ugrás a tartalomhoz

xml vagy mysql?

adee · 2010. Jan. 6. (Sze), 13.31
Sziasztok!

Nagy mennyiségű adatok tárolására, és rendszeres lekérdezésére, melyik a jobb megoldás? Ha xmlben tárolom az adatokat, vagy mysql adatbázisban? Mondjuk egy iwiw szintű rendszert képzeljetek el.

Köszi.
 
1

Egyik sem?

Poetro · 2010. Jan. 6. (Sze), 17.06
Mondjuk attól függ mekkora mennyiségű adatról van szó, és azokat hogyan kérdezed le. Lehet érdemes lenne egy No SQL megoldásnak utána járni, persze mindez függ a fentiektől is.
2

Na ne!!

Thomas · 2010. Jan. 6. (Sze), 19.40
XML-ben tárolást mindenképp felejtsd el! Csak gondolj bele, hogy egy többmillió rekordot tartalmazó adatbázist gyakorlatilag plain text fájlban tárolni. Képtelenség és lehetetlen. Csak az XML fedolgozása megroggyantaná a szervert...

A MySQL gyors, ügyes, de ilyen nagyméretű adatbázison bizony nyökög. Inkább más, izmosabb db kiszolgálót javaslok, mondjuk PostgreSQL-t.

Az iwiw a Sun által biztosított szerverparkon fut:
http://hu.sun.com/sunnews/press/2009/09-01-23.jsp
3

Az XML nem alkalmas nagy webes rendszerekhez

oszi330 · 2010. Jan. 7. (Cs), 10.35
XML esetén XPath kifejezésekkel operálva lehet lekézdezéseket végezni.
De az XML pazarolja a helyet talán a legjobban, arról nem is beszélve, hogy bármit szeretnél az XML-lel csinálni a TELJES XML-t parse-olni kell, esetleg validálni is, és csak ezután tudod elérni az elemeket, ez nagy (> 100 M) adatbázis esetén megvalósíthatatlan. Az XML-t kisebb alkalmazásokra, platformfüggetlen adatcserére, találták ki, XSLT-vel XHTML-t lehet előállítani belőle.

A MySQL esetében kezedben van a relációs adatbáziskezelők legtöbb eszköze: join, group by, subqueryk, tranzakció kezelés, tábla lockolás ...

Ami szóba jöhetnek még a Kulcs-Érték adatbáziskezelők, amelyek nagy sebességet tudnak.
Ezeket például cachelésre lehet használni, akár teljesen a memórában dolgozva a memcache kiváltására, de találkozni lehet olyan nagy terhelthetőségű rendszereknél is, ahol nem szükségesek a relációs műveletek, könnyen megvalósítható minden a kulcs-érték párokkal, például real-time search megoldásnál, webakademia.hu-n böngészve olvastam, hogy akár még egy twitter komplexítású rendszer is megvalósítható lehetne vele.
4

köszi

adee · 2010. Jan. 7. (Cs), 23.36
Köszi mindenkinek. Az XML-t elvetettem, átmenetileg mysql-lel fogok dolgozni, amíg elbírja a rendszer. Ez a redis, memcache dolog viszont szimpatikusnak tűnik, már elkezdtem tanulmányozni. Ha valaki esetleg már alkalmazta, várom az észrevételeit!