Archívum - 2009 - Fórum téma
június 15
Menü beágyazása HTML-be
Sziasztok!
A következőben szeretném a segítségetek kérni.
Adott egy CSS horizontális szöveges menü 5 menüponttal, ehhez az öt menüponthoz 34 almenü tartozik, és a 34 almenühöz egyenként 10-15 "mégaljább2menü tartozik. mindezt 99 html lapon kell megjeleníteni. Hogyan tudom megoldani, hogy csak a menü egy külön file legyen és ezt illeszteném be az egyes html-ekbe, adott helyre?
Egyrészt lehet, hogy változik egy-egy menüpont szövege, másrészt piszokul lelassítja az oldalak betöltését a menü...
■ A következőben szeretném a segítségetek kérni.
Adott egy CSS horizontális szöveges menü 5 menüponttal, ehhez az öt menüponthoz 34 almenü tartozik, és a 34 almenühöz egyenként 10-15 "mégaljább2menü tartozik. mindezt 99 html lapon kell megjeleníteni. Hogyan tudom megoldani, hogy csak a menü egy külön file legyen és ezt illeszteném be az egyes html-ekbe, adott helyre?
Egyrészt lehet, hogy változik egy-egy menüpont szövege, másrészt piszokul lelassítja az oldalak betöltését a menü...
3 hasáb + float + clear:both probléma
Az oldalamon 3 hasábot használok az alábbi megoldással:
- a frame_body szélessége lehet változó
- a frame_body_left és frame_body_right mindig 200px és floatolva vannak
- a frame_body_center nem floatolt, de a margók beállításával középen helyezkedik el, szélessége lehet változó
A problémám az lenne, hogy vannak olyan esetek, amikor a középső részbe (frame_body_center) egy olyan div kerül, aminek be van állítva, hogy clear:both, de erre hatással lesz a frame_body_left (mondjuk elég sok tartalom van benne), egy hatalmas rés keletkezik a középső tartalomban. Hogyan lehetne ezt kiküszöbölni?
- az a megoldás nem jó, hogy a középső div is float left, mert akkor nem tudom a szélességét automatikusan változtatni.
■ - a frame_body szélessége lehet változó
- a frame_body_left és frame_body_right mindig 200px és floatolva vannak
- a frame_body_center nem floatolt, de a margók beállításával középen helyezkedik el, szélessége lehet változó
A problémám az lenne, hogy vannak olyan esetek, amikor a középső részbe (frame_body_center) egy olyan div kerül, aminek be van állítva, hogy clear:both, de erre hatással lesz a frame_body_left (mondjuk elég sok tartalom van benne), egy hatalmas rés keletkezik a középső tartalomban. Hogyan lehetne ezt kiküszöbölni?
- az a megoldás nem jó, hogy a középső div is float left, mert akkor nem tudom a szélességét automatikusan változtatni.
#frame_body {
width: auto;
display: block;
}
#frame_body_left {
width: 200px;
float: left;
}
#frame_body_center {
margin: 2px 210px 2px 210px;
display: block;
}
#frame_body_right {
width: 200px;
float: right;
}
.closer {
clear: both;
}
<div id="frame_body">
<div id="frame_body_left"></div>
<div id="frame_body_right"></div>
<div id="frame_body_center"></div>
<div class="closer"></div>
</div>
Látogatott link után szöveg írása cooke-nak és azok listázása?
Betette a küllő közép a botot...
A script beíró ablakot kéne elhagyni, hogy különböző linkek egyből a hozzá rendelt szöveget írják meg a cookie-nak.
Itt van az eddigi eredmény:
http://future3000.uw.hu/pelda/
■ A script beíró ablakot kéne elhagyni, hogy különböző linkek egyből a hozzá rendelt szöveget írják meg a cookie-nak.
Itt van az eddigi eredmény:
http://future3000.uw.hu/pelda/
június 14
Nem működik a vertical-align
sziasztok,
Csináltam egy képgalériát, ahol van egy kis divslider ahol ke lehet válogatni a képet amit megszeretnénk nézni nagyban.A probléma a következő: a nagyképet amikor megjelenítem nem akarja függőlegesen középre igazítani azokat a képeket amelyek jóval kissebbek mint a keret.Gondoltam a vertical-align az jó megoldás lehet, de ugy néz ki nem.
Csináltam egy képgalériát, ahol van egy kis divslider ahol ke lehet válogatni a képet amit megszeretnénk nézni nagyban.A probléma a következő: a nagyképet amikor megjelenítem nem akarja függőlegesen középre igazítani azokat a képeket amelyek jóval kissebbek mint a keret.Gondoltam a vertical-align az jó megoldás lehet, de ugy néz ki nem.
Új option felvitele
Nos a kérdésem a következő:
Hogyan tudok új option hozzáadni a formhoz attól függően hogy az optionben mire kattint az illető?
Nos én így kezdtem el:Nos az első optionben ha az igenre kattint a felhasználó, előjön egy új option. Ehhez is csináltam egy ugyanolyan function-t, más névvel (mutat2(mit)), de nem jeleníti meg a text típusu mezőt nekem.
Miért?
■ Hogyan tudok új option hozzáadni a formhoz attól függően hogy az optionben mire kattint az illető?
Nos én így kezdtem el:
<script>
function mutat(mit)
{
for(i=1;i<2;i++)
document.getElementById('v'+i).style.display='none'
if (mit!=0)
document.getElementById('v'+mit).style.display=''
}
</script>
<select size="1" name="data" onchange="mutat(this.value)">
<option value="1">válassz</option>
<option value="1">Igen</option>
<option value="2">Nem</option>
</select>
</td>
</tr>
<tr id="v1" style="display:none">
<td><font size="2pt" font color="gray" font="Verdana">Alkalmak száma:</td>
<td>
<script>
function mutat2(mit)
{
for(i=1;i<4;i++)
document.getElementById('x'+i).style.display='none'
if (mit!=0)
document.getElementById('x'+mit).style.display=''
}
</script>
<SELECT size="1" name="alkalmaksz" onchange="mutat2(this.value)">
<OPTION>1-4</OPTION>
<OPTION>5-9</OPTION>
<OPTION>10-14</OPTION>
<OPTION>15+</OPTION>
</SELECT>
<tr id="x1" style="display:none">
<td>Kártyaszám:</td>
<td><input type="text" name="barmi"></td>
<tr id="x2" style="display:none">
<tr id="x3" style="display:none">
<tr id="x4" style="display:none">
Miért?
Option érték átadás hiba
Sziasztok,
Sajna nem találom a hibát, tudna valaki segíteni hogy a form submitja után miért nem látom a 'B_ID'-t
Köszönöm!
■ Sajna nem találom a hibát, tudna valaki segíteni hogy a form submitja után miért nem látom a 'B_ID'-t
Köszönöm!
echo "<option value=\"'".$r['B_ID']."'\">".$r['Bname'];
június 13
Rövid webcímek kezelése
Sziasztok!
Azzal kapcsolatban szeretnék ötleteket kérni, hogy hogyan lehetne megoldani, a rövid webcímek kezelését úgy, ha egy fájlban mondjuk maximum 4 $_GET[] paramétert használok egyszerre, de ezek lehetnek különbözőek is, tehát hogy érthető legyen, van egy forum.php , erre lehetnek olyan linkek:
- index.php?q=forum&forum=tema&temaid=1&lap=1&sortby=ASC
ami rövide:n /forum/tema/1/1/ASC
- index.php?q=forum&muvelet=mentes&forumid=1&temaid=1&valaszid=1
ami röviden: /forum/mentes/1/1/1
Mind a kettőnél az első paraméter karakterekből áll, de a többi lehet karakter, és szám is. Hogyan lehetne megkülönböztetni, hogy melyik paraméter mire mutat? switchen belüli switch? Vagy esetleg van erre valami egyszerűbb megoldás, ami csak nekem nem jut eszembe?
az index.php content részébe így jelenik meg a fájl:
■ Azzal kapcsolatban szeretnék ötleteket kérni, hogy hogyan lehetne megoldani, a rövid webcímek kezelését úgy, ha egy fájlban mondjuk maximum 4 $_GET[] paramétert használok egyszerre, de ezek lehetnek különbözőek is, tehát hogy érthető legyen, van egy forum.php , erre lehetnek olyan linkek:
- index.php?q=forum&forum=tema&temaid=1&lap=1&sortby=ASC
ami rövide:n /forum/tema/1/1/ASC
- index.php?q=forum&muvelet=mentes&forumid=1&temaid=1&valaszid=1
ami röviden: /forum/mentes/1/1/1
Mind a kettőnél az első paraméter karakterekből áll, de a többi lehet karakter, és szám is. Hogyan lehetne megkülönböztetni, hogy melyik paraméter mire mutat? switchen belüli switch? Vagy esetleg van erre valami egyszerűbb megoldás, ami csak nekem nem jut eszembe?
az index.php content részébe így jelenik meg a fájl:
//content
$oldal = explode('/',$_GET['oldal']);
switch($oldal[0])
{
case 'forum':
if (isset($oldal[1]))
{
$param_1=$oldal[1];}
if(isset($oldal[2]))
{
$param_2=$oldal[2];
}
if(isset($oldal[3]))
{
$param_3=$oldal[3];
}
if(isset($oldal[4]))
{
$param_4=$oldal[4];
}
case 'hirek':
if (isset($oldal[1]))
{
$param_1=$oldal[1];}
if(isset($oldal[2]))
{
$param_2=$oldal[2];
}
if(isset($oldal[3]))
{
$param_3=$oldal[3];
}
.....stb......
break;
};
if(!isset($oldal[0])) $oldal[0]= "hirek";
if(!file_exists($oldal[0].".php")) $oldal[0] = "hirek";
include($oldal[0].".php");
Szöveg és kép elhelyezése CSS-sel és divekkel
Sziasztok,
Szeretném a tanácsotokat és segítségeteket kérni a következő feladat megoldásában.
Adott egy weboldal a következő <div>-ekkel:
- 240 px header (1 db kép állandó)
- 100 px menüsor (14 db menü két sorban)
- 600 px tartalom (két div benne text és pic, mert a hasznos tartalom bal oldalon szövegből és jobb oldalon kép(ek)ből áll)
- 50 px lábléc
Tegnap sikeres táblázatos megvalósítás után olvastam el a tableless design előnyeit, szóval ma előröl az egész :)
A kérdésem:
- hogyan lehet elegánsan megvalósítani, hogy a menüpontokra klikkelve a megfelelő text és pic jelenjen meg, az adott <div>-ekeben?
Eddig egy <iframe>-ben gondolkodtam, és abba raktam bele a hasznos tartalmakat. Ha ez nem jó vagy elegáns, akkor örömmel veszem a segítséget.
Válaszotokat előre is köszönöm.
■ Szeretném a tanácsotokat és segítségeteket kérni a következő feladat megoldásában.
Adott egy weboldal a következő <div>-ekkel:
- 240 px header (1 db kép állandó)
- 100 px menüsor (14 db menü két sorban)
- 600 px tartalom (két div benne text és pic, mert a hasznos tartalom bal oldalon szövegből és jobb oldalon kép(ek)ből áll)
- 50 px lábléc
Tegnap sikeres táblázatos megvalósítás után olvastam el a tableless design előnyeit, szóval ma előröl az egész :)
A kérdésem:
- hogyan lehet elegánsan megvalósítani, hogy a menüpontokra klikkelve a megfelelő text és pic jelenjen meg, az adott <div>-ekeben?
Eddig egy <iframe>-ben gondolkodtam, és abba raktam bele a hasznos tartalmakat. Ha ez nem jó vagy elegáns, akkor örömmel veszem a segítséget.
Válaszotokat előre is köszönöm.
Datepicker control használata
Üdv!
Az egyik oldalon szeretnék elhelyezni kettő dátumkiválasztó eszközt.Azt szeretném ha a két dátum közötti különbséget kiírná.
Az eszközt innen töltöttem le: [url=http://dali.mty.itesm.mx/~hugo/js/datepickercontrol/[/url]
Néztem a js-t, de nem tudom hogy hogyan kezdjek hozzá. Rákerestem a Javascript date kezelésre is, de semmi használhatót nem tudtam kivenni..
Előre köszönöm a segítséget.
■ Az egyik oldalon szeretnék elhelyezni kettő dátumkiválasztó eszközt.Azt szeretném ha a két dátum közötti különbséget kiírná.
Az eszközt innen töltöttem le: [url=http://dali.mty.itesm.mx/~hugo/js/datepickercontrol/[/url]
Néztem a js-t, de nem tudom hogy hogyan kezdjek hozzá. Rákerestem a Javascript date kezelésre is, de semmi használhatót nem tudtam kivenni..
Előre köszönöm a segítséget.
Optionban szereplő értékek használata
Üdv!
Nos, új vagyok az oldalon. Kezdő vagyok.Bevallom.Elég sokat olvastam a témában, de nem jutok előre akkor sem. Előre lnézést kérek mindenkitől.
A problémám a következő:
Adott egy, illetve igazából több <option></option>, mindegyiket, ahogyan azt kell id-vel és névvel láttam el. Ahogy azt általában láttam ezek a nevek megegyeznek, így én is ezt tettem. Ezzel nincs is semmi gond. De mutatom a kódrészt:Nos ezekről a listákról van tehát szó.
Ezen a formon szeretnék elhelyezni egy nyomógombot is, de onchange eseményre szeretném megoldani azt, hogyha a listából kiválasztott egy értéket, azt írja le a form alá. Néztem alertes megoldásokat, de nekem nem erre lenne szükségem. Thát valahogy így:
lista1
--standard
--superior
--lakosztály
Nos ha ebből kiválasztotta a standardot, akkor írja ki a form alá, hogy szobatípus: STANDARD
És ezeket természetesen össze is szeretném fűzni.
Valahol láttam egy ilyen megoldást adatok kiírására:
[colorer=html]
<html>
<head>
<script>
function ize(select){
if (select.value==1) {
document.getElementById('txt').innerHTML='1.
Nos, új vagyok az oldalon. Kezdő vagyok.Bevallom.Elég sokat olvastam a témában, de nem jutok előre akkor sem. Előre lnézést kérek mindenkitől.
A problémám a következő:
Adott egy, illetve igazából több <option></option>, mindegyiket, ahogyan azt kell id-vel és névvel láttam el. Ahogy azt általában láttam ezek a nevek megegyeznek, így én is ezt tettem. Ezzel nincs is semmi gond. De mutatom a kódrészt:
<html>
<form>
<select size="1" id="tipus" name="tipus">
<option value="1">Szoba típusa</option>
<option value="1">Standard</option>
<option value="2">Superior</option>
<option value="3">Lakosztály</option>
</select>
<select size="1" id="szam" name="szam">
<option value="1">Szobák száma</option>
<option value="1">1</option>
<option value="2">2</option>
<option value="3">3</option>
<option value="4">4/option>
<option value="5">5</option>
<option value="6">több</option>
</select>
<select size="1" id="letszam" name="letszam">
<option value="1">Létszám</option>
<option value="1">1</option>
<option value="2">2</option>
<option value="3">3</option>
<option value="4">4</option>
<option value="5">5</option>
<option value="6">több</option>
</select>
</html>
Ezen a formon szeretnék elhelyezni egy nyomógombot is, de onchange eseményre szeretném megoldani azt, hogyha a listából kiválasztott egy értéket, azt írja le a form alá. Néztem alertes megoldásokat, de nekem nem erre lenne szükségem. Thát valahogy így:
lista1
--standard
--superior
--lakosztály
Nos ha ebből kiválasztotta a standardot, akkor írja ki a form alá, hogy szobatípus: STANDARD
És ezeket természetesen össze is szeretném fűzni.
Valahol láttam egy ilyen megoldást adatok kiírására:
[colorer=html]
<html>
<head>
<script>
function ize(select){
if (select.value==1) {
document.getElementById('txt').innerHTML='1.