ugrás a tartalomhoz

Archívum - Május 29, 2013 - Fórum téma

Zenei weblaphoz vélemény (újratöltve)

Szuperjég · 2013. Május. 29. (Sze), 16.52
Sziasztok!

Egy korábban elkészített honlapot átalakítottam. Ez egyike a két honlapnak, amit nem magamnak csináltam. Biztosan volt mindenkinek pár ilyen "kísérletező projektje".

Szóval annak ellenére, hogy már volt itt ez a téma (talán háromszor:P), ha valakinek van esetleg véleménye, azt örömmel fogadnám.

Lenne egy kérdésem is. Ilyen egyszerű CSS/HTML oldalakat érdemes Wordpress témává alakítani?

link a laphoz

Előre is köszönöm.
 

Jogosultság kezelés - csak a szerző tudja szerkeszteni a cikkét

inf · 2013. Május. 29. (Sze), 00.23
Sziasztok!

Jogosultság kezeléssel van egy problémám, amire nem tudtam kiagyalni általánosan használható rendszert. Vagy nem létezik ilyen, vagy a hiba bennem van.

Alapból úgy tárolom a szabályokat, hogy van egy listám az erőforrásokról és a műveletekről, amiket rajtuk lehet végezni. Ezt beszórtam egy táblába, aztán csináltam szerepköröket, amikhez hozzárendeltem ezeket a jogokat. A szerepköröket meg nyilván felhasználókhoz rendeltem hozzá. Ezzel így szerintem megfelelő.

A gond ott kezdődik, ha olyan dolgok jönnek be, ahol megszorítások vannak 1-1 erőforrásra. Ha mondjuk egy adminnak adok jogot a cikkek szerkesztésére, akkor "PUT article/*" jogkört kap, viszont ha egy mezei felhasználónak akarom megengedni, hogy az általa beküldött tartalmakat tudja szerkeszteni, akkor az előbbi jogkört úgy kell szűkítenem, hogy a * csak a saját cikkeinek az id-jére érvényes.

Ez egy általánosan előforduló dolog, pl a felhasználónak van egy munkamenete, aminél azt szeretném, hogy ki tudjon jelentkezni. Nyilván ilyenkor a "DELETE session/*" -re kap engedélyt, ahol a * az aktuális session ID lehet csak.

Egyelőre csak annyi jutott eszembe, hogy berakok egy flag-et a jogosultságokhoz, hogy általánosan vagy szűkítetten kell e értelmezni őket, illetve kézzel megírom minden egyes táblára az ellenőrzést, hogy az adott munkamenet felhasználójához tartozik e az adott sor... Esetleg van erre valami jobb megoldás? Egyelőre úgy vagyok vele, hogy adatbázis szinten meg tudom oldani a jogosultság kezelést, de egyre inkább úgy néz ki, hogy kénytelen leszek áttenni szerver oldali nyelvre, ahhoz, hogy rugalmas szabályokat tudjak csinálni.

Van egy másik lehetőség is, a felhasználók kapnak egyedi jogköröket, pl: "PUT article/123", és így tovább az összes cikkre külön külön. Ez nekem egy kicsit fapadosnak tűnik, de első ránézésre működőképes elgondolás.