ugrás a tartalomhoz

Archívum - Nov 16, 2015 - Fórum téma

Házi szerver

Há.Zé. · 2015. Nov. 16. (H), 14.46
Van itt valaki, aki saját célra üzemeltet szervert?
Eredetileg a két SOHO routerem egyikét akartam beáldozni e célra (minimális web/SQL szerver funkció mellett elsősorban RADIUS, syslog-ng, squid, ntp futna rajta, esetleg NAS-ként is szolgálna, de ez utóbbi hanyagolható), de az ezekre elérhető szoftverek eléggé kiheréltek, régiek stb.
Megfordult a fejemben, hogy vennék valami hasonló áramigényű, szervernek való gépet, de többen mondták már, hogy a Raspberry PI és annak mindenféle klónjai, nem igazán alkalmasak erre.
De ha azok nem, akkor mi az, ami már elbírna ezekkel a feladatokkal?
(bocs, ha magamat ismétlem... valahol pár hónapja már feltettem ugyanezt a kérdést, de nem találom, hogy hol :( )

-------------------------------------
Update: végül karácsony után beruháztam egy Asus N3150I-C alaplapba, némi memóriába és egy Chieftec házba. Eredetileg egy külső tápos darabot akartam: http://www.chieftec.eu/en/chassis/itx-tower/ix-03b.html, de "azonnal" elérhetőt nem találtam olyan boltban, ahol hajlandó vagyok vásárolni, végül kiderült, hogy nagyot buktam volna vele... Most egy ilyenben van a cucc: http://www.chieftec.eu/en/chassis/itx-tower/fi-02bc-u3.html. A potenciális bukásra meg a fogyasztásmérőm világított rá... annak utánanéztem, hogy a proci TDP-je 6W. Azzal már nem számoltam, hogy ez nem a csúcs, pláne nem az egész gépé. Tény: általában úgy 2W körül pihenget, de a max. fogyasztás 110W körül volt (lehet persze, hogy mérési hiba, valami Lidl-ös ócskaság a mérőm), ami ha igaz... a kisebbik háznak csak 90W-os a tápja. No mindegy. Egyelőre ez is csendben van, mellette a routeren lóg külső házban egy notebook vinyó, az hangosabb mint a táp ventilátora. Egyelőre... Ha hihetek a mérőnek, akkor napi átlagban úgy 12Ft-ba kerül az üzemeltetése, persze ez majd akkor lesz pontosítva, ha már nem játszom rajta, csak használom. És persze elvileg lejön a kikapcsolt második router fogyasztása is :)
Szóval eddig a szépségek.
Aztán... torkosborz effekt.