ugrás a tartalomhoz

Archívum - Már 2018 - Fórum téma

Dátum

március 23

fejlesztési módszer pro kontra

blabla · 2018. Már. 23. (P), 09.59
Sziasztok

A kérdésem pusztán elméleti.
Melyik a jobb megoldás : ha a kliens gépet dolgoztatom vagy ha a szerver oldali php scriptet? Józan (nem programozó végzettségű :) ) ésszel azt mondanám az első a jobb, de valóban így van?

Konkrét dolog:
Lekérsz adatokat a szerverről (mondjuk AJAXszal).
Mi a jobb megoldás?
Ha a szerverre beérkező kérés során nem csak az adatokat adjuk vissza hanem a megjelenítési formát is (magyarán a kész HTML kódot), vagy ha csak az adatokat adom vissza és hagyom hogy a kliens oldali javascript létrehozza a megjelenítéshez szükséges html formát?
 

március 22

GDPR vs választások

Pepita · 2018. Már. 22. (Cs), 17.33
Sziasztok,

Nem tudom, mi igaz az egészből, de most láttam egy érdekes cikket.
Nagyon nem szeretnék politizálni, kérlek Ti se tegyétek (úgy gondolom itt nincs helye), viszont nagyon érdekelne, hogy mit gondoltok erről.

Már a címben is igen óvatos a szerző ("Úgy tűnik"), de lentebb már egész bátran húzogatja az oroszlán bajszát - természetesen csak újságíró módra, gondolom jogászok is elolvasták a cikket, mielőtt publikálták...

Az ügyfélkapun hozzájárulást adunk ehhez, csak épp valami apró betűs, rejtett kiírásban, amit fel sem fogunk, és most csodálkozunk, továbbá azon gondolkodunk, vajon mire használják majd még a mailcímünket.


Ez felkeltette az érdeklődésem, de konkrétan saját adataim beállításánál / módosításánál nem láttam rá lehetőséget.
Van külön hírlevélre fel- és leiratkozás, de itt számomra egyértelmű (-nek tűnik :-D ), hogy csak a magyarorszag.hu hírleveleire iratkozom fel:
Feliratkozásával értesül, ha új információ kerül fel a portálra, vagy egy régebbi információ frissítésre kerül.


Megjegyzem, hogy elég régi regisztrációm van az Ügyfélkapun, és én semmilyen spam-et nem kaptam semelyik "felekezettől".

Mit gondoltok, esetleg van valakinek saját tapasztalata?
Nagyon érdekelne, hogy mi a valós helyzet, csak minket riogatnak hú-de-nagyon-megbüntetünk-ha-nem GDPR - al és simán lehet "hivatalosan" spammelni egyeseknek, vagy kacsa az egész, vagy egyéb?
 

március 21

esp8266 mcu web felülete

akurucz48 · 2018. Már. 21. (Sze), 11.15
Fenti kontroller adatait kellene dinamikusan elhelyezni a web oldalon, és a kliensek tevékenységét eljuttatni az mcu programjába.
 

március 17

Egyetlen, egysoros sztringgé alakítás

Blackfriar · 2018. Már. 17. (Szo), 19.29
Sziasztok !
Egy ciklusból kapok sztringeket és ezeket szeretném egy egyetlen, egysoros sztringgé alakítani.
Erre azért lenne szükség, mert a kapott PHP sztringet egy Javascript-be illesztem, de mindig "unterminated string literal" hibát kapok, gondolom azért, mert sortörések lesznek az egyes sztringek után.
A PHP sztringet így állítom elő:
$szov .= $akarmi;

Segítségeteket előre is köszönöm.
 

március 13

Facebook like-ok tárolása

Radon · 2018. Már. 13. (K), 13.55
Valakinek van elképzelése, hogy a facebook hogyan tárolja a like-okat?
Ha van 1 milliárd felhasználód, azok az évek alatt több ezer milliárd like-ot hoztak létre. Ezeket hogyan lehet adatbázis táblákban tárolni?
Egy sql táblának van felső korlátja?
 

március 10

Mit kell még beállítanom, hogy a contact oldalról tudjak fogadni emaileket???

mcerrows · 2018. Már. 10. (Szo), 03.51
Mit kell még beállítanom, hogy a contact oldalról tudjak fogadni emaileket???

Nem rég kezdtem el foglalkozni hobbi szinten weboldal készítéssel, eddig elég sok minden világos, egyre több dolog dereng, de a contact oldalról píííííííííííí nem sikerül emailt fogadnom. A neten számomra csak használhatatlan píííííííí találtam, kezdek kicsit kibukni... Akinek esetleg van egy kis türelme és ideje arra, hogy egy már nagyjából elkészült weboldalon életre bírja a fent említett funkciót, az kérem jelezze! Akár fizetek is a drága idejéért, csak lendítsen már tovább erről a holtpontról! Köszönöm!
 

március 7

A Google Drive elemzése

Hidvégi Gábor · 2018. Már. 6. (K), 23.26
Nemrég felvetettem kérdéseket és problémákat a Google Drive működésével kapcsolatban, amikre szakmailag értékelhető válaszokat nem kaptam. Mivel ez az alkalmazás a kliensen fut, a kódját letöltés után elemeztem, mert érdekel, a felhasználói felület egyszerűségéhez képest miért ennyire lassú és erőforrásigényes a működése.

Átirányítás: .htaccess vagy php?

doit · 2018. Már. 6. (K), 22.20
Sziasztok,

Új weboldalnál szeretném az alábbi dolgokat megvalósítani:
- friendly url használata
- non-www elérés kikényszerítése
- https elérés kikényszerítése
- trailing slash kezelése (eltávolítása)
- multiple slash kezelése (eltávolítása)

Ami rendelkezésemre áll:
- htaccess
- php
- canonical link

Napok óta olvasom a témába vágó cikkeket, de ahelyett, hogy egyszerűsödne a képlet, egyre több kérdés merül fel bennem. A cél az lenne, hogy minél kevesebb átirányítás történjen és SEO ügyileg rendben legyen az oldal. Friendly URL nem kérdés, oda kell htaccess és php is.

Amit kérdezni szeretnék:
1. Melyik szabályozásra mit érdemes használni? (Mit hol érdemes kezelni?)
2. Érdemes egyáltalán foglalkozni pl. a multiple slash problémával? Néhány helyen úgy láttam, hogy javítják (301) és betöltik a tartalmat, máshol meg 404-et dobnak rá.
3. Ha a non-www és https kikényszerítése nem htaccess szinten történik, nem lesz duplicate content minden létező img/css/stb. fájl?
4. Azt olvastam, hogy minél bonyolultabb/hosszabb egy htaccess fájl, annál jobban lassít(hat)ja a szerveren található fájlok betöltését. Ez vonatkozik a statikus tartalmak betöltési idejére is (font, css, img) is?

Minden segítséget köszönök előre is.
 

március 5

Firefox nem jól kezeli: overflow-y: scroll;

Atomi · 2018. Már. 5. (H), 21.43
Üdv!


A Firefox (Quantum, 64 bites, legfrissebb) nem jól kezeli a CSS
overflow-y: scroll;
parancsot.

Nem akarom, hogy oldalváltáskor ugráljon a fejléc, nem minden oldalon van szükség görgetésre, ezért inkább mindenhol megjelenítem jobboldali helyfoglalás végett.

A CH és IE böngészők jól használják, az említett FF viszont azt csinálja, hogy odateszi a jobb oldali görgető sávot, de a jobb felső sarokba beledob mégegyet, egy kicsit, nagyjából négyzet alakút, mintha fent lenne egy frame (nincs), amiben valamit görgetni kéne. Nem élő sáv, csak a helye.

Nyilván FF hiba, de így nem dobhatom rá az oldalt a netre, mert akkor másnál is lesz ilyen.

Szóval semmi sincs, ami indokolná.

Mit lehet ilyenkor tenni?

Próbáltam azt, hogy ne legyen görgető, de azért az egérrel lehessen tekerni az oldalt, de úgy látom vagy-vagy.

Nem akarom JavaScript kóddal megoldani, mert az sincs mindenkinél mindig bekapcsolva és ez egy elég egyszerű dolog, jó lett volna CSS-sel megoldani. Ha...