ugrás a tartalomhoz

Hogyan tudok egyszerűen nagyon sok statikus HTML fájlt karbantartani?

Locomotive · 2009. Nov. 25. (Sze), 18.34
Sziasztok!

Remélem, hogy nem zavar, hogy új témát nyitottam meg, ha igen, irányítsatok a megfelelő helyre; de előtte olvassátok el, ami kívánok :).
Két dolog érdekelne, és nem csak általánosságban, hanem konkrétabban is.

1.) Tegyük fel, hogy szeretnék egy honlapot. Naív, ügyetlen emberként ehhez úgy állok hozzá, hogy az összes oldalt (legyen mondjuk 56 html oldal a honlapomon) külön-külön, pl. Dreamweaveren megszerkesztek. A kérdésem ezzel kapcsolatban az, hogy mi a megoldás arra nézve, hogy ne kelljen mind az 56 oldalt külön-külön megszerkesztenem, hanem valamennyi oldal egy azonos formát öltsön, de pl. különböző tartalommal? Azaz, ha pl. szeretnék egy 57. html oldalt, amin pl. csak új szöveg van, de nem akarok a html tagokkal babrálni, mi erre a megoldás? Gondolok például az olyan honlapokra, amiken sok 100 oldal van; feltételezem, hogy az webszerkesztők nem fabrikálnak mindig új és új html oldalakat, hanem van valamilyen mechnanizmus, ami alatt csak a tartalmat (szöveg, kép) adják hozzá, és a feltöltés után automatikusan kiegészül a honlap tartalma
a megszokott külsővel. Pl. egy .xml file-al ez lehetséges?

2.) Hogyan lehetséges .xml fileból .html oldalba adatot betölteni (legyen az pl. menüsor vagy akár napi hírek, formásan)? Flash oldalakon ez lehetséges(+ ActionScript programozás mellet). De engem egyelőre csak a html érdekel.

Ne kíméljetek, és előre is köszönöm.
 
1

Template

Poetro · 2009. Nov. 25. (Sze), 20.57
  1. A Dreamweaverben lehet templateket készíteni, és használni, legalábbis a 4-esben még lehetett, azóta nem láttam Dreamweavert.
    Az olyan honlapok, ahol több 100 oldal van, valamilyen programozott formában kerül a tartalom a template-be, vagy egy HTML vázba.
  2. Mivel a HTML nem egy programozási nyelv, csak egy jelölőrendszer / nyelv, ezért bonyolultabb feladatokra nem alkalmas.
    Programozási nyelvekkel, például JavaScript / Flash ActionScript lehetséges XML-eket feldolgozni, vagy használhatsz XSLT-t, bár arról csak elkézeléseim vannak hogy működik.
2

cms

errata · 2009. Nov. 25. (Sze), 21.51
ha jól vettem ki a szavaidból, nem igazán mozogsz otthonosan a programozás terén. Ha már úgy döntöttél, hogy nem bízod hozzáértőre a weboldal elkészítését (félre ne érts nem rosszból mondom), javaslom menj el a cms-e felé (Wiki), pl: drupal joomla stb... ezeket én nem ismerem de kezdők is "csodát" művelhetnek velük.
3

Thnx

Locomotive · 2009. Nov. 25. (Sze), 23.45
Hey srácok. Köszönöm az ötleteket.

cms: teljesen igazad van, abszolút módon nem mozgok otthonosan nemcsak a programozás, de a weblap készítés terén sem ^^ Kicsit kontárnak érzem magamat, aki nem tud semmit, mégis több mindent akar. A Joomla jó kiindulási pont lehet..