Archívum - 2018 - Fórum téma
augusztus 27
Mukodik az oldal?
Egyszeru kerdes. Ahogy latom 2017 marcius ota nem nagyon frissul. Miert?
■ augusztus 18
webprog.hu - Tárhely finanszírozása
A githubon nyitottunk egy issue-t, hogy megbeszéljük a tárhely finanszírozását: https://github.com/Pepita73/webproghu_dev/issues/38.
A tárhely megrendeléséhez szükség lesz egy tárhely felelősre, akit megbízunk az ügyintézéssel, szóval mielőbb dönteni kell az illető személyéről.
A finanszírozás módjánál én két lehetőséget látok: a.) szétosztjuk a fejlesztők és a szerkesztők között az összeget, és mindenki egyforma összeget fizet b.) adomány alapon történik a dolog, és mindenki annyit fizet bele, amennyit gondol.
Szerintem erről a kettőről szavazzunk itt, illetve később a repoból a fejlesztéshez kevésbé kapcsolódó kérdéseket helyezzük át az új oldal egy zárt körű fórumába. De persze ha máshogy gondoljátok, akkor csinálhatunk ezeknek is issuet a repoban is.
Tárhely szempontjából eddig abban egyeztünk meg, hogy minimum PHP 7.2 kelleni fog, szóval valamennyire még nyitott a diskurzus, de hárman már arra szavaztunk, hogy legyen a Dotrollnak valamelyik shared hosting csomagja. Persze ha valaki a szerkesztők közül üzemeltetéssel foglalkozik, vagy van jobb ötlete tárhellyel kapcsolatban, akkor szívesen várjuk a további ötleteket is. Egyelőre az issue-ban a Dotroll csomagjairól szavazunk értelemszerűen. Ha nincs semmi ellenvetés, akkor kérünk mindenkit, hogy adja le a voksát az általa megfelelőnek tartott csomagra, illetve ha úgy gondolja indokolja is meg a választást! Ha valakinek nincs github accountja, vagy inkább itt szavazna, akkor arra is van lehetőség, aztán majd bemásolom én a github issueba.
■ A tárhely megrendeléséhez szükség lesz egy tárhely felelősre, akit megbízunk az ügyintézéssel, szóval mielőbb dönteni kell az illető személyéről.
A finanszírozás módjánál én két lehetőséget látok: a.) szétosztjuk a fejlesztők és a szerkesztők között az összeget, és mindenki egyforma összeget fizet b.) adomány alapon történik a dolog, és mindenki annyit fizet bele, amennyit gondol.
Szerintem erről a kettőről szavazzunk itt, illetve később a repoból a fejlesztéshez kevésbé kapcsolódó kérdéseket helyezzük át az új oldal egy zárt körű fórumába. De persze ha máshogy gondoljátok, akkor csinálhatunk ezeknek is issuet a repoban is.
Tárhely szempontjából eddig abban egyeztünk meg, hogy minimum PHP 7.2 kelleni fog, szóval valamennyire még nyitott a diskurzus, de hárman már arra szavaztunk, hogy legyen a Dotrollnak valamelyik shared hosting csomagja. Persze ha valaki a szerkesztők közül üzemeltetéssel foglalkozik, vagy van jobb ötlete tárhellyel kapcsolatban, akkor szívesen várjuk a további ötleteket is. Egyelőre az issue-ban a Dotroll csomagjairól szavazunk értelemszerűen. Ha nincs semmi ellenvetés, akkor kérünk mindenkit, hogy adja le a voksát az általa megfelelőnek tartott csomagra, illetve ha úgy gondolja indokolja is meg a választást! Ha valakinek nincs github accountja, vagy inkább itt szavazna, akkor arra is van lehetőség, aztán majd bemásolom én a github issueba.
augusztus 17
Keresem Jeffrey E. F. Friedl szerzőtől a Reguláris kifejezések mesterfokon c könyvet megvételre
Keresem Jeffrey E. F. Friedl szerzőtől a Reguláris kifejezések mesterfokon c könyvet megvételre.
A könyv kiadójánál sincs már, könyvesboltokban nem kapható, amtikváriumokban csak előjegyezhető, de semmi jóval nem kecsegtettek...
Talán ezen a fórumon jó helyen járok, bízom benne, van aki már profin használja és tovább nincs rá szüksége..
■ A könyv kiadójánál sincs már, könyvesboltokban nem kapható, amtikváriumokban csak előjegyezhető, de semmi jóval nem kecsegtettek...
Talán ezen a fórumon jó helyen járok, bízom benne, van aki már profin használja és tovább nincs rá szüksége..
augusztus 15
Metódus html tartalma változóba heredoc-kal
Sziasztok!
A következő problémához szeretném a segítségeteket kérni.
Adott egy osztály, benne egy metódus. (Ez tulajdonképpen lehetne egy egyszerű függvény is.) Ebben a metódusban benne van a weboldalam html tartalmának egy része, melyet megelőz egy kis feldolgozás/számolgatás.A printContent() metódus semmi meglepőt nem tartalmaz, szépen le is fut, amikor meghívom. Na most egy olyat szeretnék elérni, hogy a printContent() metódus "tartalmát" ne írjuk ki, mikor lefut, hanem tegyük bele egy változóba. Erre interneten a heredoc syntax-ot ajánlották, de nekem valamiért nem akar működni. Az alábbi kódot használom.A kód hiba nélkül lefut, de nem teszi bele a változóba, hanem mintha a heredoc ott se volna, kiírja a metódus tartalmát. Valószínűleg a megoldás pofonegyszerű, csak én még nem találtam meg.
Segítségeteket előre is köszönöm.
Bence
■ A következő problémához szeretném a segítségeteket kérni.
Adott egy osztály, benne egy metódus. (Ez tulajdonképpen lehetne egy egyszerű függvény is.) Ebben a metódusban benne van a weboldalam html tartalmának egy része, melyet megelőz egy kis feldolgozás/számolgatás.
class MyPage {
public function printContent(){
/*
egy kis feldolgozás/számolgatás
*/
?>
<div>
itt van a html tartalom benne az előbb feldolgozott dinamikus tartalommal
...
</div>
<?php
}
}
$mypage = new MyPage();
$page = <<<PAG
{$mypage->printContent()}
PAG;
Segítségeteket előre is köszönöm.
Bence
július 30
localeCompare
Sziasztok,
szeretnék adatokat a magyar ABC szerint rendezni, gondoltam a localeComapare az én barátom, viszont az általam elvárt eredményt kapom:Olyan mintha csak 'ékezettelenítene', és nem figyelembe venné azokat a locale paraméternek megfelelően, pedig a böngésző támogatja ezt a függvényt.
Vagy nem jól értelmezem a specit? mdn
■ szeretnék adatokat a magyar ABC szerint rendezni, gondoltam a localeComapare az én barátom, viszont az általam elvárt eredményt kapom:
// ez jó
var items = ['a', 'á'];
items.sort((a, b) => a.localeCompare(b, 'hu'));
// ez is
var items = ['an', 'án'];
// de ez már nem
var items = ['an', 'ál'];
Vagy nem jól értelmezem a specit? mdn
július 25
Letsencrypt
Sziasztok!
A Letsencrypt-et akartam beállítani. Cloud szerver, Ubuntu 18.04 rendszer + Apache.
Megcsináltam a vhost beállítást:majd a certbot lefutása után ezt kaptam...Mi lehet a gond?
■ A Letsencrypt-et akartam beállítani. Cloud szerver, Ubuntu 18.04 rendszer + Apache.
Megcsináltam a vhost beállítást:
<VirtualHost domain.hu:80>
<------>ServerName domain.hu
<------>ServerAlias www.domain.hu
<------>DocumentRoot "/var/www/domain/htdocs"
<------><Directory /var/www/domain/htdocs>
<------><------>allow from all
<------><------>Options ExecCGI FollowSymLinks MultiViews SymLinksIfOwnerMatch
<------><------>Require all granted
<------><------>Order Allow,Deny
<------></Directory>
<------>RewriteEngine on
<------>RewriteCond %{SERVER_NAME} =domain.hu [OR]
<------>RewriteCond %{SERVER_NAME} =www.domain.hu
<------>RewriteRule ^ https://%{SERVER_NAME}%{REQUEST_URI} [END,QSA,R=premanent]
<------>
</VirtualHost>
IMPORTANT NOTES:
- The following errors were reported by the server:
Domain: domain.hu
Type: unauthorized
Detail: Invalid response from
http://domain.hu/.well-known/acme-challenge/eNfp4RCv99UiQB-8K_y41Z1hmC4WN-KVUNY073lHD9I:
"<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//IETF//DTD HTML 2.0//EN">
<html><head>
<title>403 Forbidden</title>
</head><body>
<h1>Forbidden</h1>
<p"
To fix these errors, please make sure that your domain name was
entered correctly and the DNS A/AAAA record(s) for that domain
contain(s) the right IP address.
július 19
Mobil és PC közötti mappaszinronizálás Total Commanderben nem megy
Üdv!
Eddig egy 4.1.1-es Androidot futtató mobilom volt, most egy 7.1.1-est futtató. A korábbi telefonnal simán ment, hogy USB-n csatlakoztam a PC-hez és Total Commanderrel szinkronizáltam pl. a képek mappát.
Ezzel az újjal viszont már hetek óta nem sikerül összehozni, a Total Commander azt mondja, hogy „Hiba - a szinkronizálás csak a következő variációkat támogatja".
Lehet benne navigálni, átmásolni, minden, Total Commanderben is, Windowsban is (7), de szinkronizáláskor ezzel jön.
Olvastam, hogy az USB hibakeresést kell bekapcsolni. Azt is megtettem, annak ellenére, hogy a vírusellenőrzöm a telefonon veszélyt jelez. Mégsem működik a szinkronizálás.
Valakinek ötlet?
Előre is köszönöm!
■ Eddig egy 4.1.1-es Androidot futtató mobilom volt, most egy 7.1.1-est futtató. A korábbi telefonnal simán ment, hogy USB-n csatlakoztam a PC-hez és Total Commanderrel szinkronizáltam pl. a képek mappát.
Ezzel az újjal viszont már hetek óta nem sikerül összehozni, a Total Commander azt mondja, hogy „Hiba - a szinkronizálás csak a következő variációkat támogatja".
Lehet benne navigálni, átmásolni, minden, Total Commanderben is, Windowsban is (7), de szinkronizáláskor ezzel jön.
Olvastam, hogy az USB hibakeresést kell bekapcsolni. Azt is megtettem, annak ellenére, hogy a vírusellenőrzöm a telefonon veszélyt jelez. Mégsem működik a szinkronizálás.
Valakinek ötlet?
Előre is köszönöm!
július 17
Margitsziget - ingyen wifi vs https...
Ha van még itt valami kóbor lélek, aki ért a hálózatok üzemeltetéséhez: mi oka lehet egy publikus wifit üzemeltető cégnek arra, hogy eltérítse a https kéréseket?
Történt, hogy a Margit-szigeten ülve netezni vágytam, rákapcsolódtam a Margitsziget nevű AP-ra. Egy darabig gond nélkül tudtam használni, de a disqus nem akart menni, self signed certificate miatt. Az indamail detto. Annyit megnéztem, hogy mindkét oldal tanúsítványa a "." domainre szól, ergo nem a valódi szerver válaszolt.
Itt eldobtam a kapcsolatot és letettem a szigeti böngészésről.
Emlékeim szerint a sima transzparens proxy nem igényli az ilyen MITM jellegű akciókat. De akkor miért lehet így?
Írtam ugyan a budapesti önkormányzatnak, hogy lehet, valaki visszaél a szolgáltatásukkal, de ezt kétlem. Ahogy azt is, hogy érdemi választ kapok tőlük valaha.
Hibás konfigurációt leszámítva tud valaki érdemi indokot erre?
■ Történt, hogy a Margit-szigeten ülve netezni vágytam, rákapcsolódtam a Margitsziget nevű AP-ra. Egy darabig gond nélkül tudtam használni, de a disqus nem akart menni, self signed certificate miatt. Az indamail detto. Annyit megnéztem, hogy mindkét oldal tanúsítványa a "." domainre szól, ergo nem a valódi szerver válaszolt.
Itt eldobtam a kapcsolatot és letettem a szigeti böngészésről.
Emlékeim szerint a sima transzparens proxy nem igényli az ilyen MITM jellegű akciókat. De akkor miért lehet így?
Írtam ugyan a budapesti önkormányzatnak, hogy lehet, valaki visszaél a szolgáltatásukkal, de ezt kétlem. Ahogy azt is, hogy érdemi választ kapok tőlük valaha.
Hibás konfigurációt leszámítva tud valaki érdemi indokot erre?
július 16
webprog.hu – találkozó összefoglaló
Tegnap este (2018.07.25.) egy nagyon jó megbeszélést tartottunk, eljött Arnold Layne, Pepita, Sly és jómagam; sokmindenben sikerült megegyeznünk, például a szerepekben, teendőkben.
Az oldalon cél, hogy minél több tartalom legyen. Fontos tartalmi típusok a blogmarkok (külső tartalom ajánlása) és a blogbejegyzések, ez utóbbiak közül a jobbakat a szerkesztők kiemelhetik címkézéssel. Állásajánlatokat és hirdetéseket is tervezünk, ez utóbbit először barterként, ha az oldalt sikerül felfuttatni, akkor fizetősen, és akkor lehetőség lenne fejlesztésekre, szponzorációra stb.
Technológiai részletek:
A Drupalt jó alapnak tartottuk mindannyian, elvileg az induláshoz elég konfigurálni, valamint egy sminket készíteni hozzá.
- Moderátor: hozzászólásokat módosíthat, törölhet
- Szerkesztő: Moderátor plusz írásokat elláthat "cikk" címkével, azok így külön kategóriát képeznek (ezt a címkét alacsonyabb jogosultsággal nem lehet kiválasztani)
- Főszerkesztő: a főszerkesztő tejhatalommal rendelkezik, szerkesztői plusz azonnali döntések meghozatala, például ha valaki a szerkesztői gárdából valami nagyon nagy disznóságot csinál, megvonhat tőle minden jogosultságot. Emellett ismeri a technikai hozzáféréshez szükséges jelszavakat.
Az oldalon cél, hogy minél több tartalom legyen. Fontos tartalmi típusok a blogmarkok (külső tartalom ajánlása) és a blogbejegyzések, ez utóbbiak közül a jobbakat a szerkesztők kiemelhetik címkézéssel. Állásajánlatokat és hirdetéseket is tervezünk, ez utóbbit először barterként, ha az oldalt sikerül felfuttatni, akkor fizetősen, és akkor lehetőség lenne fejlesztésekre, szponzorációra stb.
Technológiai részletek:
A Drupalt jó alapnak tartottuk mindannyian, elvileg az induláshoz elég konfigurálni, valamint egy sminket készíteni hozzá.
július 13
Dátum időszak
Sziasztok,
lenne egy olyan feladatom amivel nem boldogulok.
PHP környezetben:
Illetve van az adatbázisomban 'tol', 'ig' mezőim, ha beleesig a dátum a 'tol' - 'ig' tartományba listázza ki.
Dátum: 2018.03.01.
Események:
2018.02.01 - 2018-03-01 Esemény 1
2018.01.01 - 2018.02.01 Esemény 2
2018.02.28-2018.03.02 Esemény 3
2018.03.01-2018.03.01 Esemény 4
2018.03.02.2018.03.03 Esemény 5
Akkor a lista eredménye (Esemény 1,Esemény 3,Esemény 4)
Köszönöm a segítséget előrre is!
■ lenne egy olyan feladatom amivel nem boldogulok.
PHP környezetben:
Illetve van az adatbázisomban 'tol', 'ig' mezőim, ha beleesig a dátum a 'tol' - 'ig' tartományba listázza ki.
Dátum: 2018.03.01.
Események:
2018.02.01 - 2018-03-01 Esemény 1
2018.01.01 - 2018.02.01 Esemény 2
2018.02.28-2018.03.02 Esemény 3
2018.03.01-2018.03.01 Esemény 4
2018.03.02.2018.03.03 Esemény 5
Akkor a lista eredménye (Esemény 1,Esemény 3,Esemény 4)
Köszönöm a segítséget előrre is!