Archívum - 2005 - Fórum téma
augusztus 29
Adatbázis mező hosszát miért érdemes korlátozni?
Multkorában gondolkodtam el arról, miért is kell megadnom egy VARCHAR adat hosszát, ha az mindentől függetlenül adathossz+2 byte hosszúságú. Csak felesleges korlátozást látok abban, ha mondjuk egy email cím tárolásra szolgáló mezőt VARCHAR(50)-re veszek.
Ugyanez ma az INT-tel kapcsolatban jött elő. Elvileg 7 és 9 között lenne értelmes megadni a hosszat, hiszen ez alatt és felett más típust célszerű választani a byte hossz miatt. De miért szűkíteném mondjuk 8 jegyűre a lehetőségemet, ha az ábrázolt 4 byte-on részben 10 jegyű számokat is ábrázolhatok, adattöbblet nélkül.
Úgy látom tehát, hogy egyes adattípusok esetén a hossz megadása felesleges tautológia - vagy mégsem?
■ Ugyanez ma az INT-tel kapcsolatban jött elő. Elvileg 7 és 9 között lenne értelmes megadni a hosszat, hiszen ez alatt és felett más típust célszerű választani a byte hossz miatt. De miért szűkíteném mondjuk 8 jegyűre a lehetőségemet, ha az ábrázolt 4 byte-on részben 10 jegyű számokat is ábrázolhatok, adattöbblet nélkül.
Úgy látom tehát, hogy egyes adattípusok esetén a hossz megadása felesleges tautológia - vagy mégsem?
Doctype váltásra szétesik az oldal
Haligali!
Mostanság határoztam el, hogy "szépen" szeretnék egy html oldtalt összerakni.
Külső Css-el megcsináltam az oldal szerkezetét: egész jó lett. Rendben működik 3 féle böngészővel is.
Elkezdtem használgatni php szkripteket, javascr.-et is.
Ezek után vettem észre, hogy hiányzik a legelső sorban mindig látható:
<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN">
Miután ezt beillesztettem, az egész oldal szanaszét esett :))
Ez miért történhetett? (valami magyar nyelvű link is akár hasznos lenne, ami leírja, hogy pontosan hogy működik ez, mikből áll, stb..)
Előre is köszi!!
u.i: lécci azok ne írjanak, akik be akarják bizonyítani, hogy hülye vagyok! Köszi :)
■ Mostanság határoztam el, hogy "szépen" szeretnék egy html oldtalt összerakni.
Külső Css-el megcsináltam az oldal szerkezetét: egész jó lett. Rendben működik 3 féle böngészővel is.
Elkezdtem használgatni php szkripteket, javascr.-et is.
Ezek után vettem észre, hogy hiányzik a legelső sorban mindig látható:
<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN">
Miután ezt beillesztettem, az egész oldal szanaszét esett :))
Ez miért történhetett? (valami magyar nyelvű link is akár hasznos lenne, ami leírja, hogy pontosan hogy működik ez, mikből áll, stb..)
Előre is köszi!!
u.i: lécci azok ne írjanak, akik be akarják bizonyítani, hogy hülye vagyok! Köszi :)
Ikon és tartalom relatív pozicionálása CSS-sel
Hali!
A gondom az lenne, hogy csináltam egy kis hírmegjelenítő modult, aminek ilyen lekerekített oldalú keretet gondoltam, táblázattal nem szeretném megoldani, igy neki áltam CSS osztályokkal felépíteni valahogy igy nézne ki:a gond az, hogy a lekerekítés DIV alja az ikon DIV aljával van egy vonalban... valamiért az ikon DIV-hez képest igazítja magát és nem a fő keret DIV-hez..
A gondom az lenne, hogy csináltam egy kis hírmegjelenítő modult, aminek ilyen lekerekített oldalú keretet gondoltam, táblázattal nem szeretném megoldani, igy neki áltam CSS osztályokkal felépíteni valahogy igy nézne ki:
+-----------------------------+
|cim | dátum |
|taltalom.... +-----+ |
| |ikon | |
| +-----+ |
|lekerekítés |
Szöveg cseréje linkre kattintva
Ez előző témában köszönöm szépen a segítséget, de egy újabb problémába ütköztem. Van egy html dokumentum és azon vannak linkek. Azt valahogy meg lehet oldani ,hogy a dokumentumban egy linkre kattintva az alatta levő táblázatban a szöveg cserélődjön? Mindezt 1 html dokumentumban. Tudom PHPban meg lehet oldani de ahhoz nem értek ergó mindenképpen htmlbe kéne. Valami javascript létezik vagy megoldá erre? Köszi!
■ Letöltő kód lefutásáig nem lehet csinálni semmit
Hali!
Miután elolvastam a cikket, megírtam a 'saját' letöltő kódomat:
Jól működik meg minden, csak az a baj, hogy amíg egy fájl nem töltődik le (vagy amíg a letöltést nem szakítják meg), addig hiába klikkel bárhova az oldalon, nem hajtódik végre (gondolom azért, mert még a letöltő kód nem hajtódott végre), csak azután miután a letöltésnek vége.
Szóval, lehet ezt valahogyan orvosolni?
■ Miután elolvastam a cikket, megírtam a 'saját' letöltő kódomat:
$disposition="attachment";
$mimeType="application/octet-stream";
$eleres="/letoltes/$fajlnev";
if (isset($_SERVER["HTTPS"]))
{
header("Pragma: ");
}
header("Content-Type: $mimeType");
header("Content-Disposition:$disposition; header("Content-Disposition:$disposition;filename=\"".trim(htmlentities($fajlnev))."\"");
header("Content-Description: ".trim(htmlentities($fajlnev)));
header("Content-Length: ".(string)(filesize($eleres)));
header("Connection: close");
$bufferSize = 5120;
$fajl=fopen($eleres,"rb");
while(!feof($fajl))
{
echo fread($fajl, $bufferSize);
usleep(100000);
}
fclose($fajl);
$mimeType="application/octet-stream";
$eleres="/letoltes/$fajlnev";
if (isset($_SERVER["HTTPS"]))
{
header("Pragma: ");
}
header("Content-Type: $mimeType");
header("Content-Disposition:$disposition; header("Content-Disposition:$disposition;filename=\"".trim(htmlentities($fajlnev))."\"");
header("Content-Description: ".trim(htmlentities($fajlnev)));
header("Content-Length: ".(string)(filesize($eleres)));
header("Connection: close");
$bufferSize = 5120;
$fajl=fopen($eleres,"rb");
while(!feof($fajl))
{
echo fread($fajl, $bufferSize);
usleep(100000);
}
fclose($fajl);
Jól működik meg minden, csak az a baj, hogy amíg egy fájl nem töltődik le (vagy amíg a letöltést nem szakítják meg), addig hiába klikkel bárhova az oldalon, nem hajtódik végre (gondolom azért, mert még a letöltő kód nem hajtódott végre), csak azután miután a letöltésnek vége.
Szóval, lehet ezt valahogyan orvosolni?
augusztus 28
Felbontás szerint változó háttérkép
Sziasztok! segítség kéne. Van egy munkám és egy olyan szkriptre lenne szükségem ami a felbontás szeriint változtatja a háttérkpet. tehát 800*600 egy kép 1024*768 még 1 kép stb. na abból adjatok eggyet mert a javascripthez nemnagyon értek. köszi!
■ augusztus 27
Eladó használt könyvek
Friss-ropogós (értsd vadiúj) Colin Moock: Actionscript for Flash MX (second edition) könyv eladó 9000 Forintért.
Eladók továbbá alig használt (megkímélt) állapotban a következők is:
Bócz - Szász: A világháló lehetőségei (JS 1.2, HTML4), 2002, Computerbooks - 1500 Ft
László József: Dinamikus Weboldalak, CGI programozás Windows és Linux rendszereken (Apache, PHP, MySql, C, Perl), Computerbooks, 2002 - 3900 Ft
Peter Norton: A hálózati biztonság alapjairól, Kiskapu, 2000 - 2000 Ft
Richard Petersen: Linux Teljes Referencia, Bp. Panem Kiadó 2001 (régi linux disztrib CD-k nélkül) - 5000 Ft.
A könyvek átvehetők Budapesten.
■ Eladók továbbá alig használt (megkímélt) állapotban a következők is:
Bócz - Szász: A világháló lehetőségei (JS 1.2, HTML4), 2002, Computerbooks - 1500 Ft
László József: Dinamikus Weboldalak, CGI programozás Windows és Linux rendszereken (Apache, PHP, MySql, C, Perl), Computerbooks, 2002 - 3900 Ft
Peter Norton: A hálózati biztonság alapjairól, Kiskapu, 2000 - 2000 Ft
Richard Petersen: Linux Teljes Referencia, Bp. Panem Kiadó 2001 (régi linux disztrib CD-k nélkül) - 5000 Ft.
A könyvek átvehetők Budapesten.
Kulcsszavak automatikus linkelése
Kellene egy automata link telepitot keszitenem, amely tobb modulon (kulonbozo adatbazis tablak) belul behiperlinkeli a cimszavakat. A cimszavak altalaban az egyes rekordok cim elemei lennenek.
Kicsit konkretabban:
van A, B, C, D ... tablak. Mindegyik mas adatot tarol, viszont mindegyiknek van egy nagyobb szoveg tartalma (text tipus), es egy cim eleme. A cimek alkotnak a targyszavakat, amelyek elofordulasat kellene hiperlinkelni a tobbi szoveges mezoben.
Letezne egy globalis es egy lokalis szint. Lokalis szint a modulokra vonatkozna, vagyis ha C tabla 23. bejegyzesenek cime egy lokalis targyszo, akkor ez csak az C tabla szovegtesteiben kerulne linkelesre.
Amennyiben ez a bejegyzest globalis szintre kerul, akkor az osszes tablaba (A, B, C, D ...) szovegtesteiben kerul hiperlinkelesre.
Globalis targyszavak hasznalatakor elofordulhat, hogy egyazon targyszo, tobb helyre (tobb objektumra) is mutathat. Ezt vmifele javascriptes context menu-vel szeretnem megoldani, amely a linkre kattintas utan jelenne meg, es kinalna fel az osszes ugrasi lehetoseget.
Tehat otleteket szeretnek kerni toletek!
A gond ott van, hogy ezeket az auto hiperlinkelodott szavakat karban is kell tartani, vagyis, ha valtozik egy cim akkor a regi targyszavakrol el kell tavolitani a linket, az ujakat bedig belinkelni a megvaltozott cimmel.
Azt meg hozza kell tennem, elkepzelheto, hogy az osszes rekord 100 000-es nagysagot is elerheti.
Ami megoldas idaig az eszembe jutott az a kovetkezo:
sima hiperlinkeket telepitek az elemre, vagyis mikor ket objektumra mutatna az adott targyszo akkor vhogy igy nezne ki:
Ezt egy JS kiiratas utan atkonvertalna context menus alakra. Ez egy nagyon egyszeru megoldas, konnyen karbantarthato, viszont minden jelenleg hasznalt szabvanyba utkozik, hogy
5leteket elore is koszi!
■ Kicsit konkretabban:
van A, B, C, D ... tablak. Mindegyik mas adatot tarol, viszont mindegyiknek van egy nagyobb szoveg tartalma (text tipus), es egy cim eleme. A cimek alkotnak a targyszavakat, amelyek elofordulasat kellene hiperlinkelni a tobbi szoveges mezoben.
Letezne egy globalis es egy lokalis szint. Lokalis szint a modulokra vonatkozna, vagyis ha C tabla 23. bejegyzesenek cime egy lokalis targyszo, akkor ez csak az C tabla szovegtesteiben kerulne linkelesre.
Amennyiben ez a bejegyzest globalis szintre kerul, akkor az osszes tablaba (A, B, C, D ...) szovegtesteiben kerul hiperlinkelesre.
Globalis targyszavak hasznalatakor elofordulhat, hogy egyazon targyszo, tobb helyre (tobb objektumra) is mutathat. Ezt vmifele javascriptes context menu-vel szeretnem megoldani, amely a linkre kattintas utan jelenne meg, es kinalna fel az osszes ugrasi lehetoseget.
Tehat otleteket szeretnek kerni toletek!
A gond ott van, hogy ezeket az auto hiperlinkelodott szavakat karban is kell tartani, vagyis, ha valtozik egy cim akkor a regi targyszavakrol el kell tavolitani a linket, az ujakat bedig belinkelni a megvaltozott cimmel.
Azt meg hozza kell tennem, elkepzelheto, hogy az osszes rekord 100 000-es nagysagot is elerheti.
Ami megoldas idaig az eszembe jutott az a kovetkezo:
sima hiperlinkeket telepitek az elemre, vagyis mikor ket objektumra mutatna az adott targyszo akkor vhogy igy nezne ki:
szoveg <a href="/egyik link"><a href="/masik link">targyszo</a></a> szoveg
Ezt egy JS kiiratas utan atkonvertalna context menus alakra. Ez egy nagyon egyszeru megoldas, konnyen karbantarthato, viszont minden jelenleg hasznalt szabvanyba utkozik, hogy
<A>
elemben kozvetlenul ujabb <A>
elem legyen :(5leteket elore is koszi!
augusztus 27
Online MySql adatbázis szinkronizációja helyi adatokkal
Üdv!
A gondom a következő lenne: van egy félig kész weblapom, kész Sql adatbázissal, benne már jó pár adattal... és van localon egy saját szerverem amin tesztelgettema dolgokat és feltöltöttem sql-t is, hogy tudnám kiválasztani a localos táblákból (a weben lévőhöz képüest) friss adatokat és feltölteni azokat?!
És egy kicsit más jellegü kérdés, az mitöl van hogy ált mara rövid ideig tart egy lekérdezés..(pár század mp) pl a hírek kiiratása, viszont néha 2-3 mp ez csak amolyan win betegség?
bye Tomi
■ A gondom a következő lenne: van egy félig kész weblapom, kész Sql adatbázissal, benne már jó pár adattal... és van localon egy saját szerverem amin tesztelgettema dolgokat és feltöltöttem sql-t is, hogy tudnám kiválasztani a localos táblákból (a weben lévőhöz képüest) friss adatokat és feltölteni azokat?!
És egy kicsit más jellegü kérdés, az mitöl van hogy ált mara rövid ideig tart egy lekérdezés..(pár század mp) pl a hírek kiiratása, viszont néha 2-3 mp ez csak amolyan win betegség?
bye Tomi
Egyszerű fórum kódom nem jó SQL-eket generál
Sziasztok!
Egy forum létre hozásában kérném a segítségeteket.
Amikor hozzászólás érkezik egy témára akkor nekem nem úgy csinálja az sql beillesztést ahogy azt én elterveztem, ne a téma azonósítót írja be csak egy üres értéket
Amásik próblémám ezzel a kóddal hogy amikor válasz
érkezet akkor az üzenet lekérdezésbe nem a téma
azonosító marad hanem a hozzászoló neve.
tehát a lekérdezés hozzászólás után így néz ki:
Ezeket miért csinálja moit nem írtam jól?
Próbáltam már rejtett mezővel azzal se csinálja meg.
Ha tudtok lécci segítsetek.
ime a kódom:Köszi Tamás
■ Egy forum létre hozásában kérném a segítségeteket.
Amikor hozzászólás érkezik egy témára akkor nekem nem úgy csinálja az sql beillesztést ahogy azt én elterveztem, ne a téma azonósítót írja be csak egy üres értéket
Amásik próblémám ezzel a kóddal hogy amikor válasz
érkezet akkor az üzenet lekérdezésbe nem a téma
azonosító marad hanem a hozzászoló neve.
tehát a lekérdezés hozzászólás után így néz ki:
select * from message whwre topic=ide a hozászoló nevét írja nem a téma azonosítót
Ezeket miért csinálja moit nem írtam jól?
Próbáltam már rejtett mezővel azzal se csinálja meg.
Ha tudtok lécci segítsetek.
ime a kódom:
<center><title>Topics create</title>
<table>
<form action="show1.php" method="post">
<tr><td><b>Név</b>:</td><td><input name="name"
type="text"></td></td>
<tr><td>email:</td><td><input
name="email"type="text"></td></tr>
<tr><td>Szöveg:</td><td><textarea name="message"
cols=50 rows=25> </textarea></td></tr>
<tr><td colspan=2 align="center"><input type="submit"
value="send"><input type="reset"
value="deleted"></td></tr>
</form></table>
</center>
<?php
$write=$_GET['topic'];// téma azonosító
$conn=mysql_connect("localhost", "tomika", "onweb");
mysql_select_db("forum");
$sql="select * from message WHERE
topicid='".$_GET['topic']."'";
$result=mysql_query($sql);
while($mess=mysql_fetch_array($result))
{
echo '".$mess['message']."';
}
echo $sql;
echo $_POST['name'];
$write=$_GET['topic'];
echo "<b>".$write."</b>";
if(isset($_POST['name']) and isset($_POST['email'])
and isset($_POST['message']))
{
$sql1="insert into message
values('".$_POST['message']."','NOW()','','".$write"','".$_POST['name']."')";
mysql_query($sql1);
echo $sql1;
}
echo $_POST['topic'];
mysql_close($conn);
?>