ugrás a tartalomhoz

Archívum - Szep 22, 2008 - Fórum téma

PHP5 UML Editor

Ktamas · 2008. Szep. 22. (H), 23.55
Sziasztok!

Már egy ideje fontolgatom, hogy egy UML szerkesztőt kellene használni az osztályaim/interfészeim megtervezéséhez, de idáig nem találtam olyan programot, ami rendelkezik minden szükséges funkcióval, kényelmesen kezelhető, és teljes mértékben támogatja a php5-öt.

Számmal megkülönböztetett form elemek elenőrzése javascriptel.

Skyzetor · 2008. Szep. 22. (H), 19.58
Adva van a következő ürlap:

<form name="urlap">
...<input type="text" name="nev_1" />
...<input type="text" name="nev_2" />
...<input type="text" name="nev_3" />
......
...<input type="text" name="nev_n" />
...<input type="button" value="Ok" onclick="ell(n)" />
</form>

A mezők száma nem ismert, mert php hozza létre őket, a user előző bevitele alapján, és a számokat a program biggyeszti a mezők nevének a végére. Szeretném leellenőrizni js-sel, hogy minden mező ki van e töltve.

function ell(szam){
...for(var i=1; i<=szam; i++){
......if(document.urlap.mezo_+i+.value==''){
.........alert('Üres mező');
......}
...}
}

Na most ez a mezo_+i+ nem igazán akar működni. Több megoldást is kipróbáltam, de egyik sem működött, és leírást nem nagyon találtam a problémára. Mi a megoldás? V.színűleg láma kérdés, de újszülöttnek minden vicc új! Aki segít, annak előre is kösz.
 

Cache-elés folyamata

Max Logan · 2008. Szep. 22. (H), 01.46
Tegyül fel, hogy van egy blogunk, ami megjeleníti a kezdőlapon az utolsó 10 bejegyzést. Ezt mi szeretnénk cache-elni, hogy ne kelljen minden oldaltöltésnél lekérni az utolsó 10 bejegyzés adatait (cím, dátum, szerző, címkék, stb.) az adatbázisból.

Folyamat: Ellenőrizzük, hogy a cache érvényes-e még. Ha nem, akkor generáljuk, ha igen beolvassuk. A cache akkor érvénytelen, ha nem létezik, valamint ha létezik és a készítése óta van már újabb bejegyzés. Akkor érvényes, ha van cache fájl és a készítése óta nem született újabb bejegyzés.

Azt egy, az adatbázisban tárolt flag alapján döntük el, hogy van-e újabb bejegyzés. Vagy itt kérjük le az utolsó bejegyzés ID-ját és azt csapjuk hozzá a cache file nevéhez? (előbbi nekem szimpatikusabb)

És itt jön a dilemmám: a cache-elést hol valósítsam meg?

A model-ben? Szedjem össze a 10 bejegyzés adatát, írjam ki egy file-ba (pl. serializált tömbként), majd kiírásnál olvassam be és adjam át a view-nak?

A controller-ben? Kérjem le a flag-et, hogy van-e újabb bejegyzés és ennek függvényében hozzam létre a teljes html kimenetet és azt cache-eljem?