ugrás a tartalomhoz

Szerver oldalon használatos nyelvek?

mind1 valami név · 2020. Jún. 21. (V), 10.41
Unatkoztam. Át akartam írni egy shell szkript+perl kombót pythonra. Nagyságrenddel gyorsabb a perl, bármit teszek. Némi vergődést követően körülnéztem, ha webes fejlesztésre adnám a fejem (nem kell aggódni, nem fogom! :) ), milyen nyelvek közül lehetne válogatni?

Weben amit úgymond ismerek: PHP, Java, Python, Ruby.
Amiről csak hallottam, de a helloworld-ig sem jutottam: node.js.

Mi van még? (Jó, cgi-t akár C, shell script vagy assembly használatával is lehet, de inkább olyan érdekelne, amit ténylegesen használnak is)


Tetézve mindezeket: melyikhez van ingyenesen használható IDE? Hangsúlyozom: IDE, nem valami advanced editor! Ruby - nincs. A scala kimaradt a fentiekből, bár valószínűleg az is beleférne, szintén nincs (volt eclipse plugin, de évek óta nem fejlesztik)
 
1

Szerintem rosszul teszed fel

inf · 2020. Jún. 21. (V), 12.07
Szerintem rosszul teszed fel a kérdést. Bármilyen nyelven lehet webre programozni, csak HTML stringet kell tudni előállítani és a HTTP protokollt használva elküldeni. Ez nem egy nagy követelmény szerintem. Ha több nyelvet akarsz megismerni, akkor meg ott a TIOBE index. Legtöbbször ami divatos, az a web programozáshoz is az.
2

Pl assemblyhez relative kevés

mind1 valami név · 2020. Jún. 21. (V), 14.56
Pl assemblyhez relative kevés a webes framework. :)
Olvastad a végén a zárójeles részt is?
Azt tudom, hogy bârmiben lehet, az a kérdés, hogy mik az elterjedtebb, akár mostanság feljövő, szerver oldali nyelvek?
Webes nyelvekre keresve html, js, css stb jön javarészt, ez viszont a kliens oldalra tartozik.
3

Hát nem tudom te hogy

inf · 2020. Jún. 21. (V), 19.01
Hát nem tudom te hogy keresel, de nekem kihozza őket: https://duckduckgo.com/?t=ffab&q=popular+languages+in+web+development&ia=web
4

Egy részük irreleváns (pl.

mind1 valami név · 2020. Jún. 21. (V), 19.26
Egy részük irreleváns (pl. rögtön az első), csak népszerű programnyelveket sorol, a többi meg általában az általam felsoroltakat írja :)

Gondoltam, jött be pár újdonság az elmúlt tíz évben, amikkel nem találkoztam.
5

IDE

mind1 valami név · 2020. Jún. 22. (H), 11.27
Körülnéztem, hogy pl. a Ruby-hoz, ha olyan népszerű, ahogy egyes helyeken állítják, milyen IDE-k vannak.
Elkeserítő: az egy dolog, hogy konkrétan Ruby IDE egyetlen egy van, a Jetbrains szoftvere, de hogy millió helyen a vim, az emacs és hasonlók IDE-ként szerepelnek... ennyire lezüllött az IT vagy csak rengeteg hobbi programozó irkálja a hülyeségeit a blogjában?
A dolog nem nyelv specifikus, szinte mindenhol, ahol valamilyen listát készítenek IDE-kről, az emacs és a vim szinte biztosan előkerülnek. :(((
6

Ja, a legtöbb tartalom

inf · 2020. Jún. 22. (H), 13.35
Ja, a legtöbb tartalom olyanoktól születik, akik nem értenek hozzá.
7

.net

Pepita · 2020. Jún. 22. (H), 13.43
Ezt még betenném a - viszonylag - népszerű nyelvek listájába.
Az IDE-re vonatkozó kérdésed bennem több kérdést is felvet.

Mi is az az IDE? Integrált fejlesztői környezet. Na jó, de ha ez egy fejlesztői környezet, akkor miért nem tartalmazza webes fejlesztés esetén a webszervert, a megfelelő fordítót, netán egy adatbázisszervert és mondjuk pár kiegészítő szolgáltatást, amik még szükségesek a fejlesztéshez (memcached, elastic search, stb)? Ha viszont ezeket nem kell tartalmaznia, hanem attól már IDE, hogy kicsit ki van hegyezve egy sima szövegszerkesztő egy nyelvre (kódolás segítésére), akkor ugyanúgy IDE egy ronggyá scriptelt vim is... :) (Igen, főleg junioroknál látom, hogy "jó nekem ez az XY editor is, rengeteg plugin van hozzá" - aztán azért fogy el a 16 giga ramja, mert a remek editora tonnányi js-t futtat....) Szerintem nem lehet éles határt húzni az IDE és az "advanced editor" között (baromi jó rá ez a név! :-D).

Ingyenesen használható: az eddigi tapasztalatom az, hogy aminek van ingyenes verziója is, az nem igazán használható, inkább csak mézesmadzag, hogy miért vedd meg a fizetőset. Ha csak ingyenes, akkor többnyire van még valami hátulütője, "statisztika", hatalmas gépigény, és/vagy lényeges feature hiánya. Sajnos ma többnyire egy IDE vagy ingyenes, vagy használható.
8

PyCharm - community edition

mind1 valami név · 2020. Jún. 22. (H), 14.31
PyCharm - community edition tökéletesen használható. Pythonhoz.
Eclipse/netbeans szintén, csak a nyelvekkel vannak gondok. Python, java O.K., de más... So so... :(
9

IDE - a minimum, hogy több

mind1 valami név · 2020. Jún. 23. (K), 23.30
IDE - a minimum, hogy több szolgáltatása van, mint a syntax highlighting. ;)
Mondjuk amiket én elvárnék ahhoz, hogy már IDE címszó alatt emlegessek egy szoftvert:
- refactoring
- code completion
- kód fordítás, futtatás kilépés nélkül
- debug
- project management
- git (és/vagy más verziókezelő) integráció
- ... (késő van és rég használtam ilyesmit, de van még vagy nyolc-tíz dolog, ami nélkül szerintem csak szövegszerkesztő az a valami, nem IDE, bár a felsoroltakkal én már elvagyok)
10

Én azt szeretem, ami a

inf · 2020. Jún. 24. (Sze), 01.34
Én azt szeretem, ami a jetbrains-nél van, hogy van beleépítve egy terminal ablak. A fenti nagyrésze megcsinálható vele, a code completion, refactoring, code formation, ami muszáj, hogy legyen benne.
11

Na ugye! :-D

Pepita · 2020. Jún. 24. (Sze), 11.36
IDE - a minimum, hogy több szolgáltatása van, mint a syntax highlighting. ;)
Egy picit is megszkriptelt vim is tud kódot formázni, úgyhogy az már IDE!! :-D

A felsorolásoddal egyébként nagyrészt egyetértek, de azzal is, hogy még jópár dolgot érdemes lenne hozzátenni, pl nyelvenként beállítható kódformázás, live template-ek, stb stb...
Egyedül a git / egyéb verziókezelő felesleges nekem IDE-n belül, parancssorból jobb szeretem.
Viszont nem hátrány az sem, amit inf3rno is írt: IDE-n belüli parancssor. Mondjuk egy kezemen meg tudom számolni, hány projekten használtam "belső" parancssort, de akkor tök hasznos volt.
12

Én a teszteket mindig

inf · 2020. Jún. 24. (Sze), 16.16
Én a teszteket mindig webstorm terminalból futtatom. Nem tudom miért alakult így. Igazából el tudom képzelni, hogy valaki fapados szövegszerkesztőt használ és mellette van még egy terminal, amiben teszteket futtat, verziót kezel, stb. Lehet, hogy a végén én is ide lyukadok ki, és felteszek valami egyszerű editort, amiben van auto completion plugin. Jó ideje már nem néztem körül a témában, de gondolom ugyanaz lehet, mint régebben, hogy vannak IDE-k, amik 8GB memóriát esznek, meg vannak szövegszerkesztők, amik pár MB-ot, nekem meg a kettő közé kéne valami, mert a túl fapadosat se szeretem, meg azt sem, amikor pazarolja az erőforrásokat, és mellette még lassú, mint a tetű.
14

8 GB túlzás,

Pepita · 2020. Jún. 26. (P), 08.46
bár biztos van olyan IDE is, de most megnéztem: PhpStorm, közepesen nagynak számító projekt, épp megnyitva 15 fájl (tabokon), 650 MB. Mondjuk most nem szerkesztek semmit, ha kicsit elmegyek az öröklési láncon (Ctrl + klikk), akkor el szokott merészkedni úgy 1.5 GB-ig, de akkor már sokkal több megnyitott fájl is van.
(Bár vicceltem a vim-mel, most elárultam a jelenlegi kedvenc IDE-m. :) )
Erőforrásigényben "középen" szerintem pont a fizetős IDE-k vannak, sok szolgáltatással, de aránylag kis erőforrásigénnyel.
16

Nem túlzás az, ilyen visual

inf · 2020. Jún. 26. (P), 11.57
Nem túlzás az, ilyen visual studiok meg netbeansek simán megettek annyit, de már sok éve néztem. Akkor még a phpstorm is csak 300MB-on volt.
13

Én pont azért szeretem a

Endyl · 2020. Jún. 24. (Sze), 21.31
Én pont azért szeretem a kiegészítőkkel "turbózható" szerkesztőket, mert úgy tudom beállítani azt a bizonyos környezetet, ahogy nekem kényelmes, nem pedig ahogy az IDE fejlesztői gondlják. Persze azokat is lehet testreszabni, stb. de nekem pl. a vscode jelenleg szinte minden szükségletemet kielégíti. Amit meg netán nem, annak valószínűleg csak lusta voltam utánajárni, hogy hogyan is lehetne megoldani.

Persze az is igaz, hogy amikor kezdőként kerül az ember egy nyelv "környezetébe", akkor jó lehet, ha van egy eszköz, ami megmondja, hogy általában hogyan kell csinálni a dolgokat. De aztán ahogy egyre tapasztaltabb az ember, jobb, ha nem akar az eszköz "okosabb" lenni nála. Sokat látok történeteket, ahol az IDE-vel "harcolnak" a fejlesztők, mert egy funkció nem úgy lett kitalálva, hogy az ő használati esetüket megfelelően tudja támogatni.
15

Azt hiszem pont a

Pepita · 2020. Jún. 26. (P), 09.02
vscode volt az, amivel egy ismerősöm "megette" a gépét, plusz véletlenül végig whitespace-elte azt az egyébként sem kicsi class-t, amin dolgozott, mert ez "segíti" a code review-t... :)

Persze ez egyáltalám nem jelenti azt, hogy rossz lenne a vscode vagy bármi hasonló, de ha valaki nem tud / akar elég időt - energiát szánni a millió beállításra, vagy ha nem tudja saját magának jól belőni, akkor az komoly hátrány (mondjuk én azzal is bajba lennék, ha nem menteném - őrizném a storm beállításaimat, legalább fél nap lenne, mire tök 0-ról végigzongorázom).

Ugyanakkor azzal is teljesen egyetértek, hogy
az IDE-vel "harcolnak" a fejlesztők, mert egy funkció nem úgy lett kitalálva
fizetős IDE-vel jártam úgy egyszer, hogy az upgrade "eltüntette" néhány számomra fontos beállításomat, és nagyon sokat kellett keresnem a megváltozott felületen.
Azóta kissé félek a frissítéstől, el is szoktam odázni egy darabig... :)
17

Szerintem talán a lényeget

inf · 2020. Jún. 26. (P), 11.59
Szerintem talán a lényeget elkaptad. Nem az a lényeg, hogy mennyi idő beállítani, hanem, hogy menteni lehet e a beállításokat, és bármikor bármelyik gépen visszaállítani.
18

Adalék az IDE témához: nem

mind1 valami név · 2020. Júl. 8. (Sze), 09.00
Adalék az IDE témához: nem lehetetlen élni nélküle, de nagy segítség, ha segít betartani a kódolási szabályokat (python esetében, hova kell szóköz, hova nem, üres sorok száma, kétséges/nehezen értelmezhető változónevek l/I (ami más fontoknál könnyen téveszthető), ne keverjem a szóköz és a tab indentálást stb)