ugrás a tartalomhoz

Archívum - Júl 2008 - Fórum téma

július 23

MySQL-hez milyen karakterkódolást használjak?

aspirany · 2008. Júl. 23. (Sze), 10.36
Már megint Én!

Köszönöm az eddigi segítségeket.Most újabb kérdésem van bár ezt rakhattam volna php-be is

Magyar ékezetes karaktereket szeretnék berakni adatbázisba (Mysql);Milyan karakterkódolás a legmegfelelőbb a magyar karakterek tárolására (UTF-8)?.Ill a weboldal milyen karakter kódolással (UTF-8) legyen figyelembe véve hogy az oldal tartalmaz ajaxot is.
 

li elemen belül szöveg vertikális pozicinálás

napalm · 2008. Júl. 23. (Sze), 09.42
Van egy menüm, ami remekül működik.
Unordered list <li> elemei tartalmazzák a menüpontokat. Háttér megadva neki, egér "over"-re háttér változás, majdnem minden klappol.
Egy problémám van: a <li> elemen belül a szöveg vertikális pozicionálását nem tudom szabályozni.

Így néz ki a HTML és CSS kód:

		<ul>
			<li><span class="menuspan"><a href="#">Kezdőlap</a></span></li>
			<li><a href="#">Ismertető</a></li>
		</ul>
---------------------------------
#menu ul 
	{
	padding:0 0 0 0;
	margin: 0px;
	list-style-type: none;
	}
#menu li 
	{
	background-image:url(images_css/menu_1.gif);
	height:37px;
	text-align:left;
	padding-top:0px;
	}
#menu li:hover
	{
	background-image:url(images_css/menu_2.gif);
	}
#menu a
	{
	color:#FFFFFF;
	font-weight:bold;
	text-decoration:none;
	padding-left:25px;
	padding-top: 10px;
	}
.menuspan 
	{
	padding-top:10px;
	}
A lista elemem tehát 37 pixel magas, és azt szeretném, hogy a benne levő link szöveg kb a közepén jelenjen meg.
A #menu:a definicióban a padding-left értéke (25px) remekül látszódik is, pontosan 25 pixellel el van tolva a szöveg, örülök. Ugyanebben a részbe hiába vésem be, hogy a link 10 pixel távolságban legyen a felső résztől (padding-top:10px), ugyanúgy a <li> elem tetejéhez ragad.

Íme egy kép a problémáról
(itt a felső menüpont felett van az egér).

A kódból látszódik, hogy probálkoztam egy <span> tag beillesztésével is, azonban ez sem járt sikerrel. A link továbbra is makacsul felmászik a <li> tetejére.

Tud valaki megoldást erre a problémára?
 

[colorer] kódok másolása?

napalm · 2008. Júl. 23. (Sze), 08.55
Kérdésem rendkívül egyszerű: hogyan lehet úgy kimásolni [colorer]-rel megírt kódokat, hogy azt pastezva kedvenc szerkesztőbe rögtön ki is lehessen próbálni?

Nekem például stíluslapok sorainak első karaktereihez tartozik egy "#" karakter, HTML/PHP kódokhoz sorszám+., stb. Stíluslap definíciók egy az egyben végülis kiszedhetők az oldal forrásból, de script/html esetében ez sem műküdik.

Szóval van valamilyen módszer, amivel egyszerű copy-paste működik? Mert én nem találtam. Esetleg a [colorer]-rel formázott kódrészletek mellé egy "vágólapra másol" gomb?
 

július 23

function return

aspirany · 2008. Júl. 22. (K), 23.03
Sziasztok!

Újabb kérdésem lenne. Van egy funkcióm amiben egy lekérdezés van.Ez a lekérdezés visszatér pár elemmel.

A kérdés az lenn lehet ezeket az elemek felhasználni return nélkül.

Illetve a kapott adatokat form mezőben szeretném felhasználni,de ezek szétszortan vannak.

pl:
<input type="hidden" name="szerzodesID" value="<?php echo $szerzodesID;?>" />
<input type="hidden" name="sorszam" value="<?php echo $kod_elso." ".$projektID." ".$partnerID." ".$szerzodesID;?>" />

majd pár sorral később

<td>sorszám:<?php echo $kod_elso." ".$projektID." ".$partnerID." ".$szerzodesID;?></td>

köszönöm a segítséget.
 

Javascript Hash nem működik DOM object key-el...

inf3rno · 2008. Júl. 22. (K), 15.55

<body onload="bla()">
<div id="container">
<div id="1">
</div>
<div id="2">
</div>
</div>
<script>
function bla()
{
    var c=document.getElementById("container");
    var items={}
    for (var i=0; i<c.childNodes.length; i++)
    {
        var item=c.childNodes[i];
        if (item.id)
        {
            items[item]=item;
        }
    }
    for (var item in items)
    {
        alert(item);
    }
}
</script>
ezt szeretném megjátszani, a lényeg, hogy a dom object, amit kiválasztok, az saját magának legyen a kulcsa az items hash-ben (objectben).. na most ez alap javascript objecteknél (pl array) működni szokott, itt meg elég furcsa eredményt ad, csak egy item lesz a hash-ben, és az is egy olyan div, aminek se idje, se semmije..

valaki találkozott már ezzel a "hibával"? nem vagyok benne biztos, hogy ez hiba, mert ie és ff is ugyanúgy produkálja, lehet egyszerűen ezt a részt mindenki kihagyta a böngészőjéből.
 

firefox hiba

aspirany · 2008. Júl. 22. (K), 13.39
Sziasztok segítséget szeretnék kérni, az alábbi script IE6 alatt lefut, de firefox hibát ír,a debugban a tömbe elemeit mutatja.

function ajanlat_form()
{
 //ajánlat form elemei
 form_elemek = new Array("sorszam","ugyfelnev","szulhely","szuldatum","irsz","telepules","utca","hazszam","telefon1","telefon2","email","ugynoknev","ugynokkod","levnev");
 form_elemek.push("levirsz","levtelepules","levutca","levhazszam","osszdij");

//ajánlatform termékek
for(z=1;z<=3;z++)
{
  form_elemek.push("tcsaladSelect"+z,"markaSelect"+z,"refszam"+z,"gyariszam"+z,"vasarlasido"+z,"ar"+z,"garevek"+z,"jotallasutolso"+z,"biztkezdete"+z,"biztvege"+z,"biztdij"+z);
}
return form_elemek;//viiszatér a tömb elemeivel
}


//itemId ajanlat_form = megnez,
function nyomtat(itemId)
{
  ajanlat_form();//return tömb ajanlat_form funkcióból "form_elemek"
  var url="";
 
  //végigmegyek a tömb elemein és azt az url válltozóba rakom
  for(i=0; i<form_elemek.length; i++) //itt megkapja a tömböt bent is vannak az elemek
  {
    url += form_elemek[i]+"="+document.getElementById(form_elemek[i]).value+"&"; /itt száll  el
  }


köszi a segítséget
 

Ha mátrix nyomtatóval akarok fpdf-el készített pdf dokumentumot nyomtatni, milyen karakter készletet használjak?

s_volenszki · 2008. Júl. 22. (K), 10.20
Sziasztok!

Van valakinek tapasztalata fpdf-ben készített pdf dokumentumok mátrix nyomtatóra történő nyomtatásával kapcsolatban?

Milyen karakter készletet válasszak? Mekkor a betű méretet? Milyen nyomtatót használjak?

s_volenszki
 

CSS - közös háttéerkép?

napalm · 2008. Júl. 22. (K), 09.45
Egy CSS alapú layoutot próbálok összehozni, de kis (?) problémám akadt a közös háttérkép kialakításával kapcsolatban. Semmi extra, középre igazítva a lap, fejléc és 3 oszlopban tartalom benne.

A kód így néz ki:

<style type="text/css">
<!--
body 
	{
	background-color:#FFFF00;
	}
#lap 
	{
	width: 800px;
	margin: 10px auto 10px auto;
	background-image:url(images_css/hatter.jpg);
	}
#fejlec 
	{
	height:50px;
	}
#menu 
	{
	width:200px;
	float:left;
	}
#tartalom 
	{
	float:left;
	width:400px;
	}
#aktualitasok 
	{
	width:200px;
	float:left;
	}
-->
</style>
</head>
<body>
<div id="lap">
lap
	<div id="fejlec">
	fejlec!
	</div>
	<div id="menu">
		Menü
	</div>
	<div id="tartalom">
	  <p>tartalom!</p>
	</div>
	<div id="aktualitasok">
	Aktualitasok!
	</div>
</div>
</body>
Namost a "lap" div-re van megadva a háttérkép. Ezen a div-en belül a "fejlec" div-re vonatkozóan látszódik is háttérkép, azonban a többi div-re (menu, aktualitasok) nem jelenik meg. Azért furcsállom, mert a menu és a aktualitasok div ugyanazon a szinten helyezkedik el, mint a fejlec, ennek ellenére csak a fejlec div-en látszódik a háttérkép, pedig a lap-on belül helyezkedik el a többi div is, tehát elméletileg az összes beágyazott div-en látszódnia kellene. Vagy nem?

Hol baltázom el?

(Szenvedek a CSS layoutokkal 2 napja.. hagyományos, elavul nagyon-nagyon húderossz HTML táblákkal 5 perc alatt készen lennék, gondoltam ideje valami modernebb felépítést használni.. kezd elmenni a kedvem ezektől a div-es szivásoktól.. http://weblabor.hu/cikkek/designbolkeszoldal végignéztem)
 

CSS - aktív link aktív szeretne maradni...

fossil · 2008. Júl. 22. (K), 00.31
Üdv!

Lehet, hogy ősember vagyok, de nem tudom megoldani azt, hogy amikor ráklikkelek egy menüpontra (linkre) és betöltődik a hivatkozott oldal, akkor is aktív állapotában jelenjen meg ua. a link (menüpont).
(A tartalmakat nem szeretném sem layereken, sem framekben elhelyezni, hogy csak azok töltődjenek be (a menü ne változzon). Itt a menü és az egész tartalom újra töltődik.)

Remélek.
 

július 21

Apache httpd.exe Windows Vista 70 végrehajtási szál

szogedi · 2008. Júl. 21. (H), 20.05
Hali!

Apache2.2+PHP5+MYSQL5 egy Windows Vista Core 2 E6750 4GB ram-on.

PHP gallery-t szeretnék futtatni rajta, amely egy adott könyvtárból jeleníti meg a képeket. Tökéletesen is működik, csak lassú. A gép erőforrásainál látszik, hogy a httpd.exe 70 végrehajtási szálon fut, emellett a CPU csak néha fut 55%-os terhelésre, amíg memóriát is csak 17MB-ot fogyaszt, a HDD terhelés pedig észre sem vehető A PHP script lefutása lassú, kb 40sec-ot vesz igénybe, amit szeretnék gyorsabbá tenni. Az látszik, hogy az Apache mindkét magot használja, de nem veszi igénybe teljesen.

Merre induljak meg? Az Apache vagy a PHP lehet a ludas? MYSQl-re nem gyanakszom, mivel a php futtatásakor annak nincs szerepe.