ugrás a tartalomhoz

Archívum - Jún 2020 - Fórum téma

június 29

github meghalt?

mind1 valami név · 2020. Jún. 29. (H), 12.06
Nektek működik a github?
Valami 500-as kódot dobál, de csak ha be vagyok jelentkezve.
 

június 27

Csal a linuxos grep?

mind1 valami név · 2020. Jún. 27. (Szo), 20.01
Regex alapú kereséssel küzdöttem, mert amit Pythonban megírtam, nagyon lassúnak tűnt nagy tömegű adatnál.
Gyakorlatilag a "grep -va -f pattern.txt source.txt" parancsot írtam át python 3-ra.
Az időmérést úgy próbáltam kivitelezni, hogy a kimenetet átküldtem a /dev/null-ba.

time ./script.sh >/dev/null
time ./script.py >/dev/null
A .sh végű, ami a grep-t tartalmazta, úgy .2sec alatt futott le. A python 7sec (35x eltérés)
Mivel túl sok volt a kimenet, első körben meg akartam nézni, hogy a két szkript azonos számú sort produkál-e:

time ./script.sh | wc -l >/dev/null
time ./script.py | wc -l >/dev/null
És itt koppantam egy nagyot: a grep-es verzió pár másodperccel hosszabb ideig futott.
Próbáltam megnézni strace segítségével, hogy mit művel ha közvetlenül a /dev/null-ba van irányítva a stdout, de csak annyit láttam, hogy egy nagyságrenddel kevesebb rendszerhívást végez olyankor.
Mintha nem is olvasná végig az inputot...
Ez lehetséges?
Tényleg az első olyan sornál ...
(ufff, na mindegy, már itt hagyom, okulásképp az utókornak :) )

... szóval ahogy ezt írtam, akkor esett le: a grep, ha nem kell semmit kiküldenie a stdout-ra, akkor az exit code-ban ($?) adja vissza, hogy sikeres volt-e a keresés vagy sem. Ehhez viszont nem kell végigmennie a teljes inputon, elég ha az első olyan sorig megy, ami miatt 0-val térhet vissza. Ergo a -v miatt az első olyan sorig megy, ami nem illeszkedik egyik megadott mintára sem, utána kilép. Az én programom meg mindenképp végigmegy, mivel szükségem van általában az outputra. :)

Úgyhogy sikerült gyorsabb grep-t írni pythonban, mint amilyen az eredeti C-ben. :)
 

június 26

Lua - egy nagy csalódás

mind1 valami név · 2020. Jún. 26. (P), 11.45
Pár éve neki akartam állni egy saját monitoring program írásának.
Nem lett belőle semmi, de emiatt összetákoltam egy teszt programot, amivel meg tudtam mérni, hogy adott tevékenységet (esetemben a /proc alatti állományok olvasását) melyik nyelv, milyen sebességgel képes végezni.
Valaki kisegített egy Lua nyelven írt teszttel és rendesen megdöbbentett: nagyjából a C programmal azonos időt produkált, messze lekörözve minden mást.

A napokban előszedtem megint a logokban turkálós mániámat és az eredetileg bash+perl+linux tool alapokra épülő egyik programot átírtam tiszta python-ra. Meglepő módon a python a gyorsabb. (3-as, ami egyébként jóval lassúbb bizonyos feladatoknál a 2-esnél)
Na itt jött a nagy ötlet: ha a python ilyen gyors, nézzük, mit tud a Lua?
A feladat perlben ennyi:
 perl -nle '/^(... .. ..):.*DROP.*DST=(\S+)/ && do { print $1,"\t",$2 }'
Sajnos(?) a Lua nem rendelkezik regex feldolgozási képességgel ismereteim szerint és az interpretere sem tud annyit, mint a perl, így ez lett belőle:
lua5.3 -e 'l=io.read("*l"); while l do m=string.match(l,"^(... .. ..):..:.. .* DROP .*DST=(%S*)"); if m then print(m) end; l=io.read("*l"); end'
Ugyanazon az inputon+gépen a perl 12s körül fut le, a lua 35-38s... :(

Hát nagyot csalódtam. :)

Ui: a weblaborban is... a topic nyitásakor megnyitott előnézetből már nem tudom menteni a témát, mert valami captcha problémáról makog a szerver...
 

június 25

Gyors, minőségi magyar VPS szolgáltatót keresek

RajcsanyiZ · 2020. Jún. 25. (Cs), 20.43
Megbízható és jó ár-érték arányú VPS szolgáltatások után nézelődöm. Most láttam, hogy pl. a Servergarden a leírások alapján egész jó hw-t tesznek a vps alá (gold proci, nvme háttértár) és teljesen elfogadható áron.

Valakinek ezzel kapcsolatosan tapasztalata, van ott előfizetése? Esetleg más cégekkel való tapasztalat hasonló hw tartalommal?
 

június 23

Hová meneküljünk az emberi hülyeség elől?

mind1 valami név · 2020. Jún. 22. (H), 23.42
Ugye Einstein mondta, hogy két dolog végtelen: az univerzum és az emberi hülyeség...

Nemrég olvastam, hogy valamelyik fájlrendszer készítői (zfs? Nem biztos, most lusta vagyok utánajárni) kitalálták, hogy kiszedik a szoftverből a master, slave és hasonló kifejezéseket, mert fujjderasszisták...
Erre tegnap vagy tegnapelőtt botlottam a hírbe, hogy a github valamelyik főmuftija kitalálta, hogy ezentúl ez náluk is tiltott(?na jó, nem kívánatos) terminológia lesz.
Az imént meg azt találtam, hogy a gitlab is ezt akarja.

Kérdem én: hová menthetem el a saját kis nyomorult git repoimat, hogy még véletlenül se legyen közöm ilyen idióta egyedek által menedzselt oldalakhoz? (ha már kénytelen vagyok eltűrni, hogy a python fejlesztők is csatlakoztak ehhez a marhasághoz állítólag...)

https://www.zdnet.com/article/github-to-replace-master-with-alternative-term-to-avoid-slavery-references/

Idézet a fenti linkről:
Most detractors and the explanation that often resurfaces in these discussions is that terms like master/slave are now more broadly used to describe technical scenarios than actual slavery and that the word "blacklist" has nothing to do with black people, but the practice of using black books in medieval England to write down the names of problematic workers to avoid hiring in the future.


Jól értem, már a blacklist is problémás??? OMG...

ui: bocs, de most tényleg nagyon ki vagyok akadva az emberek ilyen szintű idiotizmusán... Black Snake ezt mikor tiltják be?
 

június 21

Szerver oldalon használatos nyelvek?

mind1 valami név · 2020. Jún. 21. (V), 10.41
Unatkoztam. Át akartam írni egy shell szkript+perl kombót pythonra. Nagyságrenddel gyorsabb a perl, bármit teszek. Némi vergődést követően körülnéztem, ha webes fejlesztésre adnám a fejem (nem kell aggódni, nem fogom! :) ), milyen nyelvek közül lehetne válogatni?

Weben amit úgymond ismerek: PHP, Java, Python, Ruby.
Amiről csak hallottam, de a helloworld-ig sem jutottam: node.js.

Mi van még? (Jó, cgi-t akár C, shell script vagy assembly használatával is lehet, de inkább olyan érdekelne, amit ténylegesen használnak is)


Tetézve mindezeket: melyikhez van ingyenesen használható IDE? Hangsúlyozom: IDE, nem valami advanced editor! Ruby - nincs. A scala kimaradt a fentiekből, bár valószínűleg az is beleférne, szintén nincs (volt eclipse plugin, de évek óta nem fejlesztik)
 

Mire való a docker valójában?

mind1 valami név · 2020. Jún. 21. (V), 10.33
Eddig abban a hitben éltem, hogy a docker az egyfajta konténer rendszer.
Tegnap belebotlottam egy cikkbe, ahol részben egy verziókezelő rendszerhez hasonlították (githez - itt a link: www.ctl.io).
Ugyanitt derült ki, amiről eddig nem tudtam, hogy a docker valójában egy keret/frontend, ami mögött egyelőre az lxc áll, de a későbbiekben más konténer szoftvert, egyéb virtualizációs megoldásokat is terveznek backendként...
 

június 18

Yii SimplePay

Termes · 2020. Jún. 17. (Sze), 22.57
Sziasztok!

Érdeklődni szeretnék, hogy meglévő Yii fw-ös webshopomba szeretném betenni a simplepay fizetési lehetőséget. Kérdésem, hogy vállalná-e valaki közületek és kb mennyi lenne (időben/pénzben)? Tudom, kézzel kell megírni, sajnos csak Yii2-re találtam könyvtárat.

Vagy esetleg van-e valakinek kész (itthoni) bankkártyás fizetési lehetőség? A Paypal-t nem igazán szeretik és jó lenne ha SuperShop és Széchenyi elfogadohely is lehetnék.

Köszi az építő jellegű hozzászólásokat!

Üdv:
T
 

google - youtube... :D

mind1 valami név · 2020. Jún. 17. (Sze), 22.35
Agyam elszáll ettől a bigbráner bandától...
Minden mobilomhoz készítettem önálló google fiókot, így mindhez létrejött egy-egy youtube fiók is.
Most jött egy e-mail, hogy törölték a yt fiókom a felhasználási feltételek sorozatos megsértése miatt.

No lássuk, mit követhettem el, mert magyarázat semmi.
Ott a gond, hogy ahová az értesítés jött, azzal a fiókkal nem nagyon vagyok jelen a youtube-on, max. egy-két komment erejéig. Van egy hasonló névvel regisztrált másik, ahová viszont öt perccel korábban töltöttem fel egy videót zene nélkül, a felettünk átvonuló viharról.

Mint kiderült, ezek a gyökerek azt tiltották le, de a másikhoz tartozó mail címre küldtek értesítést.

De egyáltalán mi a faszt akarnak vele?
Gyanítom, az történt, hogy a feltöltés után, a gmailről küldtem egy linket az index szerkesztőségének, ezek az idióták meg spamként kezelték...

Van egy fellebbezés link, de miután nem vettem észre, hogy a feltöltős fiókomat szüntették meg, azt írtam, hogy még csak fel sem töltöttem semmit... próbáltam korrigálni, de visszapattant az üzenetem, hogy már küldtem egy fellebbezést, többet nem lehet.
Egyszerűen hihetetlen, amit ezek az amcsi patkányok művelnek, visszaélve a gyakorlatilag monopol helyzetükkel.
Jó, nekem most nem volt semmi érdekes anyagom a csatornán, nem ért komolyabb veszteség. De még emlékszem, hogy évekkel ezelőtt egy ismerős fotós társulat több évi munkáját tették tönkre a blogger.com-on google-ék és nem volt senki aki foglalkozott volna a panaszukkal az indokolatlan és indokolhatatlan tiltás miatt.

Update: de ezt legalább pár óra elteltével visszaadták, nem úgy, mint anno a fotósok blogját...