ugrás a tartalomhoz

Firefox nem jól kezeli: overflow-y: scroll;

Atomi · Már. 5. (H), 21.43
Üdv!


A Firefox (Quantum, 64 bites, legfrissebb) nem jól kezeli a CSS
overflow-y: scroll;
parancsot.

Nem akarom, hogy oldalváltáskor ugráljon a fejléc, nem minden oldalon van szükség görgetésre, ezért inkább mindenhol megjelenítem jobboldali helyfoglalás végett.

A CH és IE böngészők jól használják, az említett FF viszont azt csinálja, hogy odateszi a jobb oldali görgető sávot, de a jobb felső sarokba beledob mégegyet, egy kicsit, nagyjából négyzet alakút, mintha fent lenne egy frame (nincs), amiben valamit görgetni kéne. Nem élő sáv, csak a helye.

Nyilván FF hiba, de így nem dobhatom rá az oldalt a netre, mert akkor másnál is lesz ilyen.

Szóval semmi sincs, ami indokolná.

Mit lehet ilyenkor tenni?

Próbáltam azt, hogy ne legyen görgető, de azért az egérrel lehessen tekerni az oldalt, de úgy látom vagy-vagy.

Nem akarom JavaScript kóddal megoldani, mert az sincs mindenkinél mindig bekapcsolva és ez egy elég egyszerű dolog, jó lett volna CSS-sel megoldani. Ha...
 
1

Gyanús

Hidvégi Gábor · Már. 6. (K), 09.57
A statikus html-t és a css-t fel tudnád tenni valahova? Én nem hiszem, hogy ilyen ordas hibát a Firefox készítői követnének el, "csak úgy" nem szoktak megjelenni görgetősávok.
2

Kódot lécci :)

Pepita · Már. 6. (K), 10.35
Ahogy Gábor is mondja, mutasd a kódot (azt a minimális mennyiséget, amivel már produkálni lehet a hibát).
Így látatlanban gyanús, hogy nem a megfelelő html elemre akasztottad rá az overflow-y: scroll; szabályt. (A css leíró nyelv, nincsenek benne parancsok.)
Nem akarom JavaScript kóddal megoldani, mert az sincs mindenkinél mindig bekapcsolva
De, ma már be van. A legtöbbet használt netes szolgáltatások már nem mennek js nélkül, ezért nyugodtan feltételezheted / elvárhatod, hogy be legyen kapcsolva.
Ez természetesen nem jelenti azt, hogy amit különben meg lehet oldani js nélkül (CSS-el), de elsőre neked nem sikerült, azt js-el kellene, annyiból igazad van, hogy ez szimplán css feladat.
3

Gondolkodtam a

Atomi · Már. 6. (K), 12.03
Gondolkodtam a szóhasználaton, éreztem, hogy a parancs szó nem lesz elfogadható, de valahogy jeleznem kellet, azt nem mondhatom, hogy leírónyelveztem ezt. :-) És végülis ez egy parancs a böngésző felé, mivel végre kell hajtania.

Rakok be kódot, de nem véletlenül írtam le, hogy 3 böngészőből csak ebben van ez. Ez azért eléggé az FF hibájára utal. Sőt, 99%-ban, mert akkor a többi miért nem teszi???

html, body {
font-family: 'Work Sans', sans-serif;
font-size: 20px;
color: black;
background-image: url(hatter.jpg);
background-position: center;
background-repeat: no-repeat;
background-attachment: fixed;
background-size: cover;
overflow-y: scroll;



<body>

<header class="cim">
<h1> <a href="fooldal.htm"> Honlap neve </a> </h1>
</header>


<nav class="menu kisbetu">
<a class="menuelem" href="x">1</a>
<a class="menuelem" href="x">2</a>
<a class="menuelem" href="x">3</a>
<a class="menuelem" href="x">4</a>
<a class="menuelem" href="x">5</a>
</nav>


4

A probléma az, hogy a html és

Endyl · Már. 6. (K), 12.43
A probléma az, hogy a html és a body elemen is overflow-y: scroll; stílus van, így nem csoda, hogy két görgetősávod van. A hátteret is feleslegesen állítod be mind a két elemen.
8

Köszönöm, megoldotta.

Atomi · Már. 6. (K), 21.40
Köszönöm, megoldotta. Kiszedtem mindent, hogy megtaláljam, de ez kimaradt. Nem is tudom mikor tettem bele mindkettőbe, nem szoktam, szerintem valamikor amikor átrakosgattam dolgokat.

Ezek szerint a másik két böngésző ilyen hibajavítással is rendelkezik.

Még egyszer kösz!
5

kódszínező

Pepita · Már. 6. (K), 14.01
A megoldást már megkaptad, kérlek kódszínezőt használj legközelebb, ne idézetet.

És végülis ez egy parancs a böngésző felé, mivel végre kell hajtania.
Ez nem igaz, mert egy megjelenítési szabály még mindig. :)

nem véletlenül írtam le, hogy 3 böngészőből csak ebben van ez.
Pedig ez alapján valóban az a böngésző jeleníti meg jól, amelyik 2 görgetősávot mutat. :)

Véletlenül szerintem FF-ben tűnt fel neked jobban.
9

Kódba akartam tenni, de az

Atomi · Már. 6. (K), 21.41
Kódba akartam tenni, de az csak soronként engedte berakni, mármint a felugró ablak. De most látom, itt van a kódja is. Rendben.
12

felugró ablak

Pepita · Már. 6. (K), 23.14
A felugró ablakban a kód nyelvét kell megadnod, mint pl "html", "css", "javascript", "php", "sql", stb.
Utána illesztheted a colorer tag-ek közé a kódot. :)

A probléma megoldódott?
13

Igen, megoldódott, írtam is

Atomi · Már. 6. (K), 23.43
Igen, megoldódott, írtam is már korábban.
15

Ja bocsi,

Pepita · Már. 7. (Sze), 09.53
már látom, kicsi volt a böngészőablak. :)
6

JS

Hidvégi Gábor · Már. 6. (K), 19.05
Nem akarom JavaScript kóddal megoldani, mert az sincs mindenkinél mindig bekapcsolva
De, ma már be van. A legtöbbet használt netes szolgáltatások már nem mennek js nélkül
Tévedsz.

Egyre többen használnak noscript addont, például mert a reklámok különben használhatatlanná lassítják a gépet, vagy pedig azért, mert meg szeretnék védeni magukat.

A webes szolgáltatások túlnyomó többségét különösebb erőfeszítés nélkül el lehetne készíteni úgy, hogy JS nélkül működjenek, természetesen közel azonos, vagy akár megegyező használhatóság mellett.

Én például a MiniCRM és a Facebook bizonyos részeit készítettem el magamnak bizonyításképp.
7

Ajjaj, ismét offolunk egy nagyot

Pepita · Már. 6. (K), 20.26
Egyre többen használnak noscript addont
Pontosan hányan? Van erre valami hihető magyar statisztika?
Csak mert a két legnagyobb barátod, a Gugli és Facebook eléggé nem műxik js nélkül, és bizony a magyar net előtt töltött idő túlnyomó részét ők viszik...

A webes szolgáltatások túlnyomó többségét különösebb erőfeszítés nélkül el lehetne készíteni úgy
Mégsem teszi csaknem senki. Egyik oka ennek az, hogy ha egy form kiscsillió mezője közül csak 2 változott, akkor
- minek beposztolni az egész formot
- minek újratölteni az egész oldalt tokkal - vonóval

Én például a MiniCRM és a Facebook bizonyos részeit készítettem el magamnak bizonyításképp.
Nem tudom, ezzel mit tudtál "bizonyítani" magadnak, mert számomra csak egyet: ismét kiszórtál valami kis html-t - css-t a kliensre, ami nagyjából hasonlít kinézetre az eredeti szolgáltatáshoz, de nem működik.

Problémák (a MiniCRM esetében tudom, hogy fennállnak, de többségük valószínűleg igaz a fb-ra is):
- Ha egy XY végpont konkrétan ajax batch requestet vár, véletlenül se fogja kiszolgálni a Te satatikus html oldalad GET/POST/PUT metódusát. :)
- Ha netán mégis sikerül valami értelmes (nem 404 v 403 v 4xx) választ kicsikarni egy ilyen pontból, akkor az véletlenül sem statikus html lesz, és nem biztos, hogy xml, valószínűbb a json / egyéb...
- Hogy oldod meg, hogy miközben többféle adatot is szerkeszthet a user, folyamatosan tudja, hogy neki xy mentés gombra is kell majd kattintani, vagy netán nem fog tudni menteni, mert időközben más is módosította ugyanazt az adatot?...
- Az autosave-ről már inkább nem is beszélek.
- Hogy oldod meg, hogy folyamatosan valid last update időt lásson?...

Egyébként gratulálok, ha Te egyedül lefejlesztetted magadnak a MiniCRM "bizonyos részeit", minden technikai dokumentáció nélkül, csak a súgóra támaszkodva. :) Gondolom ezt is, mint a múltkor a Google drive-ot, néhány óra alatt sikerült, ami a sok béna fejlesztőnek többezer fejlesztési óra volt. :)

Tévedsz.
Nem barátom, Te tévedsz és nagyot. Én értem, hogy ez a vesszőparipád, azt is, hogy miért, de túl nagy szélsőségekbe mész bele, emiatt sajnos alapjaiban false ami mellett prédikálsz.
Meg kéne találnod a középutat.
10

Off

Hidvégi Gábor · Már. 6. (K), 22.31
Mégsem teszi csaknem senki. Egyik oka ennek az, hogy ha egy form kiscsillió mezője közül csak 2 változott, akkor
Ki mondta, hogy ha valami JS nélkül is működik, azt azon oldalon nem lehet scripteket futtatni?

Ha egy XY végpont konkrétan ajax batch requestet vár
Egy ilyen feladatot csak konkrétan ajax batch requesttel lehet megoldani? Ez valami szabvány, vagy a böngésző csak így képes kommunikálni?

az véletlenül sem statikus html lesz, és nem biztos, hogy xml, valószínűbb a json / egyéb
És olyan nehéz olyan formátumban visszaadni az adatokat, amit a böngésző kér? Bár senkinek sem ajánlanám, de a node.js mellett sokan azért érvelnek, mert a kliensen és a szerveren is ugyanaz a kód futhat, nem kell kétszer megírni? De vannak más módok is erre, mit tudnál felsorolni?

Hogy oldod meg, hogy miközben többféle adatot is szerkeszthet a user
Lásd az első válaszomat.

Gondolom ezt is, mint a múltkor a Google drive-ot, néhány óra alatt sikerült, ami a sok béna fejlesztőnek többezer fejlesztési óra volt.
Nem kétséges, hogy a Google fejlesztőinek többezer óra volt elkészíteni a Google Drive-ot. De csak úgy lehet megírni azt a funkcionalitást, ahogy ők csinálták?

Te tévedsz és nagyot.
Az, hogy neked elképzelésed sincs róla, hogyan lehet zéró plusz munkával megcsinálni a legtöbb oldalt úgy, hogy JS nélkül is működjön, jelentheti-e azt, hogy nincs is erre lehetőség?
11

Gábor ezt már fejezd be

Pepita · Már. 6. (K), 23.11
Az, hogy neked elképzelésed sincs róla
Ember, neked nincsen fogalmad róla, hogy másoknak miről van kissé több fogalma, mint neked, és lépten nyomon igyekszel mindenkit lehülyézni (tisztelet a kivételnek, ha lenne). Baromi unalmas már és idegesítő.
Tudom, jönnek a választások, és az a magyar divat, hogy az "ellenfeleket" kell fikázni, de

1. Ez nem egy politikai / bulvár oldal.
2. Itt kollégák vannak, nem ellenfelek.


Döntsd el, hogy ezeket hajlandó vagy-e észrevenni és magadra is érteni, vagy ha nem, akkor bármennyire is "itt a lelkem", inkább ignorálom az oldalt - egyedül miattad.

A szakmailag megalapozatlan kötözködésedre és a személyeskedésre pedig ezúttal már nem reagálok.
14

OFF! Ne vitatkozzatok,

Atomi · Már. 6. (K), 23.50
OFF!

Ne vitatkozzatok, beszéljétek meg. Ha meg nem megy, akkor mindenki higgye amit akar, úgyse győzitek meg egymást.

A választások során minden országban fikázzák egymást, ez SEM magyar negatívum, aztán meg nem minden magyar, ami Magyarországon van, történik, és nem mindenki magyar, aki magyar állampolgár... Nagy divat lett úgy beszélni rólunk magyarokról itthon bizonyos körökben, mintha itt rosszabb emberek lennének, holott nem, sőt.

Bocs, nem tudtam szó nélkül hagyni...

Jó tippeket adtok mindketten, és ez az oldal erről szól, ha jól tudom.