
<iframe allowtransparency="true"></iframe>
ha nem nagyon akarom átírogatni az oldalt, sehogy nem tudom úgy átírni ezt, hogy valid legyen?
november 26
menü probléma
http://fairiesworld.atw.hu/
Sziasztok, kérdésem a következő lenne, a fenti címen található oldalon látható oldalt csinálgatom, és a menüt úgy szeretném megcsinálni, hogy mikor a kurzor a menüpont fölött van a teljes sáv színeződjön el ne csak a betüknél. Mit kéne vele kezdenem?
Előre is köszi a válaszokat
■ Sziasztok, kérdésem a következő lenne, a fenti címen található oldalon látható oldalt csinálgatom, és a menüt úgy szeretném megcsinálni, hogy mikor a kurzor a menüpont fölött van a teljes sáv színeződjön el ne csak a betüknél. Mit kéne vele kezdenem?
Előre is köszi a válaszokat
Opacity fade nem működik osztály esetén
Sziasztok az a problémám hogy van egy opacity fade-elő kódom ami szép átlátszóságot generál.ezt is szeretném átalakítani egy osztállyá hogy ha kell több is működjön egyszerre.legjobb ha bemásolom a működő kódot és a nemműködőt is.Ez működik is szépen
most az osztály amit összetákoltam:
[colorer=css]
var opacity2 = function(id, opacStart, opacEnd, millisec) {
this.object = document.getElementById(id).style;
this.opacStart = opacStart;
this.opacEnd = opacEnd;
//speed for each frame
var speed = Math.round(millisec / 100);
var timer= 0;
//this.intid = new Array();
}
//determine the direction for the blending, if start and end are the same nothing happens
opacity2.prototype.fade = function(){
var self= this;
if(this.opacStart > this.opacEnd) {
for(i = this.opacStart; i >= this.opacEnd; i--) {
//alert(i);
window.setTimeout(function (){self.changeOpac(i);},(this.timer * this.speed));
this.timer++;
}
} else if(this.opacStart < this.opacEnd) {
for(i = this.opacStart; i <= this.opacEnd; i++) {
//alert(i);
window.
function opacity(id, opacStart, opacEnd, millisec) {
//speed for each frame
var timer = 0;
//determine the direction for the blending, if start and end are the same nothing happens
if(opacStart > opacEnd) {
for(i = opacStart; i >= opacEnd; i--) {
window.setTimeout("changeOpac(" + i + ",'" + id + "')",(timer * speed));
timer++;
}
} else if(opacStart < opacEnd) {
for(i = opacStart; i <= opacEnd; i++)
{
window.setTimeout("changeOpac(" + i + ",'" + id + "')",(timer * speed));
timer++;
}
}
}
//change the opacity for different browsers
function changeOpac(opacity, id) {
var object = document.getElementById(id).style;
object.opacity = (opacity / 100);
object.MozOpacity = (opacity / 100);
object.KhtmlOpacity = (opacity / 100);
object.filter = "alpha(opacity=" + opacity + ")";
}
most az osztály amit összetákoltam:
[colorer=css]
var opacity2 = function(id, opacStart, opacEnd, millisec) {
this.object = document.getElementById(id).style;
this.opacStart = opacStart;
this.opacEnd = opacEnd;
//speed for each frame
var timer= 0;
//this.intid = new Array();
}
opacity2.prototype.fade = function(){
var self= this;
if(this.opacStart > this.opacEnd) {
for(i = this.opacStart; i >= this.opacEnd; i--) {
//alert(i);
window.setTimeout(function (){self.changeOpac(i);},(this.timer * this.speed));
this.timer++;
}
} else if(this.opacStart < this.opacEnd) {
for(i = this.opacStart; i <= this.opacEnd; i++) {
//alert(i);
window.
november 25
Hogyan tudok egyszerűen nagyon sok statikus HTML fájlt karbantartani?
Sziasztok!
Remélem, hogy nem zavar, hogy új témát nyitottam meg, ha igen, irányítsatok a megfelelő helyre; de előtte olvassátok el, ami kívánok :).
Két dolog érdekelne, és nem csak általánosságban, hanem konkrétabban is.
1.) Tegyük fel, hogy szeretnék egy honlapot. Naív, ügyetlen emberként ehhez úgy állok hozzá, hogy az összes oldalt (legyen mondjuk 56 html oldal a honlapomon) külön-külön, pl. Dreamweaveren megszerkesztek. A kérdésem ezzel kapcsolatban az, hogy mi a megoldás arra nézve, hogy ne kelljen mind az 56 oldalt külön-külön megszerkesztenem, hanem valamennyi oldal egy azonos formát öltsön, de pl. különböző tartalommal? Azaz, ha pl. szeretnék egy 57. html oldalt, amin pl. csak új szöveg van, de nem akarok a html tagokkal babrálni, mi erre a megoldás? Gondolok például az olyan honlapokra, amiken sok 100 oldal van; feltételezem, hogy az webszerkesztők nem fabrikálnak mindig új és új html oldalakat, hanem van valamilyen mechnanizmus, ami alatt csak a tartalmat (szöveg, kép) adják hozzá, és a feltöltés után automatikusan kiegészül a honlap tartalma
a megszokott külsővel. Pl. egy .xml file-al ez lehetséges?
2.) Hogyan lehetséges .xml fileból .html oldalba adatot betölteni (legyen az pl. menüsor vagy akár napi hírek, formásan)? Flash oldalakon ez lehetséges(+ ActionScript programozás mellet). De engem egyelőre csak a html érdekel.
Ne kíméljetek, és előre is köszönöm.
■ Remélem, hogy nem zavar, hogy új témát nyitottam meg, ha igen, irányítsatok a megfelelő helyre; de előtte olvassátok el, ami kívánok :).
Két dolog érdekelne, és nem csak általánosságban, hanem konkrétabban is.
1.) Tegyük fel, hogy szeretnék egy honlapot. Naív, ügyetlen emberként ehhez úgy állok hozzá, hogy az összes oldalt (legyen mondjuk 56 html oldal a honlapomon) külön-külön, pl. Dreamweaveren megszerkesztek. A kérdésem ezzel kapcsolatban az, hogy mi a megoldás arra nézve, hogy ne kelljen mind az 56 oldalt külön-külön megszerkesztenem, hanem valamennyi oldal egy azonos formát öltsön, de pl. különböző tartalommal? Azaz, ha pl. szeretnék egy 57. html oldalt, amin pl. csak új szöveg van, de nem akarok a html tagokkal babrálni, mi erre a megoldás? Gondolok például az olyan honlapokra, amiken sok 100 oldal van; feltételezem, hogy az webszerkesztők nem fabrikálnak mindig új és új html oldalakat, hanem van valamilyen mechnanizmus, ami alatt csak a tartalmat (szöveg, kép) adják hozzá, és a feltöltés után automatikusan kiegészül a honlap tartalma
a megszokott külsővel. Pl. egy .xml file-al ez lehetséges?
2.) Hogyan lehetséges .xml fileból .html oldalba adatot betölteni (legyen az pl. menüsor vagy akár napi hírek, formásan)? Flash oldalakon ez lehetséges(+ ActionScript programozás mellet). De engem egyelőre csak a html érdekel.
Ne kíméljetek, és előre is köszönöm.
görgető
mivel a firefox nem kezeli a görgető szinére vonatkozó css kódot ezért azt szeretném megcsinálni h letiltom a görgő megjelenését az oldalon és egy kattintható gomb amit tudok formázni és azzal szeretném irányítani a görgetést.
találtam egy példát de ez csak hasonló mert ez automatikus és ez csak lefele csinálja:
http://www.ultimate-guitar.com/tabs/b/bullet_for_my_valentine/room_409_tab.htm
az oldal jobb oldalán lévő autoscroll doboz
ez mennyire megoldható?
sztem script be kellene valami írni de ahoz nem értek:S
■ találtam egy példát de ez csak hasonló mert ez automatikus és ez csak lefele csinálja:
http://www.ultimate-guitar.com/tabs/b/bullet_for_my_valentine/room_409_tab.htm
az oldal jobb oldalán lévő autoscroll doboz
ez mennyire megoldható?
sztem script be kellene valami írni de ahoz nem értek:S
november 24
Javascript-be php kód
Üdv!
Olyan problémával küzdök, hogy az admin felületen lekérdezem a felhasználókat pár adatott kiírva róluk és van egy további infó mellettük, ami egy drop down panel.
A gondom az, hogy nem tudom az emberkékhez külön tenni vagyis bármelyik felhasználónál kattintok a további infó szövegre mindig az első felhasználónál nyílik le a panel.
A head részben így van beállítva a div tulajdonságát és a dinamic-al lehet rá hivatkozni:
Erre a linkre kattintva nyílik le az a div amelyiknél id='dinamic':
■ Olyan problémával küzdök, hogy az admin felületen lekérdezem a felhasználókat pár adatott kiírva róluk és van egy további infó mellettük, ami egy drop down panel.
A gondom az, hogy nem tudom az emberkékhez külön tenni vagyis bármelyik felhasználónál kattintok a további infó szövegre mindig az első felhasználónál nyílik le a panel.
A head részben így van beállítva a div tulajdonságát és a dinamic-al lehet rá hivatkozni:
<script type="text/javascript">
.
..
...
animatedcollapse.addDiv('dinamic', 'fade=1,height=120px,hide=1')
...
..
.
</script>
.
..
...
animatedcollapse.addDiv('dinamic', 'fade=1,height=120px,hide=1')
...
..
.
</script>
Erre a linkre kattintva nyílik le az a div amelyiknél id='dinamic':
<a href="javascript:animatedcollapse.toggle('dinamic')" class="dinamic_szuro">További infók</a>
Lekérdezés eredményeinek csoportosítása bizonyos feltétel szerint
Sziasztok!
Adott egy shop. A shopban szereplő termékekhez a felhasználók küldhetnek be kérdéseket, amire az eladók válaszolnak. Na erről a kérdések-válaszok tábláról szólna az én problémám:
Egy-egy termék adatlapján ki tudom íratni úgy a termékhez kapcsolódó kérdéseket-válaszokat, hogy rendezi őket aszerint, hogy melyik kérdezőhöz kapcsolódnak:
TEHÁT Pl: ha az adatbázisban ilyen sorrendben szerepel (mert időrendben így érkeztek be):
-Aladár felhasználó kérdése a termékhez (id:1)
-Béla felhasználó kérdése a termékhez (id:2)
-Aladár felhasználónak válasz a kérdésére (id:3)
-Béla felhasználónak válasz a kérdésére (id:4)
-Aladár felhasználó újabb kérdése (id:5)
AKKOR ÉN EZT ÍGY TESZEM SORBA kiíratáskor (ODER BY kérdésekválaszok.felhasználónév,beérkezésdátuma ASC):
És itt jön a problémám: nem csak azt szeretném, hogy a kérdezők szerint csoportosítva legyenek a kérdések és válaszok, hanem azt is szeretném, hogy pl. minden egyes csoport közé (tehát, ha új kérdezőről van szó) tegyen mondjuk valami sor mintát, pl így:
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Tehát, hogyan tudok az általam rendezett csoportok közé még vmilyen plusz tartalmat kiíratni?
Nyilván ehhez vagy olyan MySql-es feltétel kell lekérdezéskor, amit én nem ismerek vagy lehet, hogy egyszerűen csak nem tudom összekombinálni a meglévő ismereteimet.
Előre is köszönöm a segítséget!
■ Adott egy shop. A shopban szereplő termékekhez a felhasználók küldhetnek be kérdéseket, amire az eladók válaszolnak. Na erről a kérdések-válaszok tábláról szólna az én problémám:
Egy-egy termék adatlapján ki tudom íratni úgy a termékhez kapcsolódó kérdéseket-válaszokat, hogy rendezi őket aszerint, hogy melyik kérdezőhöz kapcsolódnak:
TEHÁT Pl: ha az adatbázisban ilyen sorrendben szerepel (mert időrendben így érkeztek be):
AKKOR ÉN EZT ÍGY TESZEM SORBA kiíratáskor (ODER BY kérdésekválaszok.felhasználónév,beérkezésdátuma ASC):
És itt jön a problémám: nem csak azt szeretném, hogy a kérdezők szerint csoportosítva legyenek a kérdések és válaszok, hanem azt is szeretném, hogy pl. minden egyes csoport közé (tehát, ha új kérdezőről van szó) tegyen mondjuk valami sor mintát, pl így:
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Tehát, hogyan tudok az általam rendezett csoportok közé még vmilyen plusz tartalmat kiíratni?
Nyilván ehhez vagy olyan MySql-es feltétel kell lekérdezéskor, amit én nem ismerek vagy lehet, hogy egyszerűen csak nem tudom összekombinálni a meglévő ismereteimet.
Előre is köszönöm a segítséget!