ugrás a tartalomhoz

Házi szerver

Há.Zé. · 2015. Nov. 16. (H), 14.46
Van itt valaki, aki saját célra üzemeltet szervert?
Eredetileg a két SOHO routerem egyikét akartam beáldozni e célra (minimális web/SQL szerver funkció mellett elsősorban RADIUS, syslog-ng, squid, ntp futna rajta, esetleg NAS-ként is szolgálna, de ez utóbbi hanyagolható), de az ezekre elérhető szoftverek eléggé kiheréltek, régiek stb.
Megfordult a fejemben, hogy vennék valami hasonló áramigényű, szervernek való gépet, de többen mondták már, hogy a Raspberry PI és annak mindenféle klónjai, nem igazán alkalmasak erre.
De ha azok nem, akkor mi az, ami már elbírna ezekkel a feladatokkal?
(bocs, ha magamat ismétlem... valahol pár hónapja már feltettem ugyanezt a kérdést, de nem találom, hogy hol :( )

-------------------------------------
Update: végül karácsony után beruháztam egy Asus N3150I-C alaplapba, némi memóriába és egy Chieftec házba. Eredetileg egy külső tápos darabot akartam: http://www.chieftec.eu/en/chassis/itx-tower/ix-03b.html, de "azonnal" elérhetőt nem találtam olyan boltban, ahol hajlandó vagyok vásárolni, végül kiderült, hogy nagyot buktam volna vele... Most egy ilyenben van a cucc: http://www.chieftec.eu/en/chassis/itx-tower/fi-02bc-u3.html. A potenciális bukásra meg a fogyasztásmérőm világított rá... annak utánanéztem, hogy a proci TDP-je 6W. Azzal már nem számoltam, hogy ez nem a csúcs, pláne nem az egész gépé. Tény: általában úgy 2W körül pihenget, de a max. fogyasztás 110W körül volt (lehet persze, hogy mérési hiba, valami Lidl-ös ócskaság a mérőm), ami ha igaz... a kisebbik háznak csak 90W-os a tápja. No mindegy. Egyelőre ez is csendben van, mellette a routeren lóg külső házban egy notebook vinyó, az hangosabb mint a táp ventilátora. Egyelőre... Ha hihetek a mérőnek, akkor napi átlagban úgy 12Ft-ba kerül az üzemeltetése, persze ez majd akkor lesz pontosítva, ha már nem játszom rajta, csak használom. És persze elvileg lejön a kikapcsolt második router fogyasztása is :)
Szóval eddig a szépségek.
Aztán... torkosborz effekt.
Linuxos support nincs. Ugyan próbált segíteni a supportos, de úgy indított, hogy "no official support", a lényegi kérdésre, hogy vajon kikapcsolt secure boot mellett miért hivatkozik EFI shell indításakor arra, hogy a secure boot enabled... na arról mélyen hallgatott.
Debiant erőszakkal lehet felrakni.
Ubuntut szintén, csak kevésbé drasztikus módszert kell használni.
CentOS be sem bootol és nem találok olyan kernel paramétert, amivel el lehetne jutni a telepítés megkezdéséig. Szóval őt kilőttem, pedig eredetileg azt akartam, mikor kiderült, hogy a Debianhoz a GUI... khm... nem az igazi, na... :D
Függőben van még a FreeBSD vagy az Open, végül is szervert akarok, nem játékgépet. Csak kérdés, nem járok-e úgy a BSD-vel is, mint a Centos7-tel. Sajnos túl új még a processzor is, plusz az Asus nem épp a linuxbarátságáról híres, amennyire emlékszem rájuk. Bezzeg az Asrock... és ott még a supportosok is normálisan válaszoltak, csak ahol vásároltam, ott már nem tudom, vagy asrockból nem volt megfelelő lap vagy memóriát nem tudtak adni hozzá, meg olvastam is valami csúfat róla, ami elvette a kedvem. Hát így jártam. Mondanám, hogy legközelebb megkockáztatom az asrock-t, de asszem, ez volt az utolsó PC-m... :)
 
1

A PI maga nem valami nagy

Hidvégi Gábor · 2015. Nov. 16. (H), 17.18
A PI maga nem valami nagy teljesítményű, bár a kettes változata jobb lett.

Ezek a kis vasak jók, de nem annyira stabilak, mint egy NAS. Nekem van egy Cubieboard 2-esem, ennek például megadta magát a Flash memóriája, pedig szinte sosem használtam, így csak SD kártyával és USB-s lemezekkel működik, de van rajta SATA csatlakozó is, így egy SSD-vel elbír külön tápegység nélkül. Kétmagos processzor van benne egy gigabájt memóriával, lehet hozzá rendelni házat, szóval azokra a feladatokra jó lehet, ami neked van. Szívesen eladom pár ezresért.

Van még egy MIPS architektúrájú Creator CI 20-am az első sorozatból, ez is hasonló paraméterekkel rendelkezik a fentihez, csak nincs rajta SATA, és lassabb is, de cserébe kevesebbet fogyaszt (no, nem mintha a Cubieboard 1-2 wattnál többet kérne), de nem annyira stabil, nagyobb libek fordításánál néha le szokott fagyni.

Nagyon könnyű rájuk operációs rendszert telepíteni, a legismertebb linuxok elfutnak rajtuk, mazochisták még grafikus rendszert is tehetnek rájuk.

Ha viszont fontos számodra a legnagyobb fokú megbízhatóság, akkor egy NAS-t célszerű venni, de az nem ez az árkategória.
2

Köszi, ezekről eleve

Há.Zé. · 2015. Nov. 16. (H), 22.01
Köszi, ezekről eleve lebeszéltek már régebben, többek közt a teljesítményük miatt. (squid meg még egy-két apróság azért eléggé megdobja a hardverigényt)

Ugyan reménykedtem benne, hogy lesz valakinek ellenkező tapasztalata, de közben olvasgatva egy kicsit végképp letettem róluk, mert ahogy elnézem, még a rájuk lógatott minőségi hardvert sem kímélik (olvastam, hogy valakinek több, notebookba való, WD diszkje is tönkrement rövid idő alatt)

NAS alatt konkrétan milyen eszközre gondolsz? Amit láttam, azok saját szoftverrel üzemeltek, nem igazán tűntek olyannak, amire nyugodtan felrak az ember egy akármilyen linuxot...

Sajnos a topik nyitása óta egyéb problémáim támadtak (konkrétan valami idióta beüzemelt egy olyan készüléket, ami totálisan elnyomja a wifimet és ezt már tavaly is eljátszotta egyszer), úgyhogy egyelőre el is napoltam a dolgot... :(
3

Szerintem próbáld ki előbb,

Hidvégi Gábor · 2015. Nov. 16. (H), 22.27
Szerintem próbáld ki előbb, aztán dönts, én nagyon szívesen kölcsönadom a Cubie-t.

NAS alatt NAS-ra gondolok : ) Nekem jópár éve van egy D-Link DNS 325, ezen is van valami linux, csomagkezelőből letöltöttem rá egy GCC-t, onnantól kezdve azt tettem rá, amit csak akartam.

A mai NAS-ok már kifejezetten erős hardverrel jönnek, van x86-os is, szóval lehet válogatni, de cserébe drágák is.
4

Kölcsönbe semmiképp sem, mert

Há.Zé. · 2015. Nov. 16. (H), 22.52
Kölcsönbe semmiképp sem, mert ismerve a "mágikus" kezeimet, nem biztos, hogy ugyanolyan állapotban kapnád vissza, ahogy ideadtad. ;)
De köszi a felajánlást.
5

Szvsz. itt először az

inf · 2015. Nov. 17. (K), 16.57
Szvsz. itt először az elvárásokat kell tisztázni:

- adattovábbítási sebesség (USB2 vs. USB3-SATA, 100mbit vs gigabit ethernet)
- CPU+memória mit bír
- szerelhetőség (CPU, memória csere, stb.)
- megbízhatóság
- ár


Ha ezekből megvan, hogy mik az elvárásaid, akkor nagyjából lejön, hogy mi az, ami szóba jöhet. Én még nem vettem, de nagyjából ezeket néztem meg:

- A router a kezdő kategória, kb. 20-25k körül vannak az USB3-as routerek, de USB2-eset talán lehet venni olcsóbban is. Kezdő NAS-nak elmegy, másra szerintem nem jó, max firmware cserével. Pl. ASUS RT-N18U, USB3, gigabit LAN, 0.8Ghz dual core CPU, 256MB memória.
- A pogoplug v4 a router után a következő lépés, annyiban, hogy már dedikált eszköz, egyébként teljesítményben visszalépés, ha erős a routered. 128MB memória, 0.8Ghz CPU, USB3/SATA, gigabit LAN. A nagyon gyenge CPU miatt csak NAS-ra alkalmas, esetleg file append-es loggolásra. 5-6k-ból kijön a kütyü, de sokat kell bütykölni rajta szoftveresen, firware csere, sebességre bekonfigolás, stb., és RAID-et is külön kell venni hozzá.
- A PI a következő lépés, ami bizonyos tekintetben szintén visszalépés. 0.9GHz quad core CPU, 1GB memória, de csak USB2 és 100Mbit LAN. Árban 15k körül van, plusz szögelsz neki egy dobozt fából.
- A NAS-nál a belépő kategória a Zyxel, ami gyakorlatilag ugyanaz, mint a pogoplug, csak drágábban. Az NSA310S-nél 1.2GHz, 256MB memória, USB3/SATA és gigabit LAN. 15k-ba kerül, ugyanúgy firmware csere, és sebességre beállítás kell, mint a pogoplug-nál, különben csak USB2 szintjét tudja. Az egy fokkal drágább Zyxelekben 320S már 1.6GHz CPU és 512MB memória van, amivel már alapból ki tudják használni a SATA-t és a gigabites LAN-t, mondjuk ettől függetlenül érdemes konfigolni rajtuk is, hogy még jobb legyen az adatátviteli sebesség. Ezek 22-30k körül vannak és 2 rekeszesek. Azt hiszem szoftveres RAID-et tudnak, nem érdemes annyira erőltetni náluk.
- Ilyen DIY alapon PI-hez hasonlóan tovább lehet menni cubiboard v3 a20-al; 1GHz dual core, 2GB memória, USB3/SATA és gigabit LAN. Árban 30k körül van, ugyanúgy szögelhetsz dobozt neki. Vannak már ennél erősebb cubiboard-ok is, viszont ezért az árért már megfontolandó, hogy dobozzal együtt vegyél valamit, illetve, hogy nem e lenne jobb venni cloud storage-t és/vagy online webszervert. Ha 5 éven belül hasonló árra jössz ki, akkor jobb, ha más szív az üzemeltetéssel, feltéve, ha a LAN-al járó sebesség nem szempont, és rá mered bízni másra az adataidat.
- NAS-ban ugyanúgy elmehetünk árban fölfelé, Zyxel-ben van 4 rekeszes NAS540 beépített RAID-el 50k körül. Utána 65k körül kezdődik a többi gyártónál a 2-nél több rekeszes NAS. Valszeg ezek már jóval megbízhatóbbak, mint az eddigi megoldások, legalábbis az ember szeretné azt hinni.
- A rendes szerver gépek valszeg 100k felett vannak már újan, használtan meg talán ennél az 50k-s szintnél kezdődnek. Ezeknél viszont már érdemes nézni a fogyasztást is. Pl a Zyxel NAS540 kb. 35W-ot fogyaszt, legalábbis azt írják rá. Az asztali gépem meg 100W felett eszik, most éppen nem tudom mennyi mióta CPU-t és memóriát fejlesztettem, de valszeg jóval több lett. 100W-onként kb 2500Ft-al több lesz a havi villanyszámla, ha 24 órában megy, és kb 30Ft egy kWh (pár éve annyi volt, nem tudom most mennyi). Ha rendes szerelhető nagy gépet veszel, akkor érdemes lehet olyan CPU-sat választani, ami terhelés függvényében módosítja az órájelét, hogy kevesebbet fogyasszon. Érdemes megfontolni az SSD-t vagy pendrive-ot legalább az oprendszernek a HDD helyett, mert az is jóval kevesebbet fogyaszt, feltéve, ha 5-10 éven belül behozza a különbözetet villanyszámlában. Nehéz megmondani, hogy mi az optimális megoldás.

Megbízhatóság terén nem nagyon tudok mit mondani. Még ha vennék is mindegyikből, akkor sem lenne reprezentatív a felmérés. Érdemes kinézni egy terméket, aztán átolvasni a review-okat, hogy ki mennyire elégedett, kinek ment tönkre idő előtt, stb. és ha néhány %-nál magasabb az arány, akkor érdemes elgondolkodni, hogy nem e járnál jobban, ha mást vennél. Sajnos nem nagyon vannak ilyen megbízhatósággal foglalkozó oldalak, vagy csak én kerültem el eddig őket. Az a baj, hogy nehéz mérni, mert bárki bármit behazudhat, ha le akarja járatni a konkurenciát, illetve 1-1 mérés nem elég, mert sokszoros eltérések lehetnek. Nagyon nem egyenletes a minőség bizonyos hardvereknél, pl nálam eddig szinte minden Samsung termék tönkrement 1-2 éven belül, mások meg dícsérik, hogy milyen jó. Másik példa, hogy SSD megbízhatósági tesztnél ugyanabból a model-ből (Seagate HyperX 3k emlékeim szerint) az egyik 500TB, a másik 2PB írást bírt, ami 4x-es különbség. Kellene legalább 10 ilyen mérés, hogy valami fogalmunk legyen a szórásáról, viszont az kapásból 250.000Ft, és akkor ez csak egy SSD model. Ha rendesen át akarod tesztelni a piacot, akkor elköltöd egy ház árát SSD-re, csak azért, hogy tönkrevágd őket. Ezt nem hiszem, hogy bárki megfinanszírozná.

Ahogy nézem a Soho Router-ed, már ha erről van szó http://logicit.hu/MikroTik-RouterBoard-hEX-Lite-RB750r2 gyakorlatilag az összes említett megoldásnál gyengébb. 0.85GHz, 64MB memória, 100MBit ethernet. Az USB gondolom ezek után USB2-es, viszont érdemes lenne utánajárnod, hogy használható e fájl megosztásra, mert ez firmware függő. Pl az én modememen is van USB, de csak arra jó, hogy a net onnan menjen ethernet helyett, és a pendrive-ot nem is tudja fogadni.

A D-Link DNS-325 a Zyxel-ekhez hasonló kis 2 rekeszes NAS. 1.2GHz CPU, 256MB memória, SATA, Gigabit LAN. Árban újan 40k körül van, gondolom mert már kifutott termék, aztán nem nagyon kapni sehol.
6

Elvárás

Há.Zé. · 2015. Nov. 17. (K), 23.04
Stabil működés, nem lassít a jelenleginél jobban, nem túl drága stb. és ami a fő, hogy egy szabványos linuxot (lehetőleg debiant) rá tudjak tenni.

A routerekkel a fő gond, hogy a rájuk rakható szoftver (openwrt, dd-wrt, debwrt, tomato) kissé le vannak maradva a nagyvilágtól. Régi bennük a syslog-ng, a freeradius stb.
A gigabites hálókártya mindenképpen szükséges a proxy miatt, a raspberry és klónjai ezen eleve elvéreznek, mert bár papíron gigabites ethernetük van, valójában valami USB-s cucc, ami... hát izé... :)
(tudtommal a cubietruck is ez a kategória)

Felhős megoldás eleve kiesik, azért a wifi kliensek authentikációját csak nem tenném felhőbe, a proxy-ról nem is beszélve. :)
7

Hát amiket az elején

inf · 2015. Nov. 17. (K), 23.37
Hát amiket az elején felsoroltam Kirkwood-os CPU-val (Pogoplug, Zyxel), azok leginkább Arch-al járnak. Elméletben Debian-t is fel lehet tenni rájuk, de én annak nem néztem utána, csak hallottam róla. Kell bütykölni őket rendesen. Nekem tervben volt, hogy VM-ben limitált erőforrással kipróbálom a szoftvereket, amiket futtatni akarok rajta, de egy időre leálltam a projekttel, mert egy dolog, hogy megvan a mini szerver, de a kód, amit futtatni akarok rajta még nincs meg, és éppen könyvet olvasok arról, hogy az ilyen kódot hogyan érdemes megtervezni... :D Én sem vagyok az az in medias res típusú ember. :D

Hát amit javasolni tudok az nagyából ugyanez, tedd fel VM-re, amit akarsz, esetleg docker-el meg vagrant-al időt tudsz spórolni, amikor éles szerverre le akarod másolni ugyanazt, de ehhez a részéhez még nem értek annyira. Utána limitáld a CPU-t és a memóriát, amit a VM kap, és nézd meg, hogy mennyire döcög. Így nagyjából be tudod lőni, hogy milyen erőforrás igényű kütyü ami már elfogadható, és ez alapján tudsz vásárolni. Persze ez csak az elmélet, a gyakorlatban idáig még nem jutottam, és biztos, hogy sok lesz a szopás vele. Ha kipróbálod ezzel a módszerrel, akkor mindenképp írj cikket vagy legalább egy levelet arról, hogy hogyan kell belőni a limitált erőforrásos teszt környezetet, meg migrálni az egész rendszert VM-ről éles szerverre! :-)
8

Az a zyxel szimpatikus lett

Há.Zé. · 2015. Nov. 18. (Sze), 01.45
Az a zyxel szimpatikus lett volna, ha minimum ARMv7...
Apropó: SOHO=Small Office + HOme, nem típusjelzés/márka ;) (egyik egy rt-n16, a másik tplink wdr4300)
9

Ja nem tudtam. Hát nézz körül

inf · 2015. Nov. 18. (Sze), 02.16
Ja nem tudtam. Hát nézz körül még NAS-ok között, hátha van valami használható. Én egyezem Gábor álláspontjában, szerintem az ilyen barkács SBC-k, pl. az RPI inkább jel fogásra, vezérlésre, robotikára, ilyesmire lettek kitalálva, nem szervernek, nekem legalábbis ez a benyomásom. A NAS meg hasonló funkciókat lát el, mint egy szerver, szóval elméletben alkalmas lehet ilyen célra is, ha csak otthonra kell, és nem nagy a forgalom.
10

Más fórumon kaptam olyan

Há.Zé. · 2015. Nov. 20. (P), 21.15
Más fórumon kaptam olyan tippet, hogy J1900-as (Intel Celeron) procival szerelt Mini ITX alaplappal próbálkozzak.
Végső soron nem tűnt rossznak. Fogyasztása alig több, mint a routereké, mégiscsak normális processzor, akár még virtualbox is elketyeg rajta. 24-30ezer az alaplap procival, pár ezres a memória, plusz tizenegynehány ezer a ház. Túl szép, hogy igaz legyen: egy helyen eleve nem tudnék megvenni mindent, mert ahol megfelelő ház lenne, ott nincs olyan alaplap amit akarok vagy épp a bolt... hát nem örvend túl jó hírnek (pl. a homár blogon :D)
És ha ez nem lenne elég, némely alaplapról hajmeresztő bugok olvashatóak a neten. Világéletemben Intel hívő voltam, de ők már nem gyártanak alaplapot, ebben a kategóriában meg csak három, talán négy ismert gyártó van piacon: Asus, Asrock, Gigabyte, MSI (utóbbi erősen kérdőjelesen).
Asus-ból már korábban elegem lett, most meg pl. garanciális javítás állítólag Németországban történik, akár hónapokig is elhúzódhat.
Asrockról nagyon rossz emlékeim vannak régről (nem személyes tapasztalat, csak amiket olvastam róla).
Gigabyte... anno ha jól tudom, a középmezőny alja volt, de elfogadhatónak tartották, ráadásul ebből találtam is egyet, ami a leírása alapján egész tűrhető (J1900-D3V). Hümmm... MSI-t nem zártam volna ki, de kb. semmit sem találtam tőlük egy felszínes keresés után, így tovább nem foglalkoztam vele.
Legyen Gigabyte! Kicsit utánanéztem a neten. Horror... BIOS frissítés állítólag egy agyrém, ha nincs windows-od (persze lehet, hogy a panaszosok voltak pistikék), monitor nélkül a gép nem tud bootolni... a POST megáll míg nem kap monitort (F2 verziójú BIOS-ról írták). Na jó, megnézem, mi a helyzet BIOS terén. Ki van rakva két új: F3, F4. Keresnék valami release notes jellegű firkálmányt, hogy mégis mit javítanak, indul-e már monitor nélkül, de sehol semmi. Plusz a legfrissebb linkje egy orosz szerverről töltene, de csak 403-as hibát kapok... hááááááááát...
Szomorúan, de itt vége a történetnek.
Inkább nyűglődök az openwrt hülyeségeivel.

(ui: a "más fórumot" már ne keressétek... nem írom le, melyik volt, de szánalmasabb helyet keveset látok a magyar neten. És nem a közönség a gázos. Miután írtam valami kedveset a dilettáns módszereikre, a topikból, ahová írtam, az utolsó három napot en bloc törölték. Nem csak azt, amit én írtam vagy nekem írtak... mindent. :D )
11

Hát Asus-al kevés élményem

inf · 2015. Nov. 22. (V), 00.06
Hát Asus-al kevés élményem van, én mindig Gigabyte-ot veszek x éve. Az jött le velük kapcsolatban, hogy nem érdemes a hivatalos fórumjukon meg az ügyfélszolgálatukon kérdezni, mert kb. hümmögnek, vagy hülyeséget írnak. Láthatóan fogalmuk sincs, hogy mit gyártanak, és ez nem is zavarja őket. Nagyjából ennyi az élményem. Egyébként amit kellett, azt meg tudtam oldani eddig, de pl. szervernek egyáltalán nem alkalmas egy olyan gép, aminél monitor kell a bootoláshoz. Ha gondolod, van még egy ismerősöm, akit meg tudok kérdezni a témában, ő már összerakott olyasmi cuccból NAS-t, amit írtál.
12

Nekem annyi, hogy az első

Há.Zé. · 2015. Nov. 22. (V), 15.44
Nekem annyi, hogy az első PC-m Shuttle alaplalpját leszámítva évekig Asust vettem, míg ki nem derült, hogy az Intelé jobb és olcsóbb.
Utána csak routert vettem Asust. Kettőt. A másodikat ma is használom. Viszont amikor megkerestem a supportot... a ferdeszeműek miatt tanultam meg angolul anyázni ;)

A sztori egyelőre ott tart, hogy legyalultam a tplinkről mindent, a korábbi openwrt helyére a legfrissebb Chaos Calmert raktam. És részben úgy fest, hogy ez is jó lesz, nem kell másik gép, részben meg szidom az összes openwrt-s jó édesanyját. Kivettek az új verzióból olyan szoftvereket, mint syslog-ng, whois, whob, netstat-nat stb. Szóval sok olyat, amit használunk páran. Hivatkozással arra, hogy nincs hozzájuk maintainer, akinek kell, rakja fel forrásból... Szóval még rágódom rajta...
13

Nekem ismerős azt mondta,

inf · 2015. Nov. 22. (V), 16.37
Nekem ismerős azt mondta, hogyha olcsó kell, akkor ő ilyen RPI stílusú dolgot venne. Van egy RPI B+-a, ami 2 éve gond nélkül megy. Azt mondja, hogy gyakran használja, de nem 24/7. Ilyesmiket ajánlott még: http://malnapc.hu/yis/banana-pi-1gb-ram, http://www.udoo.org/, http://www.wandboard.org/. Egy hasonló képességű kész NAS ennél jóval drágább, az olcsó NAS-ok meg elég lassúak szervernek. A micro ATX-es dolgok is jók lehetnek, de egy SBC sokkal kevesebbet eszik, és ha 24/7 megy a kütyü, akkor ez egy fontos szempont. 1W többlet fogyasztás kb 25Ft plusz költség havonta. Ha mondjuk egy SBC 5W-ot eszik egy micro ATX meg 25W-ot, akkor az évente 6000Ft többlet költséget jelent, szóval kb 3 év alatt megspórolod villanyszámlán egy új SBC árát a micro ATX-hez képest, így a jobb megbízhatóság talán nem annyira számít, lehet, hogy jobban megéri inkább 3 évente cserélni, és valami nem kritikus funkcióra használni a régi SBC-t, mint pl hőmérséklet szenzor, stb. Esetleg megpróbálni használtan eladni.

Hátha neked elég a router is, akkor tedd azt. Jobb, mintha ezért pénzt kellene kiadni.
14

Köszi. Hát igen, végül is,

Há.Zé. · 2015. Nov. 22. (V), 17.17
Köszi.
Hát igen, végül is, amíg működik a már meglevő router szerverként, addig felesleges pénzt adni másik vasra.
15

Yepp.Közben RPI fórumon is

inf · 2015. Nov. 22. (V), 19.35
Yepp.

Közben RPI fórumon is megerősítették, hogy 3 évig simán elmegy 24/7, szóval nem jó Gábor tapasztalatából általánosítani. Minden hardverrel lehetnek hibák, de egy ilyenből nem jó általánosítani, mert nem reprezentatív.

Én azt hiszem NAS helyett valami combosabb SBC-t fogok venni szervernek minimum 2GB RAM-al, aztán azon fognak majd futni az alkalmazásaim ahelyett, hogy csak egy event storage-et tennék fel rá. Egyszerűbb így, mint horizontálisan skálázni. Néztem párat, 2GB felett alig van, és általában horror áron, úgyhogy annál megállok. Processzorban nagyon nagyok a különbségek, passmark pontokkal nézve a PI B+ 150 pont körül lehet, a PI2 olyan 300 pont körül, a banana PI valamivel a PI2 alatt, az odroid xu4 olyan 1200 pont körül, a wanderboard quad olyan 1500 pont körül, szóval ezek az erősebbek már kb annyit tudnak, mint az asus t100 tabletem, ami 1325 pont körül van. Vannak ezen kívül x86-os cpu-sak is, pl intel edison, de azok ritkák, és még nem nagyon néztem. Csak a nagyságrendekkel akartam tisztába jönni, ami szerintem sikerült is. Én ilyen 1000 pont körüli CPU-sat veszek majd. Összesen így szerintem olyan 30-40k körüli összeg lesz, de még jobban körbejárom a témát.
17

Természetesen általánosítani

Hidvégi Gábor · 2015. Nov. 23. (H), 10.08
Természetesen általánosítani nem szabad, de azt is figyelembe kell venni, hogy ezeket a kis vasakat nem arra tervezik, hogy 24/7-ben menjenek.
18

Azért a minimális

Há.Zé. · 2015. Nov. 23. (H), 11.24
Azért a minimális áramfelvétel és az ebből többé-kevésbé következő, alacsony működési hőmérséklet ad némi reményt, hogy bírja a 7x24-et úgy, ahogy egy router is. (Magyarán ennél sem 100%)
20

Erre tudnál valami komolyabb

inf · 2015. Nov. 23. (H), 11.42
Erre tudnál valami komolyabb referenciát mutatni, hogy nem arra tervezik. Elvileg szenzor adat gyűjtésre, vezérlésre, ilyesmire vannak, ahhoz meg 24/7 menniük kell.

Szerintem inkább az aggasztó, hogy nincs ISO minősítésük ezeknek a cégeknek, nem garantált, hogy minőségi alkatrész kerül beléjük, szóval gyakorlatilag bármikor elfüstölhetnek. Legalábbis ezt írta valaki hupon. A gyakorlat viszont nem ezt mutatja, legalábbis több fórumban is kérdeztem, hogy mik a tapasztalatok, és senki sem panaszkodott, hogy hamar tönkrement volna a vas. Jó mondjuk ebből sem feltétlen lehet általánosítani, mert lehet, hogy akinek hamar tönkrement, az nem figyeli pl. a raspberry pi fórumot, mert már régen elege lett az egészből.
21

Csak tipp: tervezéskor nem

Há.Zé. · 2015. Nov. 23. (H), 11.45
Csak tipp: tervezéskor nem foglalkoznak azzal, hogy bírja-e a kütyü a 7x24-et.
23

Hát ez könnyen lehet.

inf · 2015. Nov. 23. (H), 11.55
Hát ez könnyen lehet.

Btw. a mobilokban is ilyen SBC-k vannak, ha jól tudom, és azok is 24/7 mennek. Szóval sokkal alkalmasabb lehet egy ilyen, mint egy PC. Nem tudom, hogy a mini PC-kre ez mennyire igaz, de az asztali gépemnél valszeg alkalmasabb. Azt is mondjuk napi 12 órát járatom, és mégse megy tönkre. :-)
29

A szerverek alaplapjait úgy

Hidvégi Gábor · 2015. Nov. 23. (H), 15.35
A szerverek alaplapjait úgy tervezik, hogy folyamatosan működjenek, például redundáns tápokkal hajtják meg őket és hibajavító memóriamodulokat tesznek beléjük. Akkor mondhatnánk, hogy ezek a mobil lapkák is megbízhatóak, ha hasonlóan gondoskodnának róluk.
30

Szerintem egyáltalán nem egy

inf · 2015. Nov. 23. (H), 15.39
Szerintem egyáltalán nem egy kategória a kettő, és nem lehet ugyanolyan standardekkel mérni. Nekem bőven elég, ha sokan mondják, hogy már jó ideje 24/7 megy náluk, és eddig legalább 10 ilyenről olvastam RPI esetében. Más, noname lapoknál olvastam olyanról, hogy elfüstöltek, szóval érdemes mindegyiknél külön utánajárni egy kicsit.
24

So-on azt írják, hogy

inf · 2015. Nov. 23. (H), 12.17
So-on azt írják, hogy alkalmasak 24/7 használatra. http://raspberrypi.stackexchange.com/a/352/33870 Nyilván bizonyos időközönként elszállnak, az meg a te felelősséged, hogy úgy rakd össze a rendszert alattuk, hogy ilyenkor ne legyen nagy zűr. Pl öntözőnél ne follyon egész nap a víz, illetve, hogy pl kazán ilyesmit ne tegyél ilyen verézlő alá, mert lerobban a fél ház.
25

Kb egy éve használom 24/7 a

MadBence · 2015. Nov. 23. (H), 12.32
Kb egy éve használom 24/7 a pi-met, az sd kártya szerzett pár bad sectort, mivel folyamatosan írtam rá (akkor újra kellett formáznom), azóta (~augusztus) viszont nincs vele gondom.
26

Milyen az SD kártya márkája?

inf · 2015. Nov. 23. (H), 12.44
Milyen az SD kártya márkája? A jobbakon már 10 éve van rendes wear leveling, elvileg 10-100TB közötti írást kibírnak.

Most olvasom, hogy az ARM mellé felzárkózik lassan az ATOM is.
http://liliputing.com/2015/10/up-is-a-raspberry-pi-style-board-with-an-atom-x5-cherry-trail-chip.html
28

Hanem a ki-bekapcsolgatásra,

pp · 2015. Nov. 23. (H), 15.22
Hanem a ki-bekapcsolgatásra, ami tudvalevőleg kevésbé veszi igénybe a hw-t.

pp
16

Nekem tizenvalahány évig Asus

Hidvégi Gábor · 2015. Nov. 23. (H), 10.00
Nekem tizenvalahány évig Asus alaplapjaim voltak, meg vagyok velük elégedve. A J1900 szerintem biztosan jó választás, mert jóval nagyobb teljesítményű, mint egy ARM-es masina (bár a fogyasztása szerintem 5-10 watt körül lehet), és, mivel x86, ezért bármilyen operációs rendszert rátehetsz, és még munkára is használhatod, ráadásul bővítheted ezerféleképp.

Talán az Asrocknak volt olyan J1900-as alaplapja, amelyiket notebook táppal lehetett meghajtani, engem ez érdekelt volna, mert olcsóbb, mint a hagyományos.
19

Asrock, gigabyte, asus amit

Há.Zé. · 2015. Nov. 23. (H), 11.32
Asrock, gigabyte, asus amit találtam. A legtöbb Asrock, de bennem még él a régi reflex, hogy ők a noname dzsunka kategória (induláskor ilyen hírük volt)
Viszont ott a J1900 utód, az N3150, aminek úgy emlékszem, már csak 6W a TDP-je papíron. Na ebből önálló alaplapot szinte kizárólag Asrockot találtam, meg Asust "rendelésre, kb. egy hét".

Ui: hoppá, még jó, hogy utánanéztem, mi a TDP... azt hittem, a fogyasztás... :((
(hőleadás nagy vonalakban)
22

Idle 10W, használva 20W a

inf · 2015. Nov. 23. (H), 11.52
Idle 10W, használva 20W a J1900, ha utánanézel. http://us.hardware.info/reviews/5334/25/amd-am1-vs-intel-bay-trail-d-review-cheap-desktop-platforms-power-consumption-cinebench-115-max http://www.overclock.net/t/1539861/war-of-the-celerons-power-consumption-g1850-vs-j1900

Egy SBC max 3-4W-ot fogyaszt, és akkor már nagyon combosnak kell lennie. 15W plusz fogyasztás havonta kb. 15*25=375Ft költség, évente 4500Ft. Kb. 4 év után lehet új banana pi-t venni a plusz fogyasztás árából. http://malnapc.hu/yis/banana-pi-1gb-ram Szerintem az oprendszer nem probléma, én legalábbis windows-t biztosan nem raknék egy ilyen kütyüre sem, valszeg el se futna rajtuk. A Linux-ból meg általában támogatott, ami gépigényben hozzá való, pl gyengébbekre az arch vagy debian, erősebbekre meg ubuntu.
27

Szerintem jók ezek az SBC-k,

Hidvégi Gábor · 2015. Nov. 23. (H), 13.26
Szerintem jók ezek az SBC-k, egy közepes NAS-ban is Cortex A7 van, mondjuk két magos, ezek kihajtanak egy gigabites hálózati csatlakozót, egy wifit meg pár SATA-t. Egy x86 eléggé felüllövés, lehet sosem használja ki.

Az én 5-6 éves NAS-omban egy egymagos, 1,2GHz-es ARM CPU van, még a Cortex előtti sorozat, ami sebességben egy kb. 400MHz-es x86-osnak felel meg, Gigabites csatlakozóval, és szinte nulla CPU kihasználtsággal működik, amikor másolok rá.
31

Szerintem is NAS-nak bőven

inf · 2015. Nov. 23. (H), 15.46
Szerintem is NAS-nak bőven sok ez a banana pi 15k-ért. Ha meg mini szervernek kell valami komolyabb, akkor lehet venni odroidot vagy wandboard-ot 30-40k-ért vagy elgondolkodni az x86-on, nem tudom az most milyen árban van. Én odroid xu4-et vennék szívesen, de nem tetszik rajta az aktív hűtés. Azt mondják zörög is rendesen a ventillátora.
96

Azt hiszem én is váltok az

inf · 2017. Május. 5. (P), 13.17
Azt hiszem én is váltok az ARM-ről. Nem nagyon használtam, de ami nagyon nem tetszik benne, hogy instabil. Nem tudom, hogy azért, mert SD kártyán van az oprendszer, vagy mert eleve hibásan csinálták meg. Néhány hetente fájlrendszer hibát ír az SD kártyán, és kiszáll, csak a reset gomb segít rajta. Szétkapom, aztán talán 25-ért el tudom nyomatni valakinek. Inkább home cinema micsodának alkalmas, mint szervernek szerintem.

Én valami olyasmit szeretnék, amivel nem kell foglalkoznom hónapokig, és jól elvan magában a szünetmentesen. Ha kell, akkor fel tudom ébreszteni LAN-ról, egyébként meg alhat, hogy keveset fogyasszon.

Ebben az Odroid-ban egyébként a 2G RAM, ami legjobban zavar. Egyelőre nem léptem túl, de nem akarok azzal foglalkozni, hogy RAM-ra optimalizálom az alkalmazásokat, amiket írok, jó, ha legalább 6G van benne... Az egyedüli előnye talán, hogy 8 magos. Te milyen házat és tápot vettél a kütyüdnek?
97

Intel

Hidvégi Gábor · 2017. Május. 5. (P), 13.56
A témában elég sokat olvasok; a legtöbb érdeklődő azt nem fogja fel, hogy "céleszközt" kell venni a feladatához, ezek az SBC-k sem szerverek, sem NAS-ok, sem pedig médialejátszók. Játszani lehet velük, mást nem.

Tehát, ha NAS-ra van szüksége, akkor a legjobbak között vannak a Marvell chipes eszközök. Ha szerver, akkor pl. HP Proliant, ha pedig médialejátszás, akkor meg valamilyen Androidos ARM-os cucc.

Miért? Mert ezeknek a hardvere és a szoftvere ezekre a feladatokra van szabva. Az SBC-ket meg általában a legolcsóbb alkatrészekből dobják össze.

Az ARM-ekkel a legnagyobb baj, hogy a boot processz nincs szabványosítva, így mindegyiken máshogy működik. Például a Raspberry Piken előbb a GPU-t kell elindítani, és az fogja elindítani a processzort és a bootloadert.

Ezért van az, hogy már az egy-két éves ARM chipes cuccokat sem támogatják, a legnagyobbak (Raspberry) kivételével, amelyek mögött hatalmas közösség van.

Ha évekig szeretne valaki egy ilyet használni, akkor Intel alapút kell venni a fentiek miatt.
98

Próbálok költséghatékony

inf · 2017. Május. 5. (P), 14.34
Próbálok költséghatékony lenni, aztán van itthon 2x4g asztali ramom, ami nem nagyon akar elmenni aprón, azért olyasmit kerestem, amibe jó lenne. Mondjuk nézegetem ezeket a proliant-eket, és egész jó áron vannak, használtan van dual xeonnal 16g memóriával 45-ért is. Az meg bőven elég lenne arra, amire nekem kell. Az egyedüli baja, hogy nem függőleges az állása és kevés a hely, ahova szánom. Meg persze, hogy nincs rá gari, és használt, de ennyiért kiegyeznék vele, ha el tudom adni az SBC-met.

Az egyedüli zavaró dolog ezeknél a dupla xeonos megoldásoknál, hogy 100W körül eszik idle, ami havi 4k-val évi 50k-val több villanyszámla. Szemben az ARM-el, vagy az integrált processzoros lapokkal, amelyeknél ennek töredéke a fogyasztás. Nekem itthonra kellene valami, tehát csak néhány ember használná, nem akarom bérbe adni mondjuk weboldalnak, vagy bármi ilyesminek, nem akarok üzemeltetéssel foglalkozni. Ilyen célra meg bőven elég a gyengébb CPU alacsonyabb fogyasztással is. Egyébként kösz a tanácsot, megpróbálok tájékozódni ezekkel a használt szerverekkel kapcsolatban, úgyis gyakran kiselejtezik őket.
99

Docker

Pepita · 2017. Május. 5. (P), 15.12
Gép
Én ezt vettem otthonra, ha úgy tetszik, "pár darab" szerver is üzemel rajta.

Docker konténerekben vannak (lesznek) a fejlesztéshez szükséges dolgok.

Eddig elég energiatakarékosnak tűnik, de nem mértem (Forintban nem jelentkezett).
101

40-100W/CPU körül van a

inf · 2017. Május. 5. (P), 16.44
40-100W/CPU körül van a fogyasztása, azt írják. Olyannal kiegyeznék, hogy egy ilyen van egy lapban, a dupla már erősen túllőne a célon teljesítményben és fogyasztásban is. Amúgy nézegetem én is a Xeonokat, és vannak köztük ritkán alacsony fogyasztásúak is. Szóval vagy kifogok egy ilyet, vagy marad ez az ITX-es megoldás. Még tájékozódok.
100

Alternatíva

Hidvégi Gábor · 2017. Május. 5. (P), 15.52
Egy ilyen is jó lehet, nekem is van elfekvőben egy hasonló. Passzív, ha SSD-t teszel bele, akkor semmi hangja nincs, a fogyasztása az enyémnek 9 watt óránként (vettem egy fogyasztásmérőt). Négymagos Celeron hajtja, tehát szervernek is jó, a GPU (2015-ös) az ismertebb formátumokat dekódolja, azaz például FullHD filmnézés közben 6%-os kihasználtsággal megy a CPU 0,72GHz-en.

Van benne SATA, mSATA, 4x USB 3.0, tehetsz rá Linuxot, Windowst (7-10-ig), nekem most OpenBSD fut rajta gond nélkül.

Annyi, hogy ezekhez LPDDR3 memória kell. A csúcs a sorozatban az i7-es, egy ismerősöm vett olyat, elvileg passzív, de a biztonság kedvéért hűti.
102

Köszi! Ilyesmire gondoltam.

inf · 2017. Május. 5. (P), 16.47
Köszi! Ilyesmire gondoltam. Nézelődök én is. Ha 30-ért el tudom nyomni az Odroid-ot, akkor valszeg egy ilyesmi lesz. 50-60k-ból kijön házzal, és akkor csak 30 körül költöttem rá pluszban.

Fogyasztásban amúgy 25W körüli a cél, de elégedett vagyok akkor is, ha 50W alatt marad. Szóval ilyesmi, vagy alacsony fogyasztású Xeon, ami szóba jöhet. Lehetőleg valami újabb, amin van USB3 meg HDMI. A memóriát még nem tudom, szívesen felhasználnám a két asztali Corsairt, ami itt porosodik, de idővel el tudom adni azokat is, úgyhogy annyira nem baj, ha más fajta kell bele.
103

Egyelőre azt találtam, hogy

inf · 2017. Május. 6. (Szo), 23.38
Egyelőre azt találtam, hogy ebben az ITX témában a legjobb választás az AMD Athlon 5370 és az Intel Pentium G4560. Teljesítményben az Intel a jobb, de csak HT-je van, szemben az AMD-vel, aminek tényleges 4 magja. Árban, fogyasztásban az AMD jobb valamivel, az csak 15W-ot eszik idle, szemben a másikkal, ami 20-25-30W-ot is, legalábbis elég eltérő eredményű teszteket láttam róla. 20k körül van egy ilyen CPU újan, elég friss technológia, nincs még használtan. Vannak még N-es meg J-s Celeronok, Pentiumok, de fele, harmad ennyit tudnak, mint ezek hasonló vagy kicsit olcsóbb áron. Én olyan 40-et szánok lapra meg CPU-ra, szóval belefér a költségvetésbe ez a kettő is.

Az ARM kilőve, nem tartom megbízhatónak, meg elég esetleges a support. Azért még tesztelem az enyémet is, hogy ez az SD kártyás hülyesége nem e azért van, mert sokszor volt áramszünet, amikor még nem volt szünetmentesen, aztán sérülhetett a kártya. Ezen kívül szerintem erősen alulbecsültem a teljesítményét a kütyünek, láttam nemrég egy egész jó Linux-os benchmarkot, azt is majd lefuttatom rajta, hogy újra felmérjem a képességeit. 40k körül volt egy éve újan, de most láttam akcióban kb. 30-ért. Ami még zavar benne, hogy nincs rendes háza, hanem úgy kell rackeket rádugdosni, szóval olyan szedett vedett. Én ARM-et inkább már csak vezérlési céllal vennék robotokba, öntözőrendszerbe, ilyesmikbe. Arra meg elég egy jóval gyengébb, mint ami most van. Ez szerintem a 4k videokat is elviszi, home theater, ilyesmi célra ajánlható esetleg.

Az ATOM is kilőve olvasni hardveres hibáról, ami miatt tönkremegy 1-2 éven belül a cucc, illetve árban is 100-150k egy integrált Avoton-os lap, annyit meg ezek után nagyon nem ér meg.

Ezen kívül van még egy rakás régi Xeon, s771, s775, s1155, stb., amiket alul lehet feszelni. Nagyjából mindegyiknél idle 30W az alsó határ, ami már elfogadható villanyszámlában. Hátrányuk, hogy felejtős a passzív hűtés meg a hangtalan működés, illetve nehéz lehet jó állapotú lapot találni hozzájuk, és valszeg az már ATX lesz, nem ilyen apróság. A Xeon e3-as széria egyébként nagyon jónak tűnik, érdemes ránézni, ha valaki erősebb szervert tervez: link. Nekem már a fenti ITX-es megoldások is valszeg túltervezés kategória, de nem baj, ha van egy kis plusz kakaó a gépben. Ami igazán jó lenne erről a vonalról az az E3-1230L v3, ez 15W körül lehet idle, és 25W lehet terhelés alatt úgy, hogy alapból ilyen, nem igényel alulfeszelést, vagy bármi egyéb buherálást. 4 magos 8 szálas, olyan 1.5-2x erősebb, mint a két fenti ITX-es, de sajnos nehéz infot találni róla, vagy egyáltalán beszerezni, annyira ritka processzor. Árban valahol 70k körül hirdetik ebay-en, de én nem igazán bíznék meg bennük, illetve max 40k-t fizetnék érte. Akkor mondjuk azt mondanám, hogy erősen túlléptem a költségvetést, de megérte.

Egyelőre nagyon úgy néz ki, hogy maradni fog valamelyik ITX-es a kettő közül. Most az AMD felé húzok a 4 fizikai mag miatt, de még tájékozódom tovább, nem akarom elkapkodni.
104

Fogyasztás

Hidvégi Gábor · 2017. Május. 7. (V), 09.57
Önmagában a processzor fogyasztásából kiindulni nem elégséges, ott van még az alaplap, ami ugyanannyit megehet. Például egy Ethernet port egy wattot kér, ha be van dugva (és még csak nem is forgalmazunk rajta), de minden USB (3.0 különösen), memória slot, PCIe slot kéri az áramot, még akkor is, ha nincs benne semmi. A komolyabb CPU-k mellett komolyabb (integrált) grafikus kártyát szoktak tenni, azok sem az aszkézizmusokról híresek.

Tehát azt az idle fogyasztást nyugodtan szorozd meg kettővel, akkor jobb képet kaphatsz arról, évente mennyit kell fizetned.

---

Négy mag vagy két mag + HT? Ez a feladatoktól függ. Ha sok szolgáltatást futtatsz rajta, akkor az első, ha keveset, akkor jobb, ha a magonkénti teljesítmény nagyobb.

Ami még sokat számít, hogy ha sok magos processzort veszel, akkor minél gyorsabb legyen a memória, és lehetőség szerint kétcsatornás, különben egyszerűen nem tudod majd kihasználni.

Nekem egy nyolcmagos ARM fejlesztőeszközöm van (Geekbox), ezen végeztem méréseket PHP fordítással, és így alakultak az idők:

1: 44:22
2: 22:40
3: 18:05
4: 14:45
5: 12:59
6: 11:47

Az utolsó kettőt nem írtam fel, de nem sokkal volt kevesebb, mint a hat magos érték. Itt egyértelműen látszik, hogy három magnál fogy el a sávszélesség, akár a memóriáé, akár a tárhelyé. Mondjuk ezen elég gyors MMC van, szóval szerintem inkább a memória - bár az aktív magok egyébként mindig száz százalékon mentek. Persze valószínűleg az elégtelen hűtés miatt throttling is volt.

---

Én lassan két éve dolgozom egy Z3736F-es Atomon, és abszolút elégedett vagyok vele. Fele annyit eszik, mint a korábban említett Celeron N3150, de nem fele olyan gyors, hanem a teljesítménye a kétharmada.
105

Ha már szóba jött a lap,

inf · 2017. Május. 7. (V), 21.26
Ha már szóba jött a lap, milyet érdemes venni? Direkt szerver lapot, meg ECC memóriát hozzá, vagy jók az asztali dolgok is mikroszerverbe?

szerk:

Kicsit belegondoltam ebbe az ECC kérdésbe, és szerintem teljesen felesleges. Volt, hogy egy napra otthagytam a memtest-et a non-ECC memóriával, és simán végigment hiba nélkül. Szóval nullához közeli az ilyen véletlen memória hibák valószínűsége. Ugye nem banki tranzakciókról van szó, az integritással kapcsolatos hibákat meg egy checksum ellenőrzéssel is ki lehet szúrni.

A lap valszeg szerver lap lesz, de még jobban utánajárok. Egyelőre a G4560 felé húzok, mert bár 2 magos HT-vel, de kétszer akkora az egy szálra jutó teljesítmény, ami hosszú távon talán számít. A másik, hogyha neadjisten bejön egy e3-as Xeon aprón, akkor nagyon könnyű eladni ezt a processzort, legalábbis most nagyon keresett.
106

Alaplap

Hidvégi Gábor · 2017. Május. 8. (H), 08.00
Sajnos a lapokhoz nem értek, az integrált cuccokkal (kész, kvázi bonthatatlan gépek) foglalkozom már évek óta.

Hirtelen ezt a kettőt találtam mint érdekesség.

Az ECC szerintem túllövés, szolgáltatónál lévő szerverbe jó, de otthonra fölösleges - mert mi van akkor, ha néha téved? Ráadásul piszkosul felment a memóriák ára.

A G4560 szerintem egy jó választás.
107

Ja most az a

inf · 2017. Május. 8. (H), 13.04
Ja most az a divat, muszáj volt előrukkolni valamivel az Intel-nek, hogy az AMD is kihozott új processzorokat. Ez mondjuk nekünk csak jó. :-)

Az Apollo lake annyira nem érdekel. Igaz, hogy 10W TDP, de nem akarom minden áron lenyomni ennyire a fogyasztást a teljesítmény rovására, mert akkor maradna a mostani ARM. Max 25W idle és max 60W TDP-re gondoltam min 4 szállal, 1500pont/szál körüli teljesítménnyel elérhető áron. Az Athlon 5350 nagyjából ugyanazt tudja, mint az Apollok közül a legjobbak (2500 pont, 800pont/szál, 4mag), csak 25W TDP-vel. A G4560 meg kétszer annyit (5000 pont, 2000pont/szál, 2mag HT) ~25W idle, 54W TDP-vel. Az e3-as Xeonok amik jobbak csak teljesítményben, pl a Xeon e3-1230L v3 1.5-2x annyit tudhat, mint a G4560 (7200 pont, 1600pont/szál, 4mag HT), ~15W idle, 25W TDP-vel.

A G4560 inkább belépő gamer/asztali géphez való processzornak tűnik a magas egy szálra jutó pontszámával, 2 magjával és ezek közül a legnagyobb fogyasztásával. Az i3-as processzorok ezekkel a paraméterekkel nagyjából ugyanígy asztalinak valók. Az Apollo, AM1-es AMD, J-s Celeron/Pentium, meg ezek a gyengébb processzoros gépek belépő szervernek jók. Egy erősebb mikroszervernek meg az e3-as Xeon a jó. Sajnos ez megmutatkozik az árban is, az említett 1230Lv3 most 80k körül van, és talán még 1-2 év mire lemegy 50k alá, amennyiért talán már megvenném. Olyan infot kaptam, hogy érdemes várni és figyelni, mert szokott lenni Proliant Gen8 szerver akció, és akkor 50 pénzért lehet szerezni e3-1265Lv2-vel valamit, ami nagyon jól hangzik. Aprón vannak 20-40 pénzért már v2-k, de az L-es nagyon ritka ezek között is, e3-1265Lv2 ott 45 pénzért van, ha nagy ritkán előfordul.

Egyelőre nincs konklúzió nálam. Jó lenne egy izmosabb Xeon szerver, ami 10 évig kiszolgál és akár kisebb oldalak üzemeltetésre is tudnám használni később. Ha a mostani igényeimet nézem, akkor viszont a G4560, de akár egy AM1-es szerver is megfelelne. Ha beleviszünk egy kis józanságot, és nem azt nézzük, hogy minél jobbat vegyünk minél jobb áron, akkor az Athlon 5370 vagy Athlon 5350 lenne nekem a legjobb választás vagy ha használtat akarok minimál áron hasonló teljesítménnyel, akkor a Xeon L5630 is jó lehet s1366-hoz, ha tudok még jó állapotú lapot meg használt memóriát szerezni hozzá. Később meg ha ténylegesen kinövöm, akkor érdemes egy komolyabb Xeon-t venni, ezt meg eladni, ha még el lehet.

ATOM-al kapcsolatban említettem a megbízhatatlanságot. Ezt érdemes nézegetni: https://www.auvik.com/media/blog/vendors-clock-signal-flaw-intel-atom-c2000/. A C2000-es széria hibás úgy ahogy van. A más szériába tartozó ATOM-okkal elvileg nincs ilyen baj. Nekem fontos a stabilitás és az ARM meg az ATOM az eddigiek alapján nem hozza az elvárhatót ilyen téren.
108

ECC

vbence · 2017. Május. 8. (H), 23.44
Az ECC szerintem túllövés, szolgáltatónál lévő szerverbe jó


Az ECC klasszikus előnyeire valóban nincs szükség, de a Rowhammer óta én nem építenék új gépet nem-ECC rammal.
109

Ezen a row hammer-en a pofám

inf · 2017. Május. 9. (K), 01.27
Ezen a row hammer-en a pofám leszakadt, ahogy öreganyám mondaná. :D Csak pislogok, hogy mivan. :D Jár a virtuális sör érte!

Amúgy itt írják, hogy a soft error szám évi néhány lehet: link, és legtöbbször inkább hard error-ba futnak bele, ami azt jelenti, hogy tönkrement a RAM és cserélni kell. Szerintem ilyen szempontból is fontos lehet az ECC, hogy a tönkrement RAM ne maradjon a rendszerben, mert ugye boot-kor van RAM check, és egy szervernél ritka a boot...

Én asztalinál maradok a non-ECC-nél, nemrég vettem bele 16g g.skill memóriát. A szervernél meg kénytelen leszek ECC-t venni, a meglévő non-ECC memória meg megy vissza apróra. Lehet, hogy azt csinálom, mint sokan, hogy veszek egy Proliant alapot akcióban 50-ért, kiszórom belőle a gagyi Pentium CPU-t, aztán megy bele a Xeon. Belépő alaplapok 40 körül vannak szerverhez, amikre azt mondom, hogy rendben van, plusz 30 a ház és a táp és legalább 10, de inkább több a memória, szóval egy ilyen akció tényleg megéri. Hát ezzel eléggé elkanyarodtunk az eredeti minimál költségvetéses SBC-s témától. :D

szerk:

Olvasok közben tovább wikipedian, azt írják, hogy az ECC önmagában nem oldja meg a problémát row hammer-nél. Mondjuk biztos, hogy nagyban csökkenti a sikerességét.

Tests show that simple ECC solutions, providing single-error correction and double-error detection (SECDED) capabilities, are not able to correct or detect all observed disturbance errors because some of them include more than two flipped bits per memory word

- https://en.wikipedia.org/wiki/Row_hammer
111

"Az ellen nem véd"

vbence · 2017. Május. 10. (Sze), 21.43
Annyi védelmet nyújt, hogy az eddig látott támadásokban viszonlyag sok bitet igyekeznek átütni (pl hogy eltűnjön az entrópia egy publikus kulcsból), és mindegyik műveletnél felmerül a "lebukás" esélye.
112

Ja nagyjából én is ezt írtam.

inf · 2017. Május. 10. (Sze), 22.09
Ja nagyjából én is ezt írtam. Mindenesetre meggyőztél engem is, hogy kell ECC a szerverbe, meg magamtól is rájöttem más irányból.
110

Még azon agyaltam, hogy nem

inf · 2017. Május. 10. (Sze), 04.37
Még azon agyaltam, hogy nem kaluláltam bele a processzor választásba, hogy nem is idle fog menni az ideje nagy részében, hanem s5/4/3 módban. Szóval 1-2W-ot fog csak enni, mert fél óra inaktivitás után lekapcsolja magát és csak WOL-ra ébred fel. Így számolva napi 12 óra alvással, 12 óra készenléttel és 6 óra közepes terheléssel:

1000Ft > 50Ft/kWh * 1kW/1000W * 31 * (12h * 2W + 12h * idle + 6h * delta/2)
Egyszerűsítve:

52W > idle + delta/4
Mondjuk az i5-4670k-mat nézve:

52W > 31 + (84-31)/4 = 44W
Még az is beleférne, de nyilván nem fogom be szervernek. :D

Az idle fogyasztás így is számít, de nem muszáj, hogy 25W alatt legyen, viszont minél feljebb megy, annál kisebb delta engedhető meg.

208W - 4*idle > delta
208W - 3*idle > TDP
50W idle, 58W > TDP
45W idle, 73W > TDP
40W idle, 88W > TDP
35W idle, 103W > TDP
30W idle, 118W > TDP
25W idle, 133W > TDP
20W idle, 148W > TDP
15W idle, 163W > TDP
10W idle, 178W > TDP
Eddig a TDP-nél csak azt néztem, hogy minél alacsonyabb legyen, mert 45W-os TDP-hez valszeg 20W idle tartozik, de ez persze nem mindig igaz. Van egy csomó modernebb processzor, ami idle 20-30W körül eszik és 100W a TDP-je.

Ez alapján már nagyjából be lehet lőni, hogy mik a létező processzorok, amik szóba jöhetnek fogyasztás terén.

Hűtés terén ha nap közben megy a gép, az nem gond, mert egy normális hűtővel 10-15dB is elérhető SSD-vel, amit meg már elnyom az utcai zaj. Éjszaka meg nem gond, ha megy, mert úgyis a TVs szobában lesz.

Nehéz dolog ez a szerver választás. :D
32

Közben kicsit utánajártam az

inf · 2015. Nov. 25. (Sze), 14.42
Közben kicsit utánajártam az odroid xu4 ventillátorának. Azt írják, hogy max 0.6W-ot eszik és 23dB zajt ad le. Azt mondják csak nagy terhelésnél kapcsol be, illetve találtam alkalmazást, ami üresjáraton lekapcsolja. Szóval elvileg elfogadható, bár sokan nem szeretik, hogy nem passzív egy ilyen kis SBC. Láttam olyat, hogy valaki réz bordából egy tornyot emelt rá, hogy passzív legyen, elég keményen nézett ki. :D A Xu4 75$-ba kerül, hasonló képességű lapok meg 130$ körül vannak. Nem találtam egyet sem, ami ilyen alacsony áron lenne, szóval a ventillátor, meg SATA helyetti USB3 foglalatok elfogadható kompromisszumnak tűnnek azért, hogy gyakorlatilag féláron adják.
33

Ne felejtkezz el a vámról és

Hidvégi Gábor · 2015. Nov. 25. (Sze), 23.16
Ne felejtkezz el a vámról és az áfáról, ez rájön még a hetvenöt dollárra, így mindjárt nem annyira jó az az ár. Korábban láttam odroidokat a hardveraprón, de a komolyabbak (Xu4 kategória) mind negyvenezer forint körül kezdődtek.

Ha nem ismert cégtől rendeled külföldről, akkor megúszható a sarc.
34

Ne felejtkezz el a vámról és

inf · 2015. Nov. 26. (Cs), 00.35
Ne felejtkezz el a vámról és az áfáról, ez rájön még a hetvenöt dollárra, így mindjárt nem annyira jó az az ár.


Miért is? Ugyanúgy rájön az összes többire is... 100$ az 30k körül van, kicsit túlzás érte a 40k.
35

E hozzászólás szerint 22

Hidvégi Gábor · 2015. Nov. 26. (Cs), 10.42
E hozzászólás szerint 22 euróig áfamentes, 150 euróig vámmentes magánszemély részére. Az árba beletartozik a postaköltség is. Ha 100$ harmincezer, áfával simán negyvenezer.
36

A 75$ ÁFÁval együtt kb. 100$.

inf · 2015. Nov. 26. (Cs), 14.53
A 75$ ÁFÁval együtt kb. 100$. A vám csak 2% azt hiszem, szóval nem az a nagy tétel.
37

Hát itt van egy pici bukta...

Há.Zé. · 2015. Dec. 11. (P), 12.33
Hát itt van egy pici bukta... :)
Amit szeretnék, ahhoz kevés a router, előbb vagy utóbb, muszáj lesz összerakni egy miniITX-es gépet.
Mondjuk a leginkább erőforrásigényes szoftverrel kezdtem, a proxy-val, de ez inkább lassít :(
A 128MB RAM pillanatok alatt elfogy és hol van még a RADIUS és a syslog... :(
Pedig nagyon bíztam benne, hogy egy usert ki tud szolgálni.
38

polipo proxy

Há.Zé. · 2015. Dec. 12. (Szo), 12.51
Valahol azt olvastam, hogy squid helyett inkább polipo-t célszerű használni. Hát nem egy túlbonyolított darab. Látszólag. Vannak hülyeségei.
Például nem nagyon tudom teljesen letiltani az IPv6-t az openwrt-n, viszont nincs is igazi IPv6-om, így a polipo megbolondul.
Van két opciója: dnsUseGethostbyname és dnsQueryIPv6. Előbbit true-ra, utóbbit false-ra kell állítani ahhoz, hogy egyáltalán hajlandó legyen működni, különben minden timeoutra megy.

Van egy másik kedves vicce is. Vagy én nem tudok olvasni vagy rosszul van dokumentálva vagy bugot fogtam: ahhoz, hogy működjön a disk cache, szükség van egy diskCacheRoot paraméterben beállított abszolút útvonalra a cache könyvtárhoz. De ez kevés. Meg kell adni a localDocumentRoot-nak is valami létező könyvtárat, különben nem megy a cache sem. Az a gáz, hogy ez utóbbival bekapcsolok egy primitív web szervert, ami szerintem elég komoly biztonsági kockázat egy többfelhasználós hálózaton, különösen, hogy a proxy saját portján érhető el és nem lehet semmi módon letiltani... Ja és hackelés nélkül root user alatt fut a proxy, nem lehet konfigurálni.
Az már említésre sem méltó, hogy a http://szervercim:proxyport/polipo/ címen mindenféle authentikáció nélkül tudok matatni egyes beállításaiban.
Más, működő, caching+filtering proxy-t meg nem találtam openwrt-re...
Tragikus, na... :(

update: ma reggel egyik pillanatról a másikra meghalt, mindenféle üzenet nélkül. Hát nálam nem a bálna repül, hanem a polip. :D
Jöhet vissza a squid és a szopás vele...
39

La piovra 5, a polip. Biztos

inf · 2015. Dec. 12. (Szo), 18.04
La piovra 5, a polip. Biztos ez is megérezte a maffia szorítását. :-) Én nem sokára kapok ajándékba vagy veszek egy odroidot, majd írok róla, hogy milyen.
40

Hogy mi történt? :)Egyébként

Há.Zé. · 2015. Dec. 13. (V), 00.57
Hogy mi történt? :)
Egyébként olaszul nem tudok.
Viszont angolul is meg fogok tanulni káromkodni, immár időszerű.
Múlthéten felraktam a freeradius-t, ment gond nélkül, de az egyéb dolgok miatt lenulláztam a rendszert és újratelepítettem többször is. Most került sorra a freeradius újra. Múlthéten frissítették az OpenSSL library-t, azzal már nem indul a freeradius... hogy kapnák be a...! :(((
Nem volt ember aki a függőségeit tesztelje?
Bezzeg arra volt kapacitás, hogy a linux containerst belerakják, ami egyébként kernel support hiányában nem fut a legtöbb routeren...
41

Régen (20 éve) ment egy la

inf · 2015. Dec. 13. (V), 07.55
Régen (20 éve) ment egy la piovra 5 nevű olasz maffiás sorozat a tv-ben, meg azt hiszem most is újra játsszák. Azt hittem mások is ismerik. :-)

Nem tudod újrafordítani a régi openssl-el valahogy? Vagy ez már tök esélytelen kategória?
42

Ja, hogy a film... nagyon

Há.Zé. · 2015. Dec. 13. (V), 11.24
Ja, hogy a film... nagyon nem értettem azt az 5-öst :)
Újrafordítás elég esélytelen számomra.
Eleve valamit rosszul csinálok, mert a helloworld.c-nél bonyolultabb programokat nem bírtam lefordítani, ráadásul épp a freeradius forrását nem is találom (nem az eredetit, hanem az openwrt-re igazítottat)
Könnyen lehet, hogy rossz helyen kerestem, de csak valami nagyon régi, talán még 1-es verziót találtam.
43

Fura

vbence · 2015. Dec. 13. (V), 17.44
Az elején kilőtted az RPi-t, hogy kevés, és akkor nekiállsz openwrtzni? :)
44

Openwrt-s hardver adott évek

Há.Zé. · 2015. Dec. 13. (V), 17.52
Openwrt-s hardver adott évek óta, arra nem kellett költeni, egy próbát mindenképp megért. És ne felejtsd el azt sem, hogy a RPi ethernete állítólag usb-n megy a háttérben, a wdr4300-nak meg valódi, gigabites ethernet switch-e van.
45

Switch

vbence · 2015. Dec. 13. (V), 18.14
Az RPi mellé mindnenképpen kell egy switch, ha más nem akkor ajelenlegi routered(ben lévő).
46

Van routerem. Egy, amit

Há.Zé. · 2015. Dec. 13. (V), 18.27
Van routerem. Egy, amit használok és ez az openwrt-s szutyok. :)
47

Itt adtam fel végleg

Há.Zé. · 2015. Dec. 17. (Cs), 11.26
Openwrt - saját gyártású csomag, frissen fordítva, ugyanúgy nem működik, mint a gyári csomag, a hibaüzenet azonos. O.K., router tartalék a továbbiakban, openwrt kuka, majd visszarakom rá a gyári szoftvert, hogy ha szükség lenne rá, azért tudjam használni.

Akkor keressünk szervernek valót! J1900-as vagy N3150-es proci jöhet szóba, pici házzal, külső táppal (a belsőben aktív hűtés van, nem akarok forgó alkatrészt).
Egyetlen lehetőséget találtam a hazai kereskedőknél, egy LC POWER nevű "márka" néhány dobozát, 75 és 90W-os táppal. Egy szépséghibája van: sok vélemény szerint a veszélyes hulladéknál jobb szó nincs rá, mert... és elég egyforma indokokat találtam (pl. az USB kábelek csatlakozója olyan ócska, hogy könnyen fizikai sérülést okozhat az alaplapon)
Más házat nem találok. Ami meg táp nélküli, azok úgy látom, csak belső, ventilátoros táppal hajlandóak működni.
Részemről feladtam.
Topik törölhető.


Update: a hozzászólás elején említett fordítás azért nem sikerült, mert kifelejtettem egy "git pull"-t. Illetve nem elfelejtettem, hanem úgy értettem a leírást, hogy a fordítást megelőző tortúra mindent update-el. Kiderült, hogy tévedtem. Nem update-el mindent, így ha naprakész a célrendszer, nem árt fordítás előtt egy pull...
48

Edge

vbence · 2015. Dec. 17. (Cs), 11.51
Talán egy ránézést megérdemel. Stabil, Debian alapú, saját felelősségre bármilyen debian csomag felrakható rá: Ubiquiti EdgeRouter X
50

Konklúzió :Ha valaki

Há.Zé. · 2016. Jan. 8. (P), 03.45
Konklúzió :
Ha valaki ilyesmire vetemedne. Asus 3150i-c-t messze nagy iben kreülje!
Linuxox es BSD-K el sem indulnak vele ha mégis, nincs GUI mrt nem ismri a chipkészletet. A bios képtelen uefi shellt inditani egy junius ota javítatlan bug miatt. Résezemről irány a veszzélyes hulladék.

update: utálom a mobilos netezést... most fedeztem fel, hogy minden második szó sajtóhibás lett :D

Azóta már látom a fényt az alagút végén, csak "picit" türelmetlen voltam. A debian-ban nem driver gond van, egyszerűen hulladék a Jessie-ben a Gnome. KDE-vel vidáman elindul a GUI, csak mire ez kiderült, hogy a sok hülye hibaüzenetnek nincs köze a valódi problémához, ellenben a problémáról egy kurva hang sincs a logokban... Azért a centos bosszant. Az EFI shell meg ugyan valóban bugnak tűnik, de elvileg az ubuntunak van secure boottal együttműködni képes megoldása, csak ahhoz még olvasni kell egy kicsit, hogy ki tudjam próbálni.
51

Topik zárható, a rendszerem

Há.Zé. · 2016. Jan. 8. (P), 03.58
Topik zárható, a rendszerem építésének további tortúráját majd egy blogon valahol. :)
49

Hp microserver

tlof · 2016. Jan. 3. (V), 23.13
Hello,

Ha találsz valahol hp microserverből N36-N40-N54-est eladód akkor vedd meg. Fogyasztása hosszútávon óránként 29 wattra jött ki nekem. Egy 1 tb-os wd green vinyó, és egy 40 gb-os sdd van benne. Ezen fut torrent, illetve a tv-t ez hajtja meg egy passziv ati/amd kártyán hdmi-vel. Egy teljesen szabványos ubuntu 14.04 fut rajta.

Van az új Intel procis változatból is kéznél, sokkal hangosabb, 10-15 wattal többet fogyaszt, cserébe kissebb, és van egy csomó olyan szerver funkciója amit otthon sosem fogsz kihasználni.
52

Én most akartam megrendelni

inf · 2016. Jan. 29. (P), 01.44
Én most akartam megrendelni az odroidomat. Utánanéztem egy kicsit előtte, és jól tettem. 4 hét garancia van, utána ha gond van, akkor én állom az oda-vissza utaztatást és a javítást, ami többe kerülne mintha egy újat rendelnék. Úgyhogy kénytelen vagyok megint mást keresni. Elég idegesítő ez így, mert amúgy pont azt tudja, ami nekem kellene.
53

Szerintem a végén te is ott

Há.Zé. · 2016. Jan. 30. (Szo), 14.14
Szerintem a végén te is ott kötsz majd ki, ahol én: j1800/1900 vagy n3050/3150 integrált procival szerelt miniITX lap, némi memória, meg egy ház táppal.
Egyébként itthon is van forgalmazó, egy szegedi cégnél láttam odroidot 27e+ÁFA körüli áron, de... ennyit nekem biztosan nem érne.
Az a baj ezekkel a kütyükkel, hogy sokan másra akarjuk használni őket, mint amire kitalálták. Sajnos a szoftver ellátottságuk hagy némi kívánni valót maga után.
54

Én nem láttam itthoni

inf · 2016. Jan. 30. (Szo), 19.19
Én nem láttam itthoni forgalmazót, legalábbis XU4-re nem. Németet találtam, megrendeltem 113 euroért. Még majd jönnek ehhez plusz költségek, mint szünetmentes, usb-sata átalakító, vinyó, sd kártya, ac-s wifi kártya, stb. Tényleg nem egy olcsó valami. Remélem azért 80-ban megáll.
55

Igaz, ez

Há.Zé. · 2016. Jan. 30. (Szo), 20.03
Igaz, ez u3.
http://www.procontrol.hu/hu/category/details/id/300493-ODROID-U3_alaplap

Nekem az asus alaplap procival+8G memória+ház táppal jött ki kb 70ezerre és már volt hozzá egy akciósan vásárolt ssd.
56

Én összesen 85k-ból jöttem

inf · 2016. Feb. 4. (Cs), 12.32
Én összesen 85k-ból jöttem ki:

- Odroid XU4 + doboz (Pollin.de): 113 EUR = 35k
- Captiva rack + Sandisk extreme 32GB micro SD kártya + micro SD USB adapter (Microstore.hu) = 20k
- 1 TB WD blue HDD (ajándékba kaptam) = 15k
- szünetmentes (?) = 15k

A szünetmentest még nem rendeltem meg, a modemhez meg ehhez kéne valami apró. Szerintem a kettő együtt max 30W-ot ehet. Azon agyalok, hogy a PC-hez valót beteszem alájuk, aztán az adna nekik legalább egy óra rendelkezésre állást. A PC-hez meg vennék egy új szünetmentest, (mert agyfaszt kapok már attól, hogy áramszünetkor nekiáll sípolni, és csak az segít rajta, ha kinyomom. Az igazi, amikor hajnal 4-kor van ilyen, aztán erre ébredek, meg hogy a szomszédban beindult a riasztó.)

szerk:
Közben fellőttem az Ubuntu 14 LTS-t rá. Működik. HDMI-n keresztül HD képet ad erőlködés nélkül. Nem tudom így ránézésre, hogy milyen DE van fent hozzá, lényegtelen is igazából, mert talán most a telepítgetéshez felhasználom, de később úgyis csak SSH-val fogok kommunikálni vele. A HDD-t még nem kötöttem rá, egyelőre azon agyalok, hogy mi lenne hozzá a megfelelő fájlrendszer.
57

Ha van fogyasztásmérőd, akkor

Há.Zé. · 2016. Feb. 4. (Cs), 13.35
Ha van fogyasztásmérőd, akkor rakd össze a gépet és járasd pár napig a mérővel! Az én gépem úgy saccoltam, 20-30W-nál többet nem fogyaszthat (proci 6W, SSD is akörül + alaplap, egér, billentyűzet és a táp saját fogyasztása).
Ehhez képest üresjáratban nem volt mérhető a mérőmmel, ellenben előfordult 110W is... (van a műszerben olyan funkció is, hogy max. fogyasztás)
Mivel többször reseteltem és így is minden napra jutott legalább egy ilyen kiugrás... vagy a műszer hibàs vagy valami többet fogyaszt a vártnál. :)
58

Van persze, majd lemérem

inf · 2016. Feb. 4. (Cs), 19.16
Van persze, majd lemérem valamikor. Egyelőre még csak a NAS funkció, amit el akarok érni vele, utána meg felteszek rá néhány alkalmazást, ha odáig jutok a fejlesztéssel. Megoldható az valahogy Linux alatt, hogy csak akkor pörögjön fel a HDD, ha fájlokat akarok elérni, és egyébként ne fogyasszon?
59

Én csak a hdparm segítségével

Há.Zé. · 2016. Feb. 4. (Cs), 22.17
Én csak a hdparm segítségével beállítható spin down üzemmódra emlékszem. (hdparm -S <0..255> /dev/sdX)
60

Teszek egy próbát vele. Most

inf · 2016. Feb. 5. (P), 03.08
Teszek egy próbát vele. Most rendesen pörög állandóan, ha be van kapcsolva a doboz függetlenül attól, hogy mountolva van e vagy nincs. Szerintem ha a rack firmware nem támogat ilyesmit, akkor esélytelen lesz, de azért megpróbálok utánajárni.
61

Közben utánajártam asmedia

inf · 2016. Feb. 5. (P), 13.50
Közben utánajártam asmedia asm1053 chipset van a rack-ben, ami támogat standby mode-ot, ami gondolom az, hogy nem pörgeti a HDD-t feleslegesen. Majd nézni fogom, ha 5-10 perc tétlenség után sem kapcsol le, akkor próbálok egy firmware update-et csinálni a rack-en, hátha az segít rajta. Csak Windows-hoz vannak eszközök ránézésre, úgyhogy szopás lesz az ellenőrzésével, mert ext4 partíció van rajta, amit csak Linux lát. Úh. vagy utaztatom két gép között, vagy újra bootolok más oprendszerrel. szerk: Igazad van a hdparm-al kapcsolatban, azzal meg lehet nézni, hogy be van e állítva a standby és hogy mennyi időre: http://superuser.com/a/563302/105936, viszont hogy ez rack-eknél is ugyanúgy megy e, mint belső vinyóknál azt franc se tudja. Van külön program, amivel infokat lehet kinyerni a rack-ről, el tudom képzelni azt is, hogy azzal kell beállítani. http://www.usbdev.ru/files/asmedia/. Egyelőre ez másodlagos, majd jövő héten foglalkozok vele, ha már megy a szerver és van NAS funkció.

Találtam egy érdekességet, van egy olyan dolog, hogy UASP, ami kb. azt jelenti, hogy párhuzamos művelet végzést tud támogatni az USB3. Az elődje a BOT, ami inkább soros jellegű volt ilyen szempontból. A különbség sebességben elég nagy azt mondják. A Linux-nál 3.5-ös kerneltől támogat ilyesmit, de elég bugos a driver, legalábbis egy 2 éves fórum bejegyzés szerint. A mostani 3.10-es kernel remélhetőleg már meg lett tákolva. Majd tesztelem, meg megnézem, hogy egyáltalán felismerte e UASP-t támogató eszköznek a kütyüt. A windows esetében is támogatva van az UASP, de csak win8-tól.

Kiderült az is, hogy van külön Ubuntu server image, és én balga desktopot telepítettem, úgyhogy most újrateszem a rendszert. http://odroid.in/ubuntu_14.04lts/ Próbálok odáig eljutni, hogy normálisan partícionálva legyen az SD kártya, és SSH-val kommunikálni tudjak a géppel. Utána mehet a samba fájl megosztás, a dockeresítés, meg a HDD standby beállítása. Szerintem ez még lesz nekem jó pár nap.

update 16-02-07

A BOT-ról kiderült, hogy bőven elég, kb 250MB/s-et tud, maga a vinyó meg max 160MB/s-et. SSD-nél indokolt az UASP, egyébként alaplapnak meg mindennek támogatni kell, azt mondják.

Javasoltam még egy ilyet HDD-hez, ha minden kötél szakad. https://help.ubuntu.com/community/ExternalDriveStandby Egyelőre nem volt időm foglalkozni vele.

Vannak furcsaságai a kütyünek.

A mountolásnál lsblk nem talált egy napig semmit, pedig rá volt dugva a vinyó és az SSH is. Volt, amikor nem bootolt be rendesen, és a power gombra sem reagált, úgyhogy kénytelen voltam kihúzni. Elképzelhető, hogy sérült tőle az oprendszert, nehéz megmondani. Mindenesetre nem rakom újra, mert azért megyeget. Csináltam az SD kártyán fsck-t, úgy néz ki azt szerette, azóta nem volt neki ilyen boot gondja. Az USB-s kütyüket akkor ismerte fel először, amikor rebootoltam úgy, hogy nem voltak rádugva, és újra rácsatlakoztattam őket. Onnantól tudom mountolni is. Lehet csak szutykos volt a csatlakozó, vagy az oprendszert sikerült helyretenni, passz.

A másik furcsaság, hogy a pendrive-ról csak olvasni tudott. Próbálkoztam ezzel-azzal, semmi nem segített. Később kiderült, hogy a HDD-re ír rendesen. Mivel az ext4-es, így gondoltam, hogy valami turpisság lehet a dologgal a fájlrendszerekkel kapcsolatban. Mint kiderült külön extra drivert kell telepíteni, hogy írni tudjak NTFS-re. Egy apt-get install ntfs-3g megoldotta a dolgot, azóta mountol rendesen.

SSH-t sem volt egyszerű működésre bírni. Első körben úgy tűnt, hogy nem tudok kommunikálni a kütyüvel a hálózaton keresztül és valami tűzfalas issue van. Pingelni tudtam a helyi IP-t, de socket server-t nem értem el. Így csináltam socket server-t: nc -l -v 1234 # starting the socket server és így kapcsolódtam rá: telnet 192.168.0.186 1234. Első körben ez sem működött. Localhost-tal tudtam kapcsolódni, de a helyi IP-t használva nem. Utána beléptem a modem (router funkciója is van) admin programjába. 1-2 hetes a kütyü, és most léptem be először. Csináltatott velem valami first access procedure-t vagy ilyesmit. Egy-két alapvető dolgot beállítottam, és csodálatos módon megjavult a dolog. Tudtam socket kapcsolatot létesíteni helyi IP-t használva a két gép között oda-vissza. Most vagy elgépeltem, vagy tényleg a modem tette helyre magát, passz. Nem hiszem, hogy elgépelés állt a háttérben, mert copy-paste volt a kód, szerintem a modem újraindulása ami segíthetett rajta. Próbáltam aznap is belépni a modemhez, amikor megkaptam, de a parental control meg hasonló hülyeségekkel letiltott, aztán nem volt időm foglalkozni vele. Ezek után újra nekifutottam az SSH-nak. Töröltem az egyedi config fájlt, amiben saját random port, meg minden ilyesmi be volt állítva, és megpróbáltam default configgal. A 22-es portra érdekes módon rátalált. Utána már csak a jelszavas beléptetést tiltottam le, és bemásoltam az authorized_keys-be a publikus kulcsomat. Az ssh root##kukac##192.168.0.186 szépen be is enged.

Hát szopás van vele rendesen, de számítottam rá, hogy inkompatibilis vagyok a Linux-al, és nekem semmi nem megy egyszerűen. :-)

Holnap kiterjesztem a rootfs-t a teljes SD kártyára és csinálok egy swap fájlt (azt mondják így egyszerűbb, és szerintük felesleges mindennek külön partíciót csinálni, mert kicsi az SD kártya). Utánanézek annak is, hogy az SD kártyán a journaling meg atime, meg hasonló dolgok le vannak e tiltva, hogy ne egye szét feleslegesen. Egyensúlyozni kell aközött, hogy a fájlrendszer vagy az SD kártya essen-e szét hamarabb... Vidám.
Utána beállítom neki ezt a HDD spindown-t, hogy ne pörgesse állandóan, mert csak az áramot eszi. Érdekes módon bekapcsolás után ha nem kerül USB-re, akkor felpörög, aztán leáll egy idő után. Ahogy USB-re dugom, onnantól meg állandóan pörög. Remélem sikerül beállítanom, hogy 1-2 perc után kapcsolja le magát. Vagy ha ez nem megy, akkor legalább abban reménykedem, hogy 1W-nál kevesebbet eszik.
Ha megvannak ezek, akkor még állítok a ventillátoron, hogy ne pörögjön túl gyakran, amúgy sem valószínű, hogy túlmelegedne a cucc.
Ezen kívül fellövök rá egy docker-t, meg beállítom a samba szerver-t, hogy tudjak fájlt megosztani.
Aztán szépen lassan rá fog kerülni minden statikus fájlom, és közben meg tudom majd tesztelni, hogy mennyire gyors nála az írás-olvasás. Utána ahogy készül a fájl, könyvjelző, jegyzet, stb. kategorizáló alkalmazásom, úgy telepítek át rá egyre több dolgot, amit jelenleg 10 különböző helyen tartok. Nagyjából ez most az elsődleges funkciója, hogy NAS-t tudjon, meg hogy megtaláljak egy fájlt, vagy könyvjelzőt, commentet kulcsszavak alapján tetszőleges kliens gépet használva. Ebben a tempóban szerintem lesz két hét - egy hónap mire eljutok idáig. Rá kell szánni az időt, meg minden feltaggelése is hosszadalmas, még úgy is, ha részben automatizálom.

Egyelőre nem tudom eldönteni, hogy hosszú távon mennyire marad stabil a rendszer és a kütyü maga, szóval még nem tudom, hogy megérte e, vagy jobban jártam volna én is valami magasabb fogyasztású ATOM vagy x86-os géppel. Működni működik, de a fenti furcsaságok, hogy nem mindig bootol, nem mindig ismer fel dolgokat, vagy kell egy nap pihenő neki, amíg átgondolja, hogy mi van rádugva az USB-re, ezek valahogy nem tetszenek. Remélem hosszú távon stabilizálódik a helyzet, és ezek megszűnnek. Kipróbáltam egy-két boot erejéig desktoppal is, azon is voltak hasonló jelenségek, amiket nem tudtam hova tenni, pl elindítottam egy video-t, és nem tudtam leállítani. Semmire nem reagált, sem esc-re, sem ctrl+alt+del-re, a végén ki kellett húznom. Power gomb-ra mint kiderült alapból nem reagál ennél a server oprendszernél sem valamiért. Egyelőre úgy néz ki, hogy azért stabilizálódik idővel a rendszer, már egy ideje nem voltak különösebb anomáliák, remélem ez így is marad hosszú távon, és jó vásárt csináltam vele. Meglátjuk.
62

Na közben kiderült, hogy az

inf · 2016. Feb. 12. (P), 00.11
Na közben kiderült, hogy az external HDD csak akkor pörög 24/7 ha nincs bedugva USB-be, vagy nem megy a szerver, egyébként 10 perc után ha idle, akkor jön a spin down. Gondolom az Ubuntu szabályozza nála, azért lehet így. Lényeg a lényeg, így végre sikerült fogyasztást mérnem.

Teljesen idle állapotban 4-5W között ugrál, ebből 2-3W az Odroid és 2W az external HDD úgy, hogy nem pörög. Ha használva van komolyabb terhelésen (2GB-os fájl tömörítése zip-el), akkor 14W a fogyasztás, amiből 6W az Odroid és 8W a HDD, ami pörög és I/O műveleteket hajt végre. A J1900-ról a netes írások alapján ugyanezzel a HDD-vel kb 12W és 28W jönne ki. Villanyszámlában napi 8 óra komolyabb használat és 16 óra idle esetében olyan havi 350Ft lehet a különbség (250Ft vs 600Ft), ami 5 évre kb. 20.000Ft-ot jelent, ami egy fél Odroid ára. Cserébe viszont az Odroid-nál nagyobb a kockázata annak, hogy 5 év előtt cserélni kell, tehát azt mondanám, hogy valamit valamiért, és szerintem a két megoldás egyformán jó.

Ami itt még érdekes lehet, hogy mindkettőt el lehetne vinni valami kisebb napelemről, ami aksit töltene, tehát nem kell, hogy a hálózatról menjenek. Ez azért rossz, mert kevésbé megbízható áramforrást jelent, és azért jó, mert így villámcsapás, stb. nincs rájuk semmi hatással. Elvileg wifi dongle is mehet bele, gondolom az sem eszik valami sokat, szóval a hálózati kapcsolat is megoldható így és lehet egy külső hatásoktól teljesen független rendszert csinálni megfelelő napelem tábla méretezéssel. Ha a max fogyasztást nézzük, akkor az Odroid-nál 14W*24h*31 = 10.4kWh, a J1900-nál 28W*24h*31 = 20.8kWh. Azt írják napelem téren, hogy 1nm napelem kb 15kWh-t termel havonta, szóval 1-2nm napelemmel meg egy komolyabb aksival megoldható lenne az üzemeltetése mindkettőnek. Nyilván a franc se szórakozik vele, de azért jó tudni. :-)
63

Fogyasztás

Hidvégi Gábor · 2016. Feb. 12. (P), 01.05
Lehet érdemes elgondolkodni egy SSD-n, ha belefér a keretbe, mert egyrészt gyorsabb, másrészt jóval kevesebbet fogyaszt, 0,2-0,3W üresjáratban, ennek tízszerese terhelés alatt, miután nem végez műveletet, azonnal idle lesz.

Emellett a processzornál is lehet játszani Linux alatt, valamilyen governor a program neve, ott ki lehet választani, hogy mennyire gyorsan skálázza a terhelés mellett az órajelet, és mennyi legyen a minimum.
64

Nem véletlen a HDD, jelenleg

inf · 2016. Feb. 12. (P), 16.49
Nem véletlen a HDD, jelenleg 600GB adatról van szó, ami inkább nőni fog, mint csökkenni. Az SD kártya ha a későbbiekben gallyra megy, akkor esetleg kicserélem SSD-re, aztán azon lesz a rendszer. Azt mondják, hogy egész jók már a mostani SD kártyák, van bennük wear leveling, szóval elméletileg bírniuk kell rendszerként (nem az olcsóakra gondolok). Még azért megnézem, hogy pontosan hogyan van beállítva a fájlrendszer rajta, hátha lehet ennél is jobb.
65

SD

Hidvégi Gábor · 2016. Feb. 12. (P), 17.01
Az SD nem egy életbiztosítás. A mostani gépemben van egy, azon van minden média, és átlagosan napi tíz megabájtot írok rá. Tavaly augusztusban vettem, és már egy ideje vacakol, bizonyos fájlokat két-három másodperc alatt ér el - pedig Samsung, illene jónak lennie. Mondjuk lehet, hogy az olvasónak van baja, nem tudom.
66

Én Sandisket vettem, elvileg

inf · 2016. Feb. 12. (P), 17.12
Én Sandisket vettem, elvileg ez a márka a csúcs középkategóriában. A Samsung szerintem viszonylag új ezen a piacon. Kétségkívül azért SSD-ben is vannak jó dolgai, úgyhogy ért hozzá az is. Nem tudom, meglátjuk én hogy járok vele hosszú távon. Egyelőre azt vettem észre, hogy a szabálytalan leállításokat nagyon megszenvedte a fájlrendszer. Hogy ez SD kártya vagy ext4 függő dolog, azt nehéz megmondani. Mindenesetre úgy néz ki, hogy szünetmentesre biztosan szükség lesz.
67

Azt mondják a szokásos

inf · 2016. Feb. 13. (Szo), 04.22
Azt mondják a szokásos noatime, no swap, no journaling valamit hoz rajta, meg esetleg néhány könyvtárat a memóriába lehet tenni. További lehetséges megoldás, hogy in-memory distro-t teszel rá, ilyen pl a Puppy Linux. Nem eszik sok memóriát, talán még annyit sem, mint az Ubuntu (250MB). Utánajárok, hogy tudok e ilyet, határozottan tetszik az ötlet.

Van ilyen, hogy FatDog (ez egy Puppy származék), ez van ARM-re is: http://distro.ibiblio.org/fatdog/web/ viszont desktop. 250MB memória kell neki ahhoz, hogy desktop-ként fusson, szóval elég jó. Utánanézek, hogy Puppy-val mi a helyzet szerver téren.
69

A HDD-ről nem tud bootolni?

Hidvégi Gábor · 2016. Feb. 13. (Szo), 11.32
A HDD-ről nem tud bootolni? Mondjuk szerintem ne foglalkozz az SD-vel, amíg nem lesz vele bajod, csak ne tárolj rajta fontos dolgot. Esetleg a konfigurációs fájlokról legyen biztonsági mentésed, az egész rendszert linux alatt pár paranccsal fel lehet telepíteni.
70

Hát én arra gondoltam, hogy

inf · 2016. Feb. 13. (Szo), 11.37
Hát én arra gondoltam, hogy automata backup-ot tolok bizonyos időközönként a HDD-re. Így ha tönkremenne az SD kártya, akkor se lenne nagyobb baj. Egyelőre nem tudom, hogy az adatbázis fájlja az SD kártyán vagy a HDD-n legyen. Tulajdonképpen sebességben nincs nagy különbség a kettő között, egyedül annyi a diffi, hogy pörgetné a vinyót.

Ez azt mondja, hogy nem jó külső vinyóra tenni, mert ha esetleg valamiért nincs jelen, és úgy próbálom elindítani, akkor nagyon nehéz megjavítani egy ilyen fail start után: http://dba.stackexchange.com/a/62037/37321
71

Ez, ha jól értem, a

Hidvégi Gábor · 2016. Feb. 13. (Szo), 14.50
Ez, ha jól értem, a PostgreSQL szerver indítására vonatkozik, ami elé legrosszabb esetben be tudsz tenni egy scriptet, ami ellenőrzi a meghajtó jelenlétét. Ha már fut, és közben leállt a forgás, akkor legközelebbi lemezhez való forduláskor felpörgeti - a mi backup szerverünk legalábbis így működik.

Egyébként meg tényleg nehéz kérdés, hogy hova érdemes tenni, szerintem oda, ahova neked szimpatikusabb, aztán majd kiderül, jó választás volt-e : )
72

Hát egyelőre tervben van,

inf · 2016. Feb. 13. (Szo), 14.59
Hát egyelőre tervben van, hogy dump-olok HDD-re, aztán gittel verziózom a dumpot, hogy ne foglaljon sok helyet. Az egész mentés biztosan meglesz 5 perc alatt, úgyhogy akár napi rendszerességgel mehetne. Annak próbálok most utánanézni, hogy ez mennyire egyeztethető össze a dockerezéssel, mert annál általában teljes data volume-okat szoktak backupolni, ami nem dump, hanem data fájlok.
73

Közben beszéltem a Puppy

inf · 2016. Feb. 15. (H), 05.51
Közben beszéltem a Puppy Linux ARM-es változatát (FatDog) vivő sráccal. Asztali elsősorban, szóval szervernek nem lesz jó. Nincs benne log rotation, meg hasonló szerveres dolgok, amiket külön bele kéne tenni. Azt mondta szerinte elég stabil. Telepíteni úgy lehetne, hogy külön build-et csinálok, van róla tutorial, meg minden franc, de elég macerás. És kb mindenhez, amit felrakok rá külön build kellene. Szóval ez az in-memory Linux-os dolog nekem egyelőre felejtős. Nagyon macerás, és én használni, nem fejleszteni szeretném ezeket a rendszereket. Talán majd néhány év múlva ha jobban kiforrott lesz és lesz szerveres változata, akkor érdemes visszatérni hozzá. Addig marad az Ubuntu server. Remélhetőleg nem eszi meg az SD kártyát. Ha igen, akkor teszek bele egy SSD-t, aztán egy olcsóbb SD kártyáról átadom annak a bootolást. Elvileg valahogy meg lehet tákolni, hogy úgy is működjön.

Most én ott tartok a rendszerrel, hogy át kell méretezni az SD kártyán a rootfs partíciót. Még nem világos, hogy egy sima gparted-el kiszedve a kártyát meg lehet e csinálni, vagy valami extra dolog van vele. Aztán fellövöm a samba-t, utána meg a docker-t, pgsql-t, neo4j-t, és egy nodejs teszt alkalmazást, ami használja a két adatbázist. Neo4j elég fura, azt írják, hogy minimum 2G memória és 16G lemezterület kell neki, ehhez képest docker példáknál 512M-el lövik csak fel. Nagyon összevissza, hogy most mi van, de gyanítom, hogy ennél kevesebb erőforrással is ellesz majd. Utánakérdeztem, hogy mi a minimum, meg a rootfs átméretezésnek is, meglátjuk.

H.Z.:

Esetleg tudnál valami tesztet mondani, amit le tudunk futtatni mindketten, hogy összehasonlítsuk a két rendszert?
74

Erre nincs ötletem. Ilyen

Há.Zé. · 2016. Feb. 15. (H), 10.14
Erre nincs ötletem. Ilyen tesztekkel sohasem foglalkoztam.
Egyáltalán mi az, amit szeretnél összehasonlítani?
Van millió féle benchmark program, csak kérdés, hogy ezek közül melyik az, ami van a te rendszeredre és x86-os debianra is.
De sok értelmét nem is látom. De ha nagyon izgat a dolog, nézd meg, mik azok, amik mennek nálad, aztán megnézem, van-e köztük olyan, ami debianra is telepíthető repoból. Nem ártana command line eszközöket találni, mert most egy "kopasz" rendszerem van, semmi GUI.
76

A rendszer teljesítményét

Hidvégi Gábor · 2016. Feb. 15. (H), 10.27
A rendszer teljesítményét szerintem egész jól le lehet mérni egy fordítással, például a php egy adott verzióját adott beállításokkal.
77

Amennyire tudom, ezzel csak

Há.Zé. · 2016. Feb. 15. (H), 10.37
Amennyire tudom, ezzel csak az adott architektúra fordítójának a teljesítményét teszteled. Összehasonlításra szvsz alkalmatlan, ha két, ennyire eltérő rendszeren futtatod.
Arról nem beszélve, hogy ezeken a gépeken kb. fél nap mire lefut.
Plusz kérdéses az is, hogy mi a teszt célja. Ha arra vagyok kíváncsi, hogy pl. proxyként, web- vagy önálló adatbázis szerverként mit bír, akkor már a hálózatot is be kell vonni a tesztbe.
78

Hát én konkrétan CPU

inf · 2016. Feb. 15. (H), 11.00
Hát én konkrétan CPU tesztelésre gondoltam. GUI nekem sincsen, nem tartom lényegesnek egy szervernél, hacsak nem direkt arra specifikus programot írsz pl md5 törő, stb.

A sysbench szerintem biztosan van neked is. Elvileg lehet egy ilyet kezdetnek, hogy számoltatsz vele prímeket:

root@odroid-server:~# sysbench --test=cpu --cpu-max-prime=20000 run
sysbench 0.4.12:  multi-threaded system evaluation benchmark

Running the test with following options:
Number of threads: 1

Doing CPU performance benchmark

Threads started!
Done.

Maximum prime number checked in CPU test: 20000


Test execution summary:
    total time:                          221.7556s
    total number of events:              10000
    total time taken by event execution: 221.7426
    per-request statistics:
         min:                                 22.15ms
         avg:                                 22.17ms
         max:                                 41.89ms
         approx.  95 percentile:              22.19ms

Threads fairness:
    events (avg/stddev):           10000.0000/0.00
    execution time (avg/stddev):   221.7426/0.00


Jó lenne valami olyasmi is, ami több magot használ. Sysbench az tud több thread-et, de nem vagyok benne biztos, hogy ezek egy vagy több magon futnak e.

szerk:
Azt írják, hogy thread lib függő és oprendszer függő lehet. Jó esetben az oprendszer automatikusan szétosztja a thread-eket a magok között. Mindjárt megnézem, hogy 16 thread-re mennyi időt ír.

root@odroid-server:~# sysbench --test=cpu --cpu-max-prime=20000 --num-threads=1
6 run
sysbench 0.4.12:  multi-threaded system evaluation benchmark

Running the test with following options:
Number of threads: 16

Doing CPU performance benchmark

Threads started!
Done.

Maximum prime number checked in CPU test: 20000


Test execution summary:
    total time:                          48.4097s
    total number of events:              10000
    total time taken by event execution: 773.6848
    per-request statistics:
         min:                                 22.19ms
         avg:                                 77.37ms
         max:                                232.29ms
         approx.  95 percentile:             113.37ms

Threads fairness:
    events (avg/stddev):           625.0000/86.27
    execution time (avg/stddev):   48.3553/0.03


Nem mindent értek, de ahogy nézem lement 222 sec-ről 48 sec-re a végrehajtási idő, ami egy 4.625-ös osztót jelent. Ez talán nem annyira meglepő, gondolom az 1 szálasat egy erősebb magnak adta (2 féle van benne 4-4 db), itt meg mind a 8 magot használta. Az erősebb mag elvileg 2-3x tud többet, mint a gyengébb, úgyhogy nyers matekkal 5.3-6 között kellene lennie. Ezt valamivel alulmúlta. Csinálok egy táblázatot az Odroidról is meg majd később a PC-ről is.

Odroid XU4:
threads | total time
1 | 222
2 | 111
3 | 85
4 | 73
5 | 97
6 | 55
7 | 52
8 | 49
9 | 49
16 | 48


Max 5 diff van az időkben többször mérve, szóval tűrhető a szórás. Ami érdekes, hogy 5 thread-el lényegesen lassabb, mint 4 vagy 6 thread-el. Franc tudja, hogy miért van így. :-)
79

Talán amikor az 5-öst

Há.Zé. · 2016. Feb. 15. (H), 11.48
Talán amikor az 5-öst futtattad, valami más is beindult mögötte egy rövid időre. Egyébként amennyire tudom, cpu tesztet nem érdemes több szálon futtatni, mint ahány mag van a rendszerben (ha HT-s proci, akkor *2)
86

Pont ezért mértem többször

inf · 2016. Feb. 15. (H), 19.22
Pont ezért mértem többször is. Ott van valami anomália, ami miatt a benchmark a vártnál gyengébben teljesít.
80

sysbench eredmény

Há.Zé. · 2016. Feb. 15. (H), 11.49
root@minipc:~# sysbench --test=cpu --cpu-max-prime=20000 run
sysbench 0.4.12:  multi-threaded system evaluation benchmark

Running the test with following options:
Number of threads: 1

Doing CPU performance benchmark

Threads started!
Done.

Maximum prime number checked in CPU test: 20000


Test execution summary:
    total time:                          48.3328s
    total number of events:              10000
    total time taken by event execution: 48.3294
    per-request statistics:
         min:                                  4.83ms
         avg:                                  4.83ms
         max:                                 18.16ms
         approx.  95 percentile:               4.83ms

Threads fairness:
    events (avg/stddev):           10000.0000/0.00
    execution time (avg/stddev):   48.3294/0.00

root@minipc:~# sysbench --test=cpu --cpu-max-prime=20000 run --num-threads=4
sysbench 0.4.12:  multi-threaded system evaluation benchmark

Running the test with following options:
Number of threads: 4

Doing CPU performance benchmark

Threads started!
Done.

Maximum prime number checked in CPU test: 20000


Test execution summary:
    total time:                          12.0884s
    total number of events:              10000
    total time taken by event execution: 48.3357
    per-request statistics:
         min:                                  4.83ms
         avg:                                  4.83ms
         max:                                 11.86ms
         approx.  95 percentile:               4.83ms

Threads fairness:
    events (avg/stddev):           2500.0000/0.00
    execution time (avg/stddev):   12.0839/0.00
81

Fura

Hidvégi Gábor · 2016. Feb. 15. (H), 12.28
Lefuttattam a négymagos, 3,2 GHz-es Xeon szerverünkön (mondjuk nem mai darab), és egy szálra 132, négyre pedig 48 másodperc jött ki (sysbench 5.0).
82

Hát az már nagyon öreg lehet.

Há.Zé. · 2016. Feb. 15. (H), 13.06
Hát az már nagyon öreg lehet. Még dolgoztam, amikor a desktop gépemet összeraktam (8+ éves, Core2Duo 2.1GHz)

# sysbench --test=cpu --cpu-max-prime=20000 run
sysbench 0.4.12:  multi-threaded system evaluation benchmark

Running the test with following options:
Number of threads: 1

Doing CPU performance benchmark

Threads started!
Done.

Maximum prime number checked in CPU test: 20000


Test execution summary:
    total time:                          55.2263s
    total number of events:              10000
    total time taken by event execution: 55.2247
    per-request statistics:
         min:                                  5.52ms
         avg:                                  5.52ms
         max:                                  5.57ms
         approx.  95 percentile:               5.53ms

Threads fairness:
    events (avg/stddev):           10000.0000/0.00
    execution time (avg/stddev):   55.2247/0.00


Szóval vagy nagyon régi az a Xeon, vagy valami nem stimmel vele...
84

Szerintem nagyjából hét-nyolc

Hidvégi Gábor · 2016. Feb. 15. (H), 13.25
Szerintem nagyjából hét-nyolc éves. Egy újabbon, ami 1,85GHz-es Xeon, egymagos virtuális gép, 37 másodperc (0.4.12).
83

Változott a módszer

Hidvégi Gábor · 2016. Feb. 15. (H), 13.25
Mint írtam, 0.5-ös sysbench-csel mértem. 0.4-essel 63 másodperc ugyanaz 132 helyett, négy szállal meg 49.

Ezek után nem tudom, mennyit érdemes adni erre a programra.
85

No igen. Ez a verzió eltérés

Há.Zé. · 2016. Feb. 15. (H), 14.41
No igen. Ez a verzió eltérés nem tűnt fel.
És többek közt erről beszélek: nem tudok olyan performancia tesztről, ami valóban megbízható.
Mert egy akármilyen szoftver fordítása is, ha rendesen csinálod, akkor bekonfigurálja magát az adott platformra, ezért esetleg totál más forrásokat is belefordít egyiken, mint a másikon.
88

Azt hiszem ennek indítok egy

inf · 2016. Feb. 15. (H), 19.28
Azt hiszem ennek indítok egy külön topic-ot, hátha valaki tud ilyen tesztről. Userbenchmark meg ilyesmi úgy tudom linux alatt nem nagyon van, úgyhogy komplex teszt eredményeket kapni lehet esélytelen. Sysbench-nél nyilván azonos verzióra gondoltunk, vagy minimum azonos major verzióra, én sejtettem, hogy eltérő verzióra más eredményeket ad.
87

No akkor elvileg 4x gyorsabb

inf · 2016. Feb. 15. (H), 19.25
No akkor elvileg 4x gyorsabb a tiéd, legalábbis ha prímek számolásáról van szó. Lehet, hogy jobb vásárt csináltál. Szokott lenni egy rakás teszt, amikben eltérően szoktak teljesíteni a processzorok architektúra függően. Mindjárt nézek még, hátha a sysbench is tud mást is, esetleg vegyesen tesztelni.
89

Hogy ne érezd olyan

Hidvégi Gábor · 2016. Feb. 15. (H), 19.56
Hogy ne érezd olyan kényelmetlenül magad, lemértem az én MIPS Creator CI20-amat, az egy szálon 350 másodperc alatt végez, úgyhogy az enyém rövidebb : )

Mondjuk a fogyasztása ennek egy watt óránként, azaz nagyjából arányosan kevesebb a teljesítményével az Intelhez képest.
90

Blaze ajánlása szerint mértem

inf · 2016. Feb. 16. (K), 18.03
Blaze ajánlása szerint mértem stress-ng-vel is. Ez talán valamivel átfogóbban tesztel, mintha csak prímeket néznénk.

root@odroid-server:~# stress-ng --cpu 8 --cpu-method matrixprod --metrics-brief -t 60
stress-ng: info: [3205] dispatching hogs: 8 cpu
stress-ng: info: [3205] successful run completed in 60.06s
stress-ng: info: [3205] stressor      bogo ops real time  usr time  sys time   bogo ops/s   bogo ops/s
stress-ng: info: [3205]                          (secs)    (secs)    (secs)   (real time) (usr+sys time)
stress-ng: info: [3205] cpu              12914     60.01    467.36      0.23       215.19        27.62


Neked gondolom 4 cpu kell majd. Nem igazán tudom, hogy mit kéne nézni, gondolom az ops számot, amit 1 perc alatt csinált, szóval a 12914-et.
91

stress-ng: unrecognized

Há.Zé. · 2016. Feb. 16. (K), 18.14
stress-ng: unrecognized option '--cpu-method'
stress-ng, version 0.01.32
92

0.03.15 van fent nekem.

inf · 2016. Feb. 16. (K), 19.14
0.03.15 van fent nekem. próbáld frissíteni, tutira van debian-ra is újabb verzió.
93

Jessie-backports a

Há.Zé. · 2016. Feb. 16. (K), 19.34
Jessie-backports a legfrissebb ami szóba jöhet, ott még régebhi van. Mivel ez már nagyjából a végleges host, idegen forrásból nem tennék rá semmit.
94

Ok. Akkor hagyjuk.

inf · 2016. Feb. 16. (K), 19.57
Ok. Akkor hagyjuk. Én is inkább telepítéssel foglalkozok ma. Samba-t akarom belőni, meg ha lehet, akkor neo4j-t, pgsql-t, meg nodejs-t is. Úgy döntöttem, hogy docker-t hagyom későbbre. Engem nem győzött meg, hogy szükségem van rá, sokban meg szerintem úgysem platform függő a nodejs kód, amit írok.
75

Ezek a speciális operációs

Hidvégi Gábor · 2016. Feb. 15. (H), 10.25
Ezek a speciális operációs rendszerek arra jók, hogy egyszer megnézd, de semmi komolyabbra. Van mögöttük pár ember, akik bármikor otthagyhatják, összevesznek a barátnőjükkel, te meg lesheted a bugokat.

Ezeknek a nem X86 alapú rendszereknek (hardver és szoftver) a support a leggyengébb pontjuk; amikor megveszed, akkor még van rá, de pár év, és a közösség (ha volt) távozik mögüle. A netről szép lassan eltűnnek a hozzá való binárisok, a tutorialok, a meglévő szoftverek csak bizonyos verziójú library-kkel működnek együtt, amit néha jobb híján már csak kézzel tudsz lefordítani.

Úgyhogy - sajnos - a leginkább a mainstream-mel érdemes menni.
68

Egyesek szerint az RPI

inf · 2016. Feb. 13. (Szo), 04.31
Egyesek szerint az RPI hajlamos eltörni az SD kártyákat. Valami ilyesmit írnak, hogy ingadozik a feszültség a nem megfelelő hardver miatt, és ezért mennek tönkre vele. Az RPI 1 B+ és újabb változatokban már elvileg van szabályozó. Remélhetőleg az én Odroidomnak sincs ilyen baja, na legalábbis nincs rá sok google találat: "odroid sd card corruption" vs. "rpi sd card corruption", azért elég nagy a különbség.
95

Sikerült belőni végül a

inf · 2016. Feb. 19. (P), 23.14
Sikerült belőni végül a szervert.

Most teszteltem Samba-t, akadás nélkül játsza a gépem a fullHD videot. Így, hogy videot streamelek 15% CPU és 0.3% memória a terhelése. Amikor idle 0.3% CPU és 0.1% memória.

A node amikor idle 0.7% CPU-t és 0.8% memóriát eszik.

A postgres amikor idle 0.3% CPU és 0.6% memória, amit eszik.

A neo4j terheli jelenleg a legjobban, 5% memória és 10% CPU amikor idle. Bonyolultabb lekérdezéseket még nem próbáltam vele, de szerintem simán felviszi 100%-ra a CPU-t. A memóriát limitáltam neki 0.75GB-ban, mert azt is képes megenni. Nem biztos, hogy használni fogom, nem annyira lightweight, mint a többi program, viszont nagyon hasznos ha gráfokkal dolgozik az ember. Majd kiderül, hogy mennyire lesz szükség bonyolultabb lekérdezésekre.

Egyelőre tetszik, amit látok. Egyedül a wifi sebessége nem jön be. Mint kiderült elég keményen megtévesztik a fogyasztókat. A 150Mbps-nek reklámozott wifi kártyák általában 40-50Mbps-t tudnak. Meglepődtem, de Linux-on még ennél is gyengébben muzsikált: 24Mbps-t mértem. Azt hiszem kihúzok néhány kábelt a modemtől a gépekig, mert ez így fos. Kábelen így, hogy Samba tuninggal nem is foglalkoztam 680Mbps-t mértem. Szvsz a HDD limitálhat. Az USB3 és a LAN ennél elvileg jóval többet is tud. Megpróbálom majd tuningolni, de már ezzel is elégedett lennék.