ugrás a tartalomhoz

Archívum - 2010 - Fórum téma

január 6

aloldalakat a content részbe

Batka1985 · 2010. Jan. 6. (Sze), 15.09
Sziasztok, nagy segítség kéne. Kezdő vagyok csak html és css amivel eddig dolgoztam!
Az oldalam felépítése header, content, footer és a bal oldalon egy menüsáv. Alapból azt szerettem volna h az aloldalak mindig a contetnt részben jelenjenek meg. Ezt el is értem a netről letöltött java script segítségével. Viszont ez a script minden frissítéskor és oldal ujratöltésekor a főoldalt tölti be. Ez elég problémás számomra, főleg mióta képgalériát is csinálok az oldalra. Ott az történik, h: katt. a kiválasztott képre, az megjelenik eredeti méretben, majd mikor a böngésző "vissza" gombjára kattintok h a köv. képet is megnézhessem, ekkor ujra a főoldalt tölti be nekem és megint mehetek a menübe kikereshetem a képgaléria almenüt és ujra katt a képre. Hát ez így borzasztó! Kérlek beneteket javasoljatok megoldásokat, v vlmi olyan scriptet mutassatok ami nem ezt produkálja. Nagyon kéne a segítség!
Köszi!
 

xml vagy mysql?

adee · 2010. Jan. 6. (Sze), 13.31
Sziasztok!

Nagy mennyiségű adatok tárolására, és rendszeres lekérdezésére, melyik a jobb megoldás? Ha xmlben tárolom az adatokat, vagy mysql adatbázisban? Mondjuk egy iwiw szintű rendszert képzeljetek el.

Köszi.
 

január 5

Parse error: syntax error, unexpected '}'

lea · 2010. Jan. 5. (K), 09.40
Sziasztok, egy web oldalon nem tudom megnyitni az írásokat,ezt írja ki:

Parse error: syntax error, unexpected '}' in /usr/home/douglas/betuvetes.hu/sites/all/modules/contemplate/contemplate.module(834) : eval()'d code on line 42

SEGÍTSETEK!
 

január 4

PHP tömb deklarálás

supi007 · 2010. Jan. 4. (H), 21.54
Hello,

Segítséget szeretnék kérni.
Egy hozzáértő hogyan csinálná azt, hogy egy adatbázisból lekérdez és az eredményt belerakja egy tömbbe.
Aztán pedig php-vel kiíratja a tömb első 5 elemét?
A válaszokat előre is köszönöm.

supesz
 

Egyszerű képváltó script keresése

Librama · 2010. Jan. 4. (H), 21.36
Sziasztok!

Egy egyszerű képváltó-képsorozat megjelenítő Javascript (rosszabb esetben flash) kisalkalmazás kellene, ami semmi mást nem csinál, mint beállítható méretben egymás után a megadott képeket léptetve, a váltások közt áttűnéssel, időzítve mutat.
 

gyerek div szélessége nagyobb, mint a szülőé?

Pal_ur · 2010. Jan. 4. (H), 15.22
Üdv,

olyanon küzdöm, hogy dinamikusan változó szélességű menüpontok alá almenüpontokat illesszek.

<li class="menuitem"><a href="#">Elem</a>
<div id="menu-outer">
<ul><li>Szöveg</li></ul>
</div>
</li>
A "menuitem" listaelemnek nem szeretnék (és nem is tudok) width értéket megadni, mert abban változó tartalmak vannak. Viszont szeretném, ha a menu-outer szélesebb lenne, mint a listaelem. Width érték sehol nincsen megadva, a releváns css mindössze ennyi:

li.menuitem {
height: 60px;
}
li.menuitem a {
padding: 15px 25px 20px 20px;
line-height: 50px; 
}
li #menu-outer {
display: block;
}
Hogyan tudnám megvalósítani?

Köszönöm,

P.
 

január 2

CSS öröklési hiba

Viper · 2010. Jan. 2. (Szo), 20.52
Sziasztok!

Eddig úgy éreztem, hogy a css öröklési alapjait tudom, de most elbizonytalanodtam. Itt egy "félig" teszt oldal:

CSS Teszt

Probléma no. 1.: a "Felhaszn. név" és "jelszó" fontmérete. Ezt honnan veszi és miért? ( a css-ben szándékosan elcseszett pici fontméret van )

Probléma no. 2.: IE-ben miért nincs középen a div?

Illetve egy általános kérdés: hogyan is megy a css-ben az öröklés ( törölheti valami az öröklést? ), illetve ha egy adott elemen van "style" attribútum is és "class" is, akkor az hogyan kerül összeféslülésre?ű

Előre is köszi,

Tom
 

CSS div függőleges kitöltés

larryhughes · 2010. Jan. 2. (Szo), 12.36
Üdv!
Erősen ismerkedőben a CSS-el, egy olyan problémába ütköztem, amit jónéhány napi guglizás után sem sikerült megoldanom.
Van egy egyszerű honlap struktúra:

<div id="header">valami</div>
<div id="content">valami</div>
<div id="footer">valami</div>
A header és a footer 50px. Hogyan lehet megcsinálni azt, hogy a content div kitöltse a böngészőben a rendelkezésére álló függőleges teret úgy, hogy a footer a böngésző aljához illeszkedjen? A content tartalma esetenként csak néhány szó, ezért az nem mindig tudja biztosítani, hogy a honlap alja elérje a böngésző alját (különösen nagyobb felbontások esetén).
Néhány leírás alapján én ezzel próbálkoztam:

html {
height: 100%;
}
body {
height: 100%;
margin: 0px;
padding: 0px;
}
#header {
width: 850px;
height: 50px;
margin: auto;
}
#content {
width: 850px;
min-height: 100%; 
margin: auto;
}
#footer {
width: 850px;
height: 50px;
margin: auto;
}
Sajnos ez sem igazán megfelelő, mert ekkor viszont már megjelenik a görgetősáv, és a footert csak legörgetve lehet elérni.
 

Javascript szülő osztály hívásának továbbörökítése

inf3rno · 2010. Jan. 2. (Szo), 04.24
Üdv.

Van egy kis gondom, amire nem találtam semmilyen megoldást.
A lényeg, hogy származtatni szeretnék osztályokat egymásból, és a szülő osztály függvényeit elérni. A gondom az, hogy a szülő osztályból hívott függvényben a this.parent nem a nagyszülőre, hanem a szülőre vonatkozik, és így végtelen ciklusba kerül. Ez persze logikus, viszont kíváncsi vagyok létezik e megoldás ennek kikerülésére.

Itt egy példa:

Object.prototype.extend=function (source)
{
	if (source)
	{
		for (var property in source)
		{
			if
			(
				(property in Object.prototype)
				?
					source[property]!==Object.prototype[property]
				&&
					this[property]===Object.prototype[property]
				:
					!(property in this)
			)
			{
				this[property]=source[property];
			}
		}
	}
	return this;
};

Object.prototype.implement=function (source)
{
	if (source)
	{
		for (var property in source)
		{
			if
			(
				!(property in Object.prototype)
			||
				source[property]!==Object.prototype[property]
			)
			{
				this[property]=source[property];
			}
		}
	}
	return this;
};
	
Class=function (source)
{
	return function ()
	{
		if (this.initialize instanceof Function)
		{
			this.initialize.apply(this,arguments);
		}
	}.implement(source);
};

Function.prototype.extend(
{
	extend: function (source)
	{
		this.prototype.extend(source.prototype);
		this.prototype.parent=source.prototype;
		return this;
	},
	implement: function (source)
	{
		this.prototype.implement(source);
		return this;
	}
});
	
var a=new Class(
{
	initialize: function ()
	{
		this.a=1;
	}
});

var b=new Class(
{
	initialize: function ()
	{
		this.parent.initialize.apply(this,arguments);
		this.b=1;
	}
}).extend(a);

var c=new Class(
{
	initialize: function ()
	{
		this.parent.initialize.apply(this,arguments);
		this.c=1;
	}
}).extend(b);

var d=new c;
alert(d.a && d.b && d.c);
 

január 1

PHP fórum készítése

reagenross · 2010. Jan. 1. (P), 21.22
Sziasztok,

egy egyszerűbb fórumot csinálok php-vel. A mySQL adatbázisban a táblák a topic nevek,
a hozzászólások pedig a táblák mezőiben vannak letárolva. A problémám az, hogy nem tudok ékezetes karaktereket bevinni, valamint a táblák neveimben(azaz a topic nevekben) szóközt alkalmazni.

A hozzászólásokban sikerült ékezetes karaktereket bevinnem, úgy hogy a hozzászólást URL-é kódolom majd amikor a megjelenítésre kerül a sor visszakódolom. Ez azonban nem működik a táblanevek esetében.

A szóközös problémára van egy ötletem: bevitelnél egy speciális karaktersorozattal helyettesíteném a szóközt, majd kiolvasásnál visszaalakítanám szóközzé. De jobban örülnék ha lenne erre valami elegánsabb megoldás.

Összegezve:
-Hogyan tudnék ékezetes karaktereket a táblák neveiben megjeleníteni?
-Hogyan tudnék szóközöket a táblák neveiben megjeleníteni egyszerűen?