Archívum - 2010 - Fórum téma
június 27
jQuery és prototype összeakad
Sziasztok!
Kaptam most egy weboldalt, hogy szerkesztgessem át, van benne minden finomság, a jquery és a prototype is meg van hívva. Viszont gyönyörűen összeakad a kettő.
Annyit sikerült kigugliznom, hogy ha a $ jelet pl. jQuery-re cserélem, akkor szépen fog futni együtt. Ez a kis egyszerű scriptecskénél működött is, viszont itt egy másik, ami nekem már magas (t.i. nem nagyon értek a javascripthez sajnos).
Lenne itt egy bátor úriember, aki ebben tudna segíteni egy js-hez béna lánykának ezt orvosolni, hogy mit is kellene az alábbi scriptben átírni, hogy ne akadjon össze a prototype-pal?
Előre is köszi!
Kaptam most egy weboldalt, hogy szerkesztgessem át, van benne minden finomság, a jquery és a prototype is meg van hívva. Viszont gyönyörűen összeakad a kettő.
Annyit sikerült kigugliznom, hogy ha a $ jelet pl. jQuery-re cserélem, akkor szépen fog futni együtt. Ez a kis egyszerű scriptecskénél működött is, viszont itt egy másik, ami nekem már magas (t.i. nem nagyon értek a javascripthez sajnos).
Lenne itt egy bátor úriember, aki ebben tudna segíteni egy js-hez béna lánykának ezt orvosolni, hogy mit is kellene az alábbi scriptben átírni, hogy ne akadjon össze a prototype-pal?
Előre is köszi!
június 27
Array return PHP-ben
Sziasztok!
Néztem manuálban, de tudok rájönni, hogy hogyan kell tömböt returnolni. Az alábbi kód valamiért nem működik, de nem értem mi vele a baj, mert több oldalon is ezt a megoldást ajánlották a forumozók.
function kiolvas(){
/*bla
bla*/
while ($output=mysqli_fetch_row($query)) {/*akármi*/
}
return $output;
}
Idáig a kívánt eredményt kapom.
Innen viszont már üres a tömb:
kiolvas();
$c=kiolvas();
for ($i=0;$i<=count($c);$i++) {echo "<option value=$c[$i]".">"."$c[$i]";}
}
Miért nem adódik át az érték?
■ Néztem manuálban, de tudok rájönni, hogy hogyan kell tömböt returnolni. Az alábbi kód valamiért nem működik, de nem értem mi vele a baj, mert több oldalon is ezt a megoldást ajánlották a forumozók.
function kiolvas(){
/*bla
bla*/
while ($output=mysqli_fetch_row($query)) {/*akármi*/
}
return $output;
}
Idáig a kívánt eredményt kapom.
Innen viszont már üres a tömb:
kiolvas();
$c=kiolvas();
for ($i=0;$i<=count($c);$i++) {echo "<option value=$c[$i]".">"."$c[$i]";}
}
Miért nem adódik át az érték?
Wordpress - WP Photo Album Plus
Sziasztok,
van ez a Plugin, a WP Photo Album Plus (http://wordpress.org/extend/plugins/wp-photo-album-plus/).
Több dolgot is szeretnék megvalósítani.
1) Először is, valami okból kifolyólag nem kezeli az ő,ű betűket (az ó,ä,á,é rendben van, furcsa módon). Ezt valahogy meglehetne oldani? Sajnos a pluginnek nem nagyon van támogatása, ha valaki rá tudna pillantani a kódra, nagyon örülnék, én nem tudom meghatározni, hogy mondjuk egyszerűen egy pár függvényt utf-8 paraméterrel kéne meghívni, vagy valami...
2) A kezdőlapomon szeretném megjeleníteni, hogy a képgaléria mikor módosult utoljára (mikor és esetleg melyik albumba töltöttek fel képeket.) Sajnos a page, amin van, nem módosul, ezért a lastmodified-beépített-wordpress-dolog nem fog működni. Tippek hogy ezt hogy tudnám megoldani?
Előre is örök hálám!
■ van ez a Plugin, a WP Photo Album Plus (http://wordpress.org/extend/plugins/wp-photo-album-plus/).
Több dolgot is szeretnék megvalósítani.
1) Először is, valami okból kifolyólag nem kezeli az ő,ű betűket (az ó,ä,á,é rendben van, furcsa módon). Ezt valahogy meglehetne oldani? Sajnos a pluginnek nem nagyon van támogatása, ha valaki rá tudna pillantani a kódra, nagyon örülnék, én nem tudom meghatározni, hogy mondjuk egyszerűen egy pár függvényt utf-8 paraméterrel kéne meghívni, vagy valami...
2) A kezdőlapomon szeretném megjeleníteni, hogy a képgaléria mikor módosult utoljára (mikor és esetleg melyik albumba töltöttek fel képeket.) Sajnos a page, amin van, nem módosul, ezért a lastmodified-beépített-wordpress-dolog nem fog működni. Tippek hogy ezt hogy tudnám megoldani?
Előre is örök hálám!
Wordpress - legújabb két post címének kiíratása
Sziasztok,
Wordpress 3.0-ban hogy tudnám kiíratni az utolsó (legújabb) 2 post címét és permalinkjét? A Codexet nézegetve nem találtam semmit.
Esetleg már az is jó lenne, ha csak az utolsó címét íratnám ki. Elvileg ezt a Loop segítségével valahogy megtudom csinálni: (http://codex.wordpress.org/Function_Reference/query_posts)
Show the latest post (only) on the front page.
De nem sikerült rájönnöm, hogy ezt hogy lehetne megcsinálni :(
Valaki tudna segíteni? Előre is köszönöm!
■ Wordpress 3.0-ban hogy tudnám kiíratni az utolsó (legújabb) 2 post címét és permalinkjét? A Codexet nézegetve nem találtam semmit.
Esetleg már az is jó lenne, ha csak az utolsó címét íratnám ki. Elvileg ezt a Loop segítségével valahogy megtudom csinálni: (http://codex.wordpress.org/Function_Reference/query_posts)
Show the latest post (only) on the front page.
De nem sikerült rájönnöm, hogy ezt hogy lehetne megcsinálni :(
Valaki tudna segíteni? Előre is köszönöm!
Wordpress - hol van az alapértelmezett szöveg
Sziasztok,
épp egy saját Wordpress sablont gyártok itt nagyban, és a hozzászolásokat a segítségével illesztem be az oldalba. Ez nagyon szépen működik, csak éppen alapértelmezetten ezt írja ki a hozzászólások fölé: "Itt és most mond el a véleményedet".
Namármost, azon kívül, hogy lol, ezt hol tudnám átírni? Akárhogy is kerestem, nem találtam azt a fájlt, amiben ez a szöveg lenne. Hol tudnám ezt lecserélni?
Előre is köszönök minden segítséget!
■ épp egy saját Wordpress sablont gyártok itt nagyban, és a hozzászolásokat a
<?php comments_template(); // Get wp-comments.php template ?>
Namármost, azon kívül, hogy lol, ezt hol tudnám átírni? Akárhogy is kerestem, nem találtam azt a fájlt, amiben ez a szöveg lenne. Hol tudnám ezt lecserélni?
Előre is köszönök minden segítséget!
Hogyan kezdjek PHP-t tanulni INGYEN
Sziasztok!
Azt szeretném tőletek kérni, hogy mutassatok nekem olyan oldalakat, könyveket, ahol a PHP-t tanulhatom. De én úgy szeretném tanulni hogy az alapoktól kezdve! És ha lehet ingyen legyen, mert nem állok olyan jó anyagilag :-)!
■ Azt szeretném tőletek kérni, hogy mutassatok nekem olyan oldalakat, könyveket, ahol a PHP-t tanulhatom. De én úgy szeretném tanulni hogy az alapoktól kezdve! És ha lehet ingyen legyen, mert nem állok olyan jó anyagilag :-)!
flashből flashre hivatkozás
Sziasztok!
Keresgéltem az interneten is és a weblaboron is hátha valaki leírja, hogy hogyan kell megcsinálni, de sehol nem találtam ilyet. Még EZ hasonlít legjobban a dologra csak az a baj, hogy nem értem teljesen.
Na szóval. Csinálok egy flash oldalt, aminek a főoldala, ami később be lesz ágyazva egy html oldalba az a keret.swf fájl. Ebben a keret.swf fájlban készítettem gombokat. Jelen esetben most nézzük a képek gombot, aminek Instance neve: kepek_btn. Azt szeretném, hogy ha a felhasználó rákattint erre a gombra, jelenjen meg a kepek.swf fájl.
Ha úgy gondoljátok, hogy teljesen jó ide a belinkelt fórum téma, akkor kérlek azt magyarázzátok el.
A segítséget előre is köszönöm!
■ Keresgéltem az interneten is és a weblaboron is hátha valaki leírja, hogy hogyan kell megcsinálni, de sehol nem találtam ilyet. Még EZ hasonlít legjobban a dologra csak az a baj, hogy nem értem teljesen.
Na szóval. Csinálok egy flash oldalt, aminek a főoldala, ami később be lesz ágyazva egy html oldalba az a keret.swf fájl. Ebben a keret.swf fájlban készítettem gombokat. Jelen esetben most nézzük a képek gombot, aminek Instance neve: kepek_btn. Azt szeretném, hogy ha a felhasználó rákattint erre a gombra, jelenjen meg a kepek.swf fájl.
Ha úgy gondoljátok, hogy teljesen jó ide a belinkelt fórum téma, akkor kérlek azt magyarázzátok el.
A segítséget előre is köszönöm!
június 25
Melyik a legjobb javascript (ajax) framework?
Sziasztok!
Szerintetek melyik ajax framework-öt érdemes választani egy weblaphoz? Tudomásom szerint az ExtJS-t elég sokan szeretik, bár olvastam olyan ellenvéleményt, hogy az inkább desktop alkalmazásokhoz ideális.
Megnéztem néhány nagyoobb oldal html kódját: a Jquery és a prototype többen is használják, (van ahol mindkettőt is), nem tudom hogy ezek közül melyik a jobb, vagy jó párosítás e?
Olyan framework semmiképpen sem jó, ahol az eredményt három kattintással szokták összedobni :-) Jobban örülnék egy szofisztikáltabb frameworknek, ami jól átlátható, és bármilyen komponenst meg lehet vele majd csinálni.
■ Szerintetek melyik ajax framework-öt érdemes választani egy weblaphoz? Tudomásom szerint az ExtJS-t elég sokan szeretik, bár olvastam olyan ellenvéleményt, hogy az inkább desktop alkalmazásokhoz ideális.
Megnéztem néhány nagyoobb oldal html kódját: a Jquery és a prototype többen is használják, (van ahol mindkettőt is), nem tudom hogy ezek közül melyik a jobb, vagy jó párosítás e?
Olyan framework semmiképpen sem jó, ahol az eredményt három kattintással szokták összedobni :-) Jobban örülnék egy szofisztikáltabb frameworknek, ami jól átlátható, és bármilyen komponenst meg lehet vele majd csinálni.
Összes O betű lecserélese egy oldalon
Egy haverom megkért, hogy írjak egy JavaScript kódot ami az oldalán az összes szövegben, a kis és nagy O betűt lecseréli 0-ra. Hogyan tudnám ezt megoldani?
A problémám az, hogy nem tudtam megoldani, hogy a HTML tagek attributúmaiban ne cserélje le a betűket, gondolom valami hasonló megoldás kéne ahogy egy szintaxis kiemelő, színezi ki a szimpla szövegeket egy oldalon, de erre nem jöttem rá hogy hogy is megy ez. Valakinek van valami ötlete?
■ A problémám az, hogy nem tudtam megoldani, hogy a HTML tagek attributúmaiban ne cserélje le a betűket, gondolom valami hasonló megoldás kéne ahogy egy szintaxis kiemelő, színezi ki a szimpla szövegeket egy oldalon, de erre nem jöttem rá hogy hogy is megy ez. Valakinek van valami ötlete?
június 24
univerzális website mag
Sziasztok, egy eléggé érdekes és bonyolult kérdésem van...
Arról van szó, hogy készítettem egy olyan tulajdonképpen alkalmazás magot, a legalapvetőbb osztályokkal, aminek a segítségével egy weblaphoz tartozó elemi műveleteket meg tudok valósítani, és ehhez csak be kell másolni a könyvtárszerkezetet az új projekthez, és amennyiben el vannak készítve a nézetek, már van is bejelentkezés, automatikusan azonosítja a felhasználó csoportját a cucc, minden megtekintéskor, és ebből adódóan van benne alapból jogkezelés is.
Ez eddig mind szép és jó, működik is gyönyörűen. A probléma ott kezdődik, hogy ügye általában egy portálhoz mindenképpen tartozik egy adminisztrátori felület is, ami gyakran egy másik alkalmazás ami ugyan azon az adatbázison dolgozik mint amelyen maga a portál vagy weblap is. Itt kezdődnek a bajok, méghozzá először adatbázis szinten. Tartozik ehhez a "maghoz" egy jól szituált DB szerkezet is, és az objektumok ezen a táblaszerkezeten végzik az ő kis munkájukat. Na de ha ehhez hozzákapcsolok egy admin felületet, akkor annak is kell ugyanaz a mag, és ugyanez a táblaszerkezet. Ez azért jelent problémát, mert ügye az adminisztrációs felületen más jogosultságok oszthatók ki mint magán a weboldalon, és nem akarom keverni őket. ellenben azt sem szeretném, hogy más nevet adok az admin felülethez tartozó tábláknak, pl.: admin_priv stb.. , hiszen akkor az azt jelenti, hogy a programozásba is át kellene írni a lekérdezéseket.
Az tűnhet még jó megoldásnak, hogy az adminisztrációs felületet mivel külön alkalmazás, ezért külön adatbázisban tárolom a hozzá tartozó táblaszerkezetet, de ez meg azért nem jó, mert sokan minimális tárhelyet regisztrálnak, és sok helyütt csupán egy darab adatbázis jár ezekhez a tárhelyekhez.
Szóval erre a kis problémára várom a javaslatokat, gyakorlatilag bármilyen megoldás érdekel, ha valakinek nem tiszta, nagyon szivesen megosztom akár a forrás egészét akár az adatbázis szerkezetet is veletek. :)
Előre is köszi a helpet!
■ Arról van szó, hogy készítettem egy olyan tulajdonképpen alkalmazás magot, a legalapvetőbb osztályokkal, aminek a segítségével egy weblaphoz tartozó elemi műveleteket meg tudok valósítani, és ehhez csak be kell másolni a könyvtárszerkezetet az új projekthez, és amennyiben el vannak készítve a nézetek, már van is bejelentkezés, automatikusan azonosítja a felhasználó csoportját a cucc, minden megtekintéskor, és ebből adódóan van benne alapból jogkezelés is.
Ez eddig mind szép és jó, működik is gyönyörűen. A probléma ott kezdődik, hogy ügye általában egy portálhoz mindenképpen tartozik egy adminisztrátori felület is, ami gyakran egy másik alkalmazás ami ugyan azon az adatbázison dolgozik mint amelyen maga a portál vagy weblap is. Itt kezdődnek a bajok, méghozzá először adatbázis szinten. Tartozik ehhez a "maghoz" egy jól szituált DB szerkezet is, és az objektumok ezen a táblaszerkezeten végzik az ő kis munkájukat. Na de ha ehhez hozzákapcsolok egy admin felületet, akkor annak is kell ugyanaz a mag, és ugyanez a táblaszerkezet. Ez azért jelent problémát, mert ügye az adminisztrációs felületen más jogosultságok oszthatók ki mint magán a weboldalon, és nem akarom keverni őket. ellenben azt sem szeretném, hogy más nevet adok az admin felülethez tartozó tábláknak, pl.: admin_priv stb.. , hiszen akkor az azt jelenti, hogy a programozásba is át kellene írni a lekérdezéseket.
Az tűnhet még jó megoldásnak, hogy az adminisztrációs felületet mivel külön alkalmazás, ezért külön adatbázisban tárolom a hozzá tartozó táblaszerkezetet, de ez meg azért nem jó, mert sokan minimális tárhelyet regisztrálnak, és sok helyütt csupán egy darab adatbázis jár ezekhez a tárhelyekhez.
Szóval erre a kis problémára várom a javaslatokat, gyakorlatilag bármilyen megoldás érdekel, ha valakinek nem tiszta, nagyon szivesen megosztom akár a forrás egészét akár az adatbázis szerkezetet is veletek. :)
Előre is köszi a helpet!