ugrás a tartalomhoz

Melyik a legjobb javascript (ajax) framework?

Matyi Gábor · 2010. Jún. 25. (P), 10.54
Sziasztok!

Szerintetek melyik ajax framework-öt érdemes választani egy weblaphoz? Tudomásom szerint az ExtJS-t elég sokan szeretik, bár olvastam olyan ellenvéleményt, hogy az inkább desktop alkalmazásokhoz ideális.
Megnéztem néhány nagyoobb oldal html kódját: a Jquery és a prototype többen is használják, (van ahol mindkettőt is), nem tudom hogy ezek közül melyik a jobb, vagy jó párosítás e?
Olyan framework semmiképpen sem jó, ahol az eredményt három kattintással szokták összedobni :-) Jobban örülnék egy szofisztikáltabb frameworknek, ami jól átlátható, és bármilyen komponenst meg lehet vele majd csinálni.
 
1

Nincs legjobb

Poetro · 2010. Jún. 25. (P), 11.52
Érdemes megnézegetni a jQuery, Prototype, Dojo, ExtJS, MooTools, YUI stb. dokumentációját, kódját, és ez alapján megállapítani neked melyik az amelyik szimpatikus. Megvalósítani akármit meg lehet mindegyikben, a kérdés csak az, hogy te hogyan szeretnéd. Azt is érdemes megnézni az egyes keretrendszereknek milyen licencelési feltételei vannak, mert lehet, hogy nem megfelelő a te projekted számára.
Mindegyik keretrendszer kicsit, vagy teljesen másképp működik, máshogyan kell hozzá kiterjesztéseket készíteni, más az alap szemlélet, és más a kód minősége, sebessége. Ezek mindegyike külön szempont lehet. Van amiben nagyon szép OO megoldások vannak, ugyanakkor lehet, hogy lassabb, mint egy másik keretrendszer, ami pedig teljesen másra helyezte a hangsúlyt. Mondjuk lehet hogy sebességre, lehet hogy könnyű kiterjesztésre, vagy könnyű elsajátításra stb, ezért kezdtem azzal, hogy nincs legjobb.
2

Szerintem...

tisch.david · 2010. Jún. 25. (P), 14.16
Szia!

Poetro megállapításai teljesen helyesek, úgyhogy csak ötletadónak: én annak idején a Poetro által említettek közül a Prototype - jQuery - ExtJS 3-as szúrtam ki magamnak, olyan megjegyzéssel, hogy ha UI nélküli JS library-re lenne szükségem, akkor a Prototype-ot használnám, alapvető UI elemekhez (pl. egy weblap publikus felületéhez) a jQuery-t használom, bonyolult kontrolokhoz meg (a YUI, Dojo, ExtJS hármasból) az ExtJS-t (pl. egy weblap admin felületéhez), ami viszont fizetős (és éppen Sencha-vá változott, úgyhogy meglátjuk, mi lesz belőle). Ez volt az én döntésem anno...

Üdv:

Dávid
3

Ext license-ek

Max Logan · 2010. Jún. 25. (P), 14.34
Nem minden esetben fizetős az Ext: http://www.sencha.com/products/license.php
4

JavaScript Framework Matrix

Török Gábor · 2010. Jún. 25. (P), 14.53
6

köszi. igazából abban vagyok

Matyi Gábor · 2010. Jún. 25. (P), 16.04
köszi. igazából abban vagyok még bizonytalan, hogy mennyire lehet/vagy nem lehet ezeket vegyíteni?
5

köszi az eddigi

Matyi Gábor · 2010. Jún. 25. (P), 16.00
köszi az eddigi hozzászólásokat. Igazság szerinte nekem ebből az jött le, hogy bármelyik jó. :-) , de félek, hogy ennél több szempont is létezik. Szép OO megoldások szerintem szükségesek (az összegányolt izéket nem kedvelem), viszont az nem lenne jó móka, ha kiderülne, hogy az eredmény túl lassú lenne, semmiképp sem szeretném kukába dobni az egészet azután, hogy félig már elkészült. Alapvetően egy weblap publikus felületét szeretnénk megcsinálni.
7

DOMAssistant

Kevlar · 2010. Jún. 25. (P), 16.06
8

qooxdoo

Ustak · 2010. Jún. 25. (P), 23.23
qooxdoo.org
Én nagy jquery fan vagyok, úgyhogy elsőre nagyon furcsa volt, de kezdem megszokni :-)
9

Professional JavaScript Frameworks: Prototype,YUI, ExtJS, Dojo a

toxin · 2010. Jún. 26. (Szo), 21.12
kb. egy éve jelent meg a fenti könyv Professional JavaScript Frameworks: Prototype,YUI, ExtJS, Dojo and MooTools érdemes megkukkantani

üdv Csaba

ui: és a Beginning JavaScript and CSS Development with jQuery is kellemes olvasmány