ugrás a tartalomhoz

Archívum - Jún 21, 2020 - Fórum téma

Szerver oldalon használatos nyelvek?

mind1 valami név · 2020. Jún. 21. (V), 10.41
Unatkoztam. Át akartam írni egy shell szkript+perl kombót pythonra. Nagyságrenddel gyorsabb a perl, bármit teszek. Némi vergődést követően körülnéztem, ha webes fejlesztésre adnám a fejem (nem kell aggódni, nem fogom! :) ), milyen nyelvek közül lehetne válogatni?

Weben amit úgymond ismerek: PHP, Java, Python, Ruby.
Amiről csak hallottam, de a helloworld-ig sem jutottam: node.js.

Mi van még? (Jó, cgi-t akár C, shell script vagy assembly használatával is lehet, de inkább olyan érdekelne, amit ténylegesen használnak is)


Tetézve mindezeket: melyikhez van ingyenesen használható IDE? Hangsúlyozom: IDE, nem valami advanced editor! Ruby - nincs. A scala kimaradt a fentiekből, bár valószínűleg az is beleférne, szintén nincs (volt eclipse plugin, de évek óta nem fejlesztik)
 

Mire való a docker valójában?

mind1 valami név · 2020. Jún. 21. (V), 10.33
Eddig abban a hitben éltem, hogy a docker az egyfajta konténer rendszer.
Tegnap belebotlottam egy cikkbe, ahol részben egy verziókezelő rendszerhez hasonlították (githez - itt a link: www.ctl.io).
Ugyanitt derült ki, amiről eddig nem tudtam, hogy a docker valójában egy keret/frontend, ami mögött egyelőre az lxc áll, de a későbbiekben más konténer szoftvert, egyéb virtualizációs megoldásokat is terveznek backendként...